Södermalm

Hjälpmedel, praktisk planering och förberedelser

Om lite drygt en vecka är det  för min del dags för “operation höft” på Ortopediska huset vid Globen/Avicii Arena. Inget jag direkt oroar mig för. Men vissa förberedelser och planering ingår. Att få ordnat med adekvata  hjälpmedel i förväg är också något som underlättar.

Men  tankar om rehabtiden finns.  Den är i tre faser och där de första sex veckorna inte tillåter några direkta egna initiativ eller utsvävningar. Så den mentala träningen är i gång.  Att vänja mig  både vid tanken på en fysiskt mer stillasittande tillvaro och acceptera att det blir så. Men att röra mig varsamt, använda kryckor för att avlasta de ihopsydda musklerna och rehabträna  blir en ny tillvaro. Förhoppningsvis också tidsbegränsad.(Och vad gäller oro brukar jag tänka som så; Att det inte är någon idé att oroa sig när en inte vet vad en ska oroa sig för.)

Planering och förberedelser

har kommit inkluderat med det här ingreppet. Och jag är helt imponerad av och över hur bra allt fungerat. Olika aktörer har ändå gett en helhet.  Tränat kroppen har jag gjort i en “artrosgrupp”  och individuellt på “Hela Kroppen” ,Här kommer jag också,ett par veckor efter operationen, var i gång med lätt träning parallellt med träningen hemma. Och förutom kroppen som redskap,har jag också tagit mig an en del andra hjälpmedel. Så vi tar oss tillbaka till i fredags.

Efter planering med arbetsterapeuten på Södermalms Rehab tog jag bussen hem med mina hjälpmedel; en förhöjningsdel till toaletten och en duschpall- Efter den planering jag hade med arbetsterapeuten tog jag bussen hem med mina hjälpmedel.  Här en förhöjningsdel till toaletten och en stol/pall till duschen.

Jag hade på eftermiddagen fått tid för träff med en arbetsterapeut på Södermalms Rehab som finns på Rosenlunds sjukhus. (En promenad dit på 20 minuter) Och besöket här var för att jag skulle prova ut och prata hjälpmedel som kunde underlätta för mig efter höftoperationen. Jag hade med mig  en lista som vi gick igenom och det enda som man inte ville jag skulle ha med hem var en rullator. Vilket jag egentligen visste.  (Påverkar gången negativt eftersom den är för låg )

Vad gäller mina hjälpmedel hade jag säkert kunnat få dem hemkörda men tänkte att det var lika bra att ta med dem direkt. Att ta taxi hem tänkte jag inte på utan jag gick med mina paket till bussen. Hård vind och snöblandat regn. Och givetvis hade jag motvind. Ombord på bussen kom jag och men hjälp från övriga passagerare. Sittplats hade jag ju med mig. Toastolen. Inte i ett  paket. Tursamt nog skulle maken skulle hämta mig och paketen vid busshållplatsen.Hem kom vi med mycket möda och stort besvär-

Hjälpmedel

och vad som gäller för dem fungerar olika i olika regioner. Så vad som gäller i andra regioner än Stockholm vet jag inte .

Ett viktigt hjälpmedel är på plats hemma. En förhöjningsdel till toaletten. Ett viktigt hjälpmedel är på plats. En förhöjningsdel till toaletten med arnstöd. Går att höja än mer.

Klossar till stolsbenen på min fåtölj är också ett bra hjälpmedel. Inte så diskreta men de fungerar bra. Höften ska efter operationen inte vara mer böjd än 90 grader. Även till min fåtölj fick jag med bra hjälpmedel. Klossar till stolsbenen. Dessa kan vändas på och få stolen lägre eller högre.

Vad är nu detta? Jag undrade också. Jo, en strumppådragare .

Tyckte denna “strumppådragare” påminde om en haklapp. Med de vita banden dras sedan strumpan på foten. När jag testat konstaterade jag att även denna var ett bra hjälpmedel.

Suddig bild. Använde “strumppådragaren” samtidigt som jag tog bilden. Strumpan träs alltså över den bredare delen av  manicken och jag fick här böja till den lite för att strumpan skulle kunna träs på.

På gång! Drar i banden och se, strumpan glider på.

Så paketet. En rejäl duschpall/duschstol.  Jag tog mig genast an monteringen.

Delarna låg åskådligt i paketet.

Bruksanvisningen var tydlig och fungerade.

Snabbt monterad och placerad i duschen. Rejält tilltagen med höj/sänkbara ben.Viktigt för mig är att man kan sitta och ha höften i  90 grader. Monterade inte ryggstödet så nu är den en pall.(Har en mindre plats finns duschpallar i storlek “small”.)

Dessa hjälpmedel hyr jag och till det facila priset av 100 kr/ månad. Helt fantastiskt. Efter operationen kommer en arbetsterapeut också hem och ser om det är annat som jag ev. också behöver som kan underlätta i vardagen.

En favorit

med lättrullade hjul glider jag runt här hemma om ryggen är trött. Stolen har  många olika inställningar som passar för olika situationer. Armstöden går att ta bort, den är rejält höj och sänkbar, rullar lätt och även lutningarna på stolsitsen och ryggstödet ställer man in och ändrar efter behov. Och när stolen hade anlänt kom arbetsterapeuten hit för att ställa in den och gick igenom hur allt det tekniska fungerade.

Ett av mina viktigaste hjälpmedel har sedan 2021 varit min arbetsstol. Eller en stol som ör min livlina Och den kommer jag att ha kvar eftersom mina ryggbesvär inte kommer att försvinna. Här ett hjälpmedel, en arbetsstol, jag har som är permanent och som avlastar min rygg.  En “livlina” som kom 2021 och som fungerar när jag är i köket, sitter vid datorn, som matstol och mycket annat.  Och ryggbesvären kommer jag tyvärr att ha kvar .  

 

38 svar på ”Hjälpmedel, praktisk planering och förberedelser”

 1. Fint det finns gott om olika hjälpmedel och bra service.
  Tror jag tagt taxi hem ! Ser jobbigt ut med busstur.
  Vid benbrottet gick jag ett tag med rullator sedan 1 krycka.
  Bra med rullator för kunde ta med mig t.ex. en kaffekopp.
  Förstår det är olika vid olika “åkommor”.
  Rullatorn fick jag, har den fortfarande till att lägga handdukarna på vid dusch.
  Använder också duschpall fortfarande.
  Din ser gedigen ut.
  Arbetsstolen bra hjälpmedel.
  Ha en fortsatt trevlig vecka.

  1. Utbudet av hjälpmedel är verkligen stort och fantastiskt att få ta del av det en behöver och på ett så smidigt sätt-
   Jag fick bärhjälp till bussen och sedan mötte maken. Men så här i efterhand hade ju taxi varit smidigast.
   Just här blir det fel vinkel med en rullator eftersom man då måste gå framåtböjd.
   Har bra ordnat med hyllor i badrummet för handdukar, vid duschenm, så det fungerar bra. Duschpallen är verkligen rejäl men ville inte ha något ryggstöd.
   Arbetsstolen, “min livlina” klarar jag mig inte utan.. Är så tacksam för den. Använder den även i köket vid arbetsbänkarna där- Lätt att höja och sänka.
   Önskar dig också en bra vecka.

 2. Blir imponerad över hur rehaben planeras så noggrant i förväg, riktigt bra ju, det bådar ju gott minst sagt.
  Men visst blir det en omställning för dig, lite jobbigt förstås men det finns ju ett slut även på rehab då allt förhoppningsvis blir bra igen.

  En sådan bruksanvisning ger mig ångest, tur jag har en fru som älskar sådant vid behov. 😉

  Ha nu en fin tisdag Ditte.

  1. Jag tycker också det är helt fantastiskt med all förberedelse och allt som ska underlätta.
   En omställning blir det ju verkligen de första sex veckorna när jag inte får röra mig så mycket.Och en anledning finns ju till det. Allt ska ju hålla. Å andra sidan är ju detta inget jämfört med andra mer allvarliga rehabiliteringar. Visst blir det bra i slutändan och jag har fått övningar jag ska göra hemma 4-5 ggr/dag.
   Bruksanvisningen var helt ok och det mesta kunde “knäppas” fast. Här är det oftast maken som monterar men nu gick det galant för mig.
   Önskar dig också en fin tisdag.

  1. Ja, nu är hjälpmedlen på plats och det är ju bra. Och visst är det ju bra att dessa går att hyra. En försumbar kostnad. Lite knepigt var det att få hem dem, men det gick. Har nu tränat nu med strump påtagaren och börjat få in snitsen. En fördel att klara det på egen hand.
   För mig är det nog den mentala delen som känns jobbigast. Men jag tillstår det och det är en framgång.Ja, du vet ju hur detta är att inte kunna röra sig obehindrat.
   Hoppas du haft en fin kväll.
   Kram

 3. Inget man tänker på, det att man behövercså många hjälpmedel efter höftledsoperationen. Men det är klart, det är mycket som ska läkna och som ska arbetas upp igen.
  Du är tuff du… eller kanske t.o.m envis..
  som tar med dej allt på bussen! Klart att du kunnat få allt hemkörd.
  Gissar att du tar väl vara på dagarna som är kvar, tills dess du blir lite mer orörlig under några veckor.
  Kram

  1. Nej, jag hade inte heller tänkt på detta men dessa är mer eller mindre rutin.
   Att ta bussen var ju knasigt. Men inga taxibilar var inne och jag hade tur att få hjälp 500 meter till bussen. Och jag had ju stl med att sitta på. Gissa om jag bidrog till att övriga passagerare skrattade. Jag också. Sen mötte maken mig och vi hade 700 m att gå hem. I snöblandat regn och blåst. Vi skrattade. Tur att skratt finns med.
   Jodå, jag maxar nu dagarna. Lika bra det.
   Kram

 4. Jag blir också imponerad över denna planering. Inget lämnas utan allt är förberett.
  Jag hoppas, önskar och tror att det här kommer att gå alldeles utmärkt och kommer naturligtvis att följa din rehab.
  Många kramar

  1. Visst är det en gedigen planering. Jag har dessutom en operationskoordinator som hör av sig och har berättat hur allt går till och gett tips.Detta också via Ortopediska huset. Känns bra att nu ha alla hjälpmedel hemma. Visst kommer det att gå bra och sedan är det ju viss rehab.tid. Ja, du vet ju från din fot. En får skynda långsamt. Värst blir ju att vara stilla.
   Tack för omtanken.
   Kram

 5. Sitter här med öppen mun och tror inte mina ögon. Det är ju helt fantastiskt att man kan låna alla dessa hjälpmedel (som jag inte visste att de fanns) för löjliga hundra kronor/månad. Snacka om att svensk sjukvård är fantastisk:-)
  Att du/ni sedan släpade hem grejerna är en annan femma;-) Det skulle vara intressant att få höra vilka hjälpmedel Gerd fick efter sitt fall – för att jämföra alltså.
  Det känns otroligt tryggt med dina kontakter du har och all planering som gjorts i god tid. Än en gång – jag är otroligt impad:-)

  1. Visst är det fantastiskt! Och visst är den svenska sjukvården fantastisk.I alla fall oftast.
   Jag skrattade när jag insåg att jag skulle få med sakerna hem i fredags och grunnade på hur. Men se en yngling hjälpte mig till bussen och där hjälpte mig andra att komma på. Stol , toastol, hade jag ju med mig. Och visst kunde jag fått hjälpmedlen hemkörda. Men tänkte inte på det. Nu är allt hemma och jag är rustad. Sedan, efter operationen, kommer en fysioterapeut och en arbetsterapeut hem för att se att allt funkar.
   Dessutom är jag tilldelad en “operationskoordinator”som gått igen om allt.Så imponerad.
   Nu återstår det grovjobbet. Nästa fredag.

  1. Jag är så glad och tacksam över alla hjälpmedel jag fått hem och hur smidigt allt gått. Bra stöd från fysioterapeuter, arbetsterapeuter , läkare och sjuksköterskor. Så väl omhändertagen.

 6. Så bra hjälpmedel som det finns! En sån där toalettstol fanns på sjukhuset.
  Strumppådragaren var oerhört fiffig. Och den arbetsstolen som du har är smart.
  Jag har hela tiden kunnat göra allt från midjan och neråt utom att knyta skorna.
  Gick en promenad med dottern i söndags och fick SÅ besvärliga smärtor i armen i två dygn efter.
  Vilken fin rehabplanering du har!
  Stor kram och natti från mig.

  1. Jag är så tacksam att få ta del av det som finns. Och när jag är hemma efter operationen så kommer både arbetsterapeut och fysioterapeut hem hit för att se om något annat behövs. Så tacksam. Min arbetsstol är lite av en livlina.
   Fint att du kan göra en hel del själv och himla tur att det finns skohorn som är långa.
   Trist med smärtorna efter promenaden men även axeln är ju i gång när du går.
   Är tacksam för den fina rehabplanen och tycker att vår svenska sjukvård är så bra. Och det är heller inte några direkta kostnader.
   Varm kram och många tankar till dig

 7. Nog kan vi vara tacksamma över vilket otroligt skyddsnät och vilken hjälp vi kan få i vårt land. Så skönt att ha förberett din rehab så väl och veta om det innan operationen.
  Nu kan du bara fortsätta att förbereda dig och veta att allt finns när du kommer hem.
  Lycka till!

  1. Just så går mina tankar. Och här handlar det ju inte heller om några direkta kostnader. Vet att det i många länder anstår patienten att betala allt på egen hand. Kan en inte det så finns inte heller hjälpen att få. Jo, med försäkringar men de är ju inte kostnadsfria.
   Nu är det drygt en vecka kvar och jag är väl så förberedd en kan bli. Fortsätter att träna för att snabbare komma i form-
   Tack för omtanken

 8. Så bra med god framförhållning och att adekvata hjälpmedel finns på plats redan innan för så brukar det inte vara, i alla fall inte här i vår region. Ju mer förberedd man är desto bättre tänker jag. All hjälp som finns ska men i alla fall ta emot.

  Önskar en god kväll!

  Kram

  1. Jag är verkligen imponerad över vilket “flyt” det är och den goda framförhållningen. Har förstått att det fungerar väldigt bra här i regionen.
   Känns bra att jag nu har det som kan underlätta här hemma. Och efter operationen kommer både arbets och fysioterapeut hem för uppföljning.
   Önskar dig också en fin kväll
   Kram

  1. Jag är väldigt glad och tacksam över alla hjälpmedel. Och lika bra att de är på plats redan nu. Ja, Rehabtiden försöker jag förbereda mig på och skulle nog behöva en egen vrå i några veckor. Å andra sidan vet jag att jag kommer att behöva hjälp med en del praktiskt och det är jag ovan med-
   Men kommer att bli en erfarenhet rikare. Minst en.

 9. Såklart tog du bussen hem, envis som du är , och det gick ju bra! Men ack vilket väder att få hem grejerna i! Skönt att Bosse väntade vid bussen och tog emot dig! Visst är det en fantastisk vård vi har i Sverige , så fint att du får hyra dessa hjälpmedel för en mindre slant! Och din stol på hjul som redan hjälper dej så fantastiskt bra, hurra! Nu är du bra förberedd också inför din operation.
  Må så gott!
  KRAM

  1. Skrattade gott åt detta med buss. I hård vind och snöblandat regn. Men en yngling hjälpte mig till bussen och maken mötte mig vid Skanstull. Bra så.
   Jag är verkligen glad och tacksam för de hjälpmedel jag kan nyttja och bra att de är på plats. Nu närmare det sig.
   Kram!

 10. Det kommer att gå bra! Det är jag helt övertygad om! Med din kämparglöd och envishet, kommer du att vara redo för Stockholm maraton i juni!

  1. Tack, Leffe för omtanken. Kanske kan jag vara publik till maraton. Men envis är jag. Helt klart.
   Ha det gott.

 11. Du måste vara en mönsterpatient. Arbetsstolen ser skön ut. Strumppådragaren är fiffig. Du är en fighter av rang och jag blir inte förvånad av att du ligger flera steg före på olika plan. Det sunda tänkandet ska inte överskattas. Väldigt sällan vinner motsatsen. Nu önskar jag stort LYCKA TILL med operationen.
  Kram, Bosse

  1. Tack, Bosse! Jag tycker att jag är väl förberedd och inte minst vad gäller rörelse och träning. Har även mentalt förberett och hoppas att det också ska ge viss hjälp-
   Jag är postiv och envis. Bra egenskaper nu.
   Kram

 12. Så skönt att höra att det fungerar så bra runtom din förestående operation. Och att du planerat så väl allting och att det finns så mycket hjälpmedel. Lite väl tufft ändå att släpa hem dem som du gjorde men tack och lov finns många hjälpsamma, man blir så glad av trevliga människor. Och det gick bra och du fick ihop allt.
  Numera verkar mycket vara trycka ihop och det fungerar med. Köpte ett litet fint golvskåp i plåt och rödlackat till badrummet och allt skulle tryckas ihop och det gällde att göra i rätt ordning och på millimetern. Ikeas idé.
  Förstår med att det blir väldigt annorlunda nu att vara i stillhet men jag tror det mycket väl kan bli både en bra tid och förhoppningsvis också kortare. Du har tränat så väl så bättre kan den biten inte bli.

  Och skönt när det är gjort också. Vänner skrattade när jag sa att jag var orolig för kungen, men tyckte han borde haft några dagar i lugn och ro innan op. Han träffade ju tusentals okända in i det sista och vid minsta nysning hade inte hjärtop. gjorts. Nu gick det bra vad vi vet.

  Och önskar dig en fortsatt fin vecka. Hoppas på sol.

  1. Jag tycker det har fungerat så bra med allt. Nu är hjälpmedlen på plats hemma och jag var nog till glädje för flera där på bussen med egen stol (Toastolen) Jag hade kunnat få hjälpmedlen hemkörda, men då en annan dag, så tyckte det var lika bra att ta hem dem på egen hand. God hjälp fick jag ju också till bussen. Och sen hämtade maken vid busshållplatsen. Men det snöade och blåste rejält så vi blåste nerför gatan hem.
   Roligt med ditt röda badrumsskåp som var att trycka ihop. Bra att du tryckte rätt-
   Jag är i alla fall mentalt förberedd på rehabtiden. Men sen vet en ju inte hur det blir om jag kommer att “klättra på väggarna” eller inte.
   Bra att kungens operation verkar ha gått bra men det är ju extra viktigt i samband med en operatiion att i övrigt vara frisk. Några sår får heller inte förekomma.
   Önskar dig också en fin fortsatt vecka.Lite sol blev det ju allt idag. Skönt så.

 13. Verkligen bra att tänka framåt och planera! Bra att du får hyra hjälpmedlen. Duschstolen och toalettförhöjningen ser ut som det Lasse fick låna (+ en del andra prylar) – och det kostade ingenting och både levererades och hämtades av hemsjukvården.
  Bra jobbat att slita med att få dem med dig på bussen … envis som alltid 🙂
  Önskar dig en fin fortsättning på dagen!
  Kram

  1. Nu är jag rustad vad gäller de praktiska hjälmedlen och det känns bra Kostnaderna är ju lite olika inom regionerna men är det något en ständigt behöver är det kostnadsfritt även här- Så min “arbetsstol” är kostnadsfri.
   Jag hade också kunnat få sakerna hemkörda men tyckte det var lika bra att ta med dem direkt. Och det fungerade ju. Ja, envis är jag Ler.
   Tack har haft en bra dag med Promenadklubben-
   Önskar dig en fin eftermiddag och kväll.
   Kram

 14. Nu är du väl förberedd inför det som komma skall, och jag blir glad av att läsa att alla förberedelser och alla hjälpmedel du fått har gått från tanke till handling på ett smidigt vis. Nu är det bara att trycka på GÅ knappen och sätta igång med ingreppet! Lycka till
  Kram

  1. Jadå! Och lika bra att se till att få hem allt på en gång- Och det gick ju bra.
   Nu är jag rustad vad gäller det praktiska. Och gåpknappen trycker jag på nästa fredag klockan 07.
   Kram

 15. Jag måste småle åt synen du gav mig av dig själv, sittandes på egen medhavd stol i bussen. Praktiskt och bra ;). Det är inte alla som har en toalettstol med sig av det där slaget. Tuffing!
  Det är verkligen bra att det finns alla typer av hjälpmedel när man behöver dem.
  Troligen är du publik, helt säkert, till maraton i juni. Det är bra att vara envis i sådana här sammanhang.
  Tack Ditte för informativt och upplysande inlägg!
  Kram

  1. Ja, bussresan var lite komisk. Och det blev ett och annat skratt från medpassagerarna. Hjälp att komma både på och av bussen fick jag också- Egen sittplats i form av en toastol.
   Många klagar på sjukvården men jag tycker jag fått väldigt bra stöd, information och hjälp- Och även mött stor kunskap och vänlighet. Fantastiskt att kunna förbereda med hjälpmedel i god tid.
   Kram och tack för omtanken.

 16. Så du bar hem det själv såklart! Vore ju synd att tacka ja till hemtransport😎 Igenkänningsfaktoren hög med dessa hjälpmedel. Än så länge inte för eget bruk, men en vet aldrig när så sker, men i mitt jobb.
  Allt är klart inför, känns bra tänker jag. Läste din parentes om att du inte brukar oroa dig förän du vet vad du ska oroa dig för, smart och bra, men viss oro som att gruva dig för lång rehabtid känns det som du har. Men det kommer gå bra! Nya erfarenheter får du nu med detta – och du gillar ju det även om detta kanske inte är det en önskar mest.
  Sjukvården är fantastisk när en väl kommer in och behöver den vård och behandling som finns.
  Kram

  1. Nja, jag tog bussen. Men fick hjälp av en yngling att ta mig dit. Och Bosse mötte hemma vid bussen. Visst hade jag kunnat få dem hemtransporterade men lika bra att ta dem med. Och det blev viss munterhet på bussen när jag hade “stol” , toastol , med mig.
   Nu känns det som om det mesta är klart.
   Och visst, jag har lite, nog mer har haft oro inför rehabtiden. Men den har jag släppt nu.
   Nya erfarenheter blir det absolut.
   Jag tycker jag fått så fint stöd och hjälp och det betyder mycket.
   Varm kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *