Stockholm

Hemma på Södermalm – I våra kvarter

Ibland nöjer jag mig med att ta en runda i närområde hemma  där vi bor,och igår var det just en sådan dag. En del praktiska saker hade jag att ordna och det gjorde att dagen blev tämligen splittrad. Men så blir det ibland. Men viss variation är det. Från det lite lugnare till det ruschigare på bara några minuter.

Hemma på kajen, Hammarbykajen där husbåtarna radar upp sig.Hemma på kajen och på andra sidan skymtar Hammarby sjöstad. 

Hemma i våra kvarter

här vid kajen och Hammarbykanalen på Söder är de tämligen lugnt. Husbåtarna i olika storlekar och varianter ligger längs kajen och här finns även de gamla järnvägsspåren kvar. De används inte längre men här var det förr  livlig godstrafik och området var då ett industriområde.  Och att de finns kvar än idag lär vara av säkerhetsskäl.

Jag tycker ju att vi bor lite “off” men ändå mitt i stan men omgiven av vatten och grönska är vi- Att sedan Folksamskrapan, byggd i marmor, 27 våningar hög och som reser sig över nejden finns här ingår liksom. huset var färdigt redan 1960 och alltså långt innan några bostadshus fanns här. (De byggdes inte förrän på 1990-talet. )

Tullgårdsparken, ett fint görmområde alldeles nära oss är också skolgård för Tullgårdsskolans elever.

Så från vattten och grönområden befinner man sig strax i ruschen.

Här är korsningen Götgatan och Ringvägen vid Skanstull. Många cyklister är det. I bakgrunden Ringensköpcentrum, tämligen trist. Men det viktigaste finns.

Samma korsning men nu är det forgängarna som passerar. Och Åhlénsklockan är med oss. Åhlénshuset uppfördes 1915, samma år som varuhuset NK men klockan kom till 1942. Med sina fyra urtavlor syns den vida omkring. 

Men på några minuter är man sedan raskt tillbaka i lugnet och nere vid vattnet igen.

Tullgårdsparken

Hemma igen. Och solen speglar sig fint i husen i det nybyggda Fredriksdalsområdet och några stålar tar vägen om vattnet.

 

 

 

30 svar på ”Hemma på Södermalm – I våra kvarter”

 1. Du bor verkligen bra i många bemärkelser. Lite på landet och mycket i stan, men i en charmig stadsdel.
  Härligt att få följa med på dina vandringar och guidningar Ditte. Tack för den här gången!
  hälsar Karin från ett nästan stormigt Åland. Sekundmetrarna ökar hela tiden nu…

  1. Och det var ju en slump att vi hamnade just på Söder och just här. Och vi trivs. Men hav och skärgård lockar alltid.Kanske har nu sensommaren på Åland bytts mot höst. Hoppas blåsten avtar. Även i Stockholm har det blåst rejält ett par dagar men lite jämförelsevis. Ha det gott!

 2. Go förmiddag Ditte!
  Var förbi här i går och läste flera inlägg så jag följer dig/strosar runt som du vet 🙂 Men kommentaren kom inte med, så nu fick jag med mig några inlägg till och gör ett nytt försök 🙂
  Tänka sig lilla charmiga herrn redan 5år.
  Grattis till honom och hela familjen!
  Stor kram!

  1. Vad lustigt att inte din kommentar kom med. Men det tekniska är inte alltid att lita på. Jag vet ju att du är med mig och det är så trevligt. Och idag fyller William fem år. Redan! Undrar var tiden tar vägen. Tack för din grattishälsning. Ska hälsa Wille och familjen. Stor kram?

 3. Sådan fin beskrivning av din hemmiljö!

  Det är ju hela 12 år sedan jag flyttade från Stockholm nu och mycket har förändrats. Jag minns i somras när det var så hett och jag befann mig just vid Ringens köpcentrum. Jag visste faktiskt inte hur jag skulle gå för att enklast komma till vattnet! Då skulle jag alltså ha begivit mig till dina trakter. <3

  Intressant det där med skrapan. Jag visste inte att den var först på plats i området! Tack för turen.

  Stor kram!

  1. Tack! Nästa gång du kommer och har tid, så hör av dig! Jodå, du skulle bara gått rakt ner från “Ringen” ca. 400 meter söderut så hade du varit vid vattnet. Och här var du helt nära mig. Folksamskrapan var först här vad gäller det moderna. Kajen var på dne tiden ett riktigt “tillhåll”-
   Visst har Stockholm förändrats men Söder har kvar mycket.
   Nu bor du ju också i en så vacker stad och var sak i livet har sin plats och tid.
   Stor kram!

 4. Vilken fin omgivning du har omkring dig Ditte!! Tänk att det lilla gör så mycket att se alla dessa byggnader, husbåtar och parker precis utanför husknuten. Underbara Stockholm!!
  Kram

  1. Vi uppskattar verkligen blandningen av vatten, båtar, grönområden och med stadspulsen helt nära- Södermalm är som en stad i staden. Och Stockholm tycker vi så mycket om.
   Kram!

 5. Igår var du bevisligen på hemmaplan. Har dock en känsla att du befinner dig på bortaplan idag, i Torrevieja kanske. Tänker på tiden när du la upp inlägget;-)
  Helt underbara bilder som vanligt. Har ju varit i dina trakter ganska ofta den här sommaren. Börjar känna igen mig faktiskt:-)

  1. Jodå, jag var på hemmaplan i går . Även en sväng upp till Hammarbys nya IP. Nu är jag på bortaplan och i Torrevieja. Planet gick 7 i morse och via Oslo. Men jag reste bekvämt så det var helt ok. Här nu i den tidiga kvällen +28. Har förstått att du varit i mina trakter en hel del i sommar och det är kul att du känner igen dig här.

 6. Jag tycker att ni bor centralt och bra även om det inte är mitt i smeten! Känner igen Pressbyrån där jag senast smet in om och köpte ett äpple medan jag väntade på sonen 😉 Läser att du befinner dig söderöver nu vilket väl passar bra när vädret går mot det svalare här på hemmaplan och temperaturerna blir behagligare kring Medelhavet.

  Kram

  1. Söder i sig är ju som en stad i staden och omgivet av vatten och här finns många grönområden och staden puls är helt inpå. Kom hit till den spanska sommarstugan igår och här pågår ju sommaren ett bra tag till. Kanske blir det rent av flera bad.
   Kram och trevlig fredag.

 7. Ja du har hittat det bästa av två världar! Och sen har ni ju en värld till, som ni kanske så småningom vänder kosan till? När höstmörkret faller över oss här upp i norr. Nog märks det skillnad redan, och jag är så innerligt glad över min flytt ner på byn så jag slipper neonfärgade kläder och pannlampor. Nog ska man ju synas ändå, men då räcker det med reflexer. Ha en skön helg, kram från pörtet

  1. Skönt för dig att nu bo i byn. Känns mer praktiskt och nära naturen är du ju ändå. Vi trivs väldigt bra där vi bor på Söder och sedan har vi ju den spanska “sommarstugan”. Men jag är ju inte där sommartid. Å andra sidan håller ju sommaren i sig här under längre tid.
   Kram och trevlig fredag.

  1. Vi bor väldigt bra här och ganska lugnt är det med tanke på närheten till allt vimmel. Fint med grönskan, vattnet och båtarna. Men västkusten är det ju inte direkt. Men fint ändå.
   Kram!

 8. Trevligt att se dina bilder ifrån ditt Söder. Jag känner igen mig på en del bilder och det är roligt. Men, Hammarby sjöstad, där känner jag inte igen mig.
  Du bor verkligen mitt i. Samtidigt som du har det lugnt omkring dig så bor du nära stadens brus och liv.
  Vackra bilder. Folksamhuset syns ju bra och även Åhléns klockan. Riktmärken som jag hade då jag kom till Stockholm som 20-åring i början av 60-talet.
  Hoppas att du får må bra och att allt är OK.
  Varm kram till dig.

  1. Välkomna hem! Förstår att du känner igen dig en del och både Folksamhuset och Åhlénsklockan har funnits med länge som landmärken. Men Hammarby sjöstad, södra Hammarbyhamnen, är ju nyare och byggs hela tiden ut. Vi bor bra och med vattnet och grönskan helt inpå och storstadens puls helt nära. Söder är ju som en stad i staden. Ser nu fram emot att få ta del av dina upplevelser från vackra Ångermanland.
   Jag mår bättre och lämnade igår Stockholm och Söder för en vända till den spanska sommarstugen
   Hoppas att du också mår lite bättre. Vet ju att det varierar.
   Stor kram!

 9. Ni bor precis i makens favoritområde.
  Bilden där man ser Åhlénsklockan, bara lite mer till vänster efter Ringvägen bodde mina föräldrar precis
  innan jag föddes.
  Svårt få bostad på den tiden så de hyrde ett rum.
  De gick ofta på Åhléns och åt middag.
  Efter mina föräldrars död hittade jag brev adressera till de så har den korrekta adressen.
  Titti

  1. Vi trivs väldigt bra här. Vatten,båtar,grönområden, restauranger, spännande designbutiker,caféer, kultur och puls finns. och Söder är som en stad i staden. Roligt att du känner igen dig här. Åhlénsklockan är ju “kult”.
   Ha det gott!

  1. Då är vi i alla fall två som trivs här. Vet ju förstås att Söder lockar många både till besök och att bo här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *