Stockholm

Gott urval – I dubbel mening

Gårdagen bjöd på ett gott urval av olika saker. Tisdagar är promenaddagar med väninnan Agneta. Ibland kortare och ibland längre och ofta kryddat med inslag av kultur, upplevelser, något ät och drickbart och inte minst har vi trevligt tillsammans. Förra tisdagen blev det först musikalisk soppteater som avlöstes av en titt i ett borgerligt hem. Ett hem och hus från slutet av 1800-talet som ägdes av stuckatören Axel Notini. Han var på den här tiden en av Stockholms skickligaste stuckatörer och hemmet var också där han tog emot kunder.

Programmet för dagen var att besöka “Sibirien”, en ganska stor del av stadsdelen Vasastan/Norrmalm, i innerstans nordöstra utkanter. Här hade vi ett par besök att göra. Och just Sibirien är ett område som det var ett tag sedan vi besökte.

Sibirien och Blåkråkan

Stockholm. Sibirien. Ett område som fått namn efter att det ligger avsides. Stora hus för arbetarfamiljer i Stockholms nordöstra del. Idag ett gott urval av hus i varierad stil. Sibirien, ett “öknamn” på denna del av stan som ansågs ligga avsides. Många hus här blev byggda vid sekelskiftet 1800-1900-talet slutet. Men även under 1940-60 talet blev hus byggda här.  Ett område med ett idag gott urval av hus och bostäder. 

Här fanns stora hyreskaserner där i huvudsak arbetarfamiljer bodde.Lägenheterna var små, trångboddheten stor och det var bostadsbrist så många hade också inneboende för att dryga ut kassan.

Vi letade efter en butik på Roslagsgatan där en tidigare kunnat lämna in gamla linnehanddukar, linnedukar, lakan m.m. Men butiken hade upphört för på adressen var det tomt. Däremot såg vi en för oss ny park, “Blåkråkan”. Vi har båda passerat här men inte noterat namnet.Detta är en kvarterspark som blev anlagd i början av 1930-talet. Kvarteret här heter “Kråkan”. Och på den här tiden var detta i Stockholms utkanter.

Här är kvartersparken Blåkråkan. Trappor, murar och en lekpark blev anlagd här på 1930-talet. Trapporna leder upp till en annan större park, Vanadislunden. (Ligger också i området Sibirien)

Helt intill denna kvarterspark ligger  Johannes skola. En riktigt stor skola som blev uppförd 1890. En stor skola vilket var nödvändigt eftersom antalet barn här i Sibirien med sina stora arbetarkvarteren var många. Skolan kunde som mest ta emot 1400 elever-.

En riktigt stor skola. Här lände jag igen mig och gick mitt första år i gymnasiet här, 1965-66. Vi var då under ett år utlokaliserade hit  och hade klassrum höst upp. Idag går elever här i f-klass till skolår 6. 

Gott urval

“Linnebutiken” hittade vi inte så vi fick lämna det projektet. Men vi höll oss nästan kvar i Sibirien men passerade gränsen till Östermalm. Vi styrde stegen mot Birger Jarlsgatan och grossisten Stockholm Ost & Chark. Här hade jag inte tidigare varit. Det finns en filial hemma på Söder, på Renstiernas gata, där jag varit. Det är dock ingen grossist men har bra varor, helt ok priser och även en liten restaurangdel.

Mitt första besök här i butiken på Birger Jarlsgatan. Men det kommer bli fler.

Butiken har mycket av det mesta och inte minst priserna är väldigt bra. Visst fokus på det italienska, spanska och franska.

Stockholm. Birger Jarlsgatan. Stockholm Ost & Chark. Till höger ostdisken med ett riktigt gott urval- Till höger ligger den välsorterade ostdisken. Verkligen ett gott urval. Till vänster skymtar en liten del av charkdisken.

Här samsas alla tänkbara varianter av ostar; flest från Italien, Frankrike, Spanien och Sverige.

Än fler ostar.

Vad gäller pastavarianter så fanns det även här i hyllan ett väldans stort urval.

Jag kom ut med både ostar, några olika pastasorter och en del charkuterier.. Och bor en i närheten av Stockholm så gör gärna ett besök här;Birger Jarlsgatan 110. Nej, ingen sponsrad reklam utan ett tips.

Dags för en paus.

Eftersom vi var i närheten av Odengatan funderade vi på en paus på trevliga och anrika Lindquists konditori. Men när vi kom dit så var det kö utanför. Märkligt. Men ändå inte. Jag hade missat att det var semmeldagen och just Lindquists konditori är kända för sina semlor. Många köpte med sig semlor och hade beställt i förväg. Vi tryckte oss in och hade dessutom turen att hitta ett ledigt bord.

Populärt konditori.

I skylten såg jag dessa. För egen del blev det en traditionell semla i mindre storlek. Riktigt god. En stor mäktar jag inte med.

Semlor i många varianter. Från den traditionella till de mer originella .

Ett stort urval av semlor- Längst ner klassisk semla, nutella semla, saltad karamell och popcornsemla och överst tryffel och choklad semla.

Här är nerifrån och upp; glutenfri semla, wiener semla, vaniljkräms semla och överst lotus semla. (Ingen aning om vad det är)

Och visst blev det ännu en lyckad tisdag. Vad gäller kommande tisdag så  är det programmet ännu en öppen fråga.

26 svar på ”Gott urval – I dubbel mening”

  1. Aha! Tack! Då vet jag vad en “lotus semla” är. Jag vill också ha en traditionell semla.
   Butiken på BJ gatan är verkligen så rolig att besöka. Och vilket utbud!

 1. Yummie, yummie! Då var ni nästan på min jobb-hemmaplan som ju var vid Odenplan. Konditoriet är nästan lika känt som Tösses och mitt jobb beställde semlor från just Lindquists. Lite nostalgi där för min del.
  Precis som du mäktar jag inte med en XXXL-variant. Sedan två år sedan har jag fastnat för Wienersemlor med vanlig mandelmassa och grädde. Inga krusiduller som Nutella till exempel;-)

  1. Jadå! Vi träffades på Odenplan och letade sedan efter linnebutiken på Roslagsgatan. Men icke.
   Lindquists är ju ett anrikt kondis och har bra bröd. Kan tänka mig lite nostalgi här för dig. Bjuder på det.
   Och butiken Stockholm Ost & Chark är en pärla- Hit återkommer jag snart.
   Inga krusiduller i semlorna för mig heller och de i mindre modell passar perfekt. Har inte i år testat wienervarianten.
   Men Lindquists små var riktigt goda.
   Skolungdomarna som testade olika varianter verkade nöjda. De delade och smakade på så sätt på många.

 2. Trevligt med ost & chark.
  Noterade skylten med uppmaningen att använda korg.
  Köpte semla på Nya konditoriet igår, bäst i Umeå enligt min smak.
  Åt inte hela, to gresten till e.m. fika.
  Varianterna inget för mig, låter inte gott med t.ex. popcornsemla!!

  1. Stockholm Ost & Chark här på Söder besöker jag ofta men just den här på Birger Jarlsgatan hade jag inte tittat in i. Men nu så. Och det blir fler besök här- Så mycket gott.
   Här i stan finns många bra konditorier med riktigt bra semlor och Lindquists här anses vara en av de bästa. Jag var väldigt nöjd och just att de finns i modell mindre passar mig. Vill också ha den traditionella semlan, men såg ungdomarna som gärna testade nya varianter och verkade nöjda.
   NU blir det inga fler. Är ju inte så mycket för bakelser eller det söta-

 3. Vilken härlig butik med ost och delikatesser! Här har vi vårt Falbygdens Ost där vi köper merparten av vår ost och samtidigt följer det ofta med lite andra godsaker också.
  Semlor är verkligen inte min favorit förutom de semlebullar jag bakar själv och fyller med finhackad mandel, blandad med inkråm från bullen , lite socker och mjölk eller grädde. Då kan jag också ta lite grädde på min. I år har det dock inte blivit något bak. Alla konstiga varianter av semlor tackar jag nej till, men semmeltårtan vi köpte i tisdags var faktiskt riktigt god med mandelmassa och vaniljcrème i.

  1. Denna tipsar jag om vid nästa besök i huvudstaden. Priserna var mycket förmånliga om en jämför med andra butiker.
   Falbygdens ost är ju suverän. Så roligt att ni har den helt nära.
   Vad gäller semlor är det inte min favorit heller men har testat två små varianter och de var båda riktigt goda. Men annars är inte söta bakverk så mycket för mig.
   Tycker din semla verkar väldigt god.
   De nya varianterna såg jag ungdomarna testa. De delade och testade flera och var nöjda- Men inget för mig med det nya här.

 4. Vilken bra och trevlig dag det blev! När det gäller fastlagsbullar är det imponerande hur många varianter det finns. Vårt konditori hade chokladbollssemla som var en delad chokladboll med mandel- och choklad grädde mellan. Har inte testat men lät som något för mig. Fast ska jag vara helt ärlig så är jag nöjd med att ha ätit en vanlig 😀

  Önskar en god kväll nu!

  Kram

  1. En lyckad dag och med lite nya bekantskaper. Inte minst butiken Stockholm Ost & Chark. Hit blir det fler besök-
   Jag har nu ätit två, små, vanliga semlor och är nöjd. Några fler blir det inte. Noterade här på konditoriet att många yngre testade olika semlor och delade på dem.
   Önskar dig också en god kväll.
   Kram

 5. Hej och hå, så mycket gott du bjuder på!
  Sibirien, så typiskt på något sätt att lägga det namnet på arbetskvarteret.
  Du kan ditt Stockholm, verkligen.
  Ostbutiken skulle nog få besök av mig också om jag hade vägarna förbi just där.
  Semlorna skulle däremot få stå över. Förr skulle jag nog ha gottat ner mig rejält men inte nu längre. Smaken förändras med åren, jag tar hellre någonting smått och saltigt nu för tiden.
  Ha en fin kväll ni båda!
  Kram

  1. Just så! Och detta var ju i utkanten av den stora staden. Så Sibirien blev öknamnet. Idag är området väldigt populärt. Vad gäller Stockholm kan jag en hel del, men lär mig också mycket nytt-
   Stockholm Ost & Chark besökte jag första gången nu men det blir fler besök framöver. Filialen, som dock inte är grossister, ligger nära där vi bor och där är jag nu och då.
   Semlor är inte så mycket för mig men har i år testat två små varianter. Riktigt goda. Men nu blir det inga fler.
   Är inte så mycket för det “söta”. Men ibland så…
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 6. Trevligt att hitta en så välsorterad och prisvärd butik.
  Hu, för andra semlor än den vanliga. Har testat vanilj. Inte gott! Popcorn låter hemskt…liksom laktris . Jaja, nu är det fasta. Inga fler semlor i år.
  Trevlig kväll! Kram

  1. Ett riktigt lyckat besök så hit återkommer jag absolut- Har en filial här på Söder. Ingen grossistbutik men ändå välsorterad och med bra priser-
   Vill ha en traditionell semla och helst i modell mindre. De stora är alltför mäktiga för mig. Såg ungdomarna som gärna testade andra varianter och de var i sig nöjda. Köte några olika och delade på dem.
   Jag har ätit två små semlor och är nöjd nu.Båda väldigt goda.
   Önskar dig också en trevlig kväll.
   kram

 7. Jag missade också att det var semmeldagen igår. Lite trött är jag på dom traditionella och med vaniljkräm, men en med nutella eller saltad karamell och popcorn lät inte fel. Synd att dom inte lär finnas i lilla Mariestad.

  1. Ja, vi höll på att göra det. Men här blev det en liten traditionell variant. Vi såg många ungdomar som testade och delade på andra varianter och de var nöjda med sina val.
   Säkert hittar du någon god semla i Mariestad. Och om du jobbar kvar i Töreboda minns jag att det där finns ett bra konditori “Hembageriet” kanske de har.

 8. En fin promenad och ett trevligt besök med goda ostar och fika med semlor 🙂 För egen del så tycker jag att semlor ska vara semlor! Inte en massa “hittepå”! Men å andra sidan bör jag ju inte bry mig, då jag numer helt hoppar över dessa 🙂
  Ha en fin torsdag … här snöar det … suck
  Kram

  1. Instämmer helt i att semlor ska vara semlor. Men det var intressant att se de yngre köpa olika varianter och dela på och sedan testa smakerna. För mig har det blivit ett par små men fler blir det inte.
   Tyvärr snöade det här också i morse och nu smälter det bort och blir bara blött och trist. Men en runda har det blivit. Halt var det ju också.
   Kram och trevlig torsdag.

 9. Visst är det härligt med upptäckter. Bilden med de gamla husen med de nyare. Någon sa här i stan om just detta att blanda- gammelvackert, stiligt med nyfult. Bostäder behövs i de tider vi lever i då blir det väl så. I större städer ännu mer märkbart.
  Jag fastnade i korgarna längst upp där på disken. Vippekurv tror jag vi sa om dessa under min uppväxt och jag önskade så att få en. Jag fick en vippekurv och en mindre med handtag i skinn och lock med lås!
  Kram

  1. Ordet “vippekurv” känner jag igen. Och här fanns det många.Vad roligt att du fick en vippekurv. Ja, du hade ju lyckan att få två- Tror att en de företag och privatpersoner handlar här och gör i ordning presentkorgar.
   Just att området “Sibirien” fick sitt namn av att det låg lite avlägset är ju intressant. Men idag är det ju nästan “mitt i”. Tiderna förändras. Roligt att se blandningen av hus. Nya med hiss och balkonger och äldre utan hiss och utan balkonger.
   Kram

 10. Vilken bra butik, ser helt fantastisk ut med det utbudet. Så mycket att välja på. Den på Söder har jag besökt och Lindquist konditori är trevligt. Skönt att ni fick ett bord. Maken kom hem med banoffee-semlor och jag var lite skeptisk men godare än jag trodde fast delade den, en halv räcker gott för mig. Ingen semmelfantast men lite trevligt bara att äta ett par, sen får det räcka. Tycker nästan att de är fånigt dyra också.

  Här snöar som vanligt, brukar inte bry mig om väder men i år gör jag det, så trött på denna vinter. Ser få barn leka i snö numera men hoppas att det finns tid ännu att vuxna kan vara med dem som man minns.

  Och roligt att “se” så mycket av stan genom dig. Väldigt många bra tips, tack för det!

  Ha det fortsatt bra, veckorna går fort tycker jag.

  1. Butiken här rekommenderar jag vid tillfälle- Öppettiderna finns angivna på butikens hemsida. Här på Birger Jarlsgatan är priserna också lägre än de i butiken på söder eftersom de är grossister. Lindquists tycker vi är trevligt och besöker hellre dessa gamla konditorier är de som tillhör de större kedjorna. Bord fick vi och semlan var riktigt god.
   Bra med “bake pff” varianter- Och visst instämmer jag i att semlorna är onödigt dyra.
   Blötsnön som kom i natt och idag är ju bara trist och försvinner genast.
   Jättetrevligt att du är med oss på våra strövtåg.
   Önskar dig också ett bra slut på veckan- Och visst går veckorna fort. Instämmer helt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *