Allmänt

Operation höft – Det närmar sig

Jag befinner mig  för närvarande, både i tankemässigt och mer praktiskt, en del i att förbereda mig inför min kommande höftoperation. En längre tid har jag haft  rejäla ryggbesvär och efterhand har artrosen i höfterna trängt sig på. Den har bara dykt upp, precis som en objuden gäst. Men snart hoppas jag bli av med besvären. Datum för operation är bestämt till de första dagarna i mars .(Jag har exakt datum.) Och innan det är dags för operation så har det varit en hel del provtagningar av olika slag. Men jag har passerat “testerna” med “Mycket väl godkänd i betyg. Och om jag nu inte ramlar och skadar mig , får några sår i närheten av operationsområdet eller andra blessyrer blir det alltså inom överskådlig framtid dags för operation höft.

Stockholm. Södermalm. Östgötagatan. Klockan är 07 och jag är på väg till Globen. Förberedelserna för operation höft är i gång. Nu provtagning. Operation höft väntar. Här är klockan 7 på morgonen och jag är på väg uppför backen till Östgötagatan för att gå till Skanstull och t-banan. (En sträcka på 700 m. Jodå, buss finns, men jag ska röra på mig. )

Operation höft

Det är ju inte direkt så att åkomman har kommit som en blixt från klar himmel. Inte alls. Den har liksom smugit sig på mig på olika sätt. Jag har ägnat mig åt olika typer av idrott sedan jag var 3-4 år och idrottsintresset och att just vara i rörelse har hängt med mig. Men just nu hjälper det mig föga. Men att nu vara tämligen vältränad i muskler och leder hjälper mycket för rehab. efter operationen. Och den blir ändå lång. Styrka och envishet har jag, är också smärttålig, så detta ska nog bidra till hyfsat snabb återhämtning. Jag ska opereras i Capio Ortopediska huset, Stockholm och som ligger i Globenområdet, bara en buss eller t-banehållplats bort. Eller en promenad dit på ca 30 minuter.

 

Häromveckan var jag här för att ta EKG och lite andra prover och hade fått en tid klockan 8.15. Väl tidigt för mig, men lika bra att ta utmaningen. Dessutom skulle jag vara på plats 20 minuter innan undersökningarna så strax efter klockan 07 lämnade jag hemmet.

Skanstull i arla morgonstund. En vacker morgon på sitt sätt.  Ska här  ta tunnelbanan en hållplats söderut. Till Gullmarsplan. Även buss nr 4. tar mig dit, men nu blev det tunnelbana.

På plats

Jag var på plats i väldigt god tid så hann med en promenad i Globenområdet innan det var dags att ta mig till ortopediska huset.

Globen/Avicii Arena, som den numer heter.

Här i Ortopediska huset var jag för första gången på besök i slutet av november. Och det blev en dag att fira. På olika sätt. Dels att ortopeden, efter att ha sett mina röntgenplåtar, ansåg att operation kunde hjälpa mig. Dels firade vi också också att min svägerska fyllde 70 år.

Entrén

Besöket gick bra och jag fick även träffa en sjukgymnast och vi pratade om rehab efter operationen. Capio erbjuder också stöd med rehab men jag fortsätter på “Hela kroppen” där jag tränat under hösten och nu fortsätter fram till operationen. Sedan blir det specialträning så att jag ska bli återställd så fort som möjligt. Men så snabbt kommer det inte att gå.

Här på Capio Ortopediska huset blir en  också tilldelad en personlig sjuksköterska, en “operationskoordinator ” som berättar allt om operationen, förberedelser, rehab efteråt m.m- Bara att ringa dit direkt om det finns frågor.

Jag fick också på plats ett “Rehabprotokoll” där tre faser med tidsintervaller finns och hur jag ska träna. Allt är givetvis individuellt och beror på hur väl tränad kroppen och lederna är innan operationen. Tänkt är att detta kommer att ta 12 veckor, Även ett träningsprogram med rörelser som ska utföras tre ggr/dag finns med på baksidan.

Detta gäller alltså när operationen är klar. Om du är intresserad så klicka på bilden så blir både den och texten större.

Capio Ortopediska huset. Globen. En folder so ger bra info om vad som häller vid "operation höft"Även denna folder ger bra och överskådlig info om just “operatiion höft”.

 

36 svar på ”Operation höft – Det närmar sig”

 1. Vår nya sommargranne…. f.ö idrottslärare från trakten av Stockholm. 63 år gammal, var tämligen nyopererad då vi träffade honom första gången vid midsommar. När vi träffades sista gången, innan terminen började och han skulle återvända hem, så gick han och hans fru flera långa promenader varje dag. En krycka fanns med…
  Det kommer att gå jättebra för dej! Kram

  1. Tack! Uppmuntrande läsning. Och visst går det bra. Styrkan och envisheten har jag ju. Kul att han också var från tockholm och idrottslärare. Två gemensamma nämnare. Ett litet krux för mig är att skelettet är dåligt (har osteoporos och behandlas för detta) så det är knepigt att få “saker och ting” att fästa där. Och med en krycka ska det gå bra. Men ett par månader i viss stillhet blir det. Och inga flygresor förrän i juni. Men det ska väl gå bra det också.
   Kram

 2. Så skönt för dig att få opererat höften och att det är en operation som fungerar för dig. Vi är ju beroende av att kunna gå och är man van vid att vara i farten så vill man kunna röra sig hyfsat smärtfritt. Jag har hört många som i olika åldrar genomgått operationen och alla har varit nöjda med resultatet. Visst krävdes rehabilitering men det var ju ändå hopp om god bättring som var värd att kämpa för.
  Önskar dig stort lycka till när det blir så dags.

  Kram och glad alla hjärtans dag!

  1. Visst är det värt rehabtiden. För min del är det också osteoporosen som också ställer till det. Det är svårt att fästa i mitt skelett men det blir ortopedens sak att lösa. Jag är bara med “på resan” De är verkligen specialister här på Ortopediska huset så jag har tur som får komma hit. Och prognosen är verkligen god. Bra så.
   Tack för omtanken.
   Önskar dig också en fin “hjärtedag”-
   kram

  1. Visst är det! Och jag har tränat och varit i rörelse i princip hela mitt liv och det är ju stora fördelar. Men eftersom jag har osteoporos är det knepigt att få de nya delarna att fästa. Men det är ju ortopedens sak. Jag är ju bara “med på resan”. Är så glad att de här är på Ortopedisk huset är väldigt skickliga på det de gör och jag har fått ett fantastiskt bemötande. Även en egen “operationskoordinator”. Ler lite.
   Och att nu fortsätta träna är ju en fördel och inte minst mentalt förbereda mig på lång rehabtid. Man “måste” ockås givetvis följa de anvisningar som ges .

 3. Då har du inte långt kvar till din planerade op, Det kommer gå toppen för dig, Tycker du är så bra på att promenera långa sträckor även i detta halkväder, så ta det försiktigt nu. kram o fin tisdag önskar jag dig

  1. Nej, så är det. Och jag ligger i med träningen. Men stundtals kan jag ju inte gå, vilket känns så trist. Jag går ju långt, tränar på “Hela kroppen” och tränar hemma. Kan inte göra mer. Har ju tränat och varit aktiv hela livet. Tyvärr, alltså ingen utförsåkning i år. Men kanske nästa. Nu tar jag det försiktigt. Vill vara “fit for fight” om ett par veckor, Och “fightas” kan jag.
   Tack för omtanken.
   Kram
   Önskar dig en fin hjärtedag.

 4. Du har verkligen en spännande tid framför dig nu Ditte. En tid som kommer att kräva hela dig, ditt tålamod och din envishet. Jag är övertygad om att du klarar allt detta galant men givetvis så går det säkert inte som på spåret alla gånger. Så himla bra att du är vältränad sedan länge länge och på det sättet har hjälpt dig själv till snabbare läkning.
  Snart är du där! Önskar dig allt gott !
  Alla Hjärtansdags-kram!

  1. Just så är det. Ja, tålamodet tränar jag och envisheten har jag. Tror den är medfödd. (Båda mina föräldrar hade den egenskapen)Tror och hoppas dte ska hjälpa med den grundträning jag har sedan barnsben men har ju också nu kämpat aktivt. Långa promenader är ju en del av min dagliga tillvaro och det var jag än är. Men fint att gå och träna i grupp som jag också gör- Och hemma på egen hand.
   Ett litet aber är min osteoporos som jag behandlas för. Men det är ju ortopedens sak att hitta någonstans att fästa det nya i. Jag är ju “bara med på resan”.
   Kram.

 5. “Spännande” inför operationen kan jag tänka mig.
  Blir en för tillfället ny tillvaro.
  Är det hemgång dagen efter operation som i region Västerbotten?
  Ja om allt är ok förstås.
  Många opereras numera i Lycksele.

  1. Ja, så är det. Operationer har jag genomgått, många under årens lopp, men ingen som den här som under lång tid påverkar min förmåga att röra mig. Så rätt. Det blir en helt ny tillvaro.Och jag måste både vänja mig och förbereda mig. Känns knepigt.Här är det ju viktigt att jag inte tar egna initiativ som jag har lätt för. Ja, du känner nog igen det från din skada.Det var ju både smärtsamt och tog tid.
   Jag hoppas kunna gå hem samma kväll…Men allt beror på hur jag mår.
   Bra att även Lycksele nu opererar.
   Ortopediska huset är specialister på knän och höfter så jag är glad jag kom hit.
   Önskar dig en fin “hjärtekväll”. Tack för omtanken

 6. Väl förberedd, i så god kondition det går, med egenskaper som stärker, därtill väl omhändertagen. Så långt så klart. Lycka till!
  Kram

  1. Tack, finaste Tove. Jag har gjort mitt bästa för att snabbt vara pigg igen . Och lite tid kvar har jag ju.Envis är jag ju också…Min bästa ocjh sämsta egenskap.
   Kram

 7. Det här kommer att gå jättebra! Så fin och lång välplanerad förberedelse.
  Lycka till när det är så dags!
  Jag skadade mig ju hastigt i stor trauma, ingen bra förutsättning. Men jag läker.
  Trevlig kväll❤️
  Varm kram!

  1. För dig blev det ju så traumatiskt och oförberett. Illa! Och kämpigt att hämta dig ifrån.
   Här har jag ju tid att förbereda mig och det är ju en verklig fördel. Är glad för det. Men sorgsen för hur det blev för dig.
   Har haft en en bra dag men både “soppteater” och annat. Lika bra att passa på-
   Önskar dig också en trevlig kväll.
   Varm kram

 8. Det kommer att gå sååååå bra! Du har ju grundkonditionen och din envishet kommer komma väl till pass sedan. Som jag skrev förut så genomgick min husläkare ju en liknande operation och han kunde kasta “sista” kryckan efter sju veckor. Smärtstillande i form av morfin tog han bara i tre dagar efter operationen. Han behövde bara ligga på sjukhuset i två dagar, sedan var det hemgång. Hans kondis var inte i närheten av din. Han rörde sig inte alls lika mycket som du. Som kille är man ju inte lika smärttålig, så han tyckte att han hade för ont att röra på sig.
  Med andra ord – du kommer klara det utan minsta problem och lär bli fit for fight igen lagom till sommaren:-)

  1. Tack för uppmuntran. Och du läser ju mellan raderna att jag har viss oro. Så sant. Så är det. Mest för att jag har benskörheten och att det då är svårt att fästa något. Bra grundkondition har jag och viss styrka. Har ju tränat hela mitt liv. Tänker på din husläkare och ler. Så positivt. Nej, killar är inte så ju inte direkt så smärttåliga.
   Är nu mentalt beredd. Bra så.

 9. Så härligt att det snart är dags för operation och du har verkligen förberett dig väl så visst kommer det här att gå bra!
  Vi har flera bekanta som fått nya höfter och även knäleder. De allra flesta med otroligt bra resultat. Jag hoppas idog träning ska minska mina smärtor för axeloperationer är inte riktigt lika rutinmässiga så vi får se vad framtiden för med sig.
  Lycka till!

  1. Ja, det känns bra, en visst är jag lite orolig. Är ju så lite mig att inte kunna kontrollera min kropp och vara den som bestämmer över den. Och det känns kämpigt. Den mentala biten är nog kämpigast. Att inte kunna bestämma .
   Känns lite här som finns med i boken om pappa. Som min farmor från Falköping sa om honom; “envis och svår att tygla”.
   För mig är det lite knepigt att jag har osteoporos så skelettet är inte så stabilt. Men det får ortopeden lösa. Hoppas jag.
   Din axel är ju ett större bekymmer . Ingen rutinoperation direkt. Hoppas cortisonsprutor kan hjälpa dig lite at bli fri från smärtan. Mina plåster ” “Buprenorphen” har hjälpt mig en hel del. Byter dem en gång /vecka, De tillsammans med alvedon har fungerat bra, Kanske värt att prova. (Dock receptbelagda.)
   Tack för omtanken-

 10. Vilka fantastiska förberedelser du får där på Ortopediska huset, nu är du väl förberedd! Som många skriver, med din grundkondis (och envishet) kommer detta gå som en dans!
  Stor Kram!!!!!

  1. Ja, jag är imponerad. Och även en särskild operationskoordinator som jag hat direktnummer till. Vi får väl se- Men visst är jag spänd. Är ju inte så mycket “jag” att var orörlig. Men visst är god grundkondis, grundstyrka och envishet bra egenskaper här.
   Stor kram

 11. Intressant läsning om vad du just nu går igenom inför operationen och även vad som kommer efter. Du är som sagt både vältränad och envis, så det kommer att gå jättebra!
  Kram ❤

  1. Tack! Känner mig väl omhändertagen och tränar på. Men känns ovant att vara still så länge. Får träna på den tanken. Kram

 12. Härligt att det nu verkligen är på gång med operationen, underbart Ditte.
  Förstår att du är lite nervös, det hör ju till på något vis.

  Ha det jättefint nu Ditte. 🙂

  1. Det närmar sig. Och visst här det till att vara lite nervös innan. Mest för hur det ska bli att sitta still efteråt.
   Och jag tränar på för att det ska bli så bra som möjligt.
   Tack för omtanken

 13. Oj vad tiden går. När jag först läste om din operation kändes det som en evighet tills den skulle bli av…och nu är du snart där. Jag kommer att hålla både tummar och tår och är säker på att du klarar det galant. Läste om eftervården och ja, du kommer att bli väl omhändertagen. Din egen envishet kommer nog väl till pass även den, som alltid.
  Kan inte göra så mycket annat än önska dig ett stort och varmt LYCKA TILL!!! En stor, varm KRAM skickar jag också!

  1. Hej Gertie! Stort tack för din fina omtanke. Den värmer.Och jämförelsevis så är ju detta en rutinoperation men ändå med lång rehab. Jag känner mig väl omhändertagen och har också blivit så fint bemött. Ja, envisheten är en god egenskap här.
   Varm kram

  1. Ja, jag tränar på tanken att vänja mig och kroppen vid att vara stilla- Envis är jag och tränar gör jag. En bra start.

 14. Så bra att du snart ska få genomgå höftoperationen. Förstår att det känns fint att få det gjort så att du kan bli kvitt värk.
  Klart att du funderar och mentalt gör dig redo, men det ska gå bra och du är i grund vältränad och stark och det kommer att hjälpa dig.
  Jag känner flera som har gått igenom en höftoperation och det har gått alldeles utmärkt. Tiden efteråt är mycket träning, men du är envis så det går bra.
  Tänker på dig.
  Varma kramar

  1. Tack för din fina omtanke. Ja, en del tankar är det. Orolig för själva operationen är jag inte utan mer för rehabiliteringstiden efteråt. DEt är ju under flera veckor som jag inte får göra så mycket. Risken finns ju att den nya leden hoppar ur. Så det är nog mest det jag förbereder mig på. Men bra grundstyrka har jag och jag är envis.
   Varm kram

 15. Vår granne, som har cirka 400 meters gångväg till oss via vägen, kom traskande med rollator dagen efter han kom från sjukhuset efter sin höftoperation. Det är några år sen, redan någon månad efter operationen var han i full gång igen. Nu är han närmare 80 år gammal och skuttar på… Min man har gått genom en knäoperation, en sådan är mer komplicerad, efter fyra veckor slängde han kryckorna. Allt kommer att gå bra! Läkarna och skötarna och fysioterapeuterna vet vad de gör!

  1. Visst blir det bra!Bara knepigt att tänka tanken att vara tämligen orörlig några veckor är svår. Går oftat 6-7 km /dag. Läkarna och fysioterapeuterna är väldigt bra och jag har fått bra info. Numer får man ingen rullator här utan det är kryckor som gäller. Och kryckorna måste jag ha i sex veckor för att inte muskeln där jag blir sydd sak avlastas. Men från vecka 7 och framåt blir det bättre. Eftersom jag har osteoporos blir det lite knepigare att fästa led och kula så det krävs extra försiktighet. Här räknar jag med att vara i gång egen inom sex veckor. Men träning efter ett par veckor med fysioterapeuten.
   Tack för omtanken.

 16. Om någon ska fixa den här operationen och bli som ny igen så är det du Ditte ! Med din envishet, din goda fysik, o din bakgrund så blir det succé! Läkarna kommer att häpna över hur fort du återhämtar dig. Men, envishet ska kombineras med måtta och sans, och det fixar du ! Bättre förberedd kan du inte vara och jag vet att du gjort precis allt som man ordinerat och mer därtill. Kram

  1. Tack för omtanken. Jag är mest oroad över att bli tämligen instängd i sex veckor. Visst är jag envis och svårstyrd men här måste jag vara lydig och inte göra för mycket så att inte leden hoppar ur led. Måste träna på att vara lydig och inte helt ta saken i egna händer. Fysiskt är jag väl förberedd men det mentala kvarstår.
   kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *