Allmänt

Behovsanpassad dag med stor flexibilitet

Gårdagen var en mellandag. Alltså en dag så  var sådär mitt emellan. Grått och blåsigt ute så någon längre promenad lockade inte.  Funderade på  hur jag skulle spendera dagen. Ingenting var heller inplanerat. Och efter att ha  funderat lite bestämde jag mig för att det fick bli en behovsanpassad dag med stor flexibilitet.

En behovsanpassad dag har övergått i tidig kväll. Mörkret har sänkt sig över Stockholm och Södermalm. En behovsanpassad dag har övergått i tidig kväll och mörkret har sänkt sig över Stockholm och Södermalm. PÅ andra sidan Hammarbykanalen ligger Hammarby Sjöstad.

En behovsanpassad dag

Jag fick fundera lite över vad jag skulle fylla dagen med. Men någon större tankeverksamhet behövdes inte. Inga listor heller. Utan jag ägnade mig åt det jag för stunden kände att jag hade lust med. Jag löste korsord, läste, tog en sväng upp till Ringens köpcentrum tittade in i  Akademibokhandeln. Några fynd blev det  i bokväg och en ny almanacka för 2020. Och på hemvägen köpte jag med mig en bukett röda tulpaner.

Efter en sen lunch, en”hemmagjord” räksmörgås, bestämde jag mig för att byta gardiner vid matrumsfönstret Nej, då några julgardiner har jag inte men kände för en ljusare variant. Maken var behjälplig med strykningen men upphängningen ville jag göra på egen hand. men fick glada tillrop under tiden.

Gardinerna är på plats, sydda i Peking. Och jag är nöjd med bytet. Våren är ju på väg. 

Tulpanerna påminner lite om våren som komma ska.

 

Julen är slut och någon julfantast är jag inte. Men jag har några “tomtedjävlar” som får titta fram ur sin låda om vi är hemma.Nu var det dags för dem att återgå till sina vrår i lådan.

Tomtar i variation. “Ljustomten” längst till vänster har följt mig i 70 år. Visst är han sliten men han får hänga med ett tag till.

Denna behovsanpassade dag kände jag för att laga en smakrik skaldjursgryta till middag. Och tid tog den att laga. Men det har jag å andra sidan gott om.  Soffhäng med “På spåret”, korsord som jag och maken försökte lösa, en “bloggvandring” och lite smidande av resplaner upptog resten av kvällen. Så inte var det några svårigheter alls att få till en lagom behovsanpassad dag. Tror jag ska ta fler sådana dagar.  Å andra sidan har jag dem ju nästan alltid. Men har kanske inte direkt tänkt i de banorna.

Funderade över dagen på balkongen med utsikt mot Hammarbyslussen och konstaterade att en behovsanpassad dag fyllde sin funktion. Gick i sena kvällen ut på balkongen och funderade över dagen. Kunde konstatera att en behovsanpassad dag fyllde sin funktion.

 

52 svar på ”Behovsanpassad dag med stor flexibilitet”

 1. Fina vårlika gardiner , tulpanerna gillas också.
  Fick nästan lust byta ut våra vinröda i vardagsrummet men väntar kanske ett tag till innan det blir ljusgrönt.
  Julen försvann på Nyårsafton, kändes skönt.
  Fast en blå hyacint har jag, köpt för 5:- på Coop i torsdags.
  Ha en fin helg.

  1. Nu får våren gärna så smått börja komma och både gardiner och tulpaner ger lite känsla åt det hållet. Jag har en blomma kvar på amarylisen och sedan är en ny stängel på väg men den får vara kvar.
   Strålande väder i Stockholm idag så skönt.
   Önskar dig också en fin helg.

 2. Det lät som en väldigt behaglig dag på alla vis tyckte jag. En sådan dag som behövs lite då och då. Gardinerna blev väldigt bra och tulpanbuketten gav onekligen en liten föraning om våren. Här finns en styck tomte framme men den återgår snart till en tillvaro i skåpet igen. När granen får respass återstår att se men den ska ju bara ner i en låda och upp på andra våningen. Vi såg också “På spåret” men jag tyckte det var en tråkig match som saknade spänning men så blir det ibland. Ärligt talat var jag lite förvånad över att det ena laget inte kunde evangelisterna. I min värld hör det till allmänbildning men allt förändras.

  Kram och ha en trevlig lördag!

  1. Det blev en bra dag och jag hade liksom inga planer på något alls. Trots att jag är pensionär är ofta dagarna ganska fyllda och jag vill gärna ha det så. Dessa gardiner har vilat sig i form ett tag men jag gillar dem. Lägenheten i sig är väldigt ljus, söderläge och gardinerna ger lite vårkänsla. Tulpanerna också. Årets första som jag köpt.
   Har liknande åsikt om “På Spåret” igår och som sagt evangelisterna borde ju ha suttit plus en del till. Men så kan det bli….
   Har haft en jättebra lördag med trevligheter.
   Hoppas du också haft och har en bra lördag.
   Kram

 3. Hej Ditte!
  Ja du skulle ha lite mer behovsanpassade dagar tycker jag 🙂 Om jag får tycka 🙂 Du är ju mest på resande, gående fot.
  Mr B var väl nöjd 🙂 Jag har alltid såna dagar men det är inte efter behov kan jag säga…
  Kram och hälsa Bosse!
  P ♥♥

  1. Hej P!
   Jaså, du tycker det. Kan nog ligga lite i det. Mycket resande och gående är det ju. Men jag tycker ju om när det händer lite. Ibland kan det ju hända lite väl mycket. Dock självförvållat och roligt. Än så länge orkar jag och trivs med det. Man vet ju aldrig när dagen kommer då det inte är lika lätt längre att ta sig runt.
   Bosse hälsar!
   Kram

  1. Jodå, det blev en bra dag. Och väldigt skönt att inte ha något alls bestämt som ska göras.
   Önskar dig också en fin helg.

 4. Ja, nog är det väldigt mörkt ute fortfarande.
  I dag sken solen en stund, det hjälpte mycket!
  Och vi går mot ljusare tider. Men än behövs levande ljus och lampor av olika slag.
  Ha det gott!

  1. Visst är det! Kändes bra att få hem både tupaner och ljusare gardiner. Idag har vi haft strålande sol i Stockholm och lite vår kunde anas. Dock ytterst lite men kändes hoppfullt.
   Mörkret kommer ju fortfarande tidigt så här hemma är det mängder av levande ljus och en del stämnings och punktbelysning.
   Ha det fint du också.

 5. Det låter helt underbart! Såna dagar borde man unna sig ofta, minst en i veckan i alla fall. Jag är lite som du, jag klättrar lätt på väggarna om jag inte har något konkret att ta mig för, men tänker ofta, att så skönt det vore med en dag utan måsten. Det händer någon gång då och då…
  Fin dag hade du och fint även med bortplockning av julen, för att göra plats för vårens budbärare, Tulpanerna…även om de snart finns året runt, vilket är synd. Minns med glädje förr, när det verkligen var ett vårtecken med tulpaner i butikerna. Snygga köksgardiner…och vårliga…

  1. Det blev en riktigt bra dag trots att jag var tveksam i starten. Och en del blev gjort utan att jag knappast tänkte på det. Gardinerna beställde jag i Peking och tog med hem. De har använts flitigt men det är roligt att byta så dessa har vilat sig i form ett par år. Men nu är de i tjänst igen. Tulpanerna kändes lite vårliga och fick följa med hem. Men visst är det lite trist att de nu finns nästan året om.
   Idag har det varit strålande sol i Stockholm och en känsla av vår infann sig under några timmar. Så skönt!

 6. Det var ett mycket annorlunda uttryck på en dag! Du fick dock gjort väldigt mycket “för stunden” och för alla ingivelser. Snygga gardiner, som du satte upp nu! Ja, tulpaner piggar upp.
  Jag känner att jag också har en sån dag idag, men har inte tagit mig i kragen riktigt än utan anpassar mig till just min stund vid datorn.
  Förvisso är jag lite trött efter allt åkande och bytande och vistelse hos goa familjen med småbarn som kan låta väldigt högt. Så glad att jag fick träffa dem!
  Stor kram!

  1. Jag hade absolut inget igår som jag skulle göra eller hade tänkt att göra. Inget alls. Så jag bestämde mig för att dagen fick bli just behovsprövad. Alltså utifrån de behov jag själv tyckte att jag hade eller kom att få efter hand som dagen rullade på. Ofta har jag något varje dag som jag bestämt göra på ett eller annat sätt och trivs med det. Men just att låta dagen gå och se var den tog mig och till vad.
   Det blev ju en del resande för dig på kort tid och det tar ju också på krafterna. Klart det var roligt att träffa de små men det blir ju ofta full fart.
   Stor kram och trevlig kväll.

 7. Låter som en mycket bra dag och att du behövde den.
  Du ägnade dig åt lite av varje och sådant som du är intresserad av, det får kroppen och själen att må bra.
  Så fint du har det hemma och så vackert med gardinerna. Men, att våren skulle vara på väg, det köper jag inte riktigt ännu. Först ska det bli vinter, den årstiden ska inte glömmas bort. Jo, jag vet, det är många som vill det, men jag tillhör inte dom.
  I morse kändes det nästan som vinter. Endast 1 plusgrad, men det blåste hårt och vinande så det kändes som 5 minusgrader.
  Vackra bilder, roligt att få njuta av din utsikt.
  Ha en fortsatt trevlig helg och varm kram till dig.

  1. Det blev en riktigt bra dag. Och riktigt skönt att inte ha en endaste sak eller tid att förhålla mig till.
   Här hör vi småfåglarna kvittra, gräsmattorna är gröna och videungar syns på sälgen. Och visst är det vinter ett par månader till men just nu känns den fjärran- Jag tycker också att vintern hör till men i år är jag tveksam om den vill komma. Men kanske.
   Idag var det kyligt på morgonen men det blev snabbt varmare och inte ett moln hade vi här. Här var det nästan kö på kajen för så många människor passerade på vägen till och från Årstaviken.
   Önskar dig också en fin helg.
   Stor kram

 8. Att få dagar att gå utan att egentligen ha något planerat, det har jag inga problem med! Har sällan, skulle nog kunna skriva aldrig, svårt att hitta på något att göra! Sedan om det är lukrativt eller leder till något vettigt – det är något helt annat!

  Som jag skrev förra gången när du visade din gamla tomte, vi har en likadan hemma hos mina föräldrar!

  Ha en härlig lördagskväll!

  1. Att få dagar att gå är inga problem för mig heller.Inte alls. Och Stockholm i sig har så mycket att erbjuda att det ibland är det svårt att välja bland allt utbud.Kanske känns det så eftersom vi pendlar till Torrevieja och jag då kan känna att jag “missar” mycket hemma i Stockholm. När jag är hemma är det många vänner jag vill träffa liksom döttrar och barnbarn. Så visst fylls dagarna snabbt. och jag märker på orken att den nu inte är lika stark som för 10 år sedan. Men att stanna hemma en hel dag gör jag ju väldigt sällan. Men nu blev det en sådan hemmadag, helt behovsstyrd. Efter mig. Ganska skönt.
   Önskar dig också en fin kväll-

 9. Ibland får det bli såna dagar, när man står där med facit i hand så har man ju trots allt fått en del gjort. Det kommer ju förhoppningsvis nya dagar och nya äventyr.

  1. Och jag var riktigt nöjd med att inte direkt ha gjort så mycket. Men lite småpyssel blev det och behoven kändes heller inte så stora. Och nya mer aktiva dagar kommer helt klart. Idag t.ex.

 10. Ja, så kan man ju också kalla det – behovsanpassat alltså;-)
  Panelgardinerna är otroligt snygga. Duktigt av dig att ställa dig på en pall/stege och hänga upp dom själv. Jag hade nog bett maken att göra det;-)
  Å en sak glömde du ju – du bloggade också. Även det tar ju sin lilla tid. Som bloggare har man då aldrig några sysselsättningsproblem tycker jag.

  PS. Jullöparen på bordet fick alltså vara kvar till på måndag, eller;-) DS.

  1. Ja, det var mina behov som dök upp efter hand under dagen som fick bestämma. Vad ville jag göra och vad ville jag inte göra. Utan tid och utan att fundera annat än just i nutid. Maken strök gardinerna och eftersom jag inte riktigt visst hur jag ville ha dem (lite olika motiv på dem) balanserad jag på en hög pall. Blev lite omhängningar.
   Jullöparen fick vara kvar till idag för jag kunde inte bestämma vilken ersättaren skulle bli. Hade inget behov igår av att byta. Hade det varit en vanlig dag hade jag nog bytt ändå.

 11. Vad ska jag säga till detta kära systern …. dessa dager är guld värda. Mycket finurlig rubrik, behovsanpassad med stor flexibilitet. Undra om inte mina dagar är så för det mesta. Men så är vi olika, du lite mer en göra-re nästan varje dag – och jag en va-rare nästan varje dag.
  Mysigt hos er med nya gardiner upphängda, god mat och orden kors i ruta.
  To må man väre 🙂
  Skön kväll kram

  1. Ja, det är ju det som även jag frågade mig. Rubriken är just så som jag kände. Jag bestämde från stund till annan vad jag hade lust med. Och gjorde endast det. B var orolig för om det skulle bli mat. Och jag visste inte om jag skulle laga någon. Men han erbjöd sig förstås att ta hand om den detaljen. Men jag fick lust att göra en skaldjursgryta och dne blev riktigt god. För övrigt har jag nu tänkt ändra lite på detta med att vara “görare” och bli mer av en “varare”. Kanske kan det fungera.
   Stor kram och trevlig kväll.

   1. Det kommer gå bra glida över i varat – det tar lite tid att finna sin bekvämlighet i det, men du är envis och så tänker jag på tavlan som jag tillägnade dig, Vila i rörelse.
    Stor kram i goda tankar!

    1. Jag tänker ofta på den tavlan; Vila i rörelse och även rörelse i vila. En klar favorit. Ja, en bland många av dina tavlor. Och envis är jag.
     Stor kram och många tankar. Saknar dig.

 12. Underbar rubrik, där fick du till det! jag som inte gör så mycket vettigt av mina dagar skulle också kunna knåpa ihop någon bra förklaring, måste tänka till bara…
  Men idag var jobbdag och stressigt så det räcker för en vecka framöver…Men det ska vara fart och fläkt över loppisdagarna, gillar det skarpt, men skulle aldrig orka med tempot flera dar i veckan.
  Gardinerna blev jättefina, jag gillar att byta gardiner lite då och då, ett enkelt sätt att förnya hemmet.
  Kram

  1. Det var just så som jag kände inför den här dagen. Maken frågade lite oroligt om jag ev. hade behov av mat. Han åtog sig att laga den. Och visst fick jag behov av mat. En skaldjursgryta som jag också lagade på kvällskvisten. När lusten föll på-
   Ja,loppisdagarna kan jag tänka mig att du har mer än fullt upp. Så en sådan dag kan du ju inte välja.
   Jag är glad för att gardinerna kom upp och julen städades ut. Gardinerna lät jag sy i Peking och de har fina minnen med sig.
   Och det här att just “stundens behov” rådde under dagen var ganska behagligt.
   Kram och trevlig kväll-

 13. Vad trevligt med lite vårkänsla i hemmet. Jag behåller mina hyacinter och ljusstaken ett tag till men nog börjar suget efter våren komma, speciellt idag när jag promenerade hem och ljudet av fågelkvitter hördes i solskenet.

  1. Lite vårkänsla mitt i vintern känns bra. Men tyvärr känns den ju lite fjärran . Här är gräsmattorna gröna och sälgen har knoppar och fåglarna sjunger.
   Önskar dig en bra helg.

 14. Det blev ju en bra att vara dag! Sådana dagar får också struktur och själv upplever jag att det ofta “rinner” till både det ena och det andra på ett bra sätt om jag låter dagen själv få till det.
  Mycket vackra ljusa gardiner. Fast jag kanske inte tycker att det är vår när knappt vintern har börjat däremot.
  Ha det fint ni båda, njut av ljuset som återkommer och fixa till flera behovsanpassade dagar med stor flexibilitet

  1. Kändes bra att inte ha en endaste plan för dagen utan jag bestämde timme för timme. Vad gäller den mer riktiga vintern har jag nog nästan gett upp. Här är gräsmattorna gröna,videkissar har kommit ut på sälgen och fåglarna kvittrar. Stockholm har också haft upp till +9 grader. Men visst vore det fint om en mer riktig vinter vinter kom. Helt klart.
   Tror jag ska ge dessa behovsanpassade dagar fler chanser.
   Ha det fint ni också.

 15. Vilken skön avslappnad dag, såna behöver man då och då. Så fint det blev med nya vårlika gardiner, roligt också att de är sydda i Peking.
  Underbart med tulpaner, älskar dem! Kommer ju med ett hopp om våren!
  Vår lilla bordsgran får stå kvar ett tag till, konstigt nog barrar den inte!
  Kram!

  1. Jag gjorde bara det jag ville och bestämde mig minut för minut. Gardinerna har vilat sig i form något år men fick nu komma upp igen. Och jag tycker så mycket om dem. Fina minnen har de med sig dessutom.
   Fint med en gran som inte barrar. Men här åkte julen ut och lite vår in.
   Kram

 16. Vackra gardiner ,-) vårfint fick du med tulpaner o allt ,-)
  Och så vacker vy med ljus som glimmar, alltid bra med ett gäng böcker jag har två som väntar. Vi har inte så mycket pynt längre, ,-)) Dina “tomtedjävlar” var alla fall söta ,-))) Härligt med den gamla ljustomten!
  Ha det jättefint KRAM från mig Primrose ,-)

  1. Tack! Gardinerna tycker jag om och de lättar upp.Och tulpaner kändes lite vårligt som fredagsbukett på matbordet. Vi har dessa tomtar som hängt med länge och de får komma ut och lyfta sig från tredje advent och fram till nyår. Likadant är det med adventsljusstakarna. Men så juligaär inte så “juliga” är vi inte.
   Ha det bra du också.
   Kram

 17. Så fint det blev med ljusa gardiner och härligt med tulpaner. En behovsanpasad dag, det lät bra. Ska tänka på det. Man behöver nog det i dagens stressade tid.
  Jag tror det går att kommentera på min blogg om man fortsätter neråt. Det var nog för att inlägget blev så långt. Kram Kram

  1. Jag hade absolut inga planer eller tankar för dagen, vilket jag ofta brukar ha. Utan nu bestämde jag i stort sett minut för minut. Ja, bestämde gjorde jag inte heller riktigt utan dagen flöt på.
   Tack då vet jag ang. din blogg. Men jag skrev kommentaren i inlägget innan. Ett bra år har du haft och med många “trevligheter”.
   Kram och god fortsättning

 18. Klokt tänkt med en sån dag, visst har vi såna dagar mest hela tiden men som du skriver, så tänker man inte riktigt på det viset, bra där 😀 Mina tomtar och övrigt i julväg är också borta nu, ovanligt tidigt för att vara jag 🙂
  Önskar dig en fin söndag nu.

  1. Oftast vill jag hinna och “göra så mycket” nu när jag ändå kan. Så att inte ha någon tanke på vad en dag ska innehålla var lite nytt för mig. Men jag ska ha fler sådana dagar,helt klart. Skönt att få julen att återgå till sina lådor och nu se fram emot en kommande vår. Men visst dröjer det ett par månader till.
   Strålande sol i Stockholm idag. Bara att tacka och ta emot.
   Önskar dig också en fin söndag.

 19. Såna dagar tycker jag mycket om. Inget inplanerat utan bara ta dan som den kommer och göra det man känner för för stunden. Det är vad jag kallar livskvalitet det! 🙂

  Fast andra, mer planerade dagar, dom kan vara superbra dom med!

  Jättefint blev det med gardinerna också, men du… Ta det försiktigt när du klättrar på pallar!

  Ha en fin dag!

  1. Av någon anledning blir det inte så många sådana här dagar. Oftast vill jag gärna ge mig ut på trevligheter och Stockholm erbjuder dem i mängder. Ja. det gör Torrevieja också så man får anstränga sig lite för att få till det.
   Skönt att få ut det lilla juliga vi hade och invänta våren med lite tulpaner och gardinbyte. Lägenheten är väldigt ljus i sig, söderläge, men gardinbytet hjälpte till att få det än ljusare. (De förra gardinerna var också ljusa….)
   Att klättra är bra balansträning och fallhöjden är inte så hög. Me jag tar det försiktigt.
   Önskar er en fin söndag. Strålande sol i den svenska huvudstaden idag också. Klart uppiggande.

 20. Vilken skön dag du fick! Och jättefina gardiner. Visst vill man ha lite ljusare textilier nu när våren är på väg!
  Stor kram!

  1. Kändes bra att inte alls ha några tankar om dagens innehåll, inga tider att passa utan bara ta det minut för minut. Inte så vanligt vad gäller mig. Skönt att bli av med det lilla juliga vi hade och öppna för våren. Vet att vintern är kvar ett tag till enligt almanackan men verkligheten har sett annorlunda ut.
   Stor kram

 21. Almanacka brukar jag köpa på Ullared för 10 spänn varje höst…ja…frugan köper alltså…själv är jag ju mera inne på fryspåsarna och andra nyttiga prylar 😉
  Men en almanacka måste jag ju ha…har ett 30-tal liggande i ett skåp och brukar ibland kolla vad jag gjorde en dag för kanske 15 år sedan eller vad det nu blir.
  Kul att spara.
  En skön dag där…hoppas dagens blir lika skön.

  Ha det jättefint.

  1. En almanacka vill jag ha och någon rad blir det varje dag. Och visst är det roligt att se vad som hänt. Kul att du har så många sparade. Tror jag har 10 år tillbaka i tiden. Men jag har ju bloggat sedan september 2007 så en del finns där också-
   Det blev en skön dag och jag hade absolut inget bestämt för dagen utan gjorde just vad som föll mig in. Men jag är inte direkt den som sitter och rullar tummarna.
   Önskar dig en fin trettondagsafton.

 22. Så skönt med en sådan dag, och nu är alla tomat mm nere för vår del 🙂 ja våren är efterlängtad efter denna grå o mörka tiden o just tulpaner är såå vårigt kram å fin söndag

  1. Jag kan ju ha många sådana dagar men oftast har jag en massa trevligheter på gång.Trivs med det. Men att just inte ha en endaste sak bestämd i förväg var både ovanligt och behagligt.
   kram

  1. Det blev det! Och just att bara bestämma minut för minut vad jag ville göra eller inte ville göra.Men att sitta och rulla tummarna är inte direkt ett alternativ för mig. Men att ha en helt blank dag var lite ovanligt och väldigt trevligt. Lite hade jag lust att göra vad gällde det mer praktiska.
   Kram och trevlig helg.

 23. Ja, ibland behöver man en sådan behovsprövande dag. Att planera framöver och lösa lite korsord. Vi försökte att följa “på spåret” via tunnel i Spanien. Vi lyckades inte så bra. Tråkigt att det är grått och trist så här års men en ljus gardin och färgglada tulpaner piggar upp det hela.
  Ps. Härlig beskrivning på dina tomtdjävlar 😁 Dock har en fått hänga med en herrans år=)
  God fortsättning!!

  1. Ofta har jag en del saker inplanerade varje dag och jag tycker om att ha “lite om mig”. Men det var riktigt behagligt att ta dagen minut för minut.
   Den här gången var inte “PÅ spåret” så roligt. Alltför stor skillnad mellan lagen. Men jag tycker det är ganska allmänbildande. Kan tänka mig att det kan vara knepigt att få en tunnel att fungera. (I Spanien använder vi en proxyserver,också en sorts tunnel, som den är kopplad till vår dator hemma så det fungerar bra att gå via den.)
   Nu är julen slut här för oss och den brukar få vara väldigt kortvarig. Trots att det är vinter så känns vissa dagar ändå våraktiga med +8 men visst är det grått. Tulpaner och gardinbyte piggar upp.
   Kram och god fortsättning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *