Stockholm Utflykter

Huvudsta strand, Huvudsta gård och Jungfrudansen

Igår startade vi promenaden längs Bällstavikens vatten vid Solna strand. Och i dag tar vi oss vidare längs den fina strandpromenaden i Solna till Huvudsta strand med Jungfrudansen och Huvudsta gård. Områden som är väl kända för mig eftersom jag i många år bott i Solna.  (Solna  är Stockholms grannstad/ grannkommun En en stor sådan med dryga 80 000 invånare. Och nämner man gamla Råsunda och Friends arena brukar många ha hört namnet Solna)

Solna. Huvudsta strand följer Bällstavikens vatten en bra bit mot Stockholm och övergår i Karlbergs strand. Huvudsta strand. Exakt var gränsen går mellan Solna strand och Huvudsta strand går är svårt att veta.

Huvudsta strand

Hur som helst gränsar de till varandra. Och man kan nog säga att Solna strand har sin gräns på Sundbyberg. Också en av Stockholms grannar och tillika Sveriges minsta kommun. I sin tur gränsar Huvudsta strand österut, mot Karlbergs strand så det är gott om stränder och strandpromenader. Vad gäller strandpromenader så är utbudet stort i Stockholm.

Vi tar en kort paus vid den vackra skonaren Constantia som har sin hemmahamn här. Sedan 1995 har segelfartyget Constantia erbjudit ungdomar och vuxna möjlighet att att segla ett riktigt segelfartyg. Constantia har haft ett brokigt liv och mer om det finns i länken ovan. Sedan 1988 bytte skutan ägare och är numer skolskepp till Stiftelsen Solnaskutan. 

Solna. Solna strand och Ulvsundasjön. Här har skonaren Constantia sin hemmahamn Segelfartyget Constantia har Huvudsta strand och Ulvsundasjön, en del av Mälaren, som sin hemmahamn.

Vi går en bit till med vattnet som närmaste granne på vår högra sida  tar en ny paus vid café Båthuset. Lite för tidigt för lunch men hit kommer jag gärna tillbaka.

Solna. Huvudsta strand. Café Båthuset vid Ulvsunda sjön som är en del av mÄlaren som går in här.Café Båthuset vid Huvudsta strand med inbjudande miljö, gott om plats och absolut sjönära läge.

För de badsugna går det fint att ta sig ett dopp. Badbryggorna ligger helt i anslutning till café Båthuset.

Vid Huvudsta gård

alldeles i närheten av café Båthuset stannar vi till. Och vill man börja sin promenad här stannar tunnelbanans blå linje mot Hjulsta vid Huvudsta centrum och sedan är det bara att gå nerför trappor och backar till vattnet och området här.

Namnet Huvudsta, är känt sedan 1300-talet men då hette det Hushastum som senare blev till Hufwudstadh. Ett namn man antar har varit en sammansättning av mansnamnet Hudhe och det fornsvenska ”stadher” – ställe. Så Huvudsta var ursprungligen Hudhes ställe/egendom.

Huvudsta gård

och slott har sin egen historia och det var här, i det gamla slottet, som Ancarström planlade mordet på kung Gustav III och sköt honom i samband med en föreställning på Kungliga Operan 1792. Anckarström blev senare samma år avrättad på galgbacken i Stockholm som då låg vid Skanstull på Södermalm. Släkten Anckarstöm bytte sedane namn till Löwenström och donerade senare den fastighet som idag tillhör Löwenströmska  sjukhuset.

Runt Huvudsta gård finns många av de gamla  byggnaderna kvar. Man har bevarat namnen efter det de användes till. Numer är det inget Bränneri här men däremot finns många olika kontot i byggnaderna.

Ibland säger man Huvudsta slott och ibland Huvudsta gård.Huvudsta gård har sedan 1817 förblivit i familjen Wiboms ägo och idag bor 6:e, 7:e och 8:e generationen här.

Det gamla slottet som låg här blev flyttat till en närbelägen kulle 1834 och tillhör idag Svenska kyrkan. Och 1836 kom blev den nuvarande byggnaden klar att tas i bruk. Mer om Huvudsta gård finns att läsa här och idag är det mest en konferensanläggning.

Här vid stallet i Huvudsta har jag gått i ridskola. Och innan husen man skymtar i bakgrunden kom till var detta ett skogsområde och perfekt att rida i.

Solna. Alldeles vid Huvudsta strand ligger Huvudsta gård som blebv färdigställd 1836.Huvudsta gård, färdigställd 1836, ligger fint på höjd alldeles vid Huvudsta strand och med utsikt mot Ulvsundasjön. Här är det idag Och strax nedanför  huvudbyggnaden ser vi en biodlare som skördar honung.

Jungfrudansen

ett område och en gata och just det här gatunamnet kommer från från en av de dansbanor som låg här i Huvudsta i Solna, längs Mälarens vatten. Namnet Jungfrudansen kan man fundera över men jungfru här är ett täcknamn. Man sade sig för länge sedan här ha sett älvor dansa vid  vattnet och stranden men dessa älvor vågade man inte prata om utan kallade dem för ”jungfrur”.  Därav namnet.

Nere vid vattnet fanns flera gårdar och på dessa var det vanligt att man hade en jungfru – en hemhjälp, anställd. Och till dansbanan gick ofta dessa jungfrur på sina lediga kvällar för att dansa. I början av 1900-talet blev Jungfrudansen med sin utedansbana ett populärt utflyktsmål som sommartid kunde nås med ångbåt från Stockholm.

Här nere vid Mälaren låg en av de gamla dansbanorna

Vi lämnar området vid Huvudsta gård och traskar vidare mot nästa strand, Karlbergs strand-

Alldeles nära Huvudsta gård  ligger Augustendal och 4H gården .  Husen  här som skymtar i bakgrunden ligger i en del av Solna som heter Västra skogen.

Tips på andra  trevliga strandpromenader bara några kilometer från Stockholms innerstad

Vinterviken

Stora Essingen

Lilla Essingen

Från Örnsberg  till Klubbensborg

26 svar på ”Huvudsta strand, Huvudsta gård och Jungfrudansen”

 1. Sådana där gamla skepp tycker jag om, seglade en vecka med skolan när jag gick på högstadiet med ett sådant gammalt fartyg.
  Tror de har en skola i min hemkommun där man åtminstone tidigare hade med sådana båtar att göra, minns inte riktigt.
  Behöver jag skriva att jag gillar tv-serien Onedinlinjen? 😉

  Honung är gott men det vete sjuttan om jag skulle vilja hålla på med att skörda den, ser lurigt ut minst sagt, tur de vet vad de sysslar med.
  Tack för denna fina utflykt, ser fram emot nästa redan 🙂

  1. Vad roligt att du testat detta och fint att dessa gamla skepp finns kvar. Jag har också varit ute ett par gånger med liknande skepp och då seglat i Stockholm och Ålands skärgårdar och jag skulle gärna göra det igen.
   Honung gillar jag men är allergisk mot bistick och getingstick så detta är inget för mig. Men kul att se på var dte.
   Nästa runda kommer i morgon.
   Önskar dig en fin torsdag.
   Här är det strålande sol och nu +24 och sol på balkongen så jag har gått in.

 2. Vilket underbart vackert skepp och så fina miljöer. Det finns så fantastiskt många fina vandringsstråk i och kring vår huvudstad vilket verkligen är en tillgång. Fint väder har ni också och jag hoppas att det fortsätter så. Här verkar vi få vänta lite på sommarvärmen dock.

  Kram och god kväll!

  1. Vi såg och upplevde så mycket fint här på rundan som för mig var lite i gamla trakter. Roligt att man utökat strandpromenaden och också gjort den mer lättillgänglig och med fler caféer och badplatser. Det är verkligen en bonus att ha dessa strandpromenader helt nära stan. Fint väder har vi haft sedan i tisdags och idag med värmerekord. Men antar att bakslag kommer.
   Önskar dig en trevlig kväll.
   Kram

 3. Vilka härliga bilder:-) Här känner jag igen mig – som tur är. Började tvivla på min lokalkännedom efter gårdagens inlägg, sär jag inte kände i gen mig. Hursomhelst måste ni ha promenerat förbi Pampas Marina där Helena och Peter bor. Nu är dom ju på rull, men ändå;-) Restaurangen K4 är faktiskt strået vassare än Båthuset, åtminstone var den det för några år sedan.
  Perfekt att du passade på att njuta av promenaden i det soliga vädret. Bara att fortsätta med det, då vädret nästa vecka inte ser alltför inbjudande ut…

  1. Tackar! Och det var en jättefin runda i för mig välkända trakter. Men det var ett tag sedan jag bodde i närheten. Kul att du känner igen dig.
   Vi passerade Pampas Marina och tänkte äta där på K4, Men det kändes inte alls fräscht. Tyvärr en buffélunch här där alla ”hackade i maten”. Nåja, dte var inte så många besökare här. Har ätit här förr , men då var det inte coronatider och ingen buffé heller. Då var det bra, men nu kändes det inte ok.
   Pampas Marina här har verkigen växt . Minns den ju från förr när den var i liten skala- Så vi gick vidare och åt på Rörstrandsgatan. Restaurna ”Grodhavet” har vi ätit på tidigare och tänkte göra det men det var fullt.
   Vi har ju haft fina dagar och så skönt att vara ute och Stockholm har ju många fina strandbära promenader. Vi betar av dem.

 4. Härligt och ganska nära oss, läkaren har sagt att min man ska ut trots att han inte mår bra, så fint tips. Jag har också gått i ridskola, Lurbo ,-)
  Härligt väder vi var på järvafältet och njöt. Utedansbanor, Sett en men det var ju vanligt förr.
  Kul med biodlare, min pappa hade bin och gjorde så god honung ,-)
  Härliga bilder ,-)
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Här är väldigt fina områden att promenera i och inte alls trångt heller. I vackert väder är det ju än mer njutbart. Och att gå är bra både för kropp och själ. Maken behöver ju helle rinte ha bråttom.
   Vad roligt att du också gått i ridskola. Spännande att din pappa hade bin och biodling. Kan tänka mig att den honungen var god. Absolut närproducerad.
   Ha det fint du också.
   Kram

  1. Vi passar på, nu när vi är hemma, att nu ta oss runt olika strandpromenader och det finns en del att välja på. mycket är ganska nytt för oss men det finns även en del ”gamla ” godbitar.

 5. Huvudsta, detctroddevjag hade med huvudstaden att göra. Nu vet jag bättre!
  Friends Arena har vi bevistat. Nära till Hagaparken, vill jag minnas. Var går gränsen mellan Stockholm och Solna därvidlag.
  Härlig promenad, som vanligt!
  Tänker lite på hur olika det var att växa upp på landet och i storstaden, då på 50-60tal.
  Det enda jag fick rida på, sitta upp på, det var gårdens mest pålitliga ardenner. Frej. Ridskola? Vad var det för något?
  Kram!

  1. Nja, inte riktigt. Men det ligger bara några km från Stockholms City- Jag har bott här i många år och mina föräldrar bodde här från 1959-2002 när min mamma avled.Så trakterna är ”hemma” för mig. Friends ligger ju snett emot Hagaparken. Gränsen mellan Solna och Stockholm går nästan vid Karolinska i Solna.
   Området runt Huvudsta och Karlberg känner jag väl till men mycket nytt kommer ju till på olika sätt.
   Jag föddes ju i Mariestad och bodde sedan i Töreboda till 1959 och då var det liksom ingen ridning eller ridskola. Vet att mina föräldrar inte direkt gillade när jag började rida och det blev inte mer än några år här på Huvudsta ridskola. SEdan rann ridningen ut i sanden tills jag blev vuxen och då började jag rida på nytt. Fri idrott, gymnastik och basket ersatte ridningen .
   kram

 6. Så fin vandring, så vackert. Det är klart att det finns mycket sjönära då Stockholm ligger på flera öar.
  Nu är naturen så grönskande att det bara exploderar i två dagars värme. Underbara dagar nu och jag bara tackar för solvaccinationen.
  Jag gillar också vackra skepp och såg också Onedinlinjen på den tiden som serien gick.

  Önskar en fin kväll.
  Stor kram!

  1. Här är också så fint och det är det längs alla strandpromenaderna i Stockholm och roligt är att de alla har sin egen karaktär och historia- Detta är ju mina gamla ”jaktmarker” som jag väl känner till och igen. Jag bodde länge här i Huvudsta och mina föräldrar bodde kvar här på en gata som heter Jungfrudansen och med utsikt över vattnet. Detta gjorde de fram till 2002 då mamma avled. Sedan bodde pappa kvar ytterligare något år.
   Vi har ju haft ljuvliga dagar sedan i tisdags så det är bara att njuta. I lväll var det +20 här när klockan var 19.30 så då blev det en sen middag på balkongen och vi satt kvar länge.
   Ska gå ut nu en sväng till innan det är dags för Mr J. Blund att komma på besök-
   Stor kram!

 7. Verkligen fina områden, och namnen känner jag igen. När jag bodde vid Beckomberga sjukhus så minns jag att jag cyklade till jobbet på Karolinska sjukhuset via Bällsta , förbi den tidigare Bällstalundsskolan som sen blev ett tillhåll för den frireligiösa Maranatarörelsen troligen in i Sundbyberg och så Solna innan jag var på jobbet!
  Må så gott!
  Kram

  1. Visst är det! Och du skulle nog känna igen dig på en del av sträckan från tiden då du cyklade till KS. Men en del nya bostadshus har kommit till här vid Solna strand. Här bor t.ex. GW Persson i ett av husen. Vid Huvudsta strand har inte mycket hänt sedan slutet av 50-talet- Några nya hus högre upp men vid vattnet är det ”gamla” kvar.
   Fint för er att ta en tur här vid tillfälle..
   Ha det fint du också.
   Kram

 8. Nu har jag släpat efter på dina utmärkta vandringar. Bor numera ungefär vid Bällsta Bro, fast på andra sidan diket (Bällstaån eller Marabou River) och då är man plötsligt i Bromma. Tätt mellan gränserna.
  Nu över till något helt annat. Vilken fantastisk människa din far var! Både jag och maken läste om honom med stort intresse. Ja, en sådan far måste du vara stolt över.
  Soliga hälsningar!

  1. Man kan inte hinna allt. Och jag vandrar på. Ja, på andra sidan Bällsta bro blir det Stockholms kommun igen. har varit mycket i trakten när jag bodde i Huvudsta i Solna. Men mycket har hänt vad gäller nybyggnation inte minst på Sundbybergssidan.
   Min pappa var nog tämligen unik och verkligen en sann idealist.Och han var 24 år när kriget var slut och hade då varit med om mycket som kom att prägla hela hans liv på olika sätt. Så trist bara att han tynade bort i Alzheimer. För den striden kunde han inte vinna..
   Önskar dig en fin fredag. Och lite sol är det här också.

 9. Ännu fler härliga vårskimrande bilder från promenaden 🙂 Kul att se biodlaren in action, fast det jobbet skulle inte jag vilja utföra – gillar honung, men är inte fullt så förtjust i dom som producerar den. Hatar att ha surrande flygfän runt skallen 😉

  Ha det fint!

  1. Det är så vackert ute nu med all skir grönska så det är bara att njuta.
   Vi hade turen att komma här när biodlaren var i fullt arbete. Men inget jobb eller hobby som skulle passa mig. Är allergisk mot geting och bistick så det försvårar det hela. Men honung gillas.
   Önskar dig en trevlig fredag.

 10. Totalt okänt område för mig. Roligt att du tar oss runt lite här och där i och runt Stockholm.
  Gillar din balans av bilder och historik, mycket vackert att se och lära.
  Önskar dig en skön fredag!

  1. Tack,Lena! Just att balansera tycker jag ibland är svårt men de som inte orkar eller vill läsa kan ju scrolla förbi. Kan förstå att detta är okända områden för dig. För egen del är jag uppvuxen här i Huvudsta och mycket ser ut som förr men många förbättringar längs med vattnet har ju gjorts. Området är nu mer lättillgängligt med trappor och gångvägar. Dock är det brant så att ta sig ner från gatorna på höjden är knepigt om man är äldre. Ja, ner går men knepigare att komma upp om man har svårt att gå-
   Önskar dig också en fin fredag och en trevlig helg.

 11. Fantastiskt fint skepp. Minns att det någon gång på 90-talet var populärt att skicka iväg busungar på seglatser för att leka av sig eller hur man nu framställde det. De kom i alla fall bort från sin hemmiljö som inte var så bra ett tag och fick lära sig lite disciplin. Om det var en kort sejour eller om de förekommer fortfarande vet jag inte. Väldigt vackert är det där och cafeet kikade jag till, mycket trevlig meny för alla smaker. Ska tipsa barnbarnet Simon om vilken trevlig promenad den lilla familjen kan ta här vid stränderna. De går ofta till Hagaparken men det är ju lätt att ta t-banan en bit och se något annat ibland.
  Tack för fina tips! Skulle kunna spendera en månad i Stockholm utan att gå på samma ställe två gånger!
  Kram

  1. Visst är fartyget vackert! och så väl bevarat. Mycket jobb krävs för att hålla det i skick. Så roligt att det fortfarande är i bruk för seglingar. Minns också dessa seglingar i Västindien med de som inte skött sig på hemmaplan. Blev himla dyrt för skattebetalarna och oftast inte direkt framgångsrikt. Men det varierade säkert. En del rymde när de var i hamn. Å andra sidan var tanken säkert god.
   Tipsa gärna Simon om området och 4H gården vid Augustendal är så fin. Var ofta där med döttrarna när de var små.
   Stockholm med omnejd har mycket fint och det är också områden som är lått tillgängliga.
   Kram!

 12. Ulvsundasjön med omgivningar är verkligen häftigt. Mycket grönt o mysigt . Mindre mysigt när det stank om benmjölsfabriken. Luktade som värst på sommarkvällarna. Jag flyttade till wibom -67 så jag har sett utvecklingen. Wiboms bjöd ner alla på wiboms väg till visning i slottet. Många fina kakelugnar från rivna hus i stockholm.

  1. Jag flyttade till dessa trakter 1959 när jag var 10 år och har följt utvecklingen sedan dess. Har också haft förmånen att besöka slottet några gånger och det är ju så fint och rymmer så mycket historia.
   Men visst har området förändrats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *