Spanien Torrevieja

Gott hantverk

Lite hantverk kändes bra när jag tog en paus i studierna inför midsommarresan. Och hantverk blev det  när jag bestämde mig för att ta tillvara på en ny omgång citroner som våra spanska grannar ett par hus bort levererade. Med tanke på att hushållet nu har drygt ett 20-tal citroner vill jag ju ta till vara dessa och det kändes inte helt lockande att baka citronkakor av dem. Visserligen är citronkakor väldans goda men med dagens värme, +32, så kändes det väl hett med ugnsvärme ovanpå det. Citroner i drycker är gott, likaså citrondricka men våra citroner räcker till detta och det blir ändå kvar. Så varför inte tillverka limoncello, en citronlikör, som har sina rötter i Italien. Citron heter ju limone på italienska och förutom pressade citroner ska citronskal, socker, vatten och alkohol tillsättas. Detta blandas i en stor glasburk eller kärl och ska sedan stå svalt och dra mellan  tre och fem dagar. Kan variera, beroende på recept, men får citronskalen ligga i för länge så kan limoncellon bli besk. (Jag har testat detta recept tidigare och med gott resultat.)

Fler citroner finnns i trädet och som väntar på att mogna.

Jag tog tio stora citroner och dessa skrubbades noga i ljummet vatten innan jag skalade dem. Bara det gula av skalet ska med, det vita i skalet blir beskt. Det är just de aromatiska oljorna i det gula skalet som frigörs när skalet löses upp i socker och alkohol.

Skalen stoppades i den nyinköpta trelitersburken i glas och citronerna pressades efter hand och hamnade också i burken. En sockerlösning där 3,5 dl socker kokades upp med 2 dl vattnen hamnade också i burken. En ljuvlig doft av citron spred sig runt i huset.

 

Citronsaft, citronskal och sockerlösning väntar nu på det sista momentet – alkoholen,  vodka eller ofärgad grappa ca 1 – 1,25 l till dennna sats, beror ju på citronernas storlek och mina var stora.  Sedan ska detta dra i kylskåpet  några dagar innan skalen silas bort och limoncellon kan tappas upp på flaskor. Så på måndag ska limoncellon testas och bäst smakar den i mitt tycke helt iskyld efter en middag. Den  sägs vara bra för matsmältningen. Vet inte alls om det stämmer men ett litet glas iskall limoncello är onekligen gott. Och tron kan försätta berg, sägs det.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22 svar på ”Gott hantverk”

 1. Hoppas den blir god, det tror jag säkert.
  Här har nästan alla sin egen och hemliga recept.
  Man får ju alltid en limoncello (eller grappa om man så vill) efter maten så i alla fall italienarna tror på det där med matsmältningen.

  1. Rapport kommer när jag provsmakat. Men det såg bra ut och citronerna var stora, saftiga och fina.
   Och visst är det gott med en limoncello efter en middag.

  1. Jag hoppas på det och att den inte blir alltför söt. Men citronerna var väldigt stora så jag tror det blir bra.
   Och visst är det gott med ett glas efter maten. Instämmer helt.

 2. Mums så gott! Min favoritlikör sedan vi var på Sicilien så en flaska finns alltid här hemma 😀 Hoppas det blir en fin årgång 😉

  Kram

  1. Jag hoppas limoncellon blir bra. Vet på måndag eller tisdag då den ska provas. Har gjort limoncello för länge sedan, men nästan glömt bort det hela. Nu passade det bra med alla fina citroner från grannarna.
   Roligt att du också tycker om lomoncello och har en flaska på lut.
   Visst hoppas jag på en bra årgång.
   Kram och natti.

 3. KLart att tillverkning av Limoncello är ett hantverk:-)
  Är det Emma’s recept, för hon gjorde ju också Limoncello när hennes föräldrar var på besök.
  Ska bli kul att läsa sedan hur den smakade.
  Sedan glömde du att berätta vilken sorts alkohol som ska tillsättas. Med tanke på sockermängden verkar det bli en ganska så söt Limoncello eller?!

  1. Jadå, ett hantverk var det och ett trevligt sådant. Är ju inte annars så pysslig, men lagar gärna mat och annat som kan höra dit.
   jga har fått mitt recept av en väninna som bor i Italien, men jag tror recepten är ganska snarlika. Minns också att Emma gjort limoncello för ett tag sedan. Rapport om smak kommer på måndag eller tisdag.
   Alkoholen kan vara vodka eller ofärgad grappa. Nu gjorde jag 1 1/2 sats och då blev alkoholmängden här 1.25 l vodka. Citronerna är sura
   och aromen från citronskalen tar bort en del av det söta. Men kanske minskar jag sockermängden nästa gång. Smakprovet får utvisa, för jag vill inte ha det för sött.

 4. Ja, det var då ett riktigt hantverk!
  Ser ut att bli väldans gott – jag måste nog smaka limoncello någon gång för det har jag aldrig gjort tidigare 🙂
  Ha en fin söndag!
  Kram

  1. Hantverk var det, både att pressa och skala citronerna…
   Återkommer när smaktestet är avklarat. Men det ser bra ut i burken som vilar sig i form i kylen.
   Trevlig söndag!
   Kram!

  1. Jag hoppas på lyckat resultat, men det hela ska dra ett par dagar så smakrapport kommer.
   Citron är perfekt till det mesta och bara doften här i “stugan” när jag höll på gjorde att jag ville provsmaka…

 5. Så härligt med egen limoncello! och det är klart att den är nyttig, det finns en himla massa vitaminer i citroner 😉

  1. Visst gör det! Och citronerna var verkligen saftiga och väldigt fina. Helt nyplockade dessutom. Smakrapport kommer.

 6. Så duktig du är att ta vara på citronerna!! Jag har även hört att limoncello är bra för matsmältningen ??
  Gott och frisk är drycken iaf.
  Många gånger får man en liknande citron eller örtlikör i Spanien efter maten. Jag inbillar mig att det gör sig bra och är bra för matsmältningen??Kram på dig

  1. Citronerna vi fick var verkligen fina men det var ju många och att då göra lomoncello kändes som en god idé-
   Hoppas nu på att den blir god.
   Har många citroner kvar så kanske blir dte en omgång till.
   Och visst tror jag att den gör nytta för matsmältningen och om inte så tycker jag den är god.
   Kram och trevlig söndag.

 7. Härligt med alla citroner, doften är otrolig när man gör limoncello. Och nej, det är inte mitt recept för där blandar man i sockerlagen först efter att citronskalen har fått stå i några veckor i alkoholen. Finns lika många recept som det finns kockar, som alltid. De flesta blir nog riktigt bra.

  Om du inte vet vad du ska göra ed citronerna och är rädd för att du inte hinner med, skär dem i klyftor och styckefrys. Perfekt att använda som isbit i vattnet/drinken eller att ta fram och tina för att klämma ur juicen vid behov.

  1. Många recept finns det förvisso på limoncello och nu tog jag ett som en väninna som bor i Italien föreslog.
   Jättegod idé att frysa in citronerna i klyftor. Tack för det! Ska verkligen göra det. Och sedan lär vi nog få ge bort resterande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *