Trevligheter Utflykter

Spontan resa – En kryssning med Birka Paradise

Helgen var tämligen grå vädermässigt men bjöd bl.a. på trevligheter i form av pepparkaksbak med barnbarn, döttrar och vänner. Men måndagen kom och med den fortsatt gråväder. Inget att göra något åt. Men för att  bli lite uppiggade bestämde  vi oss för att gå ut och äta middag. Och efter lite funderande, bara lite, bestämde vi oss för att äta middag ombord på kryssningsfartyget Birka Paradise. Sagt och gjort! Så det blev middag, övernattning, frukost, Ålands hav och en stor dos av Stockholms skärgård. En  spontan resa som verkligen piggade upp.

En spontan resa med Birka Paradise väntade.Måndag, sen eftermiddag. Grått och regnigt men Birka Paradise lyser upp kajen. En spontan resa väntade.

 

En spontan resa

blev det helt klart. Och när vi ändå tänkt att vi skulle gå ut och äta kunde vi ju lika gärna förlänga upplevelsen med en övernattning. Just nu, så här före jul, är det inet så många som ger sig av på kryssningar. Inte storstadsbor. Men många från angränsande städer passar på att ta sig en tur före jul för lite extra shopping. (För deras del ingår oftast bussresan i det redan förmånliga biljettpriset.) Om och när vi tar en tur över Ålands hav, till Åland, vilket händer nu och då och alla årstider,  åker vi gärna med Birka Paradise som är en fräsch båt på alla sätt och med väldigt bekväma och renoverade hytter (Man väljer ju själv standarden på dem och betalar efter det.  Ibland väljer vi också Vikinglinjens kryssningsfartyg Cinderella och med det åkte vi till Gotland i somras på en lite längre kryssning.

Granen står så grön och grann i stugan…

Fina smakportioner

av mat, Ålands hav och skärgård blev vi serverade och i skön och avkopplande miljö. Många var det som ville äta julbord men detta avstod vi. Vi vill gärna äta i den trevliga à la carte matsalen och bli serverade vid bordet. Utan trängsel. Vi fick ett trevligt fönsterbord, men just denna årstid spelar bordets placering kvällstid en “liten roll”. Det är mörkt.

En spontan resa men middag i à la cartematsalen på Birka Paradise hade vi bokat. En spontan resa blev det . Men den riktigt goda trerätters menyn bokade vi samtidigt som resan. (Några timmar före avgång)

Kvällens middag. Förrätt:kallrökt lax med äggcrème och gräslök, dillgravad gurka och picklad fänkål. Varmrätt: helstekt hjortfilé, serverade med rönnbär, viltsky och potatispuré med karl johansvamp. Dessert: chokladkaka, chokladmousse och jordgubbar. (Vegetariska alternativ finns liksom hälleflundra till varmrätt i stället för kött) Allt väldigt gott och i “lagom portioner”.

Tisdag morgon och utsikt genom det stora hyttfönstret över Ålands hav. Och en viss ljusning skymtar på himlen i fjärran.

Dags för frukost. Och även här väljer oftast à la carte matsalen. Klart lugnare miljö och med färre antal gäster. Buffé är det men jag har här aldrig upplevt någon trängsel

Fönsterbord. God lyxfrukost i lugn miljö. Och den bokade vi samtidigt som resan. 

Vi tillbringade ett par timmar i salongen, högst upp i fören på fartyget, när vi sakta gled genom Stockholms norra skärgård och innerskärgården. Och en bok var med, för säkerhets skull,  om vi skulle tröttna på utsikten och vilja ta del av något annat.

Stockholms norra innerskärgård. Och solen kämpar för att ta sig upp.

Skarvöarna hade inte så många fåglar på plats. Här har verkligen skarvarnas träck förstört de få träd som finns. Och om skarvar kan man tycka mycket. 

Visst kan en spontan resa pigga upp. Här glider Birka Paradise genom Stockholms norra innerskärgård. Och visst kan en spontan resa kan pigga upp!

 

 

 

40 svar på ”Spontan resa – En kryssning med Birka Paradise”

 1. Så trevligt det låter och jag förstår att det var det också.
  En sådan spontan resa skulle jag kunna tänka mig, men troligtvis inte mysingen. Han är en planerande man och det går inte att ändra på i första taget. Det kan vara bra ibland med både ock och hans planerande har vi haft god nytta av.
  Men att tänka att vi ska gå ut och äta och så hamna på en båt med övernattning, det låter så härligt i mina öron.
  Vackra bilder av både mat och utsikt.
  Ha det fortsatt fint och varm kram till dig.

  1. Det blev så trevligt! Och i stället för att gå ut och äta kunde vi göra denna kryssning med mat i à la carte matsalen. dryck, en bra hytt med stort fönster plus lyxig frukost för samma pris som en restaurangmiddag i Stockholm. Ibland planerar vi också i god tid men andra gånger är vi spontana. För oss tar det 30 minuter till fartyget och det underlättar också.
   En fin och lugn resa resa blev det och denna vecka är det få som ger sig iväg- Och Stockholms skärgård tycker vi om. Alla årstider.
   Nu fick du följa med oss så du har ju gjort turen.
   Tankar till dig och en varm kram.

 2. Ni kan verkligen skatta er lyckliga som har både tid och råd att göra såna
  “spur of the moment” exkursioner.
  Fotot av innerskärgården är LJUVLIGT vackert!

  Solen har kommit tillbka till norra Virginia med 3 plusgrader.
  Och senare i dag kommer tre tonåriga barnbarn fr Seattle för att
  fira jullov hos Farmor.

  1. Vi har det bra, helt klart. Och passar då och då på att ta de chanser vi får. Prismässigt blir denna resa med bra hytt högt upp i fartyget och med stort fönster och mat billigare än att gå ut och äta en kväll i Stockholm. Just nu, denna vecka. är det lite lågsäsong på kryssningar över Ålands hav.Och det var så vackert att sitta i lugn miljö och njuta av Stockholms norra skärgård.
   Vad skönt att du fått solen tillbaka och så bra det passar när de tre barnbarnen från Seattle kommer- Önskar er fina dagar.

 3. Vilka härliga bilder från er spontana resa. Jag hade också valt att avstå julbordet och i stället bli serverad maten i lugn och ro. Dessutom är den sortens mat mer i min smak.

  Kram och god kväll!

  1. Vad gäller julmaten så är det i mitt tycke inget speciellt med den. Och det mesta äts ju året runt. Ja, förutom vanligtvis dopp i grytan och lutfisk och det avstår jag gärna- Vi fick riktigt god mat och dryck och en fin tur genom skärgården fick vi också. “På köpet”.
   Önskar dig också en fin kväll.

 4. Så trevligt att förlänga den tänkta middagen med en övernattning 😊
  Och det är härligt när man kan vara spontan.
  Stor kram

  1. Det blev en riktigt lyckad tur med god mat och dryck och vacker skärgård i december.
   Och visst är det skönt att vara spontan.
   Stor kram

 5. Det gjorde ni helt rätt i – att spontant sticka ute till sjöss alltså! Den här årstiden gäller det verkligen att hitta ljusglimtar, och god mat (hjortfilé – mums), dryck och fin utsikt är just sådana glimtar. Fantastiskt fina bilder, speciellt den med det båten och den med Skarvöarna. Så läckert!

  1. Vi hade tänkt att gå ut och äta och det gjorde vi ju också. Och den här veckan är det liksom ingen trängsel på fartygen. Vi gillar ju både hav och skärgård så det här blev bra. Och allt – rejäl hytt med stort fönster, all mat och dryck till samma summa det skulle kostat att gå ut och ätit här hemma i huvudstaden. En god bok var också med…

 6. Wow, hur lyxigt är det inte att kunna boka en resa så där, bara spontant!! Helt underbart och att åka igenom Stockholms skärgård, den är ju så vacker! <3

  1. Vi bestämde oss snabbt. Tänkt var ett restaurangbesök men sedan kom vi på att vi kunde kombinera mat med en sjöresa och övernattning. Och vi bor ju så till att det tar oss 30 minuter att ta oss hemifrån och till fartyget. Och Stockholms norra skärgård såg vi på hemvägen och den är vacker alla årstider.

 7. Kul kunna vara spontan gällande middagsvalet.
  Låter som god mat.
  Julmat går bra att stå över.
  Ännu inte ätit just något sådant förutom skinka och rödbetssallad.
  Kallare i norr och lite snö.
  Dock verkar julafton bli mild och grå mest överallt i Sverige.

  1. Visst är det! Och med tanke på att vi har 30 minuter från oss och till Stadsgården så är det ju enkelt att ta sig dit dessutom. Kryssningen blev riktigt bra med väldigt god mat, stor och bekväm hytt plus Stockholms vackra norra skärgård.
   Vad gäller julmaten står jag gärna över. Men blir jag bjuden så smakar jag förstås.
   Men det mesta äter man ju året om.
   Vi hoppas få se och uppleva lite snö i jul men blir det inte så går det bra ändå.

 8. Vilken fin spontanresa 🤗 Jag och min man är bäldogt spontana på alla sätt och vis även när det gäller resor =) Vilken god meny och skönt att slippa trängsel =)
  Trevlig kväll
  Kram

  1. Turen blev väldigt lyckad och likaväl som att gå ut här i Stockholm och äta middag kunde vi ju kombinera det med en fin tur till havs och passera genom Stockholms norra skärgård på hemvägen. Dessutom med en bra hytt och trängselfritt. Kul att du och maken också gärna är spontana och även när det gäller resor. Livet pågår ju här och nu.
   Kram

 9. Kul med en spontan kryssning! Jag tror faktiskt aldrig att jag rest med Birka. Det måste vi väl ändra på vid tillfälle … 😉

  1. Lika väl som att gå ut och äta här i stan kunde vi ju ta en tur. Vad gäller Birka så tycker vi om fartyget och hytterna är verkligen fräscha. Vi bor gärna bra när vi åker och högt upp i fartyget och vill ha stort fönster.
   Och visst är det mer fart och fläkt på Cinderella och med i mitt tycke bättre artister och underhållning.
   Men nu ville vi bara ta det lugnt, äta och dricka gott och då gillar jag Birka bättre.

 10. Yes, här har vi Skarvöarna…men långt ifrån hur jag minns dem, nu är det ju knappt några träd kvar? Jaja, skit samma, men kul att du visade och nu ser jag att det inte var så mycket som jag missade i somras.
  Det roligaste är dock er snabbt påkomna resa över kölen. Är det något jag saknar från Stockholm så är det just det…möjligheten att ta snabba, spontana beslut, att bara kunna bestämma sig för att ta en lite tripp över kölen och njuta av lite vardagslyx. Visst tar vi såna beslut även nu, men ledtiden blir lite längre av förklarliga skäl…en och annan natt på Arlanda bla. Allt har sina för och nackdelar…man kan få nästan allt, men inte alltid och på samma gång…och javisst…champagnefrukosten är ju självklar!

  1. Jag hann bara få med ett par av “skarvöarna” men det finns ett par till av dem. Och öarna är väl anfrätta. Just nu var det inte många skarvar här men de kanske är på semester. Du missade alltså inte så mycket. Vi hade tänkt gå ut och äta men kom på att vi ju kunde kombinera mat, övernattning och Stockholms norra Skärgård och lite av Ålands hav. Ni gör ju väldigt mycket, men visst är det “lite” mer planerande med de längre avstånden som ni har. Å andra sidan har ni den vackra naturen helt inpå.
   Just nu är det heller inte alls trångt ombord och det gillas. Flest resenärer kommer per buss från städerna utanför Stockholm och många “julhandlar” ombord. Och skärgården är ju vacker alla årstider.

 11. Ett kan jag intyga, det går inte att vara spontan och bo där jag bor! Oavsett åt vilket håll man tänkt sig fara så är det flera timmars bil- eller tåg- eller bussåkande för att ta sig någonstans. Jag hörde av mina PROvänner att det varit ovanligt lite folk på julkryssningen de åkte på, jag hängde inte med för jag blev avskräckt i våras då det var enorma köer till buffeerna. Nå, jag har ju redan ätit två julbord och det räcker gott. Däremot kan jag vara riktigt nostalgisk o minnas hur jag tidigare kunde göra precis som ni gjorde, snabbt som ögat från ord till handling och iväg! Alla gånger hade jag också föredragit a la carten, o så hade jag begärt en extra stor portion förrätt eftersom jag inte äter desserter, hihi
  Kram från pörtet

  1. Nej, det förstår jag att du inte kan. Men nu hängde du med oss här via bloggen. I måndags kväll när vi reste var det nog inte mycket till köer ens till julbordet. Vi äter ju sällan bufféer utan vill ta det lugnt och bli serverade och så blev det per automatik i måndags i à la carten på Birka. Resenärerna från Stockholm var i klar minoritet men från orter inom en 25 mils radie var det betydligt fler. Bussar kör ju . Du har ju bott i storstan och haft det livet och nu är det ett annat. Livet har olika perioder.
   Vad gäller maten så hade du säkert fått två förrätter.
   kram!

 12. Vilken mysigt middagsdygn ni fick ombord på båten. När vi har gäster som inte sett skärgården, brukar vi ta en dagskryssning, vilket brukar vara väldigt uppskattat.

  1. Det blev så lyckat och den här veckan är det få som åker. Mest från trakterna utanför stan och då går det ju bussar. Vi tar oss ju ofta en tur men helst inte i högsäsong och när det är trångt. Aldrig heller fredag -lördag då det är mer folk. Vi brukar också ta med gäster på en kryssning. Både trevligt, bekvämt och med ett vackert landskap. Nu ser man ju inte direkt så mycket på resan från Stockholm eftersom det är mörkt men det är ju samma tur tillbaka och då är det ju ljust.

  1. Lika bra som att gå ut och äta här hemma i huvudstaden kunde vi ju utvidga turen. Och nu före jul är det gott om plats och skärgården är fin även i lite gråväder i december-

 13. Härligt att kunna göra en sådan spontanresa! Jag skulle ju också kunna fara fram och tillbaka till Vasa och det skulle bli en resa över dagen, men utrymmena på båten är inte alls så bekväma att det skulle vara ett nöje.
  Ha en fin vecka!
  Kram!

  1. Fördelen här är att Birka är ett kryssningsfartyg och inte tar bilar så det är bekväma allmänna utrymmen. Vi tar gärna en bra hytt högt upp i aktern så det brukar vara fin utsikt även därifrån. Men annars är en favoritplats i fören högst upp i en lugn bar. Gärna med en god bok till hands.
   Önskar dig också en fortsatt bra vecka.
   Kram

 14. Det gjorde ni alldeles rött i! Skulle gärna göra så också om jag hade den möjligheten 🙂 Ser fantastiskt trevligt ut!
  Kram

  1. Det blev väldigt trevligt och inte så många resenärer heller, alltså gott om plats och det tycker vi om. De flesta passagerarna var från trakten en bit utanför Stockholm och när bussresa ofta ingår i kryssningspriset är det många som “nappar”. Och skärgården är vacker alla årstider.
   kram!

 15. Vilken härlig “långmiddag” 🙂 Kul att vara spontan – blev ju hur bra som helst! Maten såg suverän ut också 🙂

  Nu blev jag sugen på att kryssa igen…

  Ha en fin dag!

  1. Det blev så lyckat! Fint väder, vacker skärgård, god mat och dryck och bra hytt. Heller ingen trängsel. Och med 30 minuter hemifrån och till båten så är det ingen lång startsträcka heller. Och en kryssning är alltid trevlig.
   Önskar er också en fin torsdag.

  1. Här är startsträckan ofta kort.Och eftetrsom vi är lediga är det ju enklare på alla sätt.
   Turen blev väldigt lyckad. Och Stockholms skärgård och Ålands hav tycker vi alltid om.
   kram

 16. Så klart trevligt med en spontan resa, o er såg väldigt inbjudande ut 🙂 med god mat fin utsikt mm 🙂 vi hade oxå en super fin tripp till Köpenhamn 🙂 kram fina Ditte

  1. Det blev väldigt lyckat! Och just att komma iväg spontant gör det hela än mer roligt. Vi hade tänkt att gå ut och äta och så blev det en trevlig kryssning. Vad roligt att er resa också blev lyckad. Det är ju det man hoppas och önskar.
   Kram och trevlig torsdag

 17. Åh, så kul att spontant åka med Birka mitt i veckan med fin miljö och god mat! Anar att ni hade en bra hytt också! Nu blev jag också sugen på en spontankryssning, älskar att kunna göra såna saker när man bor nästan i stan (och ni har ju väldigt nära till hamnen! )
  Tack för tipset!
  Kram

  1. Vi hade tänkt att gå ut och äta här hemma men fick ett toppenerbjudande med Birka Club där 3-rätters à la carte meny och en hytt, “seaview comfort”, ytterhytt med stort fönster ingick (vi fick på däck 9) för 350 kr/person. Sedan la vi till “lyxfrukost”. Perfekt! Antar att det är lite bokat den här veckan och trelvigt med en tur var det. Mer fart är det ju på Cinderella men inte direkt en måndag. Vi tycker Birka har bättre komfort och är fräschare. Håll ögonen öppna när ni är lediga.
   Ja, vi har ju nära till hamnen men det går ju snabbt för er också att ta er ner.
   kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *