Stockholm

Grönskande och vacker promenad längs Årstaviken

Valborgskvällens vackra väder övergick till det mer ostadiga lagom till första maj. Men trots att regnet hängde i luften bestämde jag mig för att ge mig ut för att möta  den grönskande våren. Och med tanke på att jag varit i den spanska sommarstugan från mitten av mars  till slutet av april har jag inte alls hängt med i den svenska vårens antågande. Hög tid alltså för en uppdatering och dags  för en av flera favoritpromenader i Stockholm. Den längs Årstavikens vatten. Här väntade våren på mig och det i storslagen stil.

Grönskande buske vid Årstaviken. Men vad heter den? Vet namnet på denna växt/buske. Någon som vet vad den heter? Men grönskande och blommande är den.

Det blev verkligen en vacker och grönskande

promenad och att våren är här gick det inte att ta miste på. Vårtecknen var många. Jag går ofta längs Årstaviken och just att följa årstiderna skiftningar här tycker jag om. Årstiderna här  är speciella och på olika sätt. Vintern har sin tjusning, hösten likaså och sommaren lockar många av huvudstadens invånare till bad och picknick.

Utanför hos oss på kajen hade restaurangbåten, ”Thaiboat”  en hel del besökare. Ny sand har lagts på stranden som breddats och nya stolar har kommit på plats. Fortfarande finns det en ”plastigloo ”kvar. Kan vara skönt att sätta sig där om kvällen blir kylig. Och värme finns. I övrigt har Thaiboat byggt ut en hel del, både båten och utrymmen bredvid för att få plats med fler besökare. Och vackra dagar är det kö hit.

Grönskande palmer på restaurang Thaiboat har kommit på plats efter vintern. Även ”Thaiboat” har fått fram grönskande palmer.  Men de är av plast.

Ett tydligt vårtecken. Båtklubbarna har sjösatt sina fritidsbåtar.

Och ett annat är att den verkligt sjönära restaurang Skrovet öppnat för säsongen. Är det kyligt finns även platser inomhus. Här slår vi oss gärna ner med något drickbart och ibland en smörgås. Nu gick jag bara förbi…

Jag gick vidare och fick sällskap av en sothöna.

 

Stannade till längre bort längs vattnet och konstaterade att man även kan ta med sig sin arbetsplats ut i naturen. (Här en låtskrivare/artist som jobbar med en text.)

En fin arbetsmiljö kan man hitta bland grönskande träd och kluckande vatten. En fin arbetsmiljö bland grönskande träd och kluckande vatten.

 

Grönskande och blommande koloniområde

Jag lämnade vägen längs vattnet och klättrade uppför alla trapporna till Eriksdalslundens koloniområde.(Mer om detta område finns i länken,) Välskötta, ganska stora kolonilotter, ligger längs gångvägarna och i trädgårdarna finns små stugor.

Längs Årstaviken finns flera olika och välskötta koloniområden.

Eriksdalslunden har många grönskande och blommande koloniträdgårdar med stor charmGrönskande och blommande och välskötta koloniträdgårdar

Vet inte vilken magnolia det är som växer här. Men fin är den.

Och de gamla äppleträden var överfyllda med blommor. Blir nog en god skörd i år också.

Några regndroppar hann falla innan jag på nytt var hemma på kajen igen. Men ett stilla vårregn piggar också upp.

 

26 svar på ”Grönskande och vacker promenad längs Årstaviken”

 1. Bor på Ringv, precis ovanför Eriksdalslunden. Alla hundprom gör jag med glädje här o vis Årstaviken. Skrovet är en favorit o likaså Sprallen. Njuta sv musiken o de duktiga dansarna kan man göra fr parkbänken 😁.
  Tror det är rosenrips du fotat. Har nog sett samma på en kolonilott.
  Bästa tiden är nu 👍

  1. Hej!
   Då kanske vi setts här längs Årstaviken för jag går också ofta här- Sprallen glömde jag men den får komma med nästa gång. Fint att sitta där och se vad som händer på dansbanan.
   Så fint att du visst vad växten hette. Och nu kommer jag att veta det nästa gång jag passerar här. Finns lite varstans vid kolonilotterna såg jag.
   Tack för besöket här hos mig.

 2. Vilken härlig promenad och vilka underbara blommande buskar. Magnolian är bedårande och jag minns mina vandringar på söder i min jakt på dessa skönheter, de finns lite varstans som du säkert känner till.
  Nu är vintern på väg tillbaka för en stund, hörde att det blir minusgrader över hela landet i natt…sista sucken innan vi kan njuta på riktigt.
  Må gott och njut av den underbara blomningen!

  1. Här längs Årstaviken går jag ofta och att gå upp bland koloniområdena ger extra glädje nu med all vacker grönska och blommande växter.
   Kan tänka mig att du också vandrat här längs vattnet.
   Ja, nu blir det lite bakslag med kyla men sen kommer värmen tillbaka igen.
   April har ju varit en vacker månad här hemma och det har ju skyndat på växtligheten en hel del. I alla fall de södra delarna av Sverige.
   Önskar dig också fina dagar.

 3. Ljuvligt igenkännande, tänk vad tiden går, var det 2015 tro? Våren är fin, det har du fått med i dina bilder syster!
  Vårkram från ett kallt o blåsigt Arvika, jag vill ha regn åt jorden😎

  1. Kan tänka mig att du känner igen dig här längs Årstaviken där vi promenerade tillsammans. Jag minns det så väl. Och det är en fin tid just nu.
   Här har vi en del regn idag men stundtals en aning sol.
   Stor kram!

 4. En promenad av bästa slag, fina bilder på den svenska våren. Här i Linköping har det blivit betydligt kallare under natten, det känns som att våren vacker för att ta sats.
  Nu kunde jag följa din länk igen 😊

  1. Vad bra att det gick att följa länken. Men jag tror det kör ihop sig ibland med det ”nya” kommentarsfältet och att jag gör fel.
   En fin promenad blev det och våren har kommit långt.
   Men just nu snöar det här i huvudstaden. Hoppas det är raskt övergående.

 5. Fina bilder ja våren kommer med stora steg. Jag förstår att det hänt mycket här hemma då. Det är ju fint på båda ställena.
  Vi har sjösatt båten men kunde inte åka ut då för det regnade hela tiden, får väl bli på söndag kanske. Kram 💖

  1. Tack! Ja, våren hade kommit långt under tiden vi var borta. Roligt att gå mitt varv och titta.
   Kul att ni fått båten i sjön och det hade man här också. Många gav sig ut i Saltsjön under helgen och har ju sina sommarplatser i skärgården.
   Håller tummarna för fint båtväder till helgen.
   Kram!

 6. Tack för att jag fick hänga med på din promenad så här via bloggen! Underbara bilder som vanligt och visst märks det att våren arbetar för högtryck även om maj började lite svalare.

  Kram och god kväll!

  1. Trevligt att du följde med och jag tror även att Miss E hade trivts här. Jag mötte en hel del hundar längs vägen, kopplade.
   I kväll har vi haft lite snöblandat regn och ganska kyligt men jag antar att våren bara har paus ett par dagar.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram!

 7. Det är verkligen en trevlig och vacker promenadslinga längs med Årstaviken. När jag cyklar till jobbet (vilket inte händer så ofta) tar jag gärna den vägen och sedan vidare över Västerbron.
  Kram

  1. Visst är det och jag går ofta här. Mycket att se och uppleva är det alltid och alla årstider.
   Många cyklister är det också som gärna tar denna fina väg.
   kram!

 8. Årstaviken med omnejd är verkligen så otroligt fin, vilket du visar med en toppen bildkavalkad. Skrattade gott år dina kunskaper vad gäller träd och blommor. Du är lika (o-)kunnig som jag.
  Bra att du tog din promenad igår. Idag hade du frusit ihjäl. Läste av din kommentar att det snöar hos dig. Det har vi sluppit hittills, men det har regnat en hel del. Inget promenadväder med andra ord.
  Visst verkar vi få aprilväder i maj. Å jag som hade tvättat och hängt under alla vinter jackor. De kom fram igen idag kan jag säga…

  1. Tack! Jag går ju här både ofta och gärna och alla årstider. Men nu har vi varit borta länge och det var dags att se hur långt våren kommit här. Och det var långt. Nej, träd och blommor är inte min bästa gren, inte svampar eller fåglar heller. Men man brukar ju få hjälp via bloggen och det fick jag nu också men den röda växten; en rosenribs. Så nu har jag lärt mig det.
   Snöblandat regn kom på kvällskvisten en kort stund men hela dagen har ju varit påtagligt kylig. Men vi var ute en sväng på Söder och mellan husen var det mindre blåsigt. Dock ingen långpromenad.
   Jag har också hängt undan tjockare jackor men har en lätt dunjacka kvar så det fick bli en tjock tröja under.
   Nu hoppas vi att detta drar vidare och solen kommer fram ihop med värmen.

 9. Så vackra omgivningar! Hajade till när jag såg bilden på restaurang Skrovet… undrar om det inte var det kafé som Johanna och hennes ex-man drev några somrar för 20 år sedan? Då hette det något annat och ägdes av en seglarförening, men jag känner igen det. Hängde där ganska mycket den sommaren Johanna var gravid. 🙂
  Ha en fin fredag!
  Kram!

  1. ”Skrovet” tror jag ägs av Årstavikens segelsällskap och är väldigt populärt. Och visst kan det ha varit detta som Johanna med ex-man drev tidigare. Vi slår oss ofta ner här vackra vår,sommar och höstdagar/kvällar.
   Önskar dig också en fin fredag.
   kram!

 10. Årstaviken. Bara att smaka på namnet ger mig också igenkännande promenader som jag tog för rätt många år sedan. Om jag bodde i de där trakterna skulle jag absolut försöka få hyra en kolonilott just där. Underbara ställen och återigen slår det mig hur underbar Stockholm som storstad är. Så mångsidig.
  Tack för promenaden tillsammans med dig och nu har jag fått se den första sothönan för i år.

  1. Vad roligt att du känner igen dig här längs Årstavikens stränder. Jag promenerar ofta här och jag är inte direkt ensam om att vilja gå här. Många söker sig hit. Kolonilotterna är ganska stora, för att vara just en kolonilott, och de är så välskötta. Så roligt att se vilken omsorg som läggs ner. Här finns ju många olika koloniområden och vart och ett med sin charm.
   Stockholm har mycket, förutom trafik och höga hus.
   Så bra att att sothönan ville vara med på bild så att du fick hälsa på den.
   Trevlig fredag och tack för sällskapet.

  1. Tack! Ja, vi bor bra. Mitt i stan men ändå med natur och vatten helt nära. Och att ge sig ut för att möta våren är alltid fint, även om vädret är lite ostadigt nu ett par dagar.
   Önskar er också en fin fredag.

 11. Vilken ljuvlig vårpromenad du tog med mig på. Det måste vara suveränt att ha det som du har det. Leva i ”två världar”. Och ibland sticker du iväg på en låååång avstickare långt bort i världen. Du slipper bli ”vardagsblind” om du förstår vad jag menar.
  Kan det vara en av mina favoriter Melissa Horn tro. Det ser jättemysigt och rofyllt ut att sitta där.
  Helgkram från ett Visby som bjuder på snöflingor från skyn då och då.

  1. Vad trevligt att du ville följa med mig i mina trakter här hemma på Söder. Och visst trivs jag fint här. Men det riktiga havet har jag inte här direkt. Men i alla fall vatten. En vik av Saltsjön och så Mälaren.
   Nej det var inte Melissa Horn som satt här utan någon sön börjar på L.
   Lite kyligt även i huvudstaden idag men nu väntar en långpromenad ändå.
   Kram och trevlig helg.

  1. Viss natur har vi här även om det inte direkt är din fina trakt. Men riktigt fint för att vara i princip mitt i stan.
   Jag går ofta här och tycker o det. Att slå sig ner på Skrovet gör jag gärna när det är vackra dagar.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *