Trevligheter

Pepparkakor – Stora som små och många med socker på

I lördags var det pepparkakor som gällde här i huset. Storbak! Från början var tanken att det skulle bli lite allmänt ”pyssel”. Och kanske, skulle förutom kakor och godis, även en och annan tomte se dagens ljus. Nu har det blivit lite av tradition att vi ses här hemma runt tredje advent (om vi inte är på resande fot förstås) och även förra året var det full fart här på pepparkakstillverkning och annat. 

Jag är inte direkt den pyssliga ”typen”, har aldrig varit, men bidrar gärna till att uppmuntra allehanda kreativitet runt mig. Och visst har jag också bidragit. Vet att under alla de år jag arbetat inom skolans värld så har jag alltid haft föräldrar eller elevernas mor/farföräldrar/släktingar  som gärna kommit och varit behjälpliga. Stort tack för detta!

Fantasifulla och personliga pepparkakor. Fantasifulla pepparkakor i olika varianter

Varför heter det pepparkakor?

Ja, det kan man ju undra för det finns numer ingen peppar i degreceptet. Men se det kunde det göra det för flera hundra år sedan. Å andra sidan  kunde peppar förr betyda alla typer av starkare kryddblandningar. Kryddor var dyra och det innebar att pepparkakorna förr bara åts i de övre samhällsklasserna. Och ju mer peppar man hade i  sin kaka desto rikare var man. Under århundradena efter medeltiden blev kryddorna mer överkomliga i pris och fler började baka pepparkakorna. Som kryddor använde man då ofta kardemumma, anis, fänkål, kryddnejlikor, kanel och socker. Kanske alla dessa varianter eller de man hade råd med. Och det är först på 1800-talet som pepparkakan blir julkaka. Ofta gräddades de då på ugnens eftervärme när brödbaket var klart.

Dotter Helen och barnbarnet Max kavlar ut pepparkaksdegen tunt och det i sin tur kräver det rätta handlaget.

Pepparkakan kom till Sverige på 1300-talet och då var det med hjälp av två nunnor. Kakan var då tänkt i medicinskt syfte eftersom den med de starka kryddorna kunde hjälpa mot magont och liknande besvär. Nu för  tiden finns pepparkakor till försäljning året om och recepten på olika varianter av pepparkakor är stor. Sverige har ju många olika dagar som uppmärksammas och den 9 december är det pepparkakans egen dag. (Fakta är delvis hämtad från ”Stora Julboken” av Jan Öyvind Swahn)

Barnbarnet i färd med att trycka ut sina pepparkakor.Yngsta barnbarnet William, 6 år, i färd med att trycka ut sina pepparkakor.

Många olika varianter blev det. Degen har kavlats tunn så det är lite knepigt att få upp figurerna.

Och visst ska en del pepparkakor dekoreras. Max och William i färd med att med stor koncentration dekorera sina pepparkakor.

Flitens lampa lyser över både bord och pepparkaksdekorationer.

Jodå! Jag deltar aktivt med att grädda pepparkakor och allmän kökstjänstgöring.

Övrigt ”pyssel”

Det blev ett rejält pepparkaksbak och med en hel del kristyr  i omlopp så det andra ”pysslet” hanns inte med. Men å andra sidan var ingen ledsen för det. Och från pepparkaksbak gick vi till  mat och sedan lite julklappsutdelning. Bra att dela upp det hela för  vi kommer inte alla att ses just under julhelgen.

Paketöppning med döttrar, vänner, barnbarn och kusiner

Jodå, Max fick både strumpor och mössa med AIK märke. Lyckan var stor.

26 svar på ”Pepparkakor – Stora som små och många med socker på”

 1. Så mysigt det låter, allt. Pepparkaksbak och paketöppning, det är trevligt. Förstår att barnbarnen tyckte att det var speciellt roligt att dekorera pepparkakorna, det skulle i alla fall jag tycka.
  Nu är det länge sedan som jag bakade pepparkakor. Tror inte jag har gjort det sedan Peter var yngre. Jag har bakat tre sorters andra kakor i år och det får räcka.
  Förstår att du har bidragit med både det ena och andra.
  Tack för information om pepparkakor och bland om hur de kom till Sverige. Inget som jag hade någon koll på.
  Fina bilder du visar, roligt att se. Klart att Max blev glad över AIK märken på mössa och strumpor, det syns lång väg.
  Ha det bra och varm kram till dig.

  1. Det var en väldigt trevlig eftermiddag och så roligt att ses alla här hemma. Är ju inte så ofta vi får till det eftersom vi är lite utspridda. Tanken var att det skulle blivit en del till bakat men nu blev det fullt fokus på pepparkakor i konstfulla varianter och med kristyr. Fint att ha lite jul i förväg.
   Önskar dig också det bästa.
   Varm kram

  1. Vi hade verkligen en jättetrevlig eftermiddag och så roligt att få till alla varianter på pepparkakorna. Goda blev de också. 😀 Önskar dig en fin kväll i värmen . Njut! Helt klart avis.

 2. Tycker det är en så fin tradition ni har och när barnbarnen blir stora kommer de att uppskatta detta på helt andra sätt! Det är ju det där med att kavla ut och få pepparkaksdegen tunn och sedan föra över till plåten. Blir sällan bra, alltid ett huvud eller en fot som åker av eller kommer i en udda vinkel. Visst är det charm i det men om man ni vill ha så där jättefina! OK, man kan kavla ut direkt på plåten eller bakplåtspapperet och sedan pillra loss överflödet. Vi har en endaste pepparkaksstans här (har ett helt gäng magasinerade) men jag orkar inte pillra med det där så jag kör med mina skurna pepparkakor. 🙂 Ibland har jag dekorerat dem med strössel innan gräddnig, hade t ex stjärnor. Tror jag hittade på Lidl. Mannen min tyckte det var helgerån medan sonen och jag tyckte de var riktigt fina!

  1. Jag tyckte vi fick till en bra deg och de flesta pepparkakorna blev fint tunna och de gick förvånansvärt bra att få dem över till plåten. Många mått har vi och en del hade jag som barn men de är fortfarande så bra. Här blev många vackert dekorerade. En del pepparkakor blev också i helt egen och fri design utan mått/stans. Roligt hade vi. Skurna pepparkakor gör jag också ibland . Går ju snabbt. Önskar dig en fin kväll.

 3. Lyckliga Max! Himmel så trevligt det ser ut med allt, både pysslandet med pepparkakorna och att ni fick träffas så där 🙂 och pepparkakorna blev ju sååå fina. Tack också för fakta om dessa julens kakor nr 1, så kul att få läsa. Ha en fin måndagkväll nu, Ditte 🙂

  1. Det blev en verkligt lyckad eftermiddag och roligt att kunna ses alla tillsammans. Och lite fakta hör ju till. Hittade boken och försjönk i den. Visst blev pepparkakorna fina och dessutom goda. En del egna skapelser blev det också.
   Önskar dig också en fin kväll.

 4. Kul att läsa pepparkakans historia! Pepparkaksbak, det var roligt, det. Men nu är det många år sen sist. De köpta är inte så tokiga heller. Med ädelost på.
  Fina bilder på fina barnbarn, som även fick julklappar. Bra att dra ut på julen lite. Det ska jag med, men det blir efteråt.
  Trevlig måndag, med stor kram!

  1. Jag hittade den här gamla boken och roligt att läsa om pepparkakornas historia. Mycket nytt för mig också. Vi hade en jättetrevlig eftermiddag och roligt att kunna ses. Köpta går också bra men med barn är det roligt att baka. Vet att jag själv som barn tyckte det var så roligt och en del av de mått/mallar jag hade som liten var fortfarande i användning.
   Vi är ju på lite olika ställen under julen så det var trevligt att vi alla kunde ses här hemma hos oss.
   Önskar dig en fin kväll. Själv är jag ute på resande fot och återkommer i morgon till Stockholm igen.
   Önskar dig en fin kväll.
   Varm kram

 5. En jätterolig tradition att både pyssla och ”sprida ut” julfestligheterna lite. Om man jämför William och Max med bilderna från ifjol så har de verkligen vuxit sig stora.
  Å det gillar bakandet än:-) Å med bakkonstnären Helen kan det ju liksom bara bli en succé. Gillar bilden på dig i köket, du är nog en duktig supervisor och troligen diskare/städare efteråt;-)

  1. Båda killarna har ”växt till sig” och på alla sätt. Men det är kul att ses och att baka pepparkakor tillsammans är inte så pyssligt. Dessutom är det ätbart. Helen är väldans duktig vad gäller bakning och Liv också. Så vi är alla i rygga händer. Och jag sköter gräddning och lite kavling samt förtäring till alla. Jag är bra på det organisatoriska och som arbetsledare. Någon bör ju ha den rollen också. En himla trevlig eftermiddag blev det.

 6. Vilken trevlig tradition ni har att samlas så tillsammans för att bland annat baka. Kreativiteten var det inget fel på och gräddningen är en nog så viktig syssla. Så roligt att julklapparna utföll till belåtenhet! Själv köper jag färdiga pepparkakor men saffransskorpor ska jag baka.

  Kram och god kväll!

  1. Är vi hemma så brukar vi ses för lite pepparkaksbak och ev. julpyssel. Men vad gäller pyssel så tar jag mer hand om förtäringen.Och att grädda pepparkakor och att kavla deg gillas. Här bakas det mest för att det är roligt och fint att få till olika kreativa former och modeller på kakorna.
   En trevlig eftermiddag blev det och lyckat med julpaketen.
   Kram och trevlig kväll.

 7. Va mysigt med lite julpyssel och firande av jul med släkt och goda vänner ! Och jag säger som BP, jösses vad barnbarnen växer! Såklart blev Max glad för AIK grejerna! Pepparkakor var det längesedan jag bakade, det var nog när barnen var små. Min man är tokig i pepparkakor, medans jag helst äter dem om det finns ädelost hemma!
  Ha det gott!

  1. Att baka pepparkakor är roligt och vi var ju många så produktionen var stor. Annars är jag inte direkt för det pyssliga. Ja, visst har åren gått fort och det märks när jag ser på killarna om inte annat. Max blev jätteglad för klapparna från AIK butiken. Och gillar man AIK så…
   Vi äter gärna pepparkakor året om men köper de flesta. Och visst är de goda med ädelost på.
   Ha det fint du också.

 8. Ja, det var ett pepparkaksbak som heter duga. Fina och kreativa kakor.
  Grabbarna verkar vara mästare på att baka. Kanske går de i mosters fotspår.
  Paketöppning är inte dumt det heller.

  1. Roligt hade vi och produktionen var stor. Goda blev kakorna också och fint dekorerade. Båda döttrarna är bra på att baka och väldigt intresserade av det, så killarna har nog fått en del inspiration därifrån.
   Och att öppna paket är alltid trevligt. Bra att sprida ut öppnandet en del.

 9. Vilket mysigt pyssel! 🙂 Lustigt att pepparkakan kom till landet som botemedel mot magont. Nuförtiden tycker jag snarare att den GER magont. I och för sig var det länge sen jag drabbades och då när det blev så berodde det förmodligen på att pepparkaksdegen är så nedrans god. Det slank nog ned för mycket av det där ”spillet” som blir när man trycker ut kakorna… 😀

  Ha en fin dag!

  1. Vi hade en jättetrevlig eftermiddag och många pepparkakor blev det. Men visst är det lätt hänt att det blir väl mycket deg som slinker ner. Tror nog man åt hela kakorna mot det magonda och kanske inte heller så många.
   Tack! Önskar er också en fin tisdag.

 10. En riktigt fin tradition till jul! Jag är inte heller den pyssliga typen – i alla fall inte när det gäller pepparkaksbak och sånt!
  Klart Max blev glad!
  Härliga bilder!
  Önskar dig en fin vecka!
  Kram

  1. Tack! Och det blev en väldigt trevlig eftermiddagen och roligt att vi alla kunde ses. Jag tillhör absolut inte de pyssliga men att baka pepparkakor är på pluskontot. Och förr när jag jobbade stöpte jag ofta ljus med skolans elever. Men inte mer än så…
   Önskar dig också en trevlig vecka.
   Kram

 11. Jag minns väl ert förra julpysslande och förstår knappt att ett år redan har runnit iväg. De egentillverkade, skaparpepparkakorna, blir de bästa. Personliga. Gladpepparkakor.
  Ni är kloka som delar upp det hela på det sättet ni gör. Tredje advent får betydelse på annat sätt än att bara tända det tredje ljuset. Så mysigt det ser ut, allting.

  1. Visst går ett år fort! Ja, tiden i största allmänhet tycker jag. Vi hade en jättetrevlig eftermiddag och fint att få till så att alla ”de mina” kunde komma. Pepparkakorna blev riktigt bra och kul att skapa egna utan mall/mått också. Roligt att dekorera dem också. Jag är ju inte så julig längre så att ses här kändes extra fint.
   Önskar er en fin decembervecka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *