Kina Peking

Grovt – Tolkat med Pekingbilder i veckans fotoutmaning

Grovt är veckans ord att fritt tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge .Utmaningen i sig är att med bild och/eller text – tolka ordet. Fritt fram alltså för egna funderingar. Och alla är välkomna att vara med och tolka de givna orden på sitt sätt.

Här finns också veckans övriga bidrag och det är verkligen roligt att se alla olika tolkningar av ett och samma ord. Titta gärna in!

Grova murar leder i till Ritanparken, en av Pekings många vackra parker.

Grovt är veckans ord att tolka 

och jag gör det med en kavalkad av “grova” Pekingbilder som är “färska”.  Ordet grovt har fler betydelser bl.a  som adjektiv som beskriver något –  bred, kraftig, stor, robust, ojämn, bastant och väldig. Några andra betydelser är okänslig, onyanserad, brutal, svårartad och allvarlig. Alltså ett ord som kan användas i många sammanhang.

Ett grovt träd växer till synes utan näring i ett hutongområde i Peking. Ett grovt träd mitt i ett hutongområde. Undrar var näringen kommer från så att det kan växa.

Grovsopor samlas in och det görs per cykel eller elmoped.

En grovt suddig bild tagen från en taxi i farten. Här byggs det en järnväg för ett verkligt snabbtåg som byggs inför vinter OS 2022. Tåget ska köra den ca 100 mil långa sträckan mellan  Peking och Harbin i norra Kina på dryga tre timmar. Och om någon skulle vara orolig för smötillgången och kylan så klicka in på länken. Jag har varir där på snö och isfestival för ett antal år sedan. Så snö finns det! Kyla också.

DEt byggs en ny snabbtåglinje från peking till Harbin i norra kIna inför vinter OS 2022. Dock en grovt sudddig bild. Grovt suddig bild på en liten del av den järnväg som byggs mellan Peking och harbin inför vinter OS 2022.

Pekings hyrcyklar finns i mångder och de flesta av dem har däck som är grova och punkteringsfria. I stället för luft är däcken fyllda med en “massa” av något slag. Praktiskt och punkteringar uppstår alltså inte.

Detaljbild!

Och visst kan trafiken stundtals vara grov den också.

Här elledningar i en grov  härva. En vanlig syn i Peking. Men de tycks vara tämligen robusta för elavbrotten är få.  

Bloggvännen Gärdsmygen har initierat mer färg i inläggen även denna vecka och visst bidrar jag till det.

Grov smärta

(Kan i sammanhanget “grov”  berätta att jag för egen del har en grov smärta i axel och arm. Något som började på sluttampen under vistelsen i Peking och som sitter i.  Enligt fru doktor, som jag besökte igår, har jag fått kalkaxel,  ett smärtsamt tillstånd som gör att jag inte kan använda min högra arm och har besvärlig värk och kan inte sova. Tursamt har jag åftt rejält med kraftig smärtlindring.  Kalkaxel innebär en utfällning av kalk runtom en slemsäck eller i en sena och en inflammation finns också. Varför det hela uppstår vet man inte men i mitt akuta skede så är det troligen en överansträgning på något sätt.  Datorhanteringen är knepig så det blir korta kommentarer från mig.)

 

40 svar på ”Grovt – Tolkat med Pekingbilder i veckans fotoutmaning”

 1. Säga vad man vill men elledningen var verkligen i grövsta laget! Är man gift med en ingenjör så är man.

  Hoppas verkligen att problemet med din axel är snabbt övergående!

  Kram och krya på!

  1. I Peking finns många varianter av dessa och det är märkligt att det nästan aldrig är strömabvrott. DE verkar vara mer förekommande här i Stockholm än i Peking. Undrar just vad Husse skulle säga om ledningarna.

   Jag har verkligen bedrövligt ont och det värsta är att det kommer att ta tid. Men hoppas det mest smärtsamma ger sig iväg. Har fått mycket smärtlindring och det är helt nödvändigt. Jag är tämligen smärttålig, men detta är illa. Tack för omtanken.
   Kram!

 2. Ler igenkännande åt elledningarna! Har förfasat mig över denna, i mitt tycke, grova vårdslöshet med el i många länder både i Asien och Afrika! En fin serie grova bilder från Kina!
  Kalkaxel, inte alls kul! Det gör jätteont men som väl är går det över så småningom. Har haft eländet 2 gånger och vill inte ha om det. Kan bara önska dig god bättring och håll ut!

  1. Ja, dessa elledningar är ju mer regel än undantag både i ASien och Afrika. Och märkligt att elavbrotten inte är fler. Eller också är dte för att ledningarna lever sina egna liv.
   Ja, det blev lite grova Pekingbilder men de passade in och fick vara med idag.
   Kalkaxeln är illa och jag är ändå smärttålig, men detta är bland det värre jag varit med om. Du vet ju. Jag försöker härda ut men har så mycket smärtlindring att jag inte kan ta mig ut. Väl att jag ens kom hem från Peking.
   Tack för din omtanke.

 3. Men fy så jobbigt med din axel! Hoppas det ordnar till sig snabbt. Jag hade ju en sån där “frozen shoulder” i ett halvår, och det var hur jobbigt som helst…

  Härlig grov tolkning i alla fall 🙂

  1. Tack! Det finns mycket “grovt” i Peking och här är ju elhärvan bland det grövre. Men jag har sett värre. Men elen fungerar ju bra så kansk efinns något system för sladdarna. Känns dock tveksamt.

   Har du haft “frozen shoulder” så vet du och symtomen och smärtan liknar ju varandra. Mer utredningar ska göras men än så länge har jag såna besvär att axeln inte kan röntgas. Kortisonspruta, inflammationshämmande tabletter och rejält smärtstillande är min lott just nu. Och ont har jag.

  1. Tack! Ja, det blev en del “grova” bilder och när det kommer till elen är det bland det “grövre”. Men det är sällan elavbrott så det verkar ändå fungera med det elektriska.
   Det är det illa med min axel/arm. Och rejält ont gör det. Har dock fått rejäl smärtlindring men ont ändå och hoppas att smärtan snart ger med sig.

 4. Vilket snabbtåg de ska köra. 100 mil på tre timmar med tåg, det vore något de, att susa igenom Sverige istället för på 10 timmar. 🙂

  Jag gillar de punkteringsfria cykeldäcken och snygga var de också. Du har fått ihop en fin och intressant bildserie trots smärtan i axeln. Jag hoppas att du snart blir bra igen.

  1. Tack! Ja, axeln/armen är en begränsning.Väldigt smärtsamt också. Otur!

   Vad gäller kinesiska tåg går de liksom tågen även om det är kallt, jättekallt eller varmt. Underhållet är verkligen bra och tågen gjorda för att fungera. Finns nu flera snabbtåg bl.a. ett mellan Peking och Shanghai.
   Blir ju jättebra med snabbtåget inför OS och med stopp på Pekings stora flygplats. En ny ska byggas och vara klar till 2010 och blir än större. Även i Harbin ska nya flygplats byggas inför vinterOS.

   Visst är de punkteringsfria däcken suveräna! Borde finnas här också. Kanske finns de redan…

   1. Ja, tågen gick bra här tidigare när det tillverkades för att tåla kyla och snö. Numera vet man ju inte om man kommer fram eller inte, eller om man får åka buss i stället. :-/
    Jo, jag tror att punkteringsfria däck finns även här.

    1. Visst var det så, men försämringar i trågtrafiken har det blivit. Bussar känns säkrare.
     Jag tror också att punkteringsfria däck finns här men inte så vanliga och inte på hyrcyklar. Men praktiska är de.

 5. Aj, aj, otur med din axel. Hoppas det blir ordning på den snart ?
  Tack för alla bilder du delt med dig av från Peking, får drömma mej tillbaka lite. Har ju bara upplevt en bråkdel men trafiken var ju en upplevelse med alla dessa mopeder med ”kläder” på, trafikstockningar mm.
  Nu håller vi tummarna för att axeln ordnar till sig innan du ska ut och resa igen
  Kram Eva

  1. Axeln är rejält ond och jag vet det kan ta tid. Men hoppas inflammationen drar sig tillbaka snarast.

   Så roligt att du känner igen dig i en del av bilderna och det kommer under någon vecka mer text och bilder från det “dagliga” i Peking. Mycket i Peking är sig likt tycker jag men visst har det också hänt en hel del. Bilarna har verkligen ökat, både de jättestora och de små elbilarna.

   Jag hoppas också på att axeln ska skynda sig att bli pigg för om drygt en vecka väntar London.
   Kram!

 6. Många grova exempel här … de där elkablarna tar ändå priset – otroligt att det kan fungera!
  Tråkigt med din kalkaxel … vet vad du går igenom då jag har haft det för många år sedan.
  Krya på dig!
  Kram

  1. Grova exempel finns det gott om och visst är elkablarna bland de grövre och i dubbel bemärkelse.
   Att sen den “grova” – kraftiga smärtan kommit som ett blixtnedslag är illa. Inflammationen behandlas nu akut och samtidigt ska det onda helst fördrivas. Mycket mediciner är det.
   Ja, då vet du…Jag tål mycket smärta men detta är riktigt illa.
   Tack för omtanken.
   Kram!

 7. Dina grova bidrag är helt suveräna. Är speciellt impad över de ihåliga cykeldäcken, som jag aldrig sett förut. Så smart! dessutom var cykeln ju orange också;-)
  Kabelspaghettin av ju ännu häftigare än den du visade i ett tidigare inlägg. Å härvan slår definitivt de värsta jag sett i Spanien.
  Inte ett dugg roligt med kalkaxeln. Hade den för några år sedan och min (snygga) husläkare sköt in en kortisonspruta. Sedan dess har jag inte haft några problem alls. Rekommenderas!

  1. Ja, då ver du vad det handlar om i smärtväg. Vad gäller axeln har jag fått en kortisonspruta idag och kompletterar med inflammationshämmande och smärtstillande och just nu värker det bara 4/10 så jag är hoppfull. Men i natt var värken 10/10. Inte ens jättestarka smärtstillande hjälpte. Det gick inte att ligga ner. Röntgen väntar men jag måste bli mer rörlig först. Skönt att veta att kortison sprutan hjälpte dig. Finns gott hopp alltså.

   Det fick bli lite grova bilder från Peking och den dagliga tillvaron där. Och visst är det fantastiskt att elen oftast funkar trots röran- Sällan strömavbrott i stan. Ja, Spanien ligger härvmässigt i lä-
   Cykeldäcken är ju helbra, fint att slippa punka, och denna goda idé ihop med orange cyklar är klockrent.

 8. Nej va tråkigt med din onda axel, hoppas verkligen att kortisonsprutan hjälper! Håller mina tummar ♥
  Jösses vilken grov kabelröra, Amas Anders skulle bli tokig om han såg den, haha!
  Sköt om dig nu!!!! Varm Kram ♥

  1. Illa med axeln. Har aldrig haft liknande. Kortisonsprutan verkar ha haft effekt och jag har kunnat sova i natt. Men nu fortsätter jag med smärtstillande och inflammationshämmande så ska det nog ge sig.

   Kabeldragningen i Peking som på många andra platser i världen är kreativ men i alla fall i Peking fungerar elen och det är ett plus.

   För egen del vilar jag mig i form. Ska till London i slutet av nästa vecka.
   Kram och tack för omtanken.

 9. Eldragning gör mig grovt chockad! Hur kan man göra på detta sätt! Jag ska inte visa elektrikerna i min släkt denna eldragning, de kan få en hjärtinfarkt av chock ;-). Så tråkigt att du har ont i axeln, jag hoppas det snart går över. Det är jobbigt att inte kunna sova för att man har ont.

  1. Det ser ut på liknande sätt på många ställen både i Kina, restan av Asien och Afrika. Men just i Peking är det sällan elavbrott och elen fungerar bra. Men visst kan man undra.
   Axeln gör rejält ont men är bättre efter kortisonspruta och inflammationshämmande tabletter. Starka värktabletter lindrar också. Så nu finns det hopp.

  1. Tack! Jag gör mitt bästa och har fått bra hjälp. Men begränsande är det.
   Visst är det intressant med dessa kablar och att elen fungerar så bra som den gör. Inte mycket strömavbrott där inte. Ordning i oredan!
   Önskar er fina dagar i Edinburgh.

 10. Fina bilder på temat ‘grov’. 🙂 Så besvärligt med din axel… är det samma som frozen shoulder? Min kusin hade det och det höll i länge och var väldigt smärtsamt. Hoppas kortisonet hjälper lite i alla fall.
  Kramar!

  1. Tack! Likheterna med “frozen shoulder” är stora och behandlingen i stort samma Kortisonsprutan har hjälpt och nu är det tablettter av olika slag som gäller för att få bort inflammationen och smärtan. Blir liksom helt ställd av att inte kunna fungera.
   Kram!

 11. Du har gjort *grov* jobbet & fått till fina bilder o tolkning, ja jag hade oxåå kalk i min axel så jag vet hur jäkligt det kan vara, kände av det vid för mkt dator sittande o skrivande. Du måste va rädd om dig vännen ha en fin dag stor kram

  1. Tack! Ja, kalkaxel är illa men jag har nu fått kortisonspruta och det har hjölpt och sen inflammationshämmande tabletter och smärtstillande så nu kan det bara bli bättre. Jag står helst vid datorn när den används för att belasta jämnare och man får se upp. För min del tror doktorn att det är inflammationen som gett kalken men man vet aldrig. Men du vet ju hur det känns. Och väldans ont gör det.
   Stor kram och trevlig onsdag.

 12. Tack för intressant och kul bildkavalkad från Peking på temaordet. Älskar att se dessa bilder från vardagslivet där. Även jag kan sälla mig dem som drabbats av frozen shoulder. Sedan dess är jag alltid noga med att röra på axlarna och att inte ha dem i samma läge för länge. Föga tröst för dig som har sådan värk. Hoppas Cortisonet börjar verka vid det här laget. Känner med dig. Stor kram!

  1. Vad roligt att du tycker om att följa med i min vardag i Peking. DEt är ju den jag vill visa. Ja, även en del annat också förstås.
   Ja, då känner du igen dih i mitt onda. Cortisonet har hjälpt och nu är det inflammationshämmande och värktabletter som gäller. Jag får tänka mig för mer när detta gått över för jag vill inte ha det tillbaka. Men i natt har jag kunnat sova i alla fall. Bra så.
   Tack din omtanke.
   Kram!

 13. Nämen snälla du, så många fina tolkningar av grovt, o så slutar det med smärta! Så tråkigt, jag kan trösta dig med att jag har haft frozen shoulder och det är också hemskt smärtsamt. Men även det gick över skapligt. Enda problemet nu är att jag inte orkar hålla upp armen över axelhöjd mer än ytterst kort stund.
  Jag trodde OS skulle gå i Peking, inte så långt upp i norra Kina. Måste ha missförstått lite.- Tack för finaste tolkningarna!

  1. Det blev en del “grova” tolkningar och bilder här i veckans tema.Lika bra att passa på.
   Ont har jag och värre har det varit de senaste dagarna. “Frozen shoulder” och “kalkaxel” är ju ävldigt lika och behandlingen densamma. blev mycket bättre eftre cortisonsprutan igår och äter nu inflammationshämmande och starka värktabletter. Men jag är lite bättre. Ja, då vet du hur smärtan är. Skönt att du blev kvitt din onda axel och jag hoppas också på det. Snarast!.
   Vad gäller OS så kommer en del grenar (skridskor bla. ) att gå i Peking, skidgrenarna i Zhangjiakou, ca 20 mil norr om Peking och ev några i Harbin. Så därför snabbtåget. Man garderar sig. Inget lämnas åt slumpen och det gjordes inte heller under sommarOS 2008 för då var vi på plats. Så du hade inte misstagit dig. Peking gäller också.

  1. Tack! Cykeldäcken är erkligen “coola” och så bra att slippa punkteringar. DEssa ädck finns på de de allra flesta hyrcyklar.
   Och elormboet är makalöst- Och trots eller kanske p.g.a. detta virrvarr fungerar elen bra.

 14. Den “grova” muren, ingången till parken gillar jag skarpt (eller grovt)!

  Problemet med axeln går väl inte över i en “handvändning” misstänker jag, önskar dig trots det gott tillfrisknande!

  1. Tack, axeln är mycket bättre efter cortisonsprutan. Men visst tar det tid att läka detta. Men värktabletter och inflammationshämmande hjälper också till. Kan nu i alla fall sova på nättrena.

   Visst är den grova muren läcker. Och i Peking finns det gott om dessa.

  1. Inga problem med elledningarna fast man skulle kunna tro det. Elavbrott är sällsynta och skador också. Man vänjer sig…
   Visst är cykeldäcken fiffiga och skönt att slippa punkteringar. Och dessa portaler finns lite varstans och piggar ju upp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *