Skyltar Stockholm

Smak av Södermalm i dagens Skyltsöndag

11 augusti, 2019

Söndag igen! Och dags för ännu en trevlig och rolig ”Skyltsöndag” som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det ”skyltar” av olika slag som gäller och tolkningen är väldigt fri. Veckans skyltning är gårdagsfärsk och hämtade från mina kvarter på Södermalm i Stockholm. Och det blir en smak av Södermalm-

Smak av bubbel kanske jag får vid nästa besök hos frissan. Det första stoppet blev hos min “söderfrissa” (har ju en i Spanien också)  Här känner jag mig alltid välkommen. Och kanske får jag nästa gång en smak av gott bubbel .

En smak av Södermalm

bjuder jag på i dagens skyltning. Allt är förvisso inte ätbart men ordet smak kan vid passande tillfällen bytas mot “intryck”. Gårdagens skyltpromenad hade ett mål i sig men det blev inte den kortaste vägen dit. Och att ta en extra sväng här i kvarteren gör jag gärna. (Mer om gatorna och miljön i mitt närområde på Söder berättade jag om i ett inlägg i maj.)

Visserligen har vårt hushåll mängder av verktyg men jag stannade ändå till vid butiken som hyr ut dem. Och om någon har behov av verktyg som inte finns hemma så är ju detta att hyra ett bra alternativ.   Och med “våga själv- förtroende”.  Uppmuntrande!

 

Vid  Medborgarplatsens olika tunnelbaneuppgångar finns rejäla  och tydliga skyltar som visar vägen. Här kom även “Max” med på köpet.  Förr låg här i många år en kinesisk restaurang men den har alltså slagit igen.

 

Vid Medborgarplatsen

vek jag av från den folktäta Götgatan och tog Tjärhovsgatan. En smal gata med sin personlighet. Själva namnet  kommer från att det här på gatan låg just en “tjärhov”. En tjärhov var en byggnad där man arbetade med tjära och där vattenhaltiga avsättningar från tjära togs bort. Flera sådana fanns förr på Södermalm. (Omskrivna även i Fogelströms Stockhholmsskildringar)

Jag går förbi Katarina brandstation, Stockholms äldsta brandförsvarsanläggning som är från 1876.  Fint att lyktan finns kvar. 

Strax efter brandstationen ligger hotell NOFO. Här finns en mysig innergård med en bar och vid fina dagar är det fint att slå sig ner utomhus. Här tror man inte att det är mitt i Stockholm man befinner sig.

På hotel NOFO:s innergård kan man få smak av det goda på olika sätt.Ett mysigt vattenhål mitt på Söder är  hotell/vinbar NOFO. Och med smak av det goda på flera sätt. Rekommenderas.

 På Södermannagatan

hade jag målet för min promenad. Men innan dess såg jag den här skylten vid Axel Landqvists Park, en av alla  parker som finns här på Söder. I höstas fanns här en liten kiosk, “Smör” som serverade en massa godsaker, men är i år ersatt av en “gelatokiosk”. (Kiosk som säljer glass.)

Kul skylt!

Husgaveln på Södermannagatan har jag haft med i Skyltsöndag i olika omgångar. Och visst är det en bra reklampelare. Motiven byts ut ungefär en gång i månaden och varierar. Just nu är det reklam för en film här.

Reklam för filmen “Once upon a time in Hollywoood.” En film av Quentin Tarantino som utspelar sig i Los Angeles 1969 samtidigt som Mansonfamiljen härjar där. (Mördar på uppdrag av  Charles Manson)

Södermannagatans mellersta del. Här känns det inte som om det är i huvudstaden man befinner sig. Caféer, småbutiker, gallerier och konsthantverksbutiker avlöser varandra.

 

Den lilla kinesiska “hålet i väggen restaurangen”

Fang Yuan Shi Wu på Södermannagatan 37 är målet för promenaden.  Detta efter att ha gått ca 1500 meter extra.  En restaurang som erbjuder ett fåtal rätter och som lagas efter hand man beställer. Man kan äta på plats eller ta med maten hem-

SSmak av Kina får man helt klart på den lilla restaurangen "Fang yuan shi wu. "Restaurangens namn betyder ungefär “smak av enkel mat”. Och visst är maten enkel  men verkligen god och väldigt kinesisk.

Kinesiskt öl passar bra till. Och eftersom den inte finns på “bolaget”  kan det vara bra att köpa med sig ett par flaskor hem.

Smak av gott kinesiskt öl-

Rätterna som lagas och serveras är få och kan lätt av och anpassas efter kundens önskemål.

Jag beställde “sezhuanbiff” med wokade grönsaker, en ganska stark rätt från södra Kina. Här är chili, röd peppar, vitlök och ingefära tydliga smaksättare. En rätt med sting i. Och som komplement, en lite mildare kycklingrätt.

Och kvällens middag blev verkligen en smak av Kina men hemma på Söder. Så gott!

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

Du Kanske Också Gillar

24 Kommentarer

 • Svara Emma, Sol som sol? 11 augusti, 2019 | 14:16

  Haha, den där fula skylten! Helt rätt, fler som läser den än min blogg i alla fall!
  Mäh, det har ju ALLTID legat en kinakrog där vid Medborgarplatsen …
  Lampan, den var väldigt vacker!

  • Svara Ditte 11 augusti, 2019 | 17:10

   Den krogen försvann i våras och sedan har lokalerna byggts om till en “Max” hamburgerrestaurang. Lite trist, men utbudet här på Söder av restauranger är väldigt stort. Och de som drev den blev inte direkt yngre- Jag tyckte skylten var kul, men vacker är den inte Hade inte lagt märke till den tidigare. Kul att man valt att behålla brandstationens gamla lampa och på husväggen finns en betydligt större skylt att det är just en brandstation.

 • Svara Titti/Umeå/Huay Yang. 11 augusti, 2019 | 14:16

  Trevlig middag om ej i Kina.
  Nofo har jag bott på flera gånger men då hette hotellet något annat.
  Columbus kanske?
  Fortsatt trevlig söndag.

  • Svara Ditte 11 augusti, 2019 | 17:14

   Maten här är verkligen jättegod och om jag blundade kunde jag föreställa mig att jag var i Peking och åt. Bästa stället om man vill ta hem mat som verkligen är autentisk. Brukar laga en del kinesiskt och annan asiatisk mat då och då men ibland är skönt att ta hem.
   Tror också att NOFO hette Columbus tidigare. Fint hus som har anor sedan 1700-talet. Och en mysig innergård.
   Önskar dig också en fortsatt fin söndag.

 • Svara Znogge 11 augusti, 2019 | 14:17

  Vilken snygg skyltning och trevliga smakbitar från din del av staden! Den avslutande middagsbilden såg inte fel ut den heller..

  Kram och ha en härlig söndag!

  • Svara Ditte 11 augusti, 2019 | 17:16

   Tackar! Av förklarliga skäl har min utevistelse i veckan inte kunnat sträcka sig så långt men jag tog en omväg för att ta hem maten. Och riktigt gott var det.
   Önskar dig också en fin söndagskväll.
   Kram!

 • Svara Ama de casa 11 augusti, 2019 | 18:42

  Härlig skyltning och tack för ännu en rundvandring på Söder 🙂 Gillade skylten som hade så många läsare – himla kul! 😀

  Såg dokumentären om Manson och hans “familj” på svtplay häromdan. Verkligen en riktigt ruggig historia, men bra berättat.

  Ha en fin söndagskväll!

  • Svara Ditte 11 augusti, 2019 | 19:19

   Tack! Just nu kan jag ju inte röra mig helt som jag vill så det får bli kortare varianter. Och det vill till att det finns lite sittplatser längs med vägen. Men jag brukar ha tur. Visst är skylten vid parken ang. antalet läsare bra. Fyndig!
   Dokumentären om Manson är hemsk och jag tror nog jag avstår att se Quentin Tarantinos film. Men denna husgavel är ju en väldans bra reklampelare för olika saker.
   Önskar er en fin kväll.

 • Svara anemonen 11 augusti, 2019 | 19:44

  En fantastisk färgstark och trevlig skyltning. Lyktan på brandstationen var så vacker och säkert inte ny heller.

  • Svara Ditte 11 augusti, 2019 | 20:35

   Tack! Just nu är jag p.g.a.sårskada lite förhindrad att röra mig så det får bli i närområdet. Men jag har mina stråk. Och visst är det roligt att lyktan på brandstationen fått finnas kvar. Jag tycker också den är jättefin. Tror den hängt med sedan slutet av 1800-talet då brandstationen kom till.

 • Svara Susjos 11 augusti, 2019 | 22:32

  Så fina skyltar från ditt söder! Lyktan vid brandstationen är ju såå fin!
  Hotell NOFOS vinbar känner jag till, där har jag varit på vinprovning nere i källaren! Tarantinos film har jag hört talas om, så många kända skådespelare med, men såg ett avsnitt om Manson häromkvällen..så jag vet inte jag om man ska se filmen?
  Kram och godkväll!

  • Svara Ditte 12 augusti, 2019 | 09:00

   Jag kommer ju inte så långt just nu till fots men dagliga promenader blir det.
   NOFO är trevligt och med en mysig innergård så här års. Ja, i fint väder…Kul att du varit där. Jag tror jag avstår Tarantinos film. Såg också
   häromkvällen Manson på tv så filmen är jag nog tveksam till. Men den här husväggen är en bra reklamplats och det är svårt att gå förbi utan att notera vad som finns.
   Kram!

 • Svara Paula 11 augusti, 2019 | 23:17

  Klockan är över elva på kvällen och nu kurrar det i min mage! fy på dig Ditte, nej det är ju fy på mig som hälsar på så sent på dygnet. Min mage har fått tre stora morötter att tugga på till kvällsteven, men vad är väl det mot dina godsaker. Och bland alla fina skyltar du kommer med så gillar jag allra bäst den lilla meningen: Prata med…Hon är snäll!
  Får du alltså bubbeldricka hos frissan? Det var inte illa, såna finesser håller dom inte med här på vischan!
  Natti och tack för fint bidrag!

  • Svara Ditte 12 augusti, 2019 | 09:05

   Morötter ska vara nyttiga sägs det. Men jag undrar för vadå…Jga kan också tycka att morötter är gott att tugga på ibland. Den här lilla kinesiska restaurangen är en pärla här i storstan och på många olika sätt. Maten som görs är väldigt god, personalen likaså och miljön är så rar. Just som skylten här. “Hon är snäll”. Vad gäller bubbeldricka har det ännu inte hänt att jag blivit bjuden på det. Men den står i deras skyltfönster. Så kanske blir det nästa gång. Nej, skulle inte tro det.
   Kram och god morgon.

 • Svara BP 11 augusti, 2019 | 23:50

  Vilken absolut perfekt rubrik till inlägget! Suveränt!
  Don för person – vilken fyndig slogan för verktygsuthyrningsfirman. Visste faktiskt inte att sådana fanns, byggmaskiner och sådant har jag sett, men aldrig verktyg.
  Att gamla Ming Garden som öppnades 1977 vid Medis gick i graven gjorde ont. Vi var där ganska ofta på 1980-talet och där fanns många stammisar från Söder som åt. Åsså flyttar Max in där, suck i kvadrat…
  Skylten med Brandstation är ju kult, kul att den bevarades.
  Den nedklottrade stolpen är min favo! Klockrent budskap på lappen, och du som såg den är ju ett bevis på att “den funkar” – hahaha:-) Älskar sådan humor:-)
  Tsingtao har jag ofta frågat mig varför denna öl inte finns på Systembolaget. Jappi-kedjan säljer ölen, men de säljer den inte för avhämtning. Visste inte ens att man fick göra det om det inte är en lättölvariant då såklart.

  Vilken toppen skyltkavalkad från Söder! Tusen tack för den och länken:-)

  • Svara Ditte 12 augusti, 2019 | 09:47

   Tackar!Det blev en del “gott och blandat” från mina kvarter. Verktygsfirmans reklamskyltar är roliga och säkert finns behov av att hyra. Japp, Ming Garden(kom inte på namnet så tack för hjälpen) är nu ett minne blott. Försvann i våras. Tyvärr. Jag har också varit en hel del på Ming Garden förr och det var ju ett stamställe för många. Katarina brandstation har ju funnits länge och säkert är lyktan ett gammalt minne. Lite kult sådär-
   Stolpen tycker jag är rolig och lte typisk “söder”.
   Har försökt att beställa Tsingtao på Bolaget. Den finns ju på en del kinesiska restauranger. Tror att styrkan på den jag fick med hem är som melllanöl- Har inte flaskan kvar. Men de skulle inte sälja starkare än det som är lagligt för att ta med. (Men på plats finns även vin och säkert en starkare variant av Tsingtao också)

 • Svara Eva 12 augusti, 2019 | 09:51

  Ja här är det inga tråkigheter inte, utan skojiga saker god mat o spännande platser 🙂 Det gillas o inte är denna gången annorlunda heller tack för visning o kram fin måndag

  • Svara Ditte 12 augusti, 2019 | 10:08

   Nej, att ha tråkigt gillas inte så även om mitt sår på benet hindrar mig från att göra så mycket så ger jag mig ut en stund varje dag. Och kameran är med.
   Kram och trevlig måndag.

 • Svara Ami 12 augusti, 2019 | 10:26

  Haha, ja den “fula” skylten var ju nästan den bästa 😀
  Och vilken god avslutning det blev på söndagen!
  Stor kram!

  • Svara Ditte 12 augusti, 2019 | 10:30

   Den “fula” skylten gillade jag också. Lite typisk “söderhumor” här. Och området i sig är trevligt så då blir det lite dubbelt upp.
   Och god mat blev det. Damerna här kan verkligen laga god kinesisk mat.
   Stor kram!

 • Svara Veiken 12 augusti, 2019 | 11:20

  Det finns så mycket i vår närmiljö. Det gäller “bara” att se det! Du har i alla fall haft dina ögon vidöppna på din promenad. Tack för förklaringen om tjärhov. Det finns en Tjärhovsgata i Uddevalla också. Har alltid undrat, men nu vet jag! 🙂 Kram

  • Svara Ditte 12 augusti, 2019 | 12:02

   Visst finns det och det tar jag vara på. Tyvärr är jag just nu begränsad av min sårskada så jag kommer inte så långt på promenaderna. Så bra att du nu vet vad en “tjärhov” är- Och jag lärde mig nu alltså att det finns en sådan även i Uddevalla.
   Kram!

 • Svara Anki 13 augusti, 2019 | 14:06

  En rolig och omväxlande skyltning från din del av Stockholm! Snyggt jobbat!
  Kram

  • Svara Ditte 13 augusti, 2019 | 14:22

   Tack! Nu är jag lite begränsad i rörelserna och får hålla mig till närområdet. Men det finns en hel del här också.
   Kram!

  Kommentera