Resor i Sverige

Karlstad – Ett lyckat besök

Jag är nu tillbaka i huvudstaden igen efter ett väldigt lyckat besök i Karlstad hos min vän Tove. Ett besök som nu äntligen blev av. Planerna för dagarna var i stort sett öppna, men en tur till  Sandgrund, Lars Lerins permanenta konsthall, var givet. Ett besök jag berättade om i gårdagens inlägg. Och i övrigt  blev det många steg runt i stan och med vattnet inom synhåll. Och vatten finns det gott om.

Vad gäller Karlstad så  har jag besökt stan många gånger under årens lopp, både privat och i jobbsammanhang.  Och både i stan och närområdet finns mycket att uppleva. Allt beroende på vad man vill. (Bra info. om man planerar ett besök här tycker jag  finns på hemsidan; “Varmt välkommen till Värmland och Karlstad”.)

"Sola i Karlstad" , ststyn finns vid Klarälven, utanför Elite hotell, stadshotellet i Karlstad. Här vid Klarälven och utanför  Elite hotell, stadshotellet står “Sola” i Karlstad. En symbol för Karlstad på olika sätt. En staty  i brons, gjord av Herman Reijers och kom på plats 1985.

“Sola i Karlstad”

har sitt ursprung i Eva Lisa Holtz (1739 – 1818) som ägde en krog i stan och som var känd för sitt glada och soliga humör. Men “Sola”  som logotyp förkommer också  sedan 1989 som symbol för  Karlstad kommun. En sol som är ritad av illustratören  och barnboksförfattaren Lasse Sandberg.
Men redan några år innan logotypen blev officiell så användes den som symbol för Karlstads kommun.

 Vi följer Pråmkanalen

en bit in mot City och gör en liten avstickare mot Inre hamnen innan vi traskar vidare. Pråmkanalen kom till  i syfte att underlätta frakten av varor mellan Klarälven och Vänern. Och det var just pråmar, fartyg med platt botten som fraktade varorna som kunde vara kol, kalk, trä, järn och svavel till och från bruken längs Klarälven. Kanalen byggdes mellan åren 1835 till 1838. Och eftersom det var nivåskillnad mellan Klarälven och Vänern behövde man även en sluss. Slussen fick namnet “Carlarnas sluss” efter hertig Karl som sedan kom att bli kung Karl IX och det var också han som grundade Karlstad .och gav stadsrättigheter 1584. Därav namnet. I slussnamnet var även dåvarande kungen Karl den XIV Johan inblandad.

Pråmkanalen mot Vänern. Området här till höger, Bryggudden, är relativt nytt och började byggas 2011. Det grå, högre huset, i bakgrunden och som sticker upp och ut är ritat av arkitekten Gert Wingårdh . Mycket omtalat här i stan. 

Gert Wingårdh vann en arkitekttävling och huset kom till. Många saknade småskaligheten och tyckte huset påminde  om 1960-talet och miljonprogrammet. Huset ligger längst ut på udden och omges av Inre hamnen på ena sidan och av Pråmkanalen på den andra. Runt Byggnaden finns också ett soldäck.

Inre hamnen och Bryggudden; känns som om de liksom hänger ihop. I inre hamnen finns gästhamn, gott om restauranger och soldäck som kantar kajerna.

Mer från Inre hamnen. Här ligger “Stella Polaris” , ett fartyg som tar en med på en kryssning runt Karlstad och Vänerns norra skärgård. Blev ingen sådan tur dessa dagar för oss.

Mot Sandgrund, Sandgrundsparken och stadshotellet

Från Inre hamnen och Bryggudden följde vi Pråmkanalen mot Sandgrund.  Vacker grönska hade vi också sällskap av och ändå är vi i princip mitt i Karlstad.

Karlstad. Pråmkanalen med Carlarnas sluss. Karlstad med Carlarnas sluss i Pråmkanalen.

Vi går vidare  en bit till längs Pråmkanalen .

Nästa stopp blir vid den Östra Bron, Stenbron, som går mellan två stadsdelar i Karlstad; Haga och Norrstrand. Bron började byggas på 1700-talet men det dröjde till 1811 innan den var klar för invigning.

Bron är  en 168 meter lång och har 12 granitvalv och är också Sveriges längsta stenvalvsbro.

Vårt besök på Sandgrund tillsammans med Lars Lerin och hans fantastiska  målningar blev långvarigt. Här blev det också en kaffepaus innan vi fortsatte. Nästa mål kom att bli Museieparken.

Museieparken i Karlstad. I Spegeldammen finns skulpturen "Hand i Hand" som inköptes av kommunen 2010I Spegeldammen i Museiparken  finns skulpturen “Hand i Hand” gjord av Lena Cronqvist. Den är inköpt av Karlstads kommun 2010 i samband med en separatutställning konstnären då hade  på Värmlands museum.

Stadshotellet i Karlstad, de äldsta delarna från slutet av 1800-talet, ligger alldeles vid Klarälven. Till vänster skymtar en nybyggd tegelbyggnad där det bland annat finns en takterrass och ett spa.  Hotellet, den gamla delen har jag testat några gånger och det har alltid varit bra. Och med ett perfekt läge i denna  “solens stad.”

 

 

34 svar på ”Karlstad – Ett lyckat besök”

  1. Karlstad är i mitt tycke en verkligt fin stad och även omgivningarna.
   Vi hade så fina dagar tillsammans.
   Önskar dig också en trevlig fredag.

 1. Många riktigt bra krogar i Inre Hamnen! Jag visste f ö inte att det var Wingårdh som ritade det där huset. Har heller inte sett Lena Cronqvists barn tidigare, skulpturen är riktigt fin. Tycker hon är bättre som skulptris än som målare, de flesta av hennes tavlor tycker jag bara är hemska. Men jag har sett flera skulpturer jag gillar, en står också på Rackstadmuseet har jag för mig.

  1. Jadå! Och väldigt mycket folk var ute. Fler nyöppnade krogar så vi också. Och läget är ju väldigt bra.
   Jag är ju inget “fan” av Lena Cronqvist och tycker även att många av hennes skulpturer är groteska. Men den här tyckte jag om och anade inte att L.C. gjort den-.
   Vill också minnas att L.C. har någon skulptur här i Arvika. Läste att “Hand i hand” funnits där tidigare.

   1. Värmland och Karlstad har mycket fint och nu har du gjort ditt första besök här med mig.Jättetrevligt.

 2. Tack för en trevlig tur i Karlstad. Själv har jag aldrig varit där men det ser ut att vara en fin stad tycker jag. Förstår att ni hade trevliga dagar tillsammans.

  Önskar en god fredagskväll!

  Kram

  1. Karlstad är en verkligt trevlig stad och med fina omgivningar. Inte minst Frödings Alsterdalen.
   Vi hade så fina och trevliga dagar.
   Önskar dig också en god fredag.
   kram

  1. Karlstad är en fin stad med mycket grönska och även omgivningarna runt om är fina.
   Trevligt att ni är i Sundsvall. Bra med paus där.
   Önskar dig också en fin helg och trevlig resa norrut.

 3. Har aldrig varit i Karlstad, men följde Toves blogg när hon visade stan. Och du kompletterar hennes rundvandring perfekt. Följer en manlig bloggare som också bor i Karlstad. Det jag har sett är rakt igenom sympatiskt. En vacker stad med fina statyer också Wingårdhs “kåk”. Visst var det en eller fler silon som fick stryka med för den nya byggnaden. Ungefär som i Norrtälje. Det går nästan inflation i Wingårdhs arkitekter och långt ifrån alla gillar honom.
  Så kul att du trivdes i solstaden:-)

  1. Jag gillar Karlstad och blandningen i stan. Mycket vatten, många grönområden och många spännande och roliga nya områden. Smidiga kommunikationer gör också sitt till-
   Läste en del om många boenden i Karlstad som haft synpunkter på Wingårdhs hus och inte alls tycker att det värnar småskaligheten som var tänkt här på Bryggudden. Men nu står huset här oavsett och troligen är bostadsrätterna sålda.
   Jag har haft jättefina dagar i Karlstad och så roligt att resan hit nu blev av.

 4. Tack för Karlstad!
  Jag har vandrat där via Toves blogg när hon hade blogg och nu med dig! En fin stad med Sola som skiner 🙂
  Härligt att komma dit igen tillsammans med dig!

  Kramar!

  1. Jätteroligt att du var med oss och du var med oss i tankarna.
   Karlstad är en stad jag tycker om och just naturen och närheten till vattnet tilltalar mig extra. Jag mycket kultur finns också.
   Kram!

 5. Nu fick jag se mer av Karlstad, alltid när vi åker runt på våra melloresor så är det vinter, härligare att se lite grönska! Minns Stora torget och statyn där, en kvinna med brutet svärd som just den helgen till ära hade piffats upp med glada färger med dun boor.
  Ha det fint och välkommen hem igen!
  KRAM

  1. Tack! Fint att vara hemma också och jag har många trevligheter med mig i bagaget.
   Nej, är det “mello” så är det och då är det ju fokus på den. Men nu kom lite annat med. Många höjdpunkter blev det och givetvis väldigt roligt att träffa Tove igen-
   Önskar dig en behaglig lördag och hoppas att det mulna vädret drar vidare.
   Kram

 6. Jag skulle nästan kunna bo i karlstrad haha så fint o mysigt men nackdelen när vi bodde på hotel i höstas var dessa raggarbilar som åkte fram o tillbaka med hög musik hela nätterna:)lät som ett tivoli.Musieparken är så fint att strosa omkring perfekt hundpromenad tyckte vi när vi var där,ska kika in på hemsidan du länkade till nu , Härlig vistelse hos din vän och säkert skönt att även komma hem igen:) kram

  1. Jag är förtjust i Karlstad men har sluppit nattligt oljud när jag varit här. Har bott på “stadshotllet” och haft rum mot kanalen och då var det lugnt.
   Just fina grönområden och närheten till vattnet ger Karlstad extra poäng från mig. Och Alsterdalen!
   Är hemma igen men är så glad över dagarna i Karlstad.
   Kram och trevlig helg.

 7. Var på kortkryssning…liten båt … från inre hamnen i somras
  Vingårdhshuset är ju så snyggt. Blev nyfiken på hus det ser ut inuti. Men…Kanske det ser ut som de flesta andra hus. Ha det gott! Kram

  1. Vad roligt med en kortkryssning i inre hamnen. Vad gäller Vingårdhshuset är jag kluven. Tycker inte det riktigt passar in i miljön här där det står och av småskaligheten vad gäller husbyggande stämmer det dåligt. Men hade det stått på en annan plats hade jag nog gillat det bättre.Men spännande är det. Tror mest jag stör mig på färgen.
   Önskar dig en fin helg-
   kram

 8. En gång har jag varit i Karlstad, vi strosade i stan, körde ut till Hammarö, hoppade över Lerins konsthall men tyckte ändå vi fick gjort en hel del. Men stan satte sig inte riktigt..ibland är det ju bara så 🙂 Men gläds åt att du äntligen fick ditt besök och att du hade fina dagar!

  1. Jag är väldigt förtjust i Karlstad och har varit här många gånger. Och här finns mycket av det jag tycker om. Visserligen inget hav men Vänern och Klarälven är närvarande. Och vid vattnet trivs jag extra bra.
   Och en stad omgiven av vatten lever ju också upp. Nu den 1/6 börjar båtbussarna sin trafik och perfekt att ta sig runt inom stan och även ta en tur till Kristinehamn med en sådan.
   Sedan är jag förtjust i alla parker och grönområden i stan och i närområdet-
   Men visst är det så att vissa städer/platser fastnar man för och andra inte.
   För mig blir det ett nytt besök här i juni i samband med ett resejobb till Bohuslän. Ser fram emot både Bohuslän och Karlstad-

  1. Karlstad är en jättefin stad. Snart kommer också båtbussarna i gång så man med dem kan ta sig runt i stan och kliva av och på. Får se till att pricka in det vid nästa besök-
   Ett besök i Alsterdalen, Frödings hemtrakter, rekommenderas också.

 9. Har följt din vandring i min hemstad och visst är det vackert här, vattnet finns alltid med längs cykel och gångvägar, många utnyttjar grönområdena längs älven på sommaren för picknick och solbad, underbart😊 Snart börjar säsongen med båtbussar.

  1. Här blev det ju bara några glimtar av din fina stad och för mig ett väldigt lyckat besök- Tycker så mycket om att vara här men nu var det ett tag sedan- Kommer tillbaka i juni och då på reseuppdrag. Hade gärna testat båtbussarna men jag var lite för tidig.
   Önskar dig en fin helg och roligt att du gick med.

 10. Jättefina bilder Ditte,, alltid så fint att följa med på dina turer, tackar för det.

  SV: Visst är det så, olika avtal är ju det som styr.

  1. Tack! Jättetrevligt att du hängde med. Besöket i Karlstad blev verkligen lyckat.
   Önskar dig nu en fin helg-
   Ha det gott!
   (Vad gäller avtal så känns de ju inte direkt rättvisa. Tyvärr. Inte när man är på samma arbetsplats).

 11. Du gav en bra bild av Karlstad. Karlstad är inte okänt av mig numera eftersom jag kliver av tåget till Sarah antingen i Kil eller så om hon är på sitt jobb – i Karlstad. Näst äldsta barnbarnet bor i studentlya i Karlstad och läser på universitetet.
  Karlstad är mer än dubbelt så stort som Lidköping. Båda ligger vid Vänern men mitt emot varandra.

  Så fint att du var nöjd med besöket hos Tove och stadens vyer, kul.
  Stor kram!

  1. Tack! Jag har varit i Karlstad en hel del under årens lopp, sedan barnsben. Och roligt att se hur Karlstad växt under dessa år. Och universitetet här har ju också bidragit en hel del. Karlstad är en stad jag verkligen tycker om och utbudet av kultur, natur och restauranger är ju också väldigt gott. Och enkelt att ta sig hit är det också.
   Nu missade jag tyvärr båtbussarna som snart börjar med sin trafik och även tar en till Kristinehamn. Men kanske blir det en tur med dem nästa gång.
   Vi hade så fina dagar och det var väldigt roligt att ses igen.
   Stor kram

 12. Så vackert det ser ut -) Vi har ju bara kört igenom på väg till Norge , nu ser jag ju att vi missat något.
  Fina statyer ,-) Vi har haft två små…..i närområdet, båda blev stulna nästat direkt.
  Ja Wingårdh har en speciell stil ,-)
  Tack, om vi kommer i närheten av Karlstad då stannar vi till där.
  Ha det fint!
  KRAM Primrose ,-)

  1. Kanske stannar ni till här här nästa gång ni passerar. Här finns en hel del att se och uppleva både i Karlstad och i de vackra omgivningarna- Har varit här en del och ser redan fram emot nästa besök här som blir i juni. Då i samband med en jobbresa till Bohuslän-
   Ha det fint du också.
   Kram

 13. Karlstad har jag hört mycket om (Sven Ingvars), men aldrig lärt mig något om. Nu lärde jag mig lite. Den gamla stenbron skulle jag ha fotat ur alla vinklar, är lite tokig i broar… Men det grå huset, det ser lite “taggigt” ut… Får mig att elakt tänka på warschawaborna, som ivrigt säger att man har den bästa utsikten i stan från det sk kulturhuset, som Sovjet byggt och donerat. Varför? Jo, enda stället i stan där man inte ser det…

  1. Karlstad är en fin stad tycker jag och här har vi också en av mina favoriter bland svenska skalder, Gustaf Fröding, som föddes strax utanför Karlstad på Alsters herrgård i vackra Alsterdalen- Och visst har även Sven Ingvars satt Karlstad å kartan. Och nu konstnären Lars Lerin och Sandgrund (DEt gamla danspalatset i Karlstad där “alla” svenska artister nog uppträtt.(På den tiden uppträdde man ju och gick ut och dansade)
   Stenbron är så fin. Har många bilder men fick välja en.
   Ja, det höga grå huset passar inte direkt in bland det småskaliga i övrigt. Men arkitekten, Gert Wingårdh, är ju känd så kanske var det därför huset kunde byggas. Vet att man i Karlstad tycker väldigt olika om huset.
   Ler åt din sista mening. Så är det nog lite varstans med byggnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *