Kina Peking

Hemresa från Peking med många upplevelser i bagaget

Det mesta har ett slut och så även vår vistelse i Peking med omnejd. I alla fall för denna gång. Dags för hemresa. Många fina upplevelser, händelser och möten av skilda slag tar vi med oss hem till Stockholm.

Vi har på nytt mött den stad där vi boddde under nästan fyra år. En stad där mycket förändrats och ändrats under dessa år men där också igenkänningsfaktorn varit stor. Mycket av det vi mindes som ” vårt Peking” fanns kvar. Och vi blev t.o.m. igenkända i några  butiker och på ett par restauranger. Inte illa för att vara i denna stora stad. Fler inlägg från Peking och vår vistelse där kommer efter hand och även tips på saker att göra, besöka och uppleva.

Hemresa från Peking och smidigt med en taxi till flygplatsen. Taxi till flygplatsen är bekvämt om man åker utanför rusningstrafik. Och taxameter finns.

Dags för hemresa

Vårt flyg skulle avgå 11.25 och vi valde att ta en taxi från hotellet till flygplatsen. Avståndet till Pekings internationella flygplats är ca tre mil , lite beroende på var i stan man bor, så tiden att ta sig hit kan variera mellan en dryga timme och 30 minuter i lågtrafik och längs motorvägen. Men man vet å andra sidan inte när det blir trafikstockning. Det kan hända när som helst.  Flygtåget går från en stor station, Dongzhimen, i norra delen av innerstan och tar ca 15 minuter och kostar 40 yuan (ca 45 kr) Inga köer på spåren och hit till stationen kan man ta en taxi om man bor en bit ifrån. (Taxi är fortfarande billigt och kostar mellan 100 och 150 yuan från innerstan och till flygplatsen. ca 130-180 kr) Vissa hotell har också transfers.

Många och tydliga tavlor finns som visar avgångar och ankomster. Lätt att få personlig service är det också.

 Pekings internationella flygplats

byggdes inför sommar OS 2008 och är verkligen gigantisk och det i allt. Det är världens näst största flygplats sett till antalet passagerare per år. (Störst lär den i Atlanta, USA vara) Men Peking bygger en ny enorm flygplats som kommer att bli världens största och räknas med att tas i bruk under 2019.

Vi hade checkat in via internet och hämtade upp boardingkorten vid Finnairs ”bagagedrop” och sen var det dags att ta flygplatståget ut till avgångsterminalerna. Hemresa väntade.

Tågresa på sex minuter till utrikesterminalerna.

Passkontrollen passerades snabbt men säkerhetskontrollen var gedigen och tog lite längre tid. Men många kontrollanter fanns och effektiviteten hög. Hade glömt en vattenflaska i handbagaget så den försvann.

Avgångshallarna är vackra och visst märks det att man är i Kina. Bara att slå sig ner i en paviljong och insupa atmosfären och tänka på dagarna som passerat.

Vacker och lugn miljö.

På väg

När vi flyger till och från Asien blir det oftast med Finnair som vi tycker är bra och som har en väldigt modern flygflotta. Vi upplever också att Finnairs priser är väldigt konkurrenskraftiga.  Bra avgångs och ankomsttider är viktiga och även bekväma platser. För några hundralappar extra kan man köpa till lite extra komfort. Så väl värt det. Finnair har också internet ombord och för vår del ingick det i flygpriset men annars går det att köpa till. Visserligen blir det ett kortare stopp, drygt 90 minuter i Helsingfors både på ut och hemvägen men det är helt ok. Tid går åt till passkontroller för vi lämnar Schengen och boardingen tar tid. Vill man inte byta plan så flyger Air China  direkt Stockholm till Peking. Och med SAS blir det byte i Köpenhamn och en längre sträcka att flyga. Många andra bolag flyger också till Peking och då från olika håll i Europa och resan tar längre tid.

Resan till Peking från Stockholm liksom vår hemresa gick med Finnair Gott om utrymme gjorde resan hem extra bekväm. Avgångstiden 11.25 blir i svensk tid 05.25 och då var vi på flygplatsen 8.30 och 02.30 svensk tid. Så lika bra att sova lite.

Peking och Kina har vi lämnat bakom oss och är här över Mongoliet. Klart flygväder. 

In över ryska gränsen och det fina flygvädret består. Kargt landskap här också.

Och när vi landade i Stockholm möttes vi av en vacker eftermiddag med vårkänsla. Fint att vara hemma också.

Vår i luften även här hemma.

 

Såg att bloggvännen Gärdsmygen fortsätter med ”glada färger” även denna vecka så då gör jag det också. Och visst finns det fina färger i detta inkägg.

36 svar på ”Hemresa från Peking med många upplevelser i bagaget”

 1. Vilken fin resa ni haft och resan åter till Sverige verkade också ok.
  Vi flyger Finnair, Hong Kong-Helsingfors-Umeå onsdag i Economy extra.
  Har 1 timma och 15 minuter på oss i Helsingfors.
  Titti

  1. Vi har haft en jättebra resa och roligt att vi nu kom iväg. Vi är nöjda med Finnair och nu hem åkte vi också Economy extra och satt längst fram där. Riktigt bra. Men maten kunde varit bättre. Men det är ju olika. Ibland har vi åkt business och då är dte något helt annat.
   Önskar er fina dagar i H.K.

 2. Välkomna hem igen! Förstår att ni har många fina minnen och upplevelser med er från resan.
  Ha det nu så bra och hoppas att vi snart ses!
  Stor kram

  1. Tackar! Ja, resan blev väldigt lyckad och såroligt att den blev av nu.
   Vi landar här nu någon vecka och sen ska jag ju till London. Men sen så kommer vi.
   Ha det bra ni också! Och hoppas blåsten har dragit vidare.
   Stor kram!

 3. Välkommen hem vilka ljuvliga bilder du bjuder på 🙂 förstår att det varit intressant på resan o allt som ni gjort 🙂 ja i dag var det som vår i luften kram

  1. Tack! Fint att vara hemma också, men Peking är ju en del av oss även när vi inte är där. Vi har haft det jättebra på alla sätt.
   Kram och trevlig kväll-

 4. Vilken vacker flygplats! Härligt med en sån miljö 🙂 Har nog aldrig flugit Finnair tror jag… Men jag vet att dom har fått bra betyg överlag av dom som åkt med det bolaget.
  Välkomna hem till Stockholm igen! 🙂

  1. Tack! Det känns bra att vara hemma också och idag med fint vårväder, men lite kyligt. Tog med mig en kopp kaffe ut på balkongen.
   Pekings flygplats är stor och väldigt modern med butiker i mängder men har också dessa paviljonger där man kan slå sig ner och bara sitta och samla sig ett tag.
   Finnair är väldigt bra på Asien tycker vi med kort stopp i Helsingfors, kortaste flygvägen och bra flygtider. Oftast också bra priser.
   Hoppas ni har det bra.

 5. Wops! Hemma igen, välkommen till vår vårvinter! Vi har en underbar tid framför oss nu, även om det endast är små tecken än så länge.

  Mmm ser fram emot kommande inlägg. Även om jag inte tror jag kommer att besöka Peking så har dina inlägg gjort att tanken är inte lika främmande längre. Men jag har litet andra planer först, beror förstås på hur gammal jag blir och ännu viktigare – hur länge jag får vara pigg! Jag har ju fått resa med dig och på det sättet sett en massa och även fått en del kunskap om sta´n. 🙂

  1. Jadå, hemma igen. Det svänger snabbt. Satt idag en stund på balkongen med en kopp kaffe och med solisar på.
   Peking och Kinana är nog kanske inget man väljer på direkten. Och vi hamnade ju där av en slump och blev kvar i nästan fyra år. Nu har du ju besökt Peking med med och fått se en liten del av stan. Men det kommer mer.
   Och visst är det fint med bloggar så att vi kan få se och uppleva saker tillsammans med varandra utan att vara på plats.
   Jag tänker också på detta att man vet inte hur länge kraften att resa finns så jag passar på nu.

 6. Välkommen hem till ett kyligt men soligt Stockholm! Kul att du har fler inlägg på G om Peking. Gillade verkligen åka snålskjuts med dig där:-)
  Alltså den där paviljongen på flygplatsen är ju så läcker, en väldigt ”personlig” ingrediens på en flygplats. Snyggt!
  Sedan såg jag att ni också väljer platser med extra benutrymme. Det brukar vi också göra. Inte för min del, men på grund av makens 1,95 m;-)
  Coola bilder tagna från flygplanet, som även det hade väl putsade fönster;-) Utsikten från din balkong är lika fin varje gång:-)

  1. Tackar! Lite kyligt var det men sol så jag tog med en kopp kaffe ut en stund och satte mig. Utsikten är ju trevlig.
   Visst är paviljongen på flygplatsen fin. Vi satt ädr med en öl innan det var dags att ”borda”. Jag tycker alltid det är skönt med lite exta utrymme och på många flyg kan man ju välja ”economy plus” och där är det extra utrymme både på längden och bredden. Och att sitta längst fram ger än bättre plats för benen. (Här är maken lång)
   Här var dte välputsade fönster och Finnair har ju en modern flygflotta så fönstren har inte hunnit bli så repiga ännu.

 7. SÅ kul att få följa er hemresa! Finnair har jag nog inte heller flygit med, men de har gott rykte!
  Maken tänkte först att vi skulle flyga med Lufthansa till NY, men då är det fakirflyget ner till Frankfurt på morgonen, fast biljettpriset via hans personalbiljetter skulle bli bättre. Men med åldern vill man ha det bekvämt,så istället bokade han direktflyget med SAS som går mitt på dagen…det blir bra det!
  Välkomna hem! Våren är så sakteliga på väg!

  1. Tack! DEt känns bra att var hemma också. Tyvärr ko jag hem med en ”kalkaxel” och har smärta som får mig att gråta. Men det är ju sol…
   Till USA och N.Y. har jag åkt många gånger direkt med SAS och dte har varit bra. Jag tycker ju numer att bekvämlighte och bra flugtyider är viktigt och särskilt om det handlar om stora tidsskillnader. Just i N.Y. bodde jag 1978-79 och pluggade samtidigt ås det blev några resor. Och även senare i livet har vi rest en del i USA och även med döttrarna när de var barn och tonåringar.
   Jätteroligt att ni kommer iväg och jag följer förstås med via blogg och Instagram.

 8. Välkomna hem, om inte till värmen så till ljuset! Du är en fantastisk ciceron, jag har njutit av vartenda ögonblick du förmedlat. Jag har lärt mig massor, sett massor av fina foton, tagit del av stämningar, kulturen, insupit mataromer, ja allt. Stort tack för det, glad att jag hittat din fina blogg

  1. Tack! Och visst märks det att dte är ljusare här hemma. Men det var ljust i Peking också utom den dag vi var till muren för då ville snön vara med oss. En ny upplevelse för oss och muren var vacker även i snödräkt.
   Vad lad jag blir över dina fina ord. Jga ville här i Peking förmedla lite av vad man kanske inte annars förknippar med denna stora stad. Men det är många städer i staden och var och en med sin karaktär.
   Det har varit väldigt stimulerande att ha dig med och jag tror vi hade haft väldigt trevligt även i ”verkligheten”. Fler inlägg kommer efter hand.
   Och Paula! Jag har så stor glädje av din blogg. Är också glad över att jag hittat den.
   Kram!
   Idag, just nu, -5 i Stockholm men strålande sol.

 9. Var det redan dags för hemresa? Tiden har gått fort, men ni verkar ha haft en fin resa och det har varit trevligt att få hänga med. Ser fram emot fler inlägg om Kina.
  Kram!

  1. Tiden går fort, men i och för sig hade vi kunnat stannat mycket längre. Vi har haft en väldigt bar resa med både ”gammalt och nytt”. Och fler inlägg kommer efter hand.
   Kram!

 10. Välkomna hem igen! Har varit så trevligt att följa er på resan! Skönt med vårkänning i Stockholm, om drygt två veckor är vi hemma igen och då vill vi inte ha snö och kallt! Kram

  1. Tackar! Vad trevligt att ni följt med oss i resans virvlar. Igår satt jag en stund på balkongen här hemma och det var skönt och lite vår i luften var dte. Idag är det strålande sol men -5 just nu på förmiddagen. Hoppas ni får fina dagar nu på sluttampen och slipper regn och blåst.
   Snön har nog försvunnit när ni kommer hem
   Kram!

 11. Gomorron Ditte!
  Välkomna hem! Ni verkar ha haft en fantastiskt bra resa!
  Det är fortfarande ingen sommarvärme i Sverige, har jag förstått, men den borde var på väg nu. I Spanien hade vi i går den första riktigt sköna dagen på länge, hoppas det blir fler nu…………

  1. Gomorron!
   Tack! vi har haft en jättebra resa med många upplevelser och roligheter. I Peking hade vi snö en dag när vi var till muren men i övrigt fint vårväder och även körsbärsträden började slå ut.
   I Stockholm är det minusgrader, just nu -5 men strålande sol.
   Har läst och sett på tv både i Peking och här hemma att det varit mycket regn och blåst så fint om nu våren kommer. Hoppas ni nu får fortsatt fina dagar.

 12. Vilken härlig resa ni verkar haft. Har följt från olika platser men haft problem med att kommentera.
  Nu hoppas jag våren är på gång i Sverige, jag läste att det blev ett rejält bakslag i alla fall i Östergötland.

  1. Vi har haft en jättebra resa och jag hade också svårt i Peking att läsa en del bloggar och kommentera. Allt med Mr Google är spärrat. Lyckades med en tunnnel på datorn till sist.
   Jag är spänd på dina upplevelser och så nyfiken.
   Tyvärr har jag dragit på mig en kalkaxel och har rejält ont och kan inte skriva så mycket. Smärtan är jättejobbig. Men korta kommenatrer och inlägg ska jag få till.

 13. Välkomna hem igen! Det har varit så kul att få följa med på er resa så här via bloggen och jag ser fram emot fler inlägg från Peking!
  Vilken fin miljö där på flygplatsen … där skulle jag kunna tänka mig att sitta en stund 🙂
  Kram

  1. Tack! Känns bra att var hemma också menockså lite tomt på intryck, Jätteroligt att du varit med oss och en del till kommer från Peking.
   Du had etyckt om lugnet här i paviljongen och fint att höra vattnet i dammen porla. Mysigt att slå sig ner här ett tag och samla ihop ”allt”.
   Kram

 14. Välkomna hem! Jag antar att allt har varit underbart. Både igenkänningsfaktor och nya intryck! Skriver under på att Finnarna är bäst när det gäller Asien!
  Pekings flygplats verkar vara det som inte andra flygplatser är! Kram

  1. Tack! Vi har haft det väldigt bra och med både det ”gamla och nya”. Kul att du också gillar Finnair när det gäller Asien.
   Pekings flygplats är bra och strukturerad och känns heller inte trång trots många resenärer.
   Och nu väntar vår här hemma. I alla fall hoppas vi det.
   Kram!

 15. Välkomna hem Ditte!
  Tack för alla fina bilder och reportage!!
  Hoppas du blir bra i din axel! Låter jätteont 🙁
  Kram P ♥♥

  1. Tack och tack! Ja, det onda i axeln och armen är hemskt och jag äter mycket smärtstillande. Men det kommer att ta tid.
   Fler inlägg kommer från Peking. Finns en del kvar att skriva om. Och blider har jag också.
   Kram! Vi hörs!

 16. Håller helt med dig. Verkligen fina färger på dina vackra bilder. Bilderna inne ifrån flygplanet tycker jag mycket om. Bra utsikt i det klara vädret. Förvånar mig att det verkar vara så bra med benutrymme på planet. Det är inget som jag kommer ihåg, fast jag har ju inte rest så mycket med flyg förstås och bara vanligt.
  Välkommen hem! Lagomt till sol och lite vårväder, i alla fall på dagarna. Nätterna är ju kalla. Vi hade minus 9 grader i morse.
  Det ser så rent och fint ut i Kina. Förstår att disciplinen är högre än här.
  Bilden ifrån Stockholm är så vacker. Verkar inte vara någon snö kvar.
  Varm kram till dig.

  1. Vi hade så fint flygväder och det var så vacker att titta ner. Jag kände mig lite som Nils Holgersson på si gås där jag satt- Vi hade betalat lite extra för att få dessa platser och det är skönt med extra utrymme. Dessa flygplan är moderna och här är det mer gott om plats på långflygningar.
   Fint att komma hem till lite vår och många upplevelser har vi ju med oss.
   Peking är en verkligt ren stad och Stockholm ligge rlångt efter här. Kommer ett inlägg om det i morgon.
   Här är det direkt ingen snö kvar mer än kanske lite i skuggan på sina ställen.
   Varm kram till dig också.

 17. Du är ju ett proffs på att planera och organisera vilket är guld värt vid sådana här längre resor. Just kombinationen att känna nostalgi att det var som förr och att se förnyelse brukar vara lyckad. Mysigt att en del kände igen er. Jag gick tillbaka och kollade inläggen från början igen. Häftigt. Det är som jag är med på resan på ett hörn. 🙂 Du är en god ambassadör för Peking och har en blogg som är trivsam att besöka.
  Påskkram Bosse

  1. Tack! Vad glad jag blir!
   Jag tycker det är roligt att planera men lämnar alltid många portar öppna för det spontana. Peking kan jag ganska väl och just att blanda det gamla med det nya ger det där ”lilla extra” os jag tycker om. Och jag har helle ringa svårigheter att ta mig fram elle rförflytta mig. Kommunikationerna är väldans bra.
   Jätteroligt att du varit med oss och du hade tyckt om att vara på plats.
   Önskar också dig och de dina en riktigt Glad påsk.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *