Stockholm Trevligheter

Strålande afton på Söder tillsammans med vänner

1 maj, 2019

Här i huvudstaden blev det  en strålande afton, denna valborgsmässoafton 2019.  Dagen i sig  har kommit att bli en symbol för våren och ljuset men det finns också en religiös bakgrund. Här på Söder i Stockholm passerade en lätt regnskur på eftermiddagen men regnmolnen drog snabbt vidare och solen kom fram igen.

En strålande afton blev det på flera sätt. Här är det solen som strålar fint i allén på Renstjärnas gata på Söder. Strålande sol i den vackra vårkvällen. Här i allén på Renstjärnas gata på Södermalm.

Valborgsmässoafton – En strålande afton

blev det på alla sätt. Blå himmel, sol och ganska ljummet i luften, restaurangbesök med vänner och avslutningsvis “balkonghäng” i den sköna, sena, kvällen uppe på Åsöberget på Söder.  Södermalm bjuder på fina kontraster och trts en hel del nytt så är historiens vingslag oftast väldigt närvarande. Och naturen likaså-

Vi passerar gamla hus längs Renstjärnas gata och blickar upp mot Vita bergen och Sofia kyrka. 

Vi stannar en stund och tittar på den vackra grönskan innan vi fortsätter att streta uppför backen till Bondegatan och kommer fram till Lokes Bar, en kvartersrestaurang där vi då och då träffar vännerna Susan och Jörgen. Mysig miljö, bra mat, prisvärt och trevlig service gör att Lokes nästan alltid är fullbokad, och så alla dagar i veckan. Även hundar är välkomna.

Strålande glada matgäster på Lokes BarSusan, Jörgen och Bosse. Ett glatt gäng!

Här  på Lokes har S&J sitt stambord reserverat varje tisdag. Matbeställningarna är lite olika. Susan gick för “biff Rydberg”; oxfilé, äggula och tärnad potatis. Och vi andra beställde en liten oxfilé på 120 gram (man kan beställa större) och med gorgonzolasås, sallad och pommes frites. (Annan potatis eller mer sallad serveras också om man så önskar)

Här fick jag också vara med på bild som Susan tagit.

 

Den vackra kvällen

håller i sig och vi går genom gamla kvarter på Åsöberget. Här är Fogelströms Stockholmsserie med oss och här finns de gamla husen och miljöerna som han så detaljrikt skildrat. Människorna saknas men tankarna går till det liv och den hårda tillvaro de hade här. Stora kontraster mot idag men de gamla husen är moderniserade och idag eftertraktade att få hyra. (Ägs av Stockholm stad)

En strålande afton här uppe på Åsöberget. En strålande afton. här har klockan hunnit närma sig 21. Och det är fortfarande ljust.

Så är vi då framme på Åsöberget,

hos vännerna Susan och Jörgen. Välkomna med in i huset.

Ett fantastiskt “dockhus” där Susan från ett tomt skal, ett dockskåp från “Lundby,” helt på egen hand skapat ett hem åt mor/farföräldrar och deras barnbarn. En del detaljer har beställts via Tradera och mycket har tillverkats för hand. Gol är lagda, tapeter uppsatta, gardiner och sängkläder är sydda. Helt imponerande”.Och jag som har tummen mitt i handen bara fundrar hur detta ens är möjligt. Observera även badrummet, köket och sovrummen.

Här är familjen och bakom dem hänger en Lars Lerin tavla.

Detaljer från pojkens sovrum. (Gardinstången är tillverkad av en vitmålad grillpinne)

Vi slår oss ner på den mysiga balkongen och klockan har passerta 21. DEt är helt lugnt och tyst förutom några fåglar som sjönger fö ross bland träden. Här kan man ju inte alls tro att detta är mitt inne i Stockholm. Men det är det.

En strålande afton på Åsöberget. Tänk mitt på Söder i Stockholm och denna utsikt från balkongen.

Och en del av vyn från andra delen av lägenheten; Skansen, Stockholms inlopp och Kaknästornet

Men det är på balkongen vi blir sittandes länge denna vackra strålande kvällMen det är på balkongen vi blir sittandes länge denna strålande, vackra kväll. 

Även när vi vandrar hemåt i den sena kvällen har vi med oss känslan av att ändå bo i en fanatiskt vacker stad med sina historiska miljöer så väl bevarade. I en stad och stadsdel där det gamla och det nya försöker samsas. Stort tack för en jättefin kväll.

Lotsgatan på Åsöberget. 

 

Du Kanske Också Gillar

34 Kommentarer

 • Svara Znogge 1 maj, 2019 | 14:13

  Vilken lägenhet säger jag bara! Den har verkligen allt som en lägenhet ska ha, i alla fall om man frågar mig 😀 En trevlig kväll i vacker miljö fick ni verkligen 😀

  Kram och ha en fin 1:a maj!

  • Svara Ditte 1 maj, 2019 | 15:07

   Absolut! Och att ha hela stan framför sig på ena sidan och alldeles kav lugnt på balkongen. Kan inte bli så mycket bättre. Och dessutom i historiska kvarter. En jättefin kväll på alla sätt.
   Önskar dig också en fin 1:a maj.
   kram!

 • Svara Gertie 1 maj, 2019 | 15:30

  Ja Stockholm är fantastiskt och då speciellt söders höjder…och vilken underbart trevlig kväll ni fick , riktig välkommenhem känsla. Är mycket imponerad av din väninnas dockskåp, ett riktigt mästerverk! Hälsa gärna och vidarebefordra berömmet, det är hon värd!

  • Svara Ditte 1 maj, 2019 | 17:43

   Söder är speciellt och ska vi bo här i stan är det en trevlig stadsdel.Och det är en så bra mix av det mesta. Naturen, om man nu kan kalla den så, finns alldeles nära. Många, fina grönområden finns och i närheten också det stora Nackareservatet.
   Jag ska gärna hälsa Susan och lämna ditt beröm. Dockskåpet är helt fantastiskt och nu kommer också en underdel till med garage och källare.

   • Svara Gertie 1 maj, 2019 | 20:10

    Jag är ju inte helt obekant med söder, eller rättare sagt så är vi väldigt bekanta, ja nästan vänner. Bodde 26 år öster om söder, först i Nacka och de sista 17 åren i Värmdö, utanför Gustavsberg, mitt i naturen med rådjuren och dess vänner som dagliga gäster på tomten. Underbara år, och underbart är det även här uppe i norr…krävs bara en ytterligare flygning ner till Arlanda…normalt inget som helst problem…men när SAS är i strejk???

 • Svara Susan 1 maj, 2019 | 18:11

  Hola! Tack för en härlig kväll och ett fint blogginlägg! 😍 Vi har firat tre ”aftnar” i rad tillsammans nu: Nyårsafton, påskafton, och valborgsmässoafton! Nästa afton är ju på midsommar – med då kanske vi bryter de nyuppfunna tradition och ses på midsommardagens jazz på Mosebacke istället? 😉

  Ja, vi trivs också så himla bra på Södermalm och kan inte tänka oss att flytta. ”Allt” finns! Och hos oss har vi storstaden på ena sidan lägenheten och naturen på den andra – det sista gillas särskilt av katten Agnes. Och vattenutsikt är oslagbart! Jag har alltid varit intresserad av miniatyrer men dockhuset är det första i vuxen ålder. Bestämde mig för att strunta i att jag inte hade något barn att ”skylla på” för att ägna mig åt mitt intresse. Närjag pysslar med huset blir jag helt uppslukad och glömmer tid och rum…. 😂

  Kram och hälsa ”furukramaren”! 😘 Jag har idag googlat på Krogenaes och är efter det på din sida. 😉

  • Svara Ditte 1 maj, 2019 | 18:30

   Hila! Stort tack! Visst har det varit jättetrevliga aftnar! Och tack för igår! lIka trevligt som vanligt och med väldigt mysig eftersittning på er fina balkong.
   Och du, förra året firade jag midsommardagen med er på Mosebacke och jazzen. MR B var kvar i Spanien. Väldigt trevligt var det.
   Hoppas du läste Gerties bloggkommentar här idag, Hon ville verkligen ge dig en eloge för det fina jobbet med dockhuset. Och det är verkligen jättefint. Alla detaljer är helt otroliga .
   Ja, “furukramaren” har efter alla år inte helt förstått att vi inte bor i en norsk “hytte”. Där hade möblerna passat in. Tack för furustödet!Behövligt!
   Kram!

 • Svara BP 1 maj, 2019 | 18:44

  Har ju precis som du tummen mitt i handen och förstår inte hur man kan skapa ett sådant konstverk i form av ett dockhus. Vilket pyssel. Ett fantastiskt verk, inklusive Lars Lerin tavlan. Sedan är bilden med J och B och dig i mitten otroligt fin. Så fotogenisk du är:-)
  Vet att Täbys slogan har varit och kanske fortfarande är “Täby – stan på landet”. Måste säga att det är ju nästan tvärtom vad gäller Söder “Söder – landet mitt i stan” alltså.
  Kvällen igår var verkligen fin och vi hade samma väder som ni. Mindre fint idag. Har en känsla av att det uteblivna aprilvädret kanske kommer under maj…
  Härliga bilder förresten!

  • Svara Ditte 1 maj, 2019 | 20:31

   Dockskåpet är så fint och med alla detaljer på plats. Det är helt byggt från grunden delvis av Susan och med en del från Tradera. Lars lerins tavla är ju helt suverän här. Bra att komma på den idén. En tredje våning , garage och källare är på gång.
   Bilden på oss som Susan tog blev riktigt bra. Och att få till att alla blir bra är en konst. Bra fotograf.
   Täbys slogan är bra och din tanke om “Söder – landet mitt i stan” är inte dum. Södermalm var ju länge landet, liksom de andra malmarna i Stockholm.
   Visst var det en jättefin valborgskväll och fint att höra att även vädret hos er bjöd på detsamma. Vi satt ute länge där på balkongen och det var sedan fint att strosa hem genom ett Söder som fortfarande var ganska varmt.

 • Svara Karin Eklund 1 maj, 2019 | 18:59

  Stockholm är fantastiskt, så är det bara. Vilken miljö era vänner bor i och dockskåpet sen! Wow! Lars Lerin på väggen också. Underbart härligt och fint att få läsa om och se bilder av. Tack för fint inlägg igen Ditte!

  • Svara Ditte 1 maj, 2019 | 20:24

   Stockholm har mycket att erbjuda och här på Söder finns både gammalt och nytt, en del natur och grönområden. Det var så mysigt att sitta här i den sena kvällen på vännernas balkong och höra fågelkvitter och se den fina grönskan när mörkret sakta sänkte sig-
   Visst är dockskåpet fantastiskt och så välgjort med alla detaljer. Gillade också Lars Lerins tavla här.
   Önskar dig en fin kväll.

 • Svara Klara Ovidia 1 maj, 2019 | 19:05

  Vilken fin kväll med vännerna, så trevligt o så gott! Härligt åse dig på bild också 🙂
  Naturligtvis fastnade jag i dockskåpet, hälsa skaparen att det är fantastisk! Utsikten är toppen hoser vänner. Stockholm är en fantastisk stad och du visar oss, tack för härligt inlägg.
  Stor kram!

  • Svara Ditte 1 maj, 2019 | 23:53

   Det blev en jättefin kväll och vi hade också väldigt tur med vädret och kunde sitta ute länge-
   Visst är dockskåpet helt fantastiskt. Jag ska hälsa Susan! Hon har verkligen skapat så otroligt fina miljöer i hela huset.
   Stockholm är eb väldigt fin stad och i vackert väder blir den än bättre.
   Stor kram!

 • Svara Anki 1 maj, 2019 | 19:26

  Ser ut som en alldeles underbar vårkväll!
  Vilket helt fantastiskt läge den har deras lägenhet … verkligen njutbart! Fint dockskåp … vilket enormt pillarbete och pyssel! inget för mig, men kul att se!
  Kram

  • Svara Ditte 1 maj, 2019 | 19:58

   Det blev verkligen en jättefin kväll och så lyckat att sitta här på balkongen med fåglar och den fina grönskan helt inpå-
   Dockskåpet är jättefint och med imponerande detaljer. Jag har ju tummen “mitt i handen” och är helt opysslig men att se allt här gör mig riktigt upprymd. Verkligen fint!
   Kram och trevlig kväll.

 • Svara Titti/Umeå/Huay Yang. 1 maj, 2019 | 19:51

  Vilket otroligt dockskåp, skulle jag gärna kikat närmare på.
  Imponerande.
  Har mitt dockskåp stående på byrån i sovrummet.
  Originalinredning från 60-talet dock lite “skamfilat” på sina håll.
  10 juni 2013 hade jag ett blogginlägg om det.
  Maken kände igen området på Åsöbeget.
  Där har han promenerat och fotat.

  • Svara Ditte 1 maj, 2019 | 19:55

   Vad roligt att du har ditt dockskåp kvar. Susan har startat här från ett skal och sedan byggt själv och hittat en hel del på Tradera.Vda orligt att du haft ett blogginlägg om dockskåpet. Ska föra det vidare.
   Kul att maken kände igen området. Här är verkligen fint och området har sin historia. Mitt i stan men ändå så väl bevarat.

 • Svara BP 1 maj, 2019 | 20:10

  Har ju precis som du tummen mitt i handen och förstår inte hur man kan skapa ett sådant konstverk i form av ett dockhus. Vilket pyssel. Ett fantastiskt verk, inklusive Lars Lerin tavlan. Sedan är bilden med J och B och dig i mitten otroligt fin. Så fotogenisk du är:-)
  Vet att Täbys slogan har varit och kanske fortfarande är “Täby – stan på landet”. Måste säga att det är ju nästan tvärtom vad gäller Söder “Söder – landet mitt i stan” alltså.
  Kvällen igår var verkligen fin och vi hade samma väder som ni. Mindre fint idag. Har en känsla av att det uteblivna aprilvädret kanske kommer under maj…
  Suveräna bilder förresten!

 • Svara KajsaLisa 1 maj, 2019 | 21:16

  Själv hänger jag mest runt Mariaberget, man kulle kanske testa Åsöberget och ta med kameran. Dockhuset verkar var ett kul projekt, sovrummet blev riktigt bra.

  • Svara Ditte 1 maj, 2019 | 22:07

   Åsöberget är värt en vända. helt klart. Bergen är ganska lika men här på Åsöberget känner man igen sig i Fogelströms karaktärer i de smä röda stugorma som finns kvar.
   Dockhuset är verkligen fantastiskt och med så många fina detaljer. Susan har verkligen fått till det.

 • Svara Marja 2 maj, 2019 | 00:40

  En fin valborgsmässoafton! Vilket fantastiskt läge kompisarnas bostad har. Blev lite nostalgisk av dina bilder, eftersom jag ofta gick en kvällspromenad till Vita Bergen eller Åsöberget. Snart har ni full sommar i Stockholm. 🙂
  Ha en fin vecka!
  Kram!

  • Svara Ditte 2 maj, 2019 | 09:22

   Det blev en jättefin kväll och väldigt trevlig. Miljön här på Åsöberget är speciell och trots att det är mitt i stan är det en verklig oas. Förstår att du strosat här en hel del.
   Mycket är utslaget och snart stundar tiden mellan hägg och syren som jag tycker är så fin.
   Kram!

 • Svara Ruth i Virginia 2 maj, 2019 | 03:43

  Som en dröm! Stockholm är absolut en både fanatiskt och fantastiskt vacker stad. 🙂
  Dina foton är som vanligt otroligt fina.
  Lotsgatan !!! Man får nästan tårar i öguna.
  Och, Ditte, vilket tjusigt foto av dej (på en önskvärd plats, skulle jag säja)
  Tack för ännu en minnesvärd Stockholmstur!

  • Svara Ditte 2 maj, 2019 | 10:02

   Hej Ruth!
   Din kommentar finns med! Men jag måste godkänna alla kommentarer innan de publiceras.
   Tack! Ja, Stockholm är en så vacker stad och nu när det grönskar och blommar så fint blir stan än vackrare.
   Ja, visst är det vackert här uppe på Åsöberget men jag tänker alltid när jag är här på hur de fattiga hade det här i de böcker som Fogelström skrev. Så fattigt och eländigt.
   Jag tycker verkligen Susan fick till ett fint foto av mig och herrarna här på restaurangen. Roligt!
   Och Ruth, det är alltid roligt när du är med oss här.

 • Svara Ama de casa 2 maj, 2019 | 07:52

  Vilken underbar Valborgsmässoafton ni fick! Fantastiskt väder och härliga vänner – kan ju inte bli bättre 🙂
  Susan är så fantastiskt duktig på att pyssla, dockskåpet är helt otroligt bra gjort. Sååå många detaljer!

  Ha nu en fortsatt fin maj!

  • Svara Ditte 2 maj, 2019 | 09:27

   Visst blev det! Tur med precis allt. Extra njutbart att sitta här på balkongen på Åsöberget i den vackra kvällen med fågelsång och grönska helt inpå.
   Dockskåpet är så fint och med mängder av fina detaljer. Imponerande att Susan fått till allt.
   Idag har det vackra vädret lite paus och det regnar just nu. Men vattendepåerna behöver nog fyllas på efter april månads torka.
   Önskar er en fin torsdag.

 • Svara Ruth i Virginia 2 maj, 2019 | 09:54

  Min mycket tidiga kommentar tycks a kommit bort eller hamnat bland SPAM.
  En härligt kväll fick ni iaf.

  • Svara Ditte 2 maj, 2019 | 09:57

   Hej Ruth!
   Nej, då! Din kommentar finn här men jag måste bara godkänna alla kommentarer innan de publiceras.

 • Svara Eva 2 maj, 2019 | 11:01

  Känner inte till din stad då jag inte varit där, men maken säger du bor i ett fint områden 🙂 så trevligt ni har det o visst är det mysigt med ljusa kvällar 🙂 det gillas ..kram

  • Svara Ditte 2 maj, 2019 | 12:24

   Hoppas du får tillfälle till ett besök i Stockholm för det är en stad som har allt av allt. Välkommen hit!
   Och visst bor vi i ett härligt område. Mitt i stan men ändå med naturenn helt inpå.
   Kram!

 • Svara Paula 5 maj, 2019 | 22:25

  Att bli förälskad och kär och galen i Stockholm är ingen stor bedrift, o nog håller den kärleken livet ut. Men, det jag såg under våra korta timmar i huvudstaden, högt sittande i turistbussen, var kaos! Trafikkaos, cyklistkaos, busskaos, spårvagnskaos och inte minst….kaos bland fotgängarna! Av all denna kaos ser man inte ett skvatt på dina förtjusande bilder, så de behövs,,,,,som motvikt om inte annat! Kram från pörtet

  • Svara Ditte 5 maj, 2019 | 22:40

   Jag förstår dig. Och detta kaos undviker jag helst. Här i min vrå på Söder är det lugnare. Och naturen är nära. Alltför många bilar och cyklister som tror de är med i tävlingen Vättern runt fast de bara ska till eller från jobbet. Puh!
   Kram!

 • Svara JoY 6 maj, 2019 | 22:05

  Visst är Stockholm vackert, framför allt när man viker av från city och de stora gatorna. Vilket fint dockskåp, roligt med alla små detaljerna.

  • Svara Ditte 6 maj, 2019 | 22:11

   Jag är väldigt förtjust i Stockholm och i området där vi bor-Mitt i stan men ändå inte. Söder är som en stad i staden. Och mycket lugnare än Cityområdet.
   Vi hade en fantastiskt fin Valborgskväll här uppe på Åsöberget och dte är svårt att tro att man här är i en storstad,
   Visst är dockskåpet fantastiskt! Och alla dessa fina detaljer. Jag som är helt opraktisk är så fascinerad av hur det en gått att få till.

  Kommentera