Stockholm Trevligheter

Kväll med vänner – Gott och väldigt trevligt

Sommaren pågår för fullt och det ett bra tag till. Och även om det nu är märkbart att kvällarna blir lite mörkare så är sommarkänslan fortfarande här. För egen del är så glad att vi bor centralt här på Söder i Stockholm och det gör ju också  att det är enkelt att spontant bestämma sig för att spendera en kväll med vänner. Jag tänker ofta på den tur jag hade när jag våren 2004 av en  lyckad slump hittade lägenheten och vi kunde köpa den. (Föga hade jag då anat att jag skulle lämna stadsdelen Vasastan för Södermalm. Men så blev det.)

Just känslan  av att ha Stockholms utbud av allt inom räckhåll är något jag dagligen uppskattar. (Och under pandemin var ju detta än viktigare. Jag kände mig och var heller aldrig isolerad.)

Stockholm. Södermalm. Katarina Bangata. På väg till en kväll med vänner. En kväll med vänner skulle det bli. Och med tanke på att min rygg alltmer begränsar mitt gående så är det perfekt att bussar finns helt nära. Här tar vi bussen i den vackra allén på Katarina Bangata, helt nära där vi bor.

En kväll med vänner

skulle det bli. Och det bestämde vi helt spontant. Ibland  är det knepigt i Stockholm att få ett bord på en populär restaurang  och man bör boka ett par dagar i förväg. Men för vår del blev det en spontan middag så det hade vi inte gjort. Men på den italienska “Il Conte” fick vi bord. För maken och mig var det första besöket här men vännerna Agneta och Lasse har varit här en hel del.

Ofta är det nu tyvärr knepigt att i Stockholm hitta en restaurang där bakgrundsmusiken är dämpad så att man kan prata med varandra. Men här var den dämpad vilket gladde oss.

Restaurangen är i huvudsak italienskinspirerad och för egen del slog jag till på en pasta “frutti de mare”. Här samsades olika sorters musslor, bläckfisk, scampi i en pikant sås med pasta, chili och vitt vin. Riktigt gott. Även Agneta valde denna rätt och herrarna slog till på “lamrack” och en riktigt god pizza.

Kväll med vänner och vi startade med middag på restaurang Il Conte. Mitt val blev pasta “frutti de mare”.

Men kvällen var ung så vi bestämde oss för eftersittning. Frågan var bara var. Lite knepigt en fredag kväll kanske. Men vi gjorde ett försök-

Eftersittning

Stockholm erbjuder många ställen för “eftersittning” och efter lite funderande kom vi på att försöka på en plats i baren upp på Bank hotell,takbaren “Le Hibou”. (Betyder ugglan på svenska)

Vi passerade Nybroviken och Raoul Walllenbergs torg och var snart framme vid Bank hotell på Arsenalsgatan 6.

Och visst har byggnaden tidigare inhyst  banker; Svenska Handelsbanken och Wermlands Enskilda bank och även varit utställningslokal för Orrefors. Mer om historien bakom Bank hotell  finns i länken. 

Vi tog hissen upp åtta trappor och hade turen att få ett bord. Dock inte ute på terrassen men ändå med viss utsikt över takåsarna.  Men just när vi skulle slå oss ner bar inte mitt ena ben utan jag föll och slog i en vass kant så smalbenet började blöda rejält. En uppmärksam kypare var genast på plats men förutom att jag blödde rejält gick det bra.

Stockholm. Bank hotell. Utekväll med vänner och jag slår till på en mojio. Ett bra val för den var riktigt god. Är det utekväll med vänner så är det. Så för egen del slog jag till på en mojito som är en favorit.  Ett bra val för den var verkligen god. 

Mer utsikt från vår del av baren.

Ett par timmar gick snabbt och strax före midnatt började vi bege oss hemåt. För många var kvällen fortfarande ung men för oss var det lagom att invänta bussen hem till Söder.

Fredag kväll. Stockholms ström, Strömkajen med sina Waxholmsbåtar , Grand hotell och Nationalmuseum.

Nästan midnatt. Vi står vid busshållplatsen vd Gustav Adolfs torg och har  Norrbro, Stockholms ström och Riksdagshuset framför oss.

Bussresan hem till Söder tar 10 minuter och även hemma  känns fortfarande somrig även om mörkret lagt sig över nejden. Vi sätter oss en stund på balkongen och konstaterar på nytt att vi har det så bra.

 

28 svar på ”Kväll med vänner – Gott och väldigt trevligt”

 1. Aj att du skadade benet, tur det gick bra.
  Hög musik på restaurant inget för mig heller, störande om man inte kan prata ordentligt.
  Maten såg läcker ut.
  Trevligt avsluta kvällen med en mojito.
  Min favorit.

  1. Himla otur, men ibland bär benen mig inte riktigt.
   Vi hade en jättetrevlig kväll både med god mat och trevlig eftersittning.
   Mojito gillas och min egen är också väldigt god.

 2. Jag håller med dig till 100%. Ska man bo i en storstad så ska man bo centralt vilket ni verkligen gör.
  Vilken god och trevlig kväll det blev tillsammans med era vänner. Otur med ditt ben bara men är det kanske ryggen som ställer till det indirekt? Minns att min mamma råkade ut för liknande. Härliga bilder som vanligt!
  Önskar en fortsatt fin lördag nu!

  Kram

  1. Just så känner vi också. Och jag vet ju att er som resonerade på liknande sätt. Men jag hade också helt klart kunnat tänka mig ert boende.
   Det blev verkligen en både god, trevlig och rolig kväll. Lite smolk att benet inte bar mig, jag föll och det började blöda rejält. Ja, ryggen styr ju benen och höfterna och ibland bär det helt enkelt inte. Som just här. Det hade ju kunnat bli värre.
   Tack, fint väder så vi tar oss an balkongen.
   Önskar dig också en skön lördag.
   Kram

 3. Men visst är det skönt att ha nära till civilisationen om man så uttrycker sig, jag bor gärna på landet men har också, liksom nu, gärna nära till stan.
  Jäkla osis med benet där, fint att de kunde hjälpa dig på plats, kunde ju gått värre.
  Fint att ni fick en fin kväll i övrigt iallafall.

  Ha det bäst Ditte.

  1. Visst är det! Jag har ju förr bott på landet och trivts bra med det och även bott utanför Stockholms City. Men att nu bo här med nära till mycket uppskattar jag allt mer. Vi bor ju mitt i men har naturen helt nära.
   Visst var det otur med benet och det blödde rejält men jag fick bra hjälp.
   Och en fin och god kväll blev det.
   Ha det bäst du också.

 4. Tur atg du kunde fortsätta kvällen som du tänkt!Du är en tuff kvinna! Superkul, som fixar så mycket, trots dina begränsningar.

  Så härligt att ha allt på bussavstånd. Det är en av landsbygdens nackdelar. Bil är ett måste till en restaurang. Och eftersittning .. det är inte att tänka på.

  Det märks inte så mycket av nattmörkret ännu. Men snart så…

  Ha en fin lördag! Kram

  1. Envisheten och glädjen finns trots smärtor. Men ibland kör det ihop sig när benen inte bär.
   Jag är ju delvis uppvuxen på landet och att bo där har ju många fördelar och stan har andra. Så det jämnar ju ut sig tror jag.
   Viktigast är ju att man har det bra.
   Just i går tänkte vi på att det mörknat rejält.
   Önskar dig också en fin lördag.
   Kram

 5. Vilken fantastisk kväll med vänner. Härligt att få se bilder på de ljusa svenska sommarkvällarna. Mojito är min favorit också, så här odlas det mynta så även drinken kan kännas egenodlad till viss del iaf 😀

  1. Det blev verkligen en lyckad kväll på alla sätt.
   Kul att du också är en mojitofantast. Odlar mynta på balkongen så den finns. Gläds åt att den trivs. Gör ofta mojito sommartid, men den smakar mig året runt.
   Önskar dig en skön kväll.

 6. Mysig kväll ,-) Bo nära allt, måste vara väldigt kul, finns mycket att glädjas åt. Och du brukar ju hitta pärlorna!
  Vilken tur att våningen blev er! Den ligger så fint!
  Stockholm är ju en otroligt vacker stad, har inte varit där på flera år, mannen har inte mått bra, men nu riktigt bra. Så tråkigt med din rygg, hoppas på möjlighet till förbättring, eller förstås BRA. Tur att buss finns, roligt att gå ut med vänner, det är väl många turister i Stockholm nu, sen tar väl folk igen covid åren. Låter gott det ni ätit.
  Eftersittning så högt upp, drinkarna såg jättegoda ut ,-) Men så himla tråkigt med ditt fall, tur att kypare fanns till hands och framförallt att ni fick fortsätta njuta. Att titta ut över takåsarna låter härligt, tror aldrig jag gjort det , det borde jag kommit ihåg. Härliga bilder i skymmning även om tiden är sen, det är nu man vill behålla det ljusa kvällarna, men i mörkret på balkongen ser det som vanligt så härligt ut! ,-)
  Ha det fint och hoppas du inte har ont! Varm Kram från mig,

  1. Det blev det verkligen.
   Visst hade vi tur när lägenheten blev vår. Och det var ju också en slump.
   Ryggen nu är eländig och illa att benen inte är att lita på. Milt sagt instabila. Men envis och smärttålig är jag. Och jag försöker verkligen göra allt jag tycker om. Lika bra att passa på.
   Just nu är det många turister i Stockholm och igår låg tre kryssningsfartyg också inne. Roligt att Stockholm är populärt för en fin stad är det.
   Både middagen och eftersittningen blev bra.
   Skönt att sedan sitta i den sena kvällen på balkongen och samla ihop dagen.
   Tack för din fina omtanke.
   Önskar dig en skön kväll.
   Varm kram

 7. Visst har ni det ypperligt bra och bor så där lagom centralt till allting.
  Skönt också att du inte fick större men av ditt fall! Man kan ju bli förskräckt av mindre.
  Jag är glad för att det inte blev värre för din del.
  När kroppen inte vill som man själv vill så är det knepigt ibland. I morse vaknade jag av att Uffe som hade stigit upp och var på väg ut ur sovrummet tappade balansen och föll in i vår dubbelsäng rakt över mina fötter. Det händer honom någon gång nu och då men det har blivit mycket bättre. Och värre saker kan ju hända, alla faller inte in i en mjuk säng.

  Ni åt mycket gott och italiensk mat är oftast ett säkert kort att välja.
  Tack för ett väldigt finstämt inlägg om en kväll med vänner!
  Vi var också ute igår med tre av våra vänner och åt indiskt.
  Ha en fin kväll och hälsa B!
  Kram

  1. Jag tänker ofta på att vi här bor mitt i stan men ändå med naturen helt nära. Och på kajen. Så de dagar när jag inte kan gå så bra kan jag i alla fall se vad som händer i kanalen. Bra underhållning.
   Här på eftersittningen, på Bank hotell, så bar inte benen mig och jag föll. Och jag blödde rejält men bar hjälp fick jag.
   Trist med Uffes fall och detta när kroppen inte lyder är ju så oberäkneligt. Skönt att det i alla fall blivit bättre.
   Visst är det trevligt med en utekväll med vänner. Och indisk mat tycker jag också mycket om.
   Tack för hälsningen till B och han hälsar tillbaka och det gör Maggi och Bertrand också.
   Kram

 8. Vilka trevliga ställen ni ser ut att varit på. Aj aj att du slog i smalbenet, kan tänka mig att det gjorde ont. Skönt att du kunde fortsätta eran kväll.

  1. Det blev en riktigt lyckad kväll med god mat och gott att dricka.
   Och visst var det otur att benen inte bar utan att jag slog i smalbenet. Men jag fick bra hjälp både av mitt sällskap och av personalen på restaurangen och vi kunde stoppa blödningen. (Har lätt för att blöda rejält)
   Jodå, vi fortsatte vår kväll.
   Önskar dig en trevlig helg.

 9. Ja ni har det bra, precis så som ni förtjänar tycker jag. Såväl maten som drinken hade jag också valt. Däremot hade jag inte velat ramla som du gjorde. Men en himla tur att det gick så bra och att du inte bröt något.
  Bank Hotel har jag aldrig besökt, men har hört talas om deras luncher. Yvonnes man jobbar på Handelsbanken bredvid och de verkar gå dit relativt regelbundet.
  Än så länge tycker jag att det inte märks så värst att dagarna blir kortare. Kollade faktiskt upp “tidsförlusten” jämfört med midsommar och det handlar om bara 10 minuter – hittills.

  PS. Agneta är det samma Agneta som du brukar ta dina stadsvandringar med?! DS.

  1. Visst har vi! Och det blev en riktigt lyckad kväll; både middagen och eftersittningen på Bank hotell.
   En fredag kväll är ju i princip alla takbarer och även andra i Stockholm välbesökta och musikvolymen är hög. Men vi ska återkomma en em när de öppnar eller kanske äta lunch här.
   Nej, tiden är inte så påtaglig men just igår kväll när vi kom hem och det var en del moln så kändes mörkret nog mer påtagligt.
   Jodå, det är promenad- Agneta som var med och hennes man. Vi har varit vänner sedan 1980 när vi sågs första gången i samband med en adoptionskurs.Och vi har barn från samma barnhem . Lång vänskap.

 10. Tänk att du bott precis vid Odenplan, och i morgon ska jag för första gången besöka Gustav Vasa Kyrka vid Odenplan, en spännande dag helt klart!
  Ni bor nu verkligen fint precis vid vattnet och väldigt centralt också, njutbart!
  Lustigt, men just på Bank Hotell var vi efter vår tidiga middag på Ulla Winbladhs här i början av juni då Stockholms maraton pågick, yngsta sonen visste att de hade en takbar och vi tog en liten hiss upp, men missade vart baren låg, så vi åkte ner igen och tog en drink på uteserveringen, och det gick bra det med. Trist att du gjorde dej illa, hoppas inget allvarligt!
  Nyfiken på Il conte, en bra ljudmiljö gör ju mycket, liksom god mat!
  Ha det fint!
  KRAM!

  1. Jadå! Helt nära här bodde jag. Så fint med morgondagen och dop för er del. Verkligen högtidligt. Kommer att var med dig i tankarna.
   (Kyrkan här är stor men jag tror den också har mindre kapell).
   Visst bor vi bra här och det blev ju verkligen av en slump som vi hamnade just här. En lyckad slump.
   Centralt men ändå med naturen och vattnet helt nära.
   Kul att ni var här på Bank hotell. Hissen upp åtta trappor och där ligger baren. Och visst är hissen liten.
   Uteserveringen missade vi.
   Himla trist att benen ibland inte bär mig. Nu gick det ju bra ändå men jag blödde rejält på smalbenet. Plåster, vatten och servetter ordnade till det. Jättebra personal som bistod.
   Vad gäller Il Conte var det bra ljudmiljö men nu sommartid var menyn ganska begränsad och i mitt tycke var det tämligen dyrt. Men att en maträtt idag i Stockholm kostar tunt 300-350 kr är ju mer regel än undantag.
   Ha det fint och jag önskar er det bästa inför morgondagen.
   Kram

 11. Så trist att du slog i benet hoppas det känns ok nu ,Du håller verkligen igång och gör mkt roligt o sevärt jag måste ta mig i kragen och gå ut och äta inne i stan det är ju så fint sommartid i vår kungliga huvudstad,Så fina bilder, kram

  1. Så knasigt! Men ibland är det så att mina ben, p.g.a. ryggbesvären inte riktigt bär. Och det blödde rejält men jag fick bra hjälp av personalen på takbaren.
   Vi hade en jättetrevlig kväll och fint med eftersittning här på takbaren till Bank hotell.
   Stockholm har många fina takbarer och mysigt att njuta av en kväll i en av dem.
   Jag försöker göra det jag tycker om och just att gå ut en kväll med vänner är just en sådan sak. Ja, det finns mycket och det blir ju enklet med tanke på att vi bor i stan.
   Ni har ju så fint hemma nu med poolen, poolhuset och nya möbler så mysigt att spendera tid där också.
   Kram

 12. Ajaj, vilken otur med benet, men det hade ju kunnat gå mycket värre. GP hade en artikel igår om 16 takterrasser i Göteborg. Dags att luncha där kanske och se Göteborg från ovan!
  Hög musik på restaurangerna är ett otyg, men hör ju inte vad man själv tänker.
  Många fina bilder fick vi se från Stockholm tack vare dig!
  Kram

  1. Vi hade en trevlig kväll på alla sätt. Och visst är det trevligt med takbarer. För vår del blev det en fredag kväll och då är ju många ute. Ska göra en ny vända och då sen eftermiddag och inte en fredag när extra många är ute.
   Kul med en lista på Göteborgs takbarer och kan tänka mig att utbudet där är stort. Säkert tar ni er en titt.
   Ja. detta med hög musik begriper jag inte. Vet att det nu också är mer vanligt på restauranger men minst lika illa där.
   Kram

 13. Men ajaj, hur mår benet? Tur att kvällen i övrigt var lyckad och att du blev omplåstrad på bästa sätt. Maten såg läcker ut, inte bra att titta på god mat när klockan är tolv på natta! Jag inser mer och mer att det inte finns många bekanta ställen kvar i Stockholm när jag varit därifrån i snart trettio år! För mig är nittiotalet ju igår! Eller möjligen i förrgår…
  Det spontana blir ofta väldigt lyckat medan det man planerat länge och väl inte alltid lever upp till förväntningarna..
  Kramen

  1. Benet är idag ganska ok, men blått och en sårskorpa. Det blödde ganska rejält. Himla otur detta att benen ibland inte bär mig. Snarare höften.
   Jodå, nittiotalet här i stan minns jag också. Och du, varje gång jag passerar Norrmalmstorg är du med mig. När som på dygnet.
   En trevlig och rolig kväll blev det.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *