Stockholm Trevligheter

Rörstrand – Gammalt industriområde och en trendig gata

. Vi har tidigare tagit oss längs Mälarens vatten som har olika namn; Bällstaviken, Ulvsundasjön. Karlbergskanalen och Karlbergssjön. Start vid Solna strand vidare till Huvudsta strand och Huvudsta gård och sedan till Karlbergsområdet. Men idag byter vi ut grönska och vatten mot ett gammalt industriområde, Rörstrand. Rörstrandsområdet som ligger i stadsdelen Vasastan i Stockholm och helt nära Karlberg och på gränsen till Solna.

Stockholm. Vasastan. Det som finns kvar av det gamla industriområdet Rörstrand är den gröna kullen rakt fram där kasserat porslinfinns nergrävt. Karlbergs slottsväg mot Vasastan och Rörstrandsgatan. Till vänster skymtar en liten del av Militärhögskolan Karlberg och till höger en del av Mälaren, Karlbergssjön.Nedgrävt på “tippen”, den gröna kullen rakt fram, finns resterna av kasserat porslin från fabriken Rörstrand-

Rörstrand industriområde och gata

Här, precis vid tunneln och gränsen mellan Solna och Stockholm ligger det skärvor av kasserat porslin  i marken. Resterna av  det lilla som finns kvar av Rörstrands porslinsfabrik. Vad som också finns kvar är Rörstrandsgatan med namn efter området. I mitten av 1800-talet var området här runt Rörstrandsgatan  i Vasastan en lantlig trakt. Och just namnet Rörstrand härrör från den medeltida by som låg där gatan har sin början.

Förstavelsen “rör” betyder att det vuxit vass i närheten och det gör det än idag, nere vid Karlbergssjön, som den del av Mälaren kallas  som ligger  framför Karlbergs slott.
Röstrandsgatan i sig  utgjorde gräns till till porslinsfabriken Rörstrand som låg här mellan åren 1726 och 1926.  Här tillverkade man porslin fram till 1926 då fabriken revs och verksamheten flyttade till Göteborg och Hisingen. I mitten av 1930-talet flyttade man alltmer över produktionen till Lidköping och 1941 stängde man fabriken i Göteborg. Många olika ägarbyten och sammanslagningar har det varit under årens lopp. Det blev allt billigare att tillverka porslinet utomlands , bl.a. Indonesien och 2004 la man ner fabriken Lidköping.

Översikt. Man tar sig från från Karlberg till Rörstrandsgatan via en gångbro och ett ett par tunnlar. En gammal och en nybyggd och man tar sig då under den livligt trafikerade Klarastrandsleden.

Tunnlar

I den nyare Karlbergstunneln, en tunnel för cyklister och fotgängare, påminns man om att det legat en porslinsfabrik i närheten.Här i tunneln finns på väggarna 25 stycken lysande tallrikar (ledlampor) och alla med olika Rörstrandsmönster. Och utanför tunneln mot Karlberg till, på vänster sida, kan man kvällstid se ljusprojektioner  av krossade porslinstallrikar. För det är just här i kullen som krossade porslinsrester finns kvar.

I tunneln var det knepigt att få en överblick av alla lamporna med Rörstrandsmönster.

Men när jag tog mig närmare gick det bättre att få med mönstren på bild.

Stockholm. Vasastan. Karlbergstunneln för gång och cyklister. Här finns 25 lampor med mönster från Rörstrand. Här "Mon Amie"Här mönstret “Mon Amie” från Rörstrand på en av lamporna.

Stockholm. Vasastan. Karlbergstunneln. Ett för mig okänt mönster från Rörstrand på en lampa i tunnelnEtt annat mönster från Rörstrand  som lyser upp. Men jag inte vet vad det heter.

En gammal tunnel finns i förlängningen av den nya och mot Rörstrandsgatan. Här gick “förr i världen”, fram till 1970-talet busslinje 505 från Solna och in till Norra Bantorget,  som då var det stora busstorget i Stockholm. Och i mitten av 1970-talet kom bussarna att flytta till andra delar av stan.

Den gamla tunneln som  går under Klarastrandsleden är numer en gång och cykletunnel och förlängd med ytterligare en tunnel. Här i den smala tunneln körde alltså buss 505 . En buss jag ofta åkte med till gymnasiet i stan.

Rörstrandsgatan

tar vid där tunnlarna slutar. Här är det gott om caféer, barer, restauranger, uteserveringar och många små butiker. Verkligen en “trendig” och populär gata. Lite grann som Vasastans svar på Södermalm där det , i varje fall i den östra delen, finns många liknande gator. Rörstrandsgatan är en av flera gator i Stockholm som från maj till oktober blir bilfria och blir till sommargator.  Extra bänkar placeras mitt i gatan och man satsar på mycket blommor och annan grönska.

Vi är på väg mot en sen lunch men stannar till när vi på ganska nära håll ser de två “Norra Tornen” i Hagastaden. Tornen är klara har totalt 300 lägenheter men det finns gott om lägenheter kvar. Kanske blev det inte den succé byggherren hoppats på. Tornet till vänster är 120 m högt och har 35 våningar och tornet till höger är lite lägre. Det är 104 meter högt och har 30 våningar.

Här har jag på ca. 200 meters avstånd zoomat in de två tornen. De känns onekligen lite udda bland de andra husen.

Rörstrandsgatan som sommargata. Och visst ville vi slå oss ner här- Det gällde bara att hitta ett ledigt bord i skuggan.

Och det gjorde vi. På trevliga Mellqvists kaffebar. En hel del smått och gott att välja på. Även stort och gott. För min del ännu en räksmörgås och jag valde modell mindre. Så god!  Tur igen! 9/10 vad gäller poäng. 

36 svar på ”Rörstrand – Gammalt industriområde och en trendig gata”

  1. Visst är det en fin tanke att ha lamporna här som har mönster från Rörstrand. Mon Amie har vi också en del av och det är fint.
   Så mysigt nu i Stockholm att strosa runt och äta lunch ute när det är vackert väder-
   Önskar dig också en fin helg-

 1. Blev lite fundersam! Jag köpte ju Rörstrandporslin från fabriksförsäljnung i Linköping, i mitten av 70-talet, då jag och maken flyttade ihop. Men fick ju förklaringen i ditt inlägg. Bra kvalitet på Rörstrandsporslinet! Det mesta hänger med ännu och är inte det minsta märkt av tusentals diskmaskinstvättar.
  Höghus i all ära, men det räcker väl med då där tio våningar. Antar att det finns tomtmark att bygga på, även i storstadsområdena.
  Idag är det kanske inte läge för utomhusfika/lunch på sommardagarna, men finvädret ska väl komma tillbaka vad det lider. Ha rn fin lördagskväll! Kram!

  1. Ja, det var ju Lidköping.Förstod det. Och perfekt att kunna köpa Rörstrandsporslin från fabriksförsäljningen. Bra kvalitet har det ju verkligen varit.
   Dessa “torn” är inte mina favoriter och lägenheterna här har inte sålts i den utsträckning man tänkt. Området är i mitt tycke ganska trist. Och br man inte högt upp ser man inte mycket heller-
   Idag har det varit varierat väder här så lite balkonghäng blev det.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 2. Vilket trevligt sätt att dekorera tunneln på. Mon Amie finns det en hel del av här hemma och jag tycker mycket om mönstret. Rörstrandsgatan är verkligen en trevlig gata tycker jag och framförallt sommartid. Så bra att ni fick ett bord för en god räkmacka tackar man inte nej till.

  När det gäller tornen så tycker jag att de är direkt fula och passar dåligt in bland övrig bebyggelse. Är lägenheterna bostadsrätter?

  Kram och god lördagskväll!

  1. Visst gör sig tallrikarna med Rörstrandsmönster sig bra här i tunneln som lampor. Kul idé. Jag är också förtjust i mönstret “Mon Amie” och har lite av det här hemma. Rörstrandsgatan var även populär på 70-talet med då en del trendiga och bra restauranger. Idag finns det än fler barer, restauranger och caféer här, Lite som Södermalm i miniatyr. Nu när det är sommargata här är Rörstrandsgatan än trevligare.
   Tornen tycker jag är ganska charmlösa, precis som området. Lägenheterna har inte sålts som förväntat och jag förstår att man vill ha mer än utsikt.Och bor man inte högt upp finns inte mycket att se. Lägenheterna är bostadsrätter och det är företaget “Oscar Properties” som haft hand om det hela och de är nu i rejält blåsväder-
   Önskar dig också en fin kväll-
   Kram

 3. Tack för ett mycket trevligt inlägg som gav mig intressant information om Rörstrand. Först och främst, hur namnet kom till. Rör, det har jag sett på skyltar på Öland och googlat på det, men inte har jag kopplat ihop det med Rörstrand!
  Extra kul då jag bor i Porslinsstaden Lidköping med den historiska bakgrunden. Fina lampor där i tunneln. Ja, lidköpingsborna kan alla mönster och sorter, dock inte jag.
  Nu måste jag snart få en räkmacka också. Du visar den ena efter den andra i dina inlägg, jag blir så sugen!

  Slutligen svar på din kommentar om latin. Vad roligt att du översatte diplomet från latin! Jag har ju aldrig läst latin men däremot har jag lärt mig flera sånger på latin genom Taizé och förstår vissa fraser på köpet.
  ———
  Trevlig lördag och stor kram!

  1. Här är det ju det gamla ursprunget av fabriken Rörstrands som lever kvar på lite olika sätt. Och här som fabriken fanns i så många år innan den flyttade till Göteborg och senare till Lidköping.
   Lamporna här i tunneln med gamla Rörstrandsmotiv är fina och ger en extra påminnelse om det som en gång var.
   Hos mig har det blivit lite av en “grej” att äta räksmörgåsar på olika ställen och de har alla hållit väldigt hög kvalité-Här också.
   Latin var i sig roligt och ligger ju till grund för så många språk och jag var överraskad att jag ändå kunde härleda så mycket .
   Roligt för dig att ha diplomet på latin.
   Stor kram i sena kvällen.

 4. Rörstrandsgatan är en av mina absoluta favon – under sommartid. Hela området kallas ju också för Birkastan respektive Sibirien i folkmun. Det är ju först de senaste 15-20 åren som Rörstrandsgatan har blivit så trendig. Helt plötsligt poppade alla hål i väggen upp och bjöd/bjuder på restaurangupplevelser som är faktiskt riktigt bra. Ditt konditori är ju känt för hög kvalitet och har funnits där i år och dag. Jag kan också rekommendera Raw och Backpiper’s Inn.

  1. Förstår dig. Ett bra komplement till Söder. Minns 70-talet här men bl.a. restaurang Butlers (Klimakteriehäxan mindes också den och kanske gör du det också, plus en riktigt bra kinesisk restaurang som då också låg här. Raw har jag ätit på en hel del och även Backpipers Inn. Båda bra- Nu skulle vi bara ha “lite” så Mellqvist blev bra. Har besök dem tidigare och det har också alltid varit bra.

 5. Rörstrandsgatan var kroggata redan på tidigt 70-tal. Då låg exvis Butlers här, plus en jättebra kines. Nu är det ännu tätare mellan serveringarna, har provat några och de har varit bra.

  1. Visst minns jag 70-talet på Rörstrandsgatan och inte mist Butlers. Var här ganska ofta. Minns också kinesen här som var jättebra.
   Många serveringar här är bra och vi var väldigt nöjda med Mellqvist.

  1. Jag har läst det och kan verkligen förstå det. Många lägenheter är osålda och området är, i mitt tycke, ganska trist.

 6. Rörstrands har man ju sett i föräldrahemmet en gång i tiden, om jag minns rätt.
  Fina grejer det där och dyrt antar jag.
  Räksmörgåsen där var ju onödigt att visa upp, jag blev ju sugen nu 😉
  9/10 låter som ett bra betyg!!

  Skulle på ett sätt kunna tänka mig att bo högst upp i ett sådant hus men på ett annat sätt inte, börjar det brinna är man ju bokstavligt talat “rökt” tror jag.
  Fast det kanske de har tänkt på förstås och ordnat till något.
  Men vilken utsikt det måste vara där, jösses va läckert 🙂

  Ha en fin lördagskväll nu Ditte.

  1. Rörstrand har ju funnits med länge- Och mycket fint har kommit härifrån.
   Även denna räksmörgås var riktigt god och jag gillade att den fanns i modell mindre och större. Jag skulle äta middag hemma senare så en lite variant blev bra. Och den var så god. Ja, 9/10 blev det-
   Husen, tornen här, är häftiga i sig, men området trist i mitt tycke. Skulle inte alls vilja bo här- Visst finns utsikten men balkongerna är instängda och man sitter ju inte här och tittar hela tiden.
   Önskar dig också en fin kväll.

 7. Det finns många fina serviser från Rörstrand, själv har jag Sundborn. Så läckert med tallrikarna i tunneln, man blir riktigt glad =)
  Ååå räkmackan mmmm! Tänkte på dig idag då vi åt min hemlagade kräftsoppa och på surdegsbrödet vi hade till toppade vi med skagenröra som var över sedan vi åt lax i veckan.

  1. Rörstrand har gjort så mycket fint! Och servisen Sundborn är verkligen vacker. Tallrikarna i tunneln som lampor är verkligen fina och även en fin hyllning till Rörstrand.
   Så gott med hemlagad kräftsoppa och med surdegsbröd med skagenröra. Helt i min smak.
   Något jag får testa snart.

 8. Ojoj vad hemtamt!!! Detta är ju promenaden mellan vårt hem (Pampas) och mitt jobb (Torsplan). Oj, vad många gånger jag promenerat just där! 🙂

  1. Förstår det! Numer går jag inte här så ofta men jag har gjort.Karlberg har ju delvis varit hemma för mig under många år förr.

 9. Wow, så spännande att Rörstrand haft en porslinsfabrik där, det visste jag inte!
  På Backpipers inn brukade vi ha AW på den tiden då jag jobbade dagtid på njurmedicin på KS, så Rörstrandsgatan känner jag väl till, visst kan man inte köra med bil där nu, eller är det bara på somrarna man stänger av den för bilar? På RAW har jag varit ett flertal gånger, god mat! Din räkmacka ser mycker god ut!
  Tack för all info om Rörstrandsgatan! De norra tornen ser läckra ut tycker jag, och jag vet två av våra läkare har köpt lägenhet där, en av läkarna bor högst upp tror jag, med en fantastisk utsikt, undrar dock vad hon har fått betala för lägenheten?
  Må så gott!
  kram

  1. Nu finns det ju bara spillror kvar av fabriken men kul att man tagit till vara Rörstrands mönster i lamporna.
   Runt om i Stockholm finns nu, fram till oktober, en hel del gator där biltrafiken är avstängd och man satt ut extra bänkar och gjort fint med planteringar. Rörstrandsgatan har ju verkligen levt upp. Men redan på 70-talet var den en populär restauranggata men då med mindre utbud än idag. Men bra det som fanns. Raw har jag lunchat på då och då. Alltid bra.
   Tornen tycker jag är spännande men området tycker jag är trist.
   Vet att många lägenheter är osålda. Bor man högst upp är det ju en fantastisk utsikt och säkert kostar de därefter. Lägenheterna längre ner är generellt sett inte är så dyra men man ju ingen utsikt direkt heller.
   Ha det fint du också.
   Kram

 10. Åter en trevlig promenad … och som alltid såå roligt att få följa med!
  Rörstrands porslin fanns hemma i barndomshemmet, men jag har inget själv … men fint är det – och passar bra även till lampor!
  Önskar dig en fin söndag!
  Kram!

  1. Vi lämnade vattnet och grönskan men fint även i dessa gamla kvarter med sin historia
   Rörstrandsfabriken finns kvar fast den inte gör det.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram

 11. Kul med porslinet i tunneln. Tornhusen vet jag inte riktigt vad jag ska säga om… Annorlunda, passar i alla fall in.
  Ännu en räkmacka… Jag oroar mig mer och mer för skörbjugg… Haha! Nejdå, även den där såg väldans god ut 🙂

  Ha en skön vilodag!

  1. Lampor i tunneln behövs och perfekt att här ta till vara lite av Rörstrandskänslan här i form av deras mönster här i lamporna
   Tornhusen är spännande i sig tycker jag men känns felplacerade. Dessutom tycker jag att området i sig är ganska trist. Försäljningen av lägenheterna här har gått ganska trögt och bor man inte så högt upp är det ju absolut ingen fin utsikt heller-
   Jag har tagit det lite som en grej att testa räkmackor när vi är ute. Och även den här var väldigt god. Perfekt att man kunde välja modell större eller mindre. Vad gäller skörbjugg så är jag nog inte ens i närheten.
   Önskar dig också en behaglig söndag.

 12. Hej Ditte!
  Oj vad intressant utflykt i går då 🙂 Rörstrand ja, vem har inte nåt av det hemma! Liksom Gustavsberg…Tror den där lampans mönster heter Kurbits.
  Ojojoj vilka torn!! Verkligen speciella!
  Kram P ♥♥

  1. Hej P!
   Vi har haft flera fina turer och det är alltid roligt att både vidga vyerna och komma tillbaka till gamla trakter. Tack för tips om mönster. Så kul med lamporna här i tunneln och att alla har olika mönster från Rörstrand-
   Tornen är speciella men själva området i sig ganska trist tycker jag. Man nära till Birkastan och det är ju ett plus.
   Kram

 13. Vad kul att läsa detta. Vi har en dotter som bor på Karlbergsvägen, helt nära Rörstrandsvägen. Den andra dottern bor i Sundbyberg. Vi promenerar därför ofta just i dessa områden.
  Rörstrandsgatan är verkligen trevlig men jag tror ändå dottern, som bodde där en period, tycker det är lite lugnare där hon bor nu, närheten till vimlet på Rörstrandsgatan är väldigt härlig.

  1. Vad roligt med lite igenkännande från huvudstaden med omgivningar som du fint känner till- Att bo på Rörstrandsgatan med fönster mot gatan kan nog var väl livat från maj till september. Och dottern kan ju enkelt ta sig hit.
   Rörstrandsgatan är lite som ett Södermalm i miniatyr.

 14. Wow, säjer porslinsnöden Lena. Älskar vackert porslin.
  Så roligt att få lite historik om Rörstrand, kom bara ihåg fragment av dess historia och har till största delen förknippat porslinet med Lidköping.
  Räksmörgås, igen! Oh, vad jag längtar!

  1. Jag också. Och här i tunneln är det en kul idé att utforma lamporna med mönster från Rörstand. Det finns här 25 olika.
   Rörstrand är från Stockholm och kom ett par hundra år senare till Lidköping via Göteborg.
   Jodå en liten räksmörgås på Rörstrandsgatan blev det allt.
   Ha det gott!

 15. Svårt att tänka sig att en buss åkte genom den lilla tunneln ,-)
  Rörstrand har ju mycket fint.
  Rörstrandsgatan så vackert det är. ,-)
  Otroligt inbjudande ser det ut.
  Vilka vackra hus!
  De två tornen och de gamla husen , ser ju lite udda ut tillsammans, inte fel, bara de bevarar de gamla husen. Räksmörgåsarna ser jättegoda ut!
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Så tänkte jag varje gång jag gjorde det. Men det gick bra. Och Rörstrandsgatan var ju smal då också likaså vägen ner till Karlberg. Roligt att lite av Rörstrand finns kvar i olika namn och i lamporna i tunneln. Festligt med 25 olika Rörstrandsmönster på lamporna.
   Visst ser tornen udda ut här i miljön. Absolut.
   Önskar dig en fin vecka och hoppas ni är friska.
   kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *