Kultur Stockholm

Olika val – Dramaten och föreställningen Mefisto

Lördag eftermiddag  och det är dags igen för teater och träff med vännerna Agneta och Lasset. Vi har biljetter till Dramaten och ska se föreställningen Mefisto. “En pjäs om en människa och ett teatersällskap som utan omvärldens svartvita facit, försöker orientera sig i en kaotisk och hotfull tid. Tyskland i slutet av 1920-talet. Ständigt olika val.

På teater går jag gärna och är lite av en allätare. I december var vi också här på Dramaten och såg föreställningen “Tröstrapporter”,  skriven av Alex Schulman och med Gustaf Skarsgård i rollen. För det är bra han på scenen. En strålande föreställning.

I slutet av december hängde jag spontant med väninnan Susjos till stadsteatern för att se “Mandomsprovet”. Även det en riktigt bra föreställning och jag minns ju filmen från 1967, Och inte minst musiken av Simon and Garfunkel. Även i den föreställningen handlade mycket om olika val. Inte minst de val vi gör.  Att vi sedan ägnar oss en del åt soppteater stämmer också. Många varianter att välja på. (Men alltid utsålt så en får vara rask med att boka.)

Dramaten heter högtidligt Kungliga Dramatiska teatern. Nuvarande marmorbyggnad, här vid Nybroplan, blev invigd 1908 och arkitekt är Fredrik Lillljekvist.

 Dramaten

Kungliga Dramatiska Teatern, grundades 1788 av Gustav III. Men på den tiden låg operan och teatern i “Bollhuset”,en byggnad bredvid  nuvarande slottet. (En sorts idrottslokal, därav namnet.) Teatern har sex olika scener där “Stora scenen” i huvudbyggnaden inte oväntat är den största. Här ryms 770 åskådare. I anslutning till Stora scenen ligger Marmorfoajén där Café Pauli erbjuder tilltugg och dryck både innan föreställningarna och i pauserna. (Den lilla scenen ligger i ett hus bakom huvudbyggnaden och en annan scen, “Elverket” är helt separat och ligger på en annan adress i Stockholm. På Linnégatan 69.  De tre övriga scenerna är mindre och  ligger inom huvudbyggnaden.

Nytt sedan 2020r är Dramaten play och i länken här berättas mer vad de bjuder på.Också som en scen, men digital.

Vi  hade denna gång parkettplatser, i mitten av första och andra bänk. Perfekt så vi både såg och hörde bra.Jag tycker ju det är extra roligt att både se hur scenbytena ordnas och mimiken på skådespelarna.

Kungliga Dramatiska teatern. Balkongavdelningen. Här finns många olika val att göra vad gäller platserna. Balkongavdelningen. Vad gäller platser på Dramaten finns de i olika kategorier och många olika val kan göras. Men många föreställningar säljs ut snabbt så ibland finns inte så mycket att välja på.

I taket  på Dramaten finns en plafond målad av Julius Kronberg och hans dotter.

Olika val

är det som föreställningen Mefisto, nu spelad på Dramaten visar på. Föreställningen är en pjäs om en människa och ett teatersällskap som ska hitta sin riktning i denna hotfulla tid i Tyskland. Berättelsen bygger på en bok av Klaus Mann (son till författaren Thomas Mann) som tar tydlig ställning mot allt vad nazism är.  Klaus Mann menar att den som inte står emot förtrycket är en del av förtrycket. Och visst är det så även idag runt om i världen.

Dramatiska teatern. Mefisto. Hitler och nazisterna har kommit till aakten och olika val måste göras. Gå med eller gå emot. Eller inte ta ställning. Hitler kommer till makten i Tyskland och de olika val som tidigare varit möjliga att göra är starkt begränsade.

Föreställningen Mefisto utspelar sig i Tyskland och under sent 1920-tall. Vi får följa teatergruppen “stormfågeln” som också spelar cabaré. först i Hamburg och senare i Berlin. Vi får följa Hendrik som från början är socialist och vill slänga ut teatergruppens nazistsympatisör. Men när han får framgång spelar han för nazisterna. Ett aktivt val. Eller ska Hendrik offra karriären och fly landet. Alternativt kan han fortsätta sitt liv i Nazityskland och fortsätta sitt liv som den stigande stjärna han är i TYskland.

Och Mefisto, vem var han från början. En demon som förekom i de tyska folksagorna på 1500-talet

Mer berättat om teatergruppen och föreställningen finns här; Dagens Nyheter.Dramaten hemsida finns medverkande skådespelare och handling berättad. Även en trailer finns här på hemsidan-  Och Expressen skriver så här.

På Sveriges radio går boken att lyssna på. Länk här. 

Tankarna gick under föreställningen då och då till filmen och föreställningen Cabaret. Den utspelar sig i Berlin på 30-talet men har ju musik i sig. Något Mefisto också har men i liten skala.

Skådespelaren Elin Klinga spelar dels rollen som Carola, en i teatergruppen. Dels spelar hon på slutet den nazistiske teaterchefen Josthinkel.

Paus och akt två

Vi har beställt lite förfriskningar till pausen. Smidigt att göra det i förväg och betala, så  då har en ett dukat bord klart med de beställda varorna. Och bordsnumret finns angivet så inga köer för att beställa.

En del av den vackert smyckade marmorfoajén. En del här påminner om den stuckatur jag så i veckan när vi besökte stuckatörens hus. Men här det marmor som gäller.

Vårt bord med utsikt över Nybroviken och Nybroplan.

Akt 2. Slutscenerna.

Stockholm. Dramaten. Hela föreställningen Mefisto består av många olika val. Livet består av många olika val. “Som en människa som av olika skäl valde karriären framför hedern. Som tvekade om huruvida det var rätt val, men gjorde det ändå.”

Vad jag tyckte? Jag hade förberett mig hemma och läst på om både Mefisto och föreställningen. Eftersom vi satt så långt fram var det roligt att hela tiden följa mimiken hos skådespelarna och nyanserna i deras kroppsspråk. Fastnade också för scenografin  där scenen roterade och en som åskådare kunde följa allt som skedde på scenen. Vad gäller handlingen är den ju superaktuell även idag. Vi gör dagliga val men varför gör vi dem. Ibland kanske av slentrian och andra kan vara mer genomtänkta. Sedan den stora frågan om att ändra sina val.

Slut!

Mat, dryck och eftersittning

blev det. Och bord var bokat till restaurang Nybrogatan 38 på Östermalmen med promenadavstånd på 20 minuter från teatern.

Entrén till Nybrogatan 38. Som vanligt är det ofta fullbokat på trevliga Stockholmkroga, så även här. Men vi satt inomhus. En uppvärmd avdelning finns också ute på trottoaren

Restaurangen har olika avdelningar och ett större sällskap kan boka det här runda bordet en trappa ner. Runda bord är verkligen trevliga om en är fler än fyra. Alla ser varandra och det är lättare att prata

Det var inte enbart i pjäsen det förekom olika val. Menyn var verkligen inbjudande så att välja var knepigt. Man kunde dels välja fler smårätter/förrätter eller en mindre rätt och en varmrätt. Bra var också att några av varmrätterna fanns i halva portioner.Efter en del funderingar bestämde jag mig för en friterad taco; råmarinerad tomfisk, chilimajonäs och koriander.

Råmarinerad tonfisk serverad i ett friterat tacoskal. Väldigt gott. 

Till huvudrätt beställde jag 1/2 råbiff med dijonsenap, friterad kapris, rödlök, äggula och tomatsallad. Vi var alla tre väldigt nöjda  med våra beställningar och likaså med både restaurangbesöket och föreställningen på Dramaten. En lyckad dag och kväll.

 

28 svar på ”Olika val – Dramaten och föreställningen Mefisto”

  1. Dramaten i sig har sin historia och invändigt är den också fascinerande. Föreställningen var också riktigt bra och perfekt att sitta så långt fram.
   Jadå, lite mer kultur blir det i februari men i mars blir det inte så mycket eftersom jag då är konvalescent.
   En trevlig em och kväll blev det,

 1. En teaterkväll som hette duga förstår jag !
  Dramaten är Dramaten och dess skådespelare brukar ju vara förstklassiga. Någon gång har jag läst om Mefisto så lite grann kan jag om handlingen och visst är det som du skriver, väldigt aktuellt i dagens värld nu också. Att göra val är ibland ett vågspel, ibland ett lyckat vågspel, ja, allt det där behöver jag inte gå in på, det vet vi alla.
  Så bra att man kunde köpa ½ råbiff etc. . Mycket klokt och genomtänkt. De får säkert kasta rätt mycket mat annars som folk inte orkar äta upp.

  Tack för ett fint inlägg! Teater gillar jag också!
  kram

  1. Väldigt lyckat! Och vad gäller teater är jag ganska allätande. Miljön här på Dramaten är också speciell i mångt och mycket.
   Jag har sett Mefisto för länge sedan och visst är mycket av det som pjäsen tar upp aktuellt idag också. Inte minst detta med att göra olika val och konsekvenserna av dessa. Men även en del skratt blev det och riktigt duktiga skådespelare.
   Många restauranger i Stockholm har nu detta med 1/2 portioner eller att en kan beställa fler förrätter. Bra tycker jag.
   Här blir det ju heller ingen direkt utflykt om jag ska på teater. En buss elle rtunnelbanetur på 20 minuter, från dörr till dörr, eller en långpromenad är ju perfekt.
   Kram och trevligt att du var med.

  1. Jag går ju gärna på teater och just Dramaten har ju en speciell atmosfär-. Inredningen är ju magnifik.
   Nybrogatan 38 rekommenderas verkligen. Testa gärna. Men att beställa bord är nog nödvändigt även på vardagar. Och just möjligheten också att ta fler förrätter och även 1/2 portioner gillas. Mer och mer vanligt här i stan.

 2. Vilken trevlig lördag det blev för er del och ett teaterbesök är alltid uppskattat. Dessutom tycker jag att Dramatens lokaler är väldigt fina. Har dock aldrig varit där på föreställning utan bara tittat in. Det är väl smidigt att vara allätare tänker jag och att ha ett öppet sinne. Sedan måste jag erkänna att en opera är inte riktigt min grej. Jag kan uppskatta scenografin och annat men det blir lite för mycket för mina öron.
  Så trevligt att avsluta på restaurang dessutom!

  Önskar en god kväll nu!

  Kram

  1. Verkligen! Och en perfekt kombination med både teater, god mat och dryck och fina vänner- Dramaten som byggnad är ju speciell och har så mycket i sig. Jag går gärna på teater och underhållning och utbudet i Stockholm är ju stort och varierat.
   Opera. inte minst balett, har jag sett en hel del. Dotter Liv var otroligt intresserad av just balett. Mer de klassiska.Vad gäller opera vill jag gärna se se de mer lättsamma varianterna.
   Nybrogatan 38 rekommenderas. Väldigt trevlig på alla sätt.
   Kram och trevlig kväll.

 3. Dramaten hör ju till turistmålen. Har suttit på några olika ställen, även på första raden, och sett den magnifika lokalen från olika vinklar.
  Är ju lite av teater/musikalnörd. Eftersittning blir det sällan för lantisar Vi har flresittning och läggdags efter den långa färden hem….
  Ha det fint! Kram

  1. Jo, så är det. Och deras utbud är ju stort och varierat. Jag vill helst sitta just på parkett för att se mimiken och även höra bra. Och visst finns det mycket att se inne i stora salongen liksom i de övriga utrymmena.
   Nej, eftersittning blir ju knepigare för er. Men det kan en ju ta vid annat tillfälle.
   Tycker det är så roligt att du i er närhet har mycket som visas på olika scener. Önskar dig en fin kväll,
   Kram

 4. Tack för den rapporten och de fina bilderna. Är ju totalt “okulturell” som du vet, så jag njuter av Dramatens pampiga interiör. Ja, även exteriören är mycket fin.
  Maten – mums! Inget fel på den heller. En lyckad eftermiddag/kväll för din del. Jättekul!

  1. Nja, du är ju kulturell på många sätt. Inte direkt teater men mycket annat
   För oss blev det jättetrevligt och god mat och dryck och fina vänner blev ett bra komplement till föreställningen.Och Mefisto är aktuell trots att den är gammal.

 5. Dramaten är en spännande byggnad. uttalandet påminner en del om Martin Luther King. “Det som skrämmer mig är inte dom onda människornas ondska utan dum goda människornas tystnad” Maten såg god ut men små portioner.

  1. Vad gäller maten valde vi just mindre portioner. DE som tog större kunde nästan inte äta upp. Så två mindre rätter för mig var perfekt.
   Just detta citat är liknande det som var med i föreställningen . Och väldigt sant.

 6. Vilken trevlig dag ni fick! Dramaten är verkligen en tjusig byggnad, och jag har varit där och sett några föreställningar, men det var längesedan. Vilken trevlig restaurang, och med ett runt bord, det tilltalar mej mycket som ju gärna vill se den jag pratar med…läser ju på läpparna!
  Och TACK för länken, minns vår trevliga kväll så väl, och så tacksam att just du kunde följa med mig den kvällen, föreställningen var ju så bra också!
  Må så gott!
  Varm Kram!

  1. Väldigt lyckat! Dramaten är alltid rolig att besöka och nu satt vi ju så långt fram att det gick bra att både se och höra. Vet ju att det kan vara knepigt. Nybrogatan 38 är väldigt trelvig, men vi var bara tre så vi satt inte vid det runda bordet här nere. Men något att tänka på en annan gång om vi är fler. Men ljudnivån överlag var bra här. Mandomsprovert och den kvällen blev väldigt lyckad men ljuset var ju knepigt för dig. Synd.
   Önskar dig en fin kväll.
   Varm kram

 7. Dramaten har jag aldrig varit inne på. Det skulle vara skoj att komma in och se de underbara lokalerna. Tyvärr är jag inte riktigt allätare vad det gäller teater, film osv, vill gärna ha lite lättare saker men ändå med mervärde, kanske därför jag aldrig kvart på Dramaten.
  Vilken helkväll ni fick och så bra med halva portioner eller möjligheten att beställa ett par förrätter. Maten såg riktigt läcker ut.

  1. Man kan ju titta i i foajén på Dramaten i samband med föreställningar. Och ett tips sommartid är att äta lunch på deras uteterrass som vätter mot Nybroviken och Nybroplan. Då kan en också titta lite på det andra. Ibland har de också allmänna visningar av teatern. Dramaten har ju mycket av det mesta, men jag förstår vad du menar. Den här föreställningen kändes aktuell. Inte så lättsam men med viss distans och samtidig närhet till det som händer runt oss. Inte minst Ukraina.
   Vi hade en jättetrevlig em och kväll med riktigt god mat och dryck . Och en “eftersittning” för att prata är så trevligt,

  1. Trevligt! Fröken Julie skulle jag också gärna se. Men mycket är utsålt. Kanske får jag med lite tur biljetter.

 8. En väldigt intressant och spännande infallsvinkel på teaterföreställningen Mefisto! … utan omvärldens svartvita facit … göra val och … jaa ?
  Som vanligt fina bilder, noggrann information, länkar och det hela. Du håller stilen Ditte!
  Ni fick en trevlig kväll som syftet var; underbart!
  Kram

  1. Tack, Tove.Ja, Mefisto är ju fortfarande väldigt aktuell. Och inte minst detta att göra val. Val där vi inte alltid vet eller vill vet avad de kan leda till. Spännande i sig.
   Och en trevlig eftersittning med god mat och dryck blev det också.
   Varm kram

 9. En ståtlig byggnad det där, sådant gillar jag verkligen.
  Har väl bara varit på en sådan föreställning en gång men tyvärr inte på Dramaten, det får väl bli en tanke bara än så länge.
  Är väl inte allätare riktigt men jag har ett öppet sinne, så vem vet?

  Ha nu en fin tisdag.

  1. Det är alltid lite festligt att komma in här i byggnaden och mycket att titta på innan en har hunnit in i själva teatersalongen-
   Jag är nog ganska allätande men föreställningen hade ett innehåll och budskap som är lika viktigt idag som det var när Hitler tog över. Idag har ju delvis Putin tagit den rollen. Maktgalen.
   Önskar dig också en fin tisdag.

  1. Jag tar mig ju gärna an den kultur jag kan och på olika sätt. Är lite av “allätare”. Och att se en föreställning på Dramaten är det där “lilla extra”-
   Föreställningen var bra och tyvärr är innehållet väldigt aktuellt än idag-
   Önskar dig också en bra vecka.

 10. Vilken trevlig helkväll ni fick. Måste erkänna att jag är helt obekant med pjäsen. Och det en herrans massa år sedan jag var på den vackra Dramaten. Foaje´n där ni fick tilltugg är en underbar miljö och middagen var också lyckad. Bara att lägga ännu en upplevelse i minnesbanken !
  Kram

  1. Visst blev det. Vad gäller pjäsen såg jag den för många år sedan och läste på innan. Men en handling som känns aktuell än idag precis som den var på 30-talet.
   Visst är det en upplevelse att se en föreställning på Dramaten och buggnaden både ut ch invändigt tilltalat mig.
   Och visst lägger jag kvällen i den positiva minneslådan.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *