Skyltar

Hänt i veckan med Skyltsöndag – Välkomna hit!

Så är då 2020 här och och det är söndag.  Söndag innebär också att det är dags för årets första Skyltsöndag. Här är det ”skyltar” av olika slag som gäller. Med väldigt fri tolkning. Och det är bloggvännen BP som förtjänstfullt håller i trådarna. Mina skyltar är från det som hänt i veckan.

En hel del har hänt i veckan. Nyårsdagens morgon vaknade vi upp på Åland, i Mariehamn. En hel del har hänt i veckan. Det nya året firade vi in ombord på fartyget Birka och låg då kvar i Stockholm. Och under natten gick vi över till Åland. Nyårsdagens morgon vaknade vi i Mariehamn och till denna vy. Segelfartyget Pommern och ett strålande vinterväder.

Mycket har hänt i veckan

och 2019 lämnade plats för  ett nytt decennium,2020. Och det nya året välkomnade vi med att skåla i champagne.

 

Stockholmsvädret har varierat i veckan och inte direkt haft den blå färgskalan. Undantag nu lördag -söndag. Men en utevistelse har jag dagligen fått till. Dock inte direkt av det längre slaget.  Skrattade gott åt denna skylt som jag hittade utanför restaurang Södra Sällskapet på Södermalm. Alltså ”tapas” är spanska smårätter, men här har  de tydligen gått  en kurs i italienska. Har i alla år levt i tron att dessa smårätter på italienska kallas ”antipasti”. Men kanske har en ändring skett.

Att tapas nu blivit italienska undrar jag om det är ett nytt påfund som hänt i veckan. Undrar om detta byte, att spanska tapas nu blivit italienska tapas har hänt i veckan. Trodde att motsvarigheten till tapas hette antipasti i Italien.

Nytt verkar det även vara att husgaveln på Södermannagatan bytt reklam. (Och längs den här gatan och i angränsande kvarter finns det alltid gott om skyltar av olika slag. )

Mer hänt i veckan. Husgaveln på Södermannagatan på söder har fått ny reklam.Mer hänt i veckan. Husgaveln på Södermannagatan har fått ny reklam. Längst ner till höger står ”hand made media”.

I veckan blev det lunch med dotter Helen. Vi satsade på asiatiskt och åt på restaurang Pong i ”Skrapan” på Götgatan.Gott och trevligt. Skrattade gott när jag beställde öl, thailändska Chang och fick ett glas från Carlsberg.

Lite sport

har det också varit i veckan. Och inte bara skidåkning på tv. Barnbarnet Max har med sitt Uppsalalag spelat fotbollscup och givetvis var mormor Ditte på plats och hejade.

En del skyltar fanns är i Strandhallen på Tyresö-

Skylten nedanför tycker jag inte alls skulle behövas. Men jag har förstått  att det finns behov av att påminna om dessa egentligen helt självklara saker.

 

Mer sport! Men lite mer mindre konditionskrävande än både skidor och fotboll är det att spela ”shuffleboard.” Detta ägnade jag mig åt i går tillsammans med döttrar, vänner och barnbarn. Vi samlades i Uppsala, på restaurang/sportbaren Interpool för spel och lunch.

Hänt i veckan är också ett trevligt besök i Uppsala med tillhörande spel av shuffleboard. Jätteroligt!Hänt i veckan är också att det blev ett trevligt besök i Uppsala med lunch och shuffleboardspel. Själva shufflebordet. Barnbarnet Max är på gång att skicka iväg sin”sten”. (Spelet påminner lite om curling.)

Man kan spela i lag eller  två och två. Och det gäller att få stenarna som  skickas iväg på bordet att stanna inom angiven poängruta. Deltagarna spelar varannan sten.  (Motståndarens sten kan slås ut men det är då lätt att själv också hamna utanför bordet) Först till 15 vinner.

På hemvägen passerade vi vid resecentrum i Uppsala, stationen, Olof Palmes plats. Har passerat här många gånger men inte tidigare lagt märke till skylten. Men den har funnits där sedan 2010- 20111 när stationsområdet var klart efter omfattande ombyggnad.

 

Nästan hemma igen. Här ser jag när jag går ner längs Östgötagatan ett par kända landmärken, både Globen och den nya skyskrapan, Stockholm New. 

 

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in! Välkommen att vara med.

26 svar på ”Hänt i veckan med Skyltsöndag – Välkomna hit!”

 1. Är man bara ute och rör på sig så hittar man allt skyltar. Du har ju varit i farten en hel del.
  Det thailändska ölet är gott, tycker jag, om jag nu överhuvudtaget vill ha någon öl. Men att servera i fel glas, jaja, Chang var väl i disken 😀
  Jag har förstått att shuffleboard blivit populärt. Hos mina barnbarn var det också spel på G, men mera som ”Den försvunna diamanten”. Lowe var begeistrad, han skulle flyga till Kairo hela tiden 😀
  Ha det så gott! Stor kram!

  1. En del rörelse har det blivit och skyltar finns ju överallt. Öl dricker jag inte så ofta men till mat med lite sting i så tycker jag dte är gott. Och då helst thailändskt eller kinesiskt. Vi hade en jättetrevlig och rolig eftermiddag och alla, stor som liten, var med och spelade shuffleboard. Något som alla från kanske 3 år och uppåt kan göra. Diamanten känner vi igen. Kul spel och vi spelar det också. Minns det också från det att döttrarna var små.
   Ha det fint du också- Stor kram

 2. Det är helt otroligt så många skyltar det finns överallt! Man ser dom inte alltid, men dom finns.
  Jag tror att man kallar antpasti för tapas, för att svenskarna vet vad tapas är… Ett sätt att marknadsföra helt enkelt! Hihi!
  Kram

  1. Ja, skyltar finns det men det är lätt att gå förbi. Nu har jag ju sällan bråttom så jag ser många Italienska tapas låter lustigt. Kansk efår man träna in nya ord hos besökarna. Kanske skulle de bli nyfikna om det stod italienska antipast. Eller varför inte slå till med spansk antipasti.
   Ska nog föreslå detta nästa gång jag går förbi.
   Kram

 3. Vilken skyltsöndagspremiär för 2020!
  Studsade också till när jag såg ”Italian” tapas. Det skulle nog spanjorerna anse vara våldtäkt på ordet tapas. I min enfald trodde jag att antipasti var förrätter, möjligen aptitretare, men tapas är de definitivt inte.
  Kollade ”Hand Made Media”. Kunde liksom inte låta bli. Vilket smart företag som öppnade 2017 och ”slog till direkt” när det helt plötsligt blev ”inne” med reklam på husväggar. Dom målar alla väggar från hand, ståendes i en skylift! vilken affärsidé, även om just den här målningen var aningen blek tycker jag jämfört med tidigare jobb. Undrar vad de tar i timmen, för det konstnärliga utförandet är superbra.
  Tyresö FF:s skylt är tyvärr ett bevis på hur vissa föräldrar uppför sig vid sidlinjen. Tragiskt att skylten tyvärr behövs…
  Shuffelboard i den formen kände jag inte till. Då har jag lärt mig nåt nytt igen.
  En härlig skyltmix! Tusen tack för den och länken:-)

  PS. Sista bilden med den belysta Globen är helt underbar. DS.

  1. Här blev jag helt konfunderad. Hade det stått italienska antipasti, något man äter före pastan, så had ejag inte reagerat. Men italienska tapas? Nääää!
   Ska nog titta in och fråga i veckan hur de tänkt. För Södra sällskapet i sig är en bra restaurang..
   Visst har detta företag ”Hand Made Media” lyckats bra. Jag har ju haft med en hel del reklam/skyltar från denna gavel på Södermannagatan men har inte sett när den kommit till. Tyckte också denna var blek men kanske har kunden beställt den så här. Stannar alltid till här en stund
   Visst är det tragiskt att en sådan skylt som finns här i Strandhallen ska behövas.Men vad gäller de matcher max spelade så var all publik entusiastisk och sportslig. Bara trevliga tillrop.
   Jag har spelat shuffleboard tidigare men då på marken. Kul då också. Nu var vi 11 stycken i åldrarna 6-70 och hade jättekul.
   Sista bilden tycker jag också om. Känns som om jag är hemma.

 4. Som du säger, ledsamt att skylten om fotbollsreglerna ens ska behöva finnas. Självklart. Har dock aldrig sett ”leka fotboll”, låter helkonstigt för mig. Sonen hade ett tag pippi på att säga ”köra” om allt, så i skolan körde de fotboll. Tror inte att det var han som var upphovet till det utan att ungarna sa (säger?) så.

  Italienska tapas låter konstigt. Men småtugg är väl inte tillräckligt fint. Och är det det som antipasti betyder? Har alltid undrat men faktiskt inte brytt mig om att ta reda på det. Jag har alltid tänkt mig ”emot pasta” och inte fattat varför man har det men det ska så klart vara före, ante-. *slår mig lite för pannan*

  1. Antipasti på italienska är smårätter/förrätter före pastan.Sedan kommer varmrätten.
   Vad gäller ”leka fotboll” så är det nog tänkt att det hela ska vara inriktat på lek i de yngre åldrarna och på den här nybörjarnivån i fotboll. Ja, egentligen i alla idrotter. Allvaret kommer tids nog om de fortsätter. Bra tycker jag. Och att leka är ju bra på många sätt. Idag är det inte direkt så många barn som kan leka eller gör det. Det blir lätt mycket stillasittande….

 5. Vissa föräldrar ska nog inte lägga sig i barnens lek alls. Ska inte behövas sådana skyltar egentligen. Oj du har rest ända upp till Uppsala denna vecka 😉 Men mormor kan väl inte hålla sig borta liksom 🙂

  1. Illa att liknande skyltar ska behövas men den här fanns nog på förekommen anledning. Denna fotbollscup var väldigt trevlig och med en stöttande och positiv publik- Så som man önskar det ska vara. Nej, mormor vill gärna vara med i leken.
   En tur till Uppsala blev det för att fira döttrarna lite i efterskott. Att spela shuffleboard var roligt och något vi alla, från den yngste på 6 år och till oss äldsta på 70, kunde göra tillsammans.

 6. Italian tapas, haha. Det är till att blanda ihop smårätter det! Antipasti är förrätter fick jag veta när vi fick minst fyra sådana innan huvudrätten togs fram när jag var i Toscana för ett antal år sedan.
  Härliga skyltar helt i min stil och Pommern är förstås den allra finaste. Tänk bara vilken galjonsfigur hon har.
  Tack Ditte!

  1. Tack! Antipasti är ju smårätter man i Italien kan få serverade före pastan. Något helt annat än spanska tapas.
   Fint att vakna nyårsdagens morgon och med Pommern i vårt akterfönster. Och visst är galjonsfiguren fin. Tänker alltid på alla äventyr som POmmern varit med om. Spännande! En väldigt fin morgon var det också. Resan hem genom skärgården blev också väldigt fin i det vackra vädret.

 7. Fint skyltat som vanligt hos dig, Ditte….och du om någon vet väl att det heter antipasti på italienska och tapas på spanska 😀 Vilken miss dom gjorde eller så var det ett tillfälligt hjärnsläpp 🙂
  Ha en fin avslutning på helgen <3

  1. Tack” Det blev en del varierade skyltar från den gångna veckan. Och just denna utanför restaurangen kändes fel. ”Italienska tapas” – undrar hur de tänkte här-
   Får nog gå in och fråga. Kanske ett reklamtrick? Men lite långsökt.
   Önskar dig också en fin avslutning på helgen.

 8. Vilken varierad och lyckad skyltsamling du ger oss! Shuffleboard var en ny sport för mig, ser jätteroligt ut, skulle gärna testa! Italienska tapas, lite så man rodnar måste jag säga. Undrar om fler har reagerat…
  Elgigantens maffiga reklam hade inte särskilt tilltalande design, dessutom visste jag inte med en gång vad de gjorde reklam för! Hörlurar antar jag, fast säker är jag inte.. Nej den var riktigt dålig.
  Men det är inte du,tvärtom, kram!

  1. En del har hänt i veckan så skyltarna blev en bra sammanfattning av den. Kanske ska man inte kalla shuffleboard en sport,men roligt är det. Kan verkligen påminna om curling på ett bord. Tror du skulle gilla det. Vi hade väldigt roligt i alla blandade åldrar.
   Jag har då aldrig sett italienska tapas. Undrar hur d etänkte här. Hade det sått ”antipasti” vore det begripligt. Får nog titta in i veckan och fråga.
   Håller med dig om att Elgigantens reklam var black i färgerna. Här på husgaveln brukar reklamen variera. Den målas för hand och brukar vara betydligt mer färgglad.
   kram

 9. Många härliga skyltar, och visst låter italienska tapas väldigt fel!
  På Restaurang Pong i skatteskrapan har även jag varit och ätit. Tokigt att få ett glas från Carlsberg när man beställt Chang!
  Shuffleboard finns här på Olearys på MoS, men jag hade ingen aning om hur man spelar det, så tack för all info! Vet att min kompis Y och hennes nära och kära valde att spela shuffleboard den 23/12 istället för att sitta hemma framför TV:n på uppesittarkvällen. Kanske blir det tillfälle att prova på det spelet i år?
  Ha det gott!

  1. Tack! Och jag reagerade verkligen på italienska tapas. Har aldrig sett det förr. Får nog gå in och fråga hur de tänker. Antipasti, det man äter före pastan, hade ju varit mer passande.
   Shuffleboard brukar finnas på sportbarer, liksom dart och biljard. Jag har spelat shuffleboard tidigare ombord på kryssningsfartyg men då på golver och med ”rakor” som man skickar iväg ”puckarna” med. Vi hade jätteroligt här på ”Interpool” och alla kunde vara med. Testa gärna att spela.
   Ha det gott du också.

 10. Vilken härlig start på Skyltsöndagsåret från din sida! Så många braiga skyltar. Den där från Tyresö FF är ju synd att den behövs, men en väldigt bra påminnelse till både spelare och publik.
  Shuffleboardspel har jag aldrig sett, men det såg himla kul ut och som ett spel där alla kan vara med, ungefär som petanca 🙂

  Ha en fin trettondag!

  1. Full fart har det varit i veckan och med många trevligheter. Så lite skyltar blev också fångade. Visst är det trist att det ska behövas ”uppförandeskyltar” i sportsammanhang men de finns nog på förekommande anledning. Nu var det en väldigt trevlig och stöttande publik när Max spelade. Bra så! Vad gäller shuffleboard brukar det finnas liknande på kryssningsfartyg men då spelar man på däck med längre ”rakor” som man knuffar iväg puckarna med. Och visst är det lite som petanca. Himla kul hade vi i alla fall.
   Önskar er också en fin trettondag.

 11. En riktigt spännande skyltning! Trevligt att kunna vara med och supporta barnbarnen på matcherna … och trevligt att spela med eller mot dem i t.ex. shuffleboard, som jag aldrig sett förut. Ser kul ut!
  Ha en fin Trettondag!
  Kram

  1. Tack! Lite gott och blandat från den gångna veckan fick det bli.En trevlig vecka! Och skyltar stöter man ju på både här och där. Shuffleboard var väldigt roligt att spela och alla åldrar(nästan) kan vara med
   Önskar dig också en trevlig trettondag.
   Kram

 12. Stockholm bjuder verkligen på många olika och fina skyltar. En trevlig vecka på alla vis förstår jag att ni har haft. Möten med barn och barnbarn är verkligen inte det sämsta.

  Nu önskar jag dig en fin trettondag!

  Kram

  1. Skyltar finns det gott om och nu fick det bli skyltar jag mött under veckan i olika sammanhang. En bra vecka har det varit och att träffa barn och barnbarn är alltid roligt. Nu blev det ju också lite firande av födelsedagar.
   Önskar dig också en trevlig trettondag.
   kram

 13. Kul att de byter fasadreklam på husgaveln.
  Det blev en kul bild med ölflaskan och ölglaset.

  Lyktstolpen vid resecentrum har fått några tilläggsskyltar i form av klistermärken.

  Ja, nog är det en ny vy med Stockholm New.

  1. Tror att detta är en attraktiv annonspelare. Men Elgigantens reklam kändes blek om jag jämför med de som brukar vara här. Tycker den kunde varit piggare. Log när jag såg det thailändska Chang serveras ur ett helt annat glas. Värt att förevigas.
   Missade nog klistermärkena när jag publicerade inlägget.
   Stockholm New gör i alla fall att jag hittar hem. Tyvärr skymmer numer en del nya hus Globen men ibland syns den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *