Stockholm Utflykter

Karlberg – Med strand, kanal, slott och sjö

Vi är kvar i  Solna, Stockholms närmsta grannstad och har lämnat Huvudsta strand, Huvudsta gård och området Jungfrudansen.  Nästa stopp för vår promenad är området runt Karlberg och Karlbergs slott. Idag militärhögskolan Karlberg som tidigare hette Krigsskolan Karlberg.

Vi fortsätter att följa vattnet som här heter Ulvsundasjön och är en del av Mälaren. Exakt var Huvudsta strand övergick till Karlbergsstrand vet jag inte exakt. Å andra sidan inte så viktigt.

Solna. Vi är på väg mot Karlberg . VI har lämnat Huvudsta strand som övergått i Karlbergs strand. På abdra sidan Ulvsyndasjln skymtar Kungsholmen och området Hornsberg. På väg mot Karlberg. Vi  är har lämnat Huvudsta strand som här övergått i Karlbergs strand. På andra sidan Ulvsundasjön, en del av Mälaren, skymtar stadsdelen Kungsholmen och området Hornsberg. Den höga byggnaden är  “Lindhagenskrapan”, ett 24 våningar högt  bostadshus med hyresrättslägenheter.  

I gårdagens inlägg var vi vid Huvudsta gård och fortsatte österut och idag tar vi oss den korta sträckan från Karlbergs strand till Karlbergs slott.

Karlberg  och lite historia

i sig är ett slott med en vacker park och med byggnader från 1600 och 1700-talet och ligger fint vid Karlbergssjön. Just namnet Karlberg kom från riksamiralen Carl Carlsson Gyllenhielm som var halvbror till kung Gustav II Adolf. Det var Gyllenhielm som lät bygga slottet på 1630-talet. Men ett antal år senare köpes Karlberg av rikskanslern Magnus Gabriel de la Gardie och då blev det stora om och tillbyggnader. Dessa ansvarade arkitekten Jean de la Vallé för .

Karlberg blev ett kungligt slott 1688 då det köptes av kung Karl XI och hans son Kung Karl XII bodde här när han växte upp. Karlberg är idag världens äldsta krigsskola i ursprungliga lokaler och undervisning och utbildning pågått utan avbrott  sedan 1792.

Själva slottet kan min inte besöka annat än vid speciella, guidade turer. Mmen parken är öppen för allmänheten mellan klockan 06 och 22. (Dock är det ett militärt område) Före pandemitiderna så var det ibland också konserter i rikssalen på slottet  och i samband med dem förekom också ibland guidade turer.

Solna. Vi närmar oss Karlberg och stannar till en stund vid Karlbergskanalen Vi närmar oss Karlberg och har här kommit fram till den idylliska Karlbergskanalen.

Karlbergskanalen

är egentligen ingen kanal utan en smal del av vattenområdet mellan stadsdelarna Kungsholmen, Vasastan, Norrmalm och Solna kommun-  Och det är Karlbergskanalen som i sig förbinder de olika delarna av Mälaren. Vattenområdet, alltså Mälaren, har här lite olika namn; Riddarfjärden ligger utanför stadshuset mot Södermalm och Gamla stan,Ulvsundasjön i nordväst och Klara sjö som skiljer stadsdelarna Kungsholmen och Norrmalm. Och sedan Karlbergssjön som delen framför Karlbergs slott kallas.

Området Karlberg

är välkänt för mig. Här bodde jag ett tag när vi 1959 flyttade till Stockholm och parken var då en helt fantastisk lekplats. Något den är än idag även om en stor del av parken och skogen, Ingentingsskogen, har försvunnit till annat. Namnet Ingenting kommer från den frälsegård  (en stor gård som var skattebefriad) och som  förr lydde  under Karlbergs slott.

Solna. Karlberg. Fatburen som hör till Karlberg slott.  “Fatburen”, en välbekant byggnad som hör till Karlberg.

En “fatbur” eller “fatabur” är ett hus eller utrymme där man förr förvarade kläder, smycken och annan dyrbar egendom. Själva namnet kommer från fornsvenskans “fat”  som står för kläder/persedlar och “bur” som betyder bod.

Vi går tvärs över vägen och in på slottsområdet och går upp till parken som ligger bakom slottet och flyglarna.  Vill man veta mer om Karlbergs slott, dess historia och parken så har jag berättat om det  i ett gammalt inlägg ; “Slottsbesök till vardags”

Parken

var när den anlades i slutet av 1600-talet en  barockpark med dammar, terasser, växthus och  blommor Och inspirationen till parkens utseende kom från Frankrike-  I början av 1700-talet förändrade parken utseende och kom att då bli till en engelsk park som då var på modet. Då tillkom promenadvägar och fler träd planterades.

Karl XII:s ek i parken är verkligen rejäl med sin omkrets på dryga 600 cm. Men tyvärr är den, precis som Karl XII, död. Här runt lekte jag som barn och här sägs även Karl den XII ha lekt med sina syskon.

I parken, uppe på en liten kulle, finns Dianas tempel,  som nu är under renovering. Templet blev uppfört  åt kung Gustav III år 1790 och till sjöguden Neptunus ära. Kung Gustav III hade varit i Italien på resa och där blivit inspirerad av antiken och dess tempel. (Namnet  Dianas tempel tvistar de lärde om för man började inte använda det förrän i början av 1900- talet. Kanske var det så att det var en förväxling med ett annat tempel. Ett jakttempel som hette Dianeberg och som också fanns i Karlbergsparken. )

Dianas tempel

Solna. Karlberg. Parken på baksidan av slottet inbjuder till fina promenader. Parken som tillhör Karlberg ligger bakom själva slottet och är just nu fylld av vitsippor.

Baksidan av själva slottsdelen.Till vänster slottskapellet och här är våra döttrar döpta. (Just till Kristi Himmelsfärds helgen 1981) 

I parken finns också en gammal runsten som blev flyttad hit 1921.  Tidigare fanns den vid en gård som hette Stenbrottet som låg där nuvarande Karolinska institutet ligger.

Stenens runor berättar “ANUND och TORFILS” lät resa stenen efter ÅSGÖT.

Karlbergssjön

Vi stannar till här en stund och blickar till höger över till Kungsholmen. Och rakt fram ligger delar av Stockholm City. I februari gick vi en promenad längs vattnet på andra sidan, på Kungsholmen, och kunde då blicka över hit till Huvudsta och Karlbergssidan. Så nu har vi fått en helhet över den här delen av Mälaren och strandpromenaderna här.

 

26 svar på ”Karlberg – Med strand, kanal, slott och sjö”

  1. Här är verkligen mina gamla hemtrakter. Jodå, man kan nog se lite av Karlberg på den bussen. I alla fall om träden inte är gröna.
   Många baler har jag varit på här från det jag var 17 tills jag var nästan 30. Både sommar och vinterbaler. Så roligt och festligt.
   Önskar dig också en fin helg.

 1. Oj, är det så grönt och fint runt Karlbergs slott? Har inte varit så nära märker jag! Vilka fina bilder igen, och tack för lite info om slottet!
  Ha en skön helg!
  Kram!

  1. Tack!Här i parken vid Karlberg är det verkligen vackert. Kanske tar ni er en cykeltur hit vid tillfälle. Här är ju verkligen “hemmatrakter” för mig och lite av den känslan finns när jag kommer hit.Roligt att du var med.
   Önskar dig också en skön helg. (Om du inte jobbar. Men då får den bli så bra som möjligt=
   Kram

 2. Vilket vackert område och så fint det ligger. Förstår att det är hemtrakter för dig men även om jag känner till Karlberg har jag aldrig varit där. Kan tänka mig att det var mycket festligt med baler där. Vilken fin plats också för dop.

  Kram och god fredagseftermiddag!

  1. Här är så vackert och nu när vi var här inföll nostalgin direkt. Lekte här som barn och döttrarna är döpta här och delar av pappas begravning skedde här- (Vi fick ha själva begravningsakten i Solna kyrka som var större men samlades här på Kaarlberg i rikssalen för bubbel, smörgåstårta, kaffe och tårta efteråt.Blev ett fint avslut)
   Ett antal baler har jag varit på här i unga år. Så fina och roliga minnen.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram!

 3. Den där vitsippeängen får mig att tänka på Ronja Rövardotters vårskrik. Ännu en härlig promenad =) och eken helt makalöst omfång.

  1. Just så tänkte jag också här i parken. Här är så fint och bäst att parken är öppen för allmänheten.
   Tyvärr är eken död men den står kvar. Mindes när jag lekte här för så där en 62 år sedan.

 4. Magnus Gabriel de la Gardie har jag läst lite om en gång i tiden när jag gick vuxenutbildning för längesedan, minns inte vad vi skrev om honom, det var något projekt vi hade i klassen.
  Får se om jag kan hitta det i skåpen här någonstans.
  Fint slott det där verkligen, inget jag skulle vilja bo i men vackert är det verkligen.
  Tackar för denna utflykt. 🙂

  Ha en fin fortsättning på kvällen nu Ditte.

  1. Karlbergs slott är fint och inte minst parken och omgivningarna. Bodde ju i en del av slottet när vi flyttade till Stockholm och hade parken att leka i några månader som 10-årong. Nej, inte bo här för alltid men då, när det begav sig, var det bara roligt.
   Tror du hade gillat miljön här.
   Önskar dig också en fin kväll.

 5. Tack för intressant info om Karlbergs Slott. Tycker det är ett jättefint och väldigt väl underhållet slott. Men så är det ju ett “aktivt” slott också. Förresten har AIK sin träningsanläggning vid slottet. Inte nu under pandemitider, men i vanliga fall. Så typiskt jag, allt som har med idrott att göra kan jag. Allt annat lär jag mig hos dig;-)

  1. Karlberg är ju verkligen på olika sätt hemmatrakter för mig. Eller snarare var. Idag är det minnena som finns kvar. Bra att du påminde mig om att AIK, utanför pandemitider, har sin träningsanläggning här. Hade glömt det men visste egentligen. Fortfarande finns också en bra hinderbana i parken. Har testat den en hel del förr. Men är nog bäst att jag nu avstår med tanke på ryggen.

 6. Så vackert och så mycket nostalgi, ditt inlägg andas. Visst har man hört talas om Karlberg, det är ju en instution som är känd över hela Sverige.
  Och tänk, du Karl Xll har haft samma lekplats.
  Så häftigt! Kram!

  1. För mig blir det alltid mycket nostalgi när jag kommer hit. Karlberg med slott och park är ju delvis hemma för mig och på olika sätt. Verkligen en fin miljö. Parken är sedan många år tillgänglig för allmänheten och har många besökare.
   Ler när jag tänker på de baler jag varit på här i yngre år. Så roliga! Jag hade även min studentfest och mottagning här- Fint minne det också.
   Kram

 7. Men detta blev väl något av en liten nostalgitripp för dig, så kul att du bott där! Ingentingskogen låter för härligt…o hade du inte förklarat hade man väl för evigt undrat över tillkomsten av det namnet.
  Och vilket fint slottskapell där dina döttrar döptes!
  Nu är huvudstaden som allra vackrast innan det mer mättade mörkare gröna tar över tycker jag
  Kramen

  1. Nu har jag inte längre någon direkt anknytning till Karlberg. Inte mer än fina minnen och det är gott nog.
   Jag grunnade som barn över namnet och fick veta av pappa om bakgrunden till namnet.
   Slottskapellet är litet och väldigt vackert. (Och här gifte jag mig också med döttrarnas pappa) Många julottor har jag varit här när jag växte upp och senare med döttrarna, trots att jag inte direkt är så “kyrklig”. Efter julottan, som varade mellan 07 -07.30, var det kaffe på slottet och långdans i salarna. Med hovpredikant Hans Åkerhielm i spetsen. (Nu avliden sedan länge) Tider det!
   Kram

 8. Vilken vacker plats ni valde till döttrarnas dop!
  Håller med om att det inte är så viktigt när ena platsen övergår till den andra. Fast när vi hade våra restriktioner om att inte åka utanför regionen (eller kommunen på helgerna) då blev det verkligen till att kolla upp var gränserna var ifall man skulle ge sig iväg på nån tur.

  Ha en fortsatt fin helg!

  1. Karlberg är ju lite av hemma för oss så det blev ett bra val. Och vi har ju stor anknytning hit. Eller snarare hade.
   Förstår absolut att det var viktigt för er att när restriktionerna fanns att ha koll på gränserna. Men skönt att ni nu kan släååa det.
   Önskar er en fortsatt fin helg.

 9. Oh, så intressant.
  Karlberg har man ju hört tals om mycket, men jag har faktiskt aldrig varit där. Träffade på en middag hos min kusin en man som var någon slags konservator på Karlberg, hade förmånen att ha honom till bordet och han hade mycket intressant att berätta, men det var ett tag sedan, så jag har glömt de mesta, men det var mycket underhållande att höra honom berätta.
  Stort tack för alla fina bilder och intressant historia!

  1. Tack! Karlberg är ju lite hemmatrakter för mig. Eller snarare var. Många fina minnen hänger kvar. Och när vi nu gick här i parken kom mycket tillbaka- Lekte här en hel del som barn.
   Roligt att du träffade denne konservator och fick veta mer. Och man kan ju inte minnas allt man hör. Men en del sitter ju kvar om man blir påmind.

  1. Förstår det! För mig också. Och på olika sätt. Bodde ju här när vi flyttade till Stockholm 1959 men var hemtam här på Karlberg till 2005. Men jag är här ganska ofta även nu.

 10. Jag är sen med min kommentar, men jag har skrivit om min Karlbergsbal tidigare.
  Min fästman var kadett på Karlberg, och jag blev inbjuden till bal. Det var verkligen STORT!
  Man fick en exakt tid för ankomsten i taxi vid botten av den stora trappan. Mitt namn kallades,
  fästmannen kom ned och hämtade mej, gick uppför trapporna och blev presenterad till nån hög
  militär. Så blev det middag och dans.
  Min syster hade sytt en underbar klänning åt mej i pistachiogrön georgette med svart
  silkessammet cape och handväska. Jag var 22 år. Lycklig !!

  1. Så fint minne du har från Karlberg. Kan tänka mig att du var vacker i din fina klänning. Har varit här på en del baler genom åren så detta med tider och annat känner jag väl igen.En härlig och rolig kväll tror jag nog du hade.
   (Har faktiskt sparat tre klänningar från den tiden men det är nog dags för dem nu att vandra vidare. )
   Hoppas det är bra med dig, Ruth och att du kan njuta av våren. Men kanske är sommaren redan hos er.
   Här går vi nu in i min favorittid; den mellan hägg och syren. Såg hägg igår och den doftade ljuvligt.

 11. Karlbergskanalen såg mysig ut, där skulle jag kunna tänka mig att uppleva i en liten båt ,-)
  Så stort det var. Och Dianas tempel var fint.
  Vitsippor överallt, så fint!
  Baksidan av slottsdelen såg ovanlig ut, så fint! Fint ställe att döpa sina barn ,-)
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Området runt Karlberg är väldigt fint och så också att ta sig fram på kanalen här. Har testat.
   Här i parken lekte jag en hel del som barn och det var verkligen lycka.
   Ha det fint du också.
   kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *