Utflykter

“Van Gogh Alive” – En konstupplevelse i Uppsala

Igår var jag medbjuden på en konstupplevelse i Uppsala; “Van Gogh Alive” som fram till den 18 september visas på Fyrishov. Och det var dotter Liv, som bor här i Uppsala som stod för inbjudan. Jag instämmer helt i introduktionen till utställningen.  “Detta är en digital konstupplevelse med med levande grafik och fantastisk musik som stimulerar alla sinnen.” Så sant!

Uppsala. Van Gogh Alive. En konstupplevelse för alla sinnen. Van Gogh Alive, en konstupplevelse för alla sinnen. Finns att se fram till den 18/9 på Fyrishov i Uppsala , sal C.

Konstnären van Gogh

och hans konst har visats över hela världen i över 100 år och nu är den här utställningen, “Van Gogh Alive – The Experience”, på turné . Utställningen har bl.a varit i Peking, London, Mexico City, Madrid Sidney och München för att nu sedan den 16 juni vara på plats i Uppsala. Utställningen har hitintills besökt 75 länder och fem kontinenter.   Men givetvis kan inte detta blogginlägg göra utställningen rättvisa, men ett smakprov bjuder jag på. ( I länken ovan finns också ett filmklipp från utställningen)

Mer om Vincent van Gogh och hans liv finns att läsa här.

På utställningan

finns ca. 3000 bilder som förvandlar väggar, tak och golv till konstverk och där man som besökare befinner sig mitt i dem.

Uppsala. Utställning Van Gogh Alive -The Experience. Att beröra var viktigt i hans skapande. En grundläggande tanke hos van Gogh är att han med sin konst vill beröra.

Uppsalal. Från utställningen van Gogh Alive. Hans sovrum som var ett favoritmotiv. Konstnären Van Gogh målade gärna sitt sovrum i den franska staden Arles.  Här bodde han i ett gult hus tillsammans med vännen Guagin.  På väggarna finns även några av hans egna målningar.  

Målningen ovan är kanske en av van Goghs egna favoriter bland  alla målningar. Han gjorde tre versioner av den. Den första kom till när han bodde i huset och de två senare versionerna målade van Gogh när han befann sig på mentalsjukhuset i Saint- Rémy. Gör van Gogh var detta den tavla som förmedlade totalt frid. I målningen avbildar han också . Här i det “gula huset” bodde också Guaugin som var en vän till van Gogh. De var vänner ända fram till 1889 när van Gogh hotade Gaugin med ett rakblad och i vredesmod skär av en bit av sitt vänstra öra.

En stor fascination för stjärnor natthimlar gav inspiration till många målningar.

Uppsala. "Utställningen van Gogh Alive. Stjärnenatt över Rhone" . Stjärnor och stjärnhimlar fascinerade van Gogh. Här, “Stjärnenatt över Rhône.

“Jag vill inte leva utan kärlek”

Förkärlek för gult

finns med i många målningar.

Och likaså solrosor.

Uppsalal. Ett citat och en målning frå som finns med på utställningen "van Gogh Alive" Ett av många citat från van Gogh; “På ett sätt känns det som om solrosen är min.”

Här bland solrosorna speglar sig äldsta barnbarnet Max och jag och så dubbelt upp-

En härlig bild av Max, äldsta barnbarnet och lillebror William och mamma Liv skymtar i bakgrunden.

Tack för denna fina upplevelse och som blev ett perfekt komplement till de båda besöken på Sandgrund och hos Lars Lerinnu i maj och senast i  slutet av juni.

43 svar på ”“Van Gogh Alive” – En konstupplevelse i Uppsala”

  1. Utställningen rekommenderas! Så bra! Och båda barnbarnen, 9 och 12 år, tyckte den var bra. Dock mest 12- åringen.
   Kram

 1. Wow, vilken intressant utställning så jag kan förstå att det var ett givande besök och att utställningen lockar många. Vi besökte Vincent Van Gogh Museum och det var väldigt intressant minns jag. Otroligt mycket folk dessutom och lång väntan för att komma in men det var det värt. Jag uppskattar absolut hans konst. Med andra ord ett väldigt trevligt initiativ av dottern din.

  Önskar en god tisdag nu!

  Kram

  1. Utställningen var så bra och verkligen en upplevelse i sig. Här fångades man med i van Goghs liv.
   Har också varit ett par gånger på van Gogh museet i Amsterdam och var förtjust där också. Men detta gav en annan dimension som fint komplement.
   Visst var detta en bra present. Och just upplevelser tycker jag om att få-.
   Hoppas du också haft en bra tisdag.
   Kram

 2. Wow, det ser verkligen ut som en spännande och “levande” utställning. Riktigt intressant att läsa din text och titta på dina fina bilder. Allt gott och fortsatta fina sommardagar önskar jag dig 🙂

  1. Det var verkligen en levande utställning där man lite mer aktivt kunde ta del av van Goghs liv. Jag har varit på van Gogh museet i Amsterdam ett åar gånger och det var också minnesvärt men mer fokus på hans tavlor. Å andra sidan kom de här i stort format och med fantstsik musik till.
   Önskar dig också fortsatt fina dagar i sommar.

 3. Åh vilken härlig utställning…och tillika solrosor. Alltid roligt med speglingar och de här var extra fina!
  Van Gogh är en favorit. Skulle gärna se denna utställning, kanske kan det bli av om den pågår in i september.
  Fint med de blå tröjorna till solrosorna…en händelse som ser ut som en tanke…eller?

  1. Vi tyckte verkligen att det var en upplevelse att komma hit. Och allt var “förpackat” så fint och man fick ta del av van Goghs liv på ett speciellt sätt. Musiken satte också sin prägel på det hela.
   Jag är också väldigt förtjust i van Gogh och har ett par gånger varit på van Goghmuseet i Amsterdam.
   Som jag förstått ska utställningen pågå en bit in i september så kanske får ni möjlighet att se den.
   Jag tyckte också att bilden här på äldsta barnbarnet och alla solrosorna blev så bra. Nej, det fanns nog ingen annan tanke med den vlå tröjan är att Max ville ha den.

 4. Kul, är den tillbaka i Sverige. I juli 2019 såg vi hans fina utställning nere i Kalmar, det var också rörliga bilder filmer. Det är säkert inte samma för jag kan inte dra mig till minnes det fina havet av Solrosor. Väldigt fin bild på barnbarnet.
  Verkar som om det blir en tur till Uppsala för min del snart.

  1. Visst är det! Jag vet att den var här på turné i Kalmar 2019 men hade då inte chans att se den. Men nu så.
   Vi tyckte alla att utställningen var väldigt bra och en fin upplevelse på alla sätt.
   Jag tycker också bilden på barnbarnet är riktig fin. Han passade fint här bland alla solrosor.
   Ta dig gärna en tur till Uppsala . Rekommenderas!

 5. Van Gogh är en favorit. Bland många. Vore kul om den utställningen dök upp på lite närmare håll, för den skulle jag gärna vilja uppleva. För det känns mer som en upplevelse än ett rent betraktande av konstverk, så som du beskriver det. Ha det fint! Kram

  1. Van Gogh är helt klart också en an mina favoriter. Utställningen var var både en jättefin upplevelse och en konstutställning. Fin samverkan här- Och en verklig upplevelse. Vet att utställningen är aktuell för Stockholm. Vet att den 2019 var i Kalmar men inte om vilka andra städer i landet som visat intresse för den.
   Jag är väldigt glad över att ha dett den. Har varit på van Gogh museet i Amsterdam ett par gånger och tar gärna en titt där igen. Men då är det mer som ett konstmuseum. Här blev det till att ta del av hans liv på ett speciellt sätt.
   Kram

 6. Van Gogh och solrosor är en helhet. Han var ju solrosornas konstnär i många meningar. Så fint att få ta del av utställningen via dig Ditte. Videon är verkligen bra, den säger det mesta om Van Goghs konst. Gillar när stjärnorna sträcker sig ner mot golvet där folk går. Härligt.
  Tack Ditte! Igen!
  Kram

  1. Visst är det så! Och han älskade den gula färgen.
   Jag tyckte också videon från utställningen gav en bra bild av det hela.
   Utställningen i sig var en upplevelse och det blev en helhet i ett fantastiskt format.
   Är så glad att jag fick chansen att se och uppleva detta och ville gärna dela med mig.
   Jätteroligt att du var med.
   Kram

  1. Jag är väldigt förtjust i Vincent van Gogh och har besökt museet i Amsterdam ett par gånger. Men detta var en helhetsupplevelse som var så mäktig.
   Och gult var just van Goghs favoritfärg-

 7. Han har ju gjort en del fina verk den mannen, kul att få ta del av det här på din blogg.
  Har ännu inte börjat måla igen sen jag slutade 2007 men nån gång så kanske.
  Men någon van Gogh blir man väl aldrig, är döv på ena örat men det räknas väl inte antar jag. 😉

  Ha en jättefin kväll Ditte.

  1. Kul att du målat. Och kanske återupptar du det. Hoppas. Tror aldrig det är för sent.
   Van Gogh är en författare som jag uppskattat sedan tonåren. Var i Amsterdam på van Gogh museet ett par gånger och tyckte om det. Men den här utställningen gav en fin helhet och blev en fin upplevelse.
   Önskar dig också en fin kväll.

 8. Vilken häftig upplevelse:-) Tusen tack att du delar med dig. Det roligaste är att jag i femtonårsåldern hade tre favoritmålare, van Gogh, Gauguin och Toulouse-Lautrec. Minns att jag köpte massvis med bilderböcker av just dessa tre målare. Tyckte det var så totalt fascinerande hur de målade. Helt olika stilar men alla tre älskade ju färger.
  Bilden av Max i solroshavet är helt underbar. Han har så himla vackra ögon:-)

  1. Det var det! Verkligen! Ler när du beskriver dina tre favoritmålare för det var även mina. Plus Chagall.
   Och jag gillade dem av samma anledning.
   Jag är så glad för den här upplevelsepresenten.
   Jätteroligt var även att barnbarnskillarna, 9 och 12 år också uppskattade utställningen. Och inte minst Max.
   Visst är bilden på honom bland solrosorna fin. Han passade verkligen in och är en så fin kille.

 9. Hej, nu erkänner jag, var tvungen att googla van Gogh för jag visste inte vilken tidsepok han levde. Nu är jag något klokare, han föddes på mitten av 1800-talet och dog rätt ung. Jag är bekant med hans mest berömda verk, men i övrigt är jag dåligt bevandrad i konstens värld. Mycket positivt att museer och konsthallar numera gör mer än bara hänger några tavlor på väggarna. Man försöker skapa helhetsintryck på ett helt annat sätt. Förstår att ni uppskattade utställningen
  Kram

  1. Jag förstår dig! Och visst kunde jag också tydligare beskrivit när han var verksam men tänkte att länkarna gav en del info. Detta är en konstnär som jag blev “vän” men som ganska ung. Och jag fascinerades av hans liv och öde och inte minst hans målningar. Har varit ett par gånger i Amsterdam på hans museum men denna utställning i Uppsala var mer en upplevelse. Och just som du skriver är helheten viktig och den fick man här. Även barnbarnen , 9 och 12 år uppskattade det hela.
   Kram och kul att du var med-

  1. Japp! Utställningen är i Uppsala sedan i juni. Vad roligt att du sett den i Norge. Vet att den var i Kalmar 2019 men då missade jag den.
   Läste ditt inlägg nu! Tack för det. Och inte kan man bli annat än tagen av den.
   En upplevelse. Har varit ett par gånger i Amsterdam på van Gogh museet och sett hans konst men detta var något helt annat.En annan dimension-

 10. Intressant utställning ,-)
  Att ha utställningen så nära, måste få till ett besök!
  Ni passade in i målningen , och det ser ut som om barnbarnet plockar en blomma ,-)
  Bra bilder!
  Ser att du har mycket intressanta saker för dig ,-)
  Fortsatt fint!
  KRAM Primrose ,-)

  1. Verkligen! Så bra! Försök att få till ett besök. Du kommer inte att bli besviken. ( Bäst att beställa biljetter i förväg på deras hemsida.)
   Vi var alla förtjusta i utställningen, även barnbarnen-
   Visst är bilden på äldsta barnbarnet fin? Han passade verkligen in här-
   Ha det fint du också .
   Kram

  2. Verkligen! Tror du skulle uppskatta att se den. Vi var alla jättenöjda- Ett tips är att beställa biljetter på nätet.
   Visst blev bilden på barnbarnet bra. Han passade verkligen in bland solrosorna.
   Jadå, en hel del händer.
   Kram
   Ha det fint du också-

 11. Vilket fint initiativ av din dotter Liv! En spännande utställning helt klart! Vet inte så mycket om van Gogh mer än att han skar av sig sitt öra. Vore kul om utställningen kommer till Stockholm också, blev nu nyfiken på hans målningar! Fotot på Max bland solrosorna är ljuvlig.
  Ha det gott!
  Kram

  1. Visst var det! Och jag tycker om att få upplevelser och gärna med de mina. Utställningen var riktigt bra och var verkligen en upplevelse med alla sinnen.
   Vet att det diskuterats om utställningen skulle komme till Stockholm men vet inte riktigt hur det blev.
   Jag tyckte också att bilden på Max bland alla solrosor blev så fin. Han passade så fint in där.
   Ha det fint du också. Och njut av allt.
   Kram

 12. Ojoj oj var ska jag börja när intrycken/upplevelsen bara flödar så här genom ditt inlägg! Börjar med att säga tusen tackar för att du delar med dig!
  Den blå tröjan som Max har på sig gör faktisk van Gogh´s målning ännu mera van Gogh-isk!!
  Vår vän Annukka besökte i maj 2016 Metropolitan Museum of Art med hans utställning och skickade mig en samling om 30 postcards med hans verk- och ett underbart brev om sina tankar kring hans konst. Du får läsa när du kommer nästa gång!
  Konst berikar så oändligt och att upptäcka är ju som att ta sig själv in i en annan värld; en större sammanhang och öppna sina sinnen!
  Att ha de sina med sig gör det ju fulländat!
  Kram

  1. Ja, Tove du var med oss här. Helt klart! Visst blev bilden på Max i den blå tröjan fin tillsammans med solrosorna. Nästan som en målning den också.
   Jag har ett par gånger besökt van Gogh museet i Amsterdam och det är minnesvärt.
   Vad roligt att Anukka skickade dig så många fina kort från sitt besök i N.T. på Met. Museum of Art.
   Här i Uppsala på utställningen var det just upplevelsen det var fokus på och det blev verkligen en sådan.
   Kram

  1. Verkligen lyckat på alla sätt. Och roligt att det var något som alla uppskattade. Nåja, William lite mindre än vi andra.
   Stor kram

 13. Jag hade faktiskt ingen aning om att man skickade runt utsällningar… men samtidigt, nu när jag tänker på det så känns det ganska logiskt 😀

  1. En del utställningar är på turné och visst är det bra att fler då kan se dem- Men dock är det ganska få som just är på turné-
   En fin upplevelse var det att besöka “Van Gogh Alive”.

  1. Utställningen var verkligen bra och och gav en helt annan dimension än att “bara” se tavlorna hänga på väggar.
   Verkligen en fin upplevelse.
   Kram

  1. Vi tyckte verkligen om den och det var en upplevelse att ta del av genom både bildrna/tavlorna och musiken inte minst. Har varit i Amsterdam på van Goghmuseet men detta gav en fin helhet till konstären och hans tavlor.Tror du gillat den.

  1. Just! Nu minns jag att du skrev det. Är väl värmen som satt sig på minnet.
   Och visst var den läcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *