Stockholm

Olika nyanser av vitt och grått – Men fint det också

Det vackra vädret med den strålande solen och en medföljande blå himmel verkade igår ha tagit en välbehövlig paus. Så med en grådaskig himmel i sällskap gav jag mig ut i mina hemmatrakter här på Södermalm i Stockholm. Och jag styrde stegen mot vattnet, Årstaviken,(en del av Mälaren) och hoppades på några färgglada inslag längs vägen. Men den huvudsakliga färgskalan höll sig till olika nyanser av vitt och grått.

Stockholm. Årstaviken vid Hammarbyslussen Fera olika nyanser av vitt och grått både på isen, i vattnet och i snön. Årstaviken, vid Hammarbyslussen. Här vid slussen är Mälarens vatten i viss rörelse och fryser sällan helt. Och några olika nyanser av både grått och vitt visade sig. 

Ett antal olika nyanser

av vitt och grått gjorde mig sällskap längs Årstavikens vatten. Jag började räkna de olika varianterna men tappade bort mig och nöjde mig med att konstatera att det var så. Givetvis så gjorde himlens grå färg sitt till- För med blå himmel så kan det se helt annorlunda ut.  När jag senast, för drygt en vecka sedan, gick längs Årstaviken såg det ut så här.

Stockholm. Södermalm. Årstaviken. Noterade att herrarna gräsands olika nyanser av färg dels lyste upp och dels passade fint in på isens grå färg. Änderna trodde jag hade mat med mig och skyndade mig till mötes. Men se det hade jag inte.Noterade gräsändernas hanar i sina olika nyanser av färg passade bra in här på isflaken och som också verkade grå. 

En av änderna kom upp från isen för att tigga mat. Får nog nästa gång ta med lite fågelfrön eller annat som de mår bra av att äta.  Vad gäller vitt bröd bör man undvika att ge det eftersom det inte direkt ger näring men energi.

Stockholm. Södermalm. Årstaviken. Många olika nyanser av vitt och grått.Fler olika nyanser av vitt och grått.

Jag fortsatte en bit till och det grå övergick lite mer i vitt. Plötsligt, såg jag ett hinder i vägen.En svan på land. Halsen och näbben var vänt mot isen så det jag upptäckte den inte förrän jag var en meter därifrån. Och jag tror det vara den svan som jag såg på isen för ett tag sedan som både jag och andra trodde var fastfrusen i isen. 

Svanen verkade inte helt pigg där den låg vit och vacker i den vita snön.

Jag lämnade Årstaviken och tog trapporna upp mot Eriksdalslundens koloniområde. Och inte var det direkt några andra nyanser här heller-  För egen del höll jag mig i trappräcket och hade blicken fäst neråt mot trappstegen. För halt var det.

Upp kom jag. Men inga större färgklickar blev synliga här heller. 

Något helt annat- Ljus

För ett tag sedan var jag med och tolkade fototemat ljus hos resebloggaren Marias memoarer och frågade då er läsare om det fanns någon favoritbild. Och det gjorde de hos många. Både en och flera. Extra roligt var att det att av de 11 bilder som var med i inlägget så var alla omtyckta. Väldigt roligt för bilderna skiljde sig en hel del åt och intressant att höra era tankar kring valet av bilder.  Men det var två bilder som flest personer/läsare fastnade för.  Dels en bild från korsningen Ringvägen/Götgatan här på Södermalm och dels en akvarellmålning av Lars Lerin.

Ljus i korsningen Ringvägen – Götgatan.

Fantastiskt ljus i Lars Lerins målning.

36 svar på ”Olika nyanser av vitt och grått – Men fint det också”

  1. Grått här också även idag. Men jag har varit ute en vända och lite på turné. Åkte kommunalt till IKEA i Kungens kurva.
   Visst lyste rosen upp vid graven.
   Vad gäller svanen så är den inte helt pigg men den är på land och den har mat. Nu är det inga minusgrader hos oss och det är ju bra för den. Får ta ett varv i helgen och se hur det är.
   Trevlig helg.

 1. Ja, hur ska man kunna uppskatta det färgglada om man inte ibland får utstå lite grått i naturen?
  I hemmen idag hos många är ju ljussättningen många ggr prioriterad, inte som förr, man köpte en lampa och hängde i taket och så vad det bra med det.
  Fantastiskt hur man kan få till det, och trivsamt.
  Jodå, Lerins alster där tilltalade mig ypperligt denna gången också.

  Ha det bäst nu Ditte.

  1. Visst är det så- Och även det grå kan vara fint. Kan förstå att solen behövde en paus för den har jobbat hårt.Visst har det blivit viktigt med ljus och belysningar i hemmet. Minns på landet hos min mormor där det var fotogenlampor som gällde och järnspis.
   Ja, Lerin är ju suverän. Hoppas det ska lätta på panedmifronten så jag kan ta en tur till Karlstad och Sandgrund i sommar. Brukar ju även jobba på en del resor i västra Sverige och då ingår alltid ett stopp här .
   Ha det fint du också

 2. De tidigare ljusbilderna var fantastiska allihop men där och då valde jag ljusbilden från Östersjön.
  Jättefina naturfoton som du visar upp idag och du är en riktigt bra fågelfotograf! Synd om den vita svanen om den inte mår bra.
  Jodå, visst kan olika nyanser av vitt och grått vara vackert, det har du ju bevisat här.
  Trevlig fredag till dig.
  Stor kram!

  1. Det var ju en variation av ljusbilder som jag hade med och för egen del tyckte jag om alla jag valt. Och alla bilder hade fått en och ibland flera röster. Vad gäller bilderna som här blev mest gillade var just dessa två som hade 9 röster vardera. Sedan kom en del på mellan 4 och 8 röster. Tycke och smak är ju så olika. Och det berikar.
   Jag tror att det är samma vita svan som verkade sitta fast i isen och nu är satt tillbaka. Här hade den nu mat. Jag får ta en tur i helgen och se hur den har det.
   Jag är ju ute en eller ett par vändor varje dag och det är roligt att se hur omgivningarna snabbt ändrar karaktär när det blå tar en paus.
   Men idag gick turen till IKEA. Ja, gick gjorde jag ju inte men åkte kommunalt och det gick galant. Ingen trängsel alls. Och inte på IKEA heller. Hur gott om plats som helst.
   Önskar dig också en fin fredag.
   Stor kram

  2. SV: Jo, en del lärare borde omskolas till annat, tur att de flesta dock är bra, man får bara tacksam för det lilla.

   Ha det fint Ditte.

   1. Ibland kan man ju undra. Har haft flera lärarkandidater där jag avrått dem från fortsatt utbildning. Svårt beslut men man måste se till verkligheten. En hel del kan man lära sig men är man oförmögen från grunden att leda en grupp, ja två elever, ska man nog ompröva sitt yrkesval.
    Visst får man vara tacksam med det lilla. Och du ser ju tydligt hur det är-
    Önskar dig en fin lördag

 3. Det var en isig och snöig trappa du hittat. Fina gräsänder och hoppas att Svanen snart är piggelin igen.
  Ha en skön fredag! Samma gråväder här idag med stunder av lätt duggregn.

  1. Vad gäller trappan upp så funderade jag ett tag för det så isigt ut. Jag brukar gå här men det är sällan det är isigt. Höll mig i räcket och det var ok att gå i den. bra kängor har jag.
   Svanen var inte helt pigg men den var på land och hade mat. Får ta ett varv i helgen för att se till skyddslingen.
   Grått och duggregn här idag så nu i em blir det tjejfotboll; Sverige Österrike. Andra halvlek hinner jag se.
   Önskar dig en fin fredag.

  1. Kanske blev solen överansträngd och behöver en paus. Önskar den välkommen tillbaka så fort som möjligt. Men helt oavsett väder så är jag ute minst en runda varje dag. Ger mig fin energi.
   Trevlig helg.

 4. Det är verkligen långt mellan färgklickarna när man går promenaden längs Årstaviken. Alla människor är ju klädda i svart eller mörkblått, någon djärv typ har satsat på grått. Jag har i a f en knallröd ullkappa, men det är en aning för kallt för den nu, i o med att det blåser …

  1. Trevligt med en till i rött bland det svarta. Jag har ibland en halvlång röd jacka i cashmere men inte när det regnar eller är våt i luften. Så då kan vi hålla koll om vi ses. Men är det kallt åker ”den lilla svarta” tjockare täckjackan på.Men med en färgglad halsduk-
   Här var ju svanen med sin orange näbb och fötter och de maskulina gräsänderna lite färgklickar.

 5. Vitt och grått är också färger om än dova och för många något intetsägande. Jag är mycket förtjust i det vackra vitgrå. Bild 2 är suveränt läcker!!!!! Trapp upp och trapp ner gillas också – på våg upp eller ner eller … 🙂
  Jag fotade trappor i Skellefteå inne och ute, men nu när alla mina bilder i arkivet är genomgånga så vet jag att de är inte sparade. Så det får bli nya tagningar 🙂
  Önskar dig o ch B en fin fredagskväll
  Stor kram

  1. Det finns ju varianter och nyanser även i vitt och grått. Absolut. Jag tycker också om bild nr 2.
   Och trappan var en utmaning att gå uppför i- Ner hade jag nog valt en annan väg.
   Trappor är roligt att ta foton av. Och jag tog en bild i december i City när det var mörkt. Hade den med när det var tema ljus för ett tag sedan och den blev riktigt spännande. Du hittar säkert nya trappor i Karlstad att föreviga men synd att de inte är sparade. Å andra sidan är det svårt att spara allt. Jag försöker rensa lite varje vecka.
   önskar fig också en fin kväll.
   Stor kram

 6. Det är så typiskt att solen inte skiner när jag är ledig, vare sig igår eller idag, men jag ska nog få se den så småningom!
  Såg mest grått idag när jag var ute och gick vid Brunnsviken och Hagaparken, bara Koppartälten som lyste upp lite, men tomt med folk.
  Fotot från Ringvägen/Götgatan är jättefin, och där känner jag verkligen igen mej, en stenkast från min kompis lägenhet.
  Lars Lerin kan verkligen skapa ljus på olika sätt också!
  HA en skön fredagkväll!
  Kram
  PS. Glömde ju den fantastiska svanen, såååå vacker! DS.

  1. Visst har du otur med vädret. Men solen kommer nog snart tillbaka-
   Din kompis bor ju nästan där jag tagit fotot här på Ringvägen/Götgatan men i mörker och regn är det inte lätta att se. Kul att så många valde den bilden och målningen av Lars Lerin men alla bilder jag hade med fick några ”röster” var. Roligt med olikheter.
   Tror att detta är den svan som satt fast i isen för ett tag sedan och att viltvårdarna släppt ut den hit igen. Mat hade den men var inte pigg. Ska ta mig en vända i helgen för att se hur den har det.
   Kram och trevlig kväll.

 7. Fifty shades of grey” – de fångade du utan större problem om man säger så;-) Tur att gräsänderna har orange fötter som färgklick;-)
  En svan på land har jag aldrig sett. Inte så jag kan minnas alltså. Om det är din fastfrusna kompis från förra veckan så är h*n kanske inte helt frisk. Svårt att veta. Men den här gången sitter h*n ju på land utan större risk att frusa fast stackarn.

  Japp. vi läsare har bra smak när vi väljer favorit tavlor;-)

  1. Ja, så var det men inslag av vitt. Och färgklickarna var inte många men svanens näbb fick också ingå.
   Svanen verkar vara den som fanns på isen och ändå repat sig och är tillbaka till den plats där den togs om hand. Mat fanns men pigg är den inte ännu. Nu ska det ju bli varmare så kanske smälter mer av isen så den kan ta sig i.
   Visst har ni läsare bra smak. Och roligt var att ingen bild blev ”lottlös”.

  1. Ja, en skön promenad blev det och det kan ju vara fint även med gråvita nyanser.
   Hoppas det blev en bra start i kväll på sportlovet.
   kram!

  1. Änderna kom på rad och rusade emot mig för de trodde jag hade mat med mig. Men de blev besvikna. Och visst gav fötterna på dem lite färg vilken´t också svanens näbb gjorde.

 8. Lite sent med min kommentar.
  Foto nr 2 är OTROLIGT VACKERT. Skulle vilja ha en förstoring
  på en vägg i mitt hem (om jag hade plats).
  Fantastisk naturlig komposition. Många ggr är svart-vita-gråa foton de allra bästa.
  Lars Lerins målning – Man tappar andan!

  1. Tack!Visst är svartvita bilder många gånger de bästa.Och ibland faller de sig naturliga.
   Jag brukar, både privat och i olika resejobb, besöka Lars Lerins konsthall i Karlstad men under 2020 blev det inte så. Nu hoppas jag på både ett besök där i år, fler resor inom Sverige och förstås att pandemin ska dämpas i takt med att vaccinationerna tar fart.
   Önskar dig en bra helg och hoppas att kylan hos er ger med sig.

 9. Rena rama fågelskådarturen ju – trevligt! Fast trist om svanen inte mår bra…

  Det var precis dom två bilderna jag röstade för, vad vann jag? 😉

  Ha en härlig lördag!

  1. Jadå! Lite roligt att jag var så attraktiv bland gräsänderna. I alla fall en kort stund när de trodde ja hade mat med mig. Vad gäller bilderna vann du äran. Inte illa det heller.
   Önskar dig också en fin lördag.

 10. En trevlig promenad … och fina bilder. Lika grått här och väldigt halt! Har dåligt med inspiration just nu … men som vanligt är det nog en övergående känsla …
  Önskar dig en fin lördag!
  Kram

  1. Ja, inspirationen kommer och går. Så sant! Och så tror jag mig förstå att det är för många. Önskar och hoppas på att det snart ska bli återgång till en mer vanlig tillvaro.
   Just nu grått här också men jag får ta en vända och se hur det är med svanen.
   Önskar dig också en bra lördag.
   Kram

 11. Här har vi dimma men vi väntar sol på eftermiddagen. Jag gillar ändå dina vit/gråa bilder och de färggranna fåglarna på isen. Hoppas att Svanen repar sig 🙏
  Gillar verkligen speglingen av färger på första bilden och såklart ljuset på Lars tavlor. Trevlig lördag!
  Kram

  1. Vitt och grått kan vara fint det också. Men inte i alltför långa perioder. Men vi har haft vackra dagar så solen behövde nog lite vila. Jag ska titta till svanen över helgen och se hur den har det. Eventuellt blir det lite sol här på eftermiddagen.
   Seglingar är spännande att fånga och denna dag när det regnade kom de tydligt fram och ljusen speglade sig så fint.
   Och visst är Lars Lerin en otroligt skicklig konstnär och han sätt att fånga ljuset är enastående. Har varit på Sandgrund många gånger men under 2020 blev det inget besök. Hoppet finns nu inför 2021.
   Önskar dig också en fin lördag.
   Kram

  1. Ja, visst livade skidskyttarna upp. Satt och tittade. Bra jobbat!
   Här regnar det nu men hoppas det kanske blir fint igen imorgon.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *