Stockholm Trevligheter

Genuin smak av kinesisk mat i Stockholm.

Asiatisk mat är jag väldigt förtjust i och lagar det en hel del hemma. Favoritköken är Kina, (och här finns många olika kök) Vietnam och Thailand. Och vad gäller dessa ”kök” har jag en del rätter som jag får till riktigt bra och med  genuin smak. Alltså att maten smakar som om jag åt den på plats. Men råvaror och miljöer är inte desamma i Stockholm direkt…

Mest erfarenhet har jag av Kinesisk mat och en del kinesiska rätter har jag lärt mig att laga riktigt bra . Här har   Sofia, min kinesiska vän och lärare verkligen bidragit.  Några egentliga recept finns oftast inte utan man lär sig av föräldrar och släktingar och smakar sig fram. För egen del har jag har antecknat, frågat och provlagat och kan numer vara nöjd med några rätter som jag får till riktigt bra. Men övning ger färdighet även här.

 

Genuin smak av kinesiska dumplings är så gott. Vår första rätt på avsmakningsmenyn var olika dumplings.  Så goda och smakade mer.

En mer genuin smak

av Kina och kinesisk mat fick vi för ett tag sedan när vi besökte  den kinesiska restaurangen Waipo på Drottninggatan i Stockholm. Jag är ganska kräsen när det kommer till att äta kinesisk restaurangmat i Sverige/Stockholm och det finns restauranger som lyckas bättre. I mitt tycke är Waipo en av dem . (Det finns fler…) Waipo betyder mormor på mandarin/ ny kinesika  och tanken är att det ska kännas som att äta hemma hos mormor. Där tycker jag det misstämmer lite. Restaurang Waipo är inrymd i  en väldigt modern lokal men åandra sidan kanske mormor är modern. Vad gäller maten så är mormor här modern i många avseenden men har också kvar en hel del av det gamla. En bra mix. Jag testade att blunda och smaka på några rätter och befann mig då via smaklökarna på några små ”hålet-i-väggen-ställen” i Peking. Och smaken var genuin. Som jag minns den. Alla rätterna presenterades också av personalen efter hand de kommer till bordet.

Jag har ätit här på  Waipo vid flera tillfällen, både till lunch (finns prisvärd och bra lunchmeny) och middag och tillsammans med kinesiska vänner och tycker man om den mer genuina kinesiska maten så är ett besök här både gott och trevligt.

Vi åt en avsmakningsmeny

som bestod av åtta rätter plus dessert för 368 kronor. Mycket prisvärt och vill man testa den så måste det vara två personer i ett sällskap som gör beställningen (De flesta rätter  finns även att beställla som à la carte och då kan man givetvis ta in ett mindre antal som man precis som på kinavis delar.)

Sedan  en inbakad stor räka i friterad sötpotatis med wasabikräm. Hade gärna ätit fler…

Rätt nummer tre-  anklever med syrad rödlök, granatäpple och krispig sötpotatis bytte jag ut mot  räkor men med liknande tillbehör.

Som nummer fyra i ordningen kom det in friterade små revbensspjäll som marinerats i sojaolja , vitlök och chili.

En mustig soppa soppa i svampbuljong med tryffelfyllda ”wontonknyten”, små knyten av tunn pastadeg

Vänner som funnits med mig i snart 40 år. Sven, Agneta, Ninni och Lasse. Så trevligt att ses.

Slutet började närma sig och påbordet ställdes det in,  kryddig flankstek i järnpanna med glasnudlar och färska banbuskott, wokade bönor och bakade kycklinglårfiléer.

Valfri dessert från menyn avslutade middagen och mitt val blev ”bing qi ling” – glass serverad med friterad banan, frukt och mandel. Inte direkt så kinesiskt men väldigt gott. Ville man äta något mer typiskt kinesikt så finns friterade risbolllar fyllda med glass eller en kombination av frukt och glass gjord på röda bönor och grönt te.

26 svar på ”Genuin smak av kinesisk mat i Stockholm.”

  1. God tidig kväll!
   Det var gott och vi hade en supertrevlig kväll. Och det är inte alltid maten har smak av det mer” genuina. I Torre brukar jag be om med ”autentisk smak” och får det också. Har ett par bra kinakrogar där också. Men jag förstår ju att man ofta anpassar maten till den västerländska gommen. Och att laga mat tycker jag oftast om men också fint att gå ut och äta.
   Kram!

  1. Det var gott och även om uppläggningarna är lite mer moderna så är smakerna väldigt genuina. Och allt utom soppan och desserten gick fint att äta med pinnar.
   Stor kram!

 1. Vilka läckerheter! Ser inte ut som det jag tänker på med kinamat, förstår att det är något extra och du kan ju verkligen detta.
  Trevlig om Kungsan och dess historia nedan.
  Här skiner solen idag igen, härligt!

  1. Smakerna här är riktigt bra och alla rätterna utom soppan och desserten åts med fördel med pinnar. Och kinesisk mat är ju så mycket och så varierad. Jag kände igen en hel del här och med bra sting i maten.
   Att besöka Kungsan och vara turist är också trelvigt och jag är ju det då och då i min egna stad.
   Fint att ni också har sol. Likadant i Stockholm och här +26 grader. Njutbart!

 2. Dregel, dregel! Ett matinlägg helt i min smak! Å så läckert upplagda rätter, riktiga konstverk. Tack för att jag fick provsmaka;-)

  1. Väldigt gott och dessutom prisvärt. Annars kan man ju lätt i Stockholm betala dryga 200 och ofta mer, särskilt kvällstid, bara för en rätt
   Waipo har också bra och prisvärda luncher. Roligt att du var med här och provsmakade.

 3. Jahaja… Det här var inte ett så bra inlägg för mig som inte fått äta fast föda på snart två dygn… Haha! Nejdå, det såg såklart både gott och trevligt ut, men gissa om jag blev sugen! 😀

  Ha en fin dag!

  1. Synd om dig! Men du får ta igen det hela sedan. Hoppas att du snart piggnar på dig. Har varit på ”njutflykt” och inte hunnit titta in ännu. Men tänkt på dig har jag.
   kram!

  1. Vi går hit då och då men det var första gången jag åt avsmakningsmenyn. Men absolut inte den sista. Och rätterna smakade verkligen bra. Bra luncher har de också- Minns att ni var där i någpt sammanhang och tror även ni åt avsmakningsmenyn.(Läste i bloggen för länge sedan) Men dessa menyer ändras nu och då.

 4. Jag älskar god mat oavsett vilket hörn av världen den kommer ifrån, men jag är alltid proppmätt innan efterrätten. Att få i mig friterad banan finns inte på världskartan. Maträtterna såg ut som konstverk, nästan så det känns lite kymigt att förstöra dem och stoppa i munnen. Visst äter man med ögonen, men jag äter mer med dofter. Om jag får en god gryta framför mig så är den kanske inte världens vackraste, men när man känner dofterna så börjar snålvattnet rinna till. Ja det är mycket detta kring mat. Lite kul att ni väljer att ta med era kinesiska vänner på kinakrog, men ni kanske också erbjöd dem att äta svensk genuin mat. Jag minns med fasa när jag på 90-talet jobbade på ett japanskt företag och vi skulle äta middag på en japansk restaurang i Gamla stan, en av det nyare och genuinare. Man åt i små rum, inte i en resaturangsal, och man satt på golvet. En helt ny upplevelse för mig.
  Tack för aptitretande bilder!

  1. God mat tycker jag också om. Men efter våra år i Peking och med många resor inom Kina och Asien kändes den maten så mycket ”lättare”. Men som sagt, jag tycker om god mat överlag. Jag äter också med ögon och dofter. Här var portionerna väl an/avpassade så att desserten gick ner. Och asiatisk mat är ju inte så mäktig. Vad gäller kinesiska vänner har vi haft med dem på mer svenska krogar och jag lagar gärna ”svensk” mat hemma och bjuder på. Men att ta med dem hit var också för att se hur de uppfattade restaurangen rent smakmässigt. Restaurangen i Gamla stan där då åt tror jag heter ”Shogun” och den fanns i varje fall kvar förra året. Har varit där måga gånger under årens lopp. Och visst var det ”nytt” när den kom.

 5. Jag gillar också ’kinamat’, men jag förstår att den inte alltid är helt genuin. Friterad banan med glass är favoritefterrätten. Skall pröva det här stället på Drottninggatan nån gång. 🙂
  Ha en skön fredag!
  Kram!

  1. Vad gäller kinesisk mat varierar den betänkligt. Men kommer du till Stockholm rekommenderar jag Waipo och de har också väldigt bra luncher till bra pris.
   Önskar dig också en fin fredag.
   Kram!

 6. Så himla gott allting ser ut att vara. Jag tycker också om Kina-mat och asiatisk mat överlag men är ingen hejare på att laga den själv. Ännu. Men kokböcker finns att studera och att utveckla matkonsten via.
  Vänner sedan fyrtio år är vänner, verkligen. Härligt att ni kan träffas över en bit god mat.
  Ha det bra Ditte! <3

  1. Det var verkligen gott och med lagom avvägda rätter och portioner. Jag har lärt mig lite efterhand och efter åren i Peking och med bra handledning av konesiska vänner har det gått framåt. DEt är några rätter jag kan laga. Testar även lite vietnamesisk och thailänds matlagning då och då-
   Men det finns ju många bra recetp och bra kokböcker numer.Och sen får man testa sig fram.
   Vi som sågs här träffades i samband med att vi gick på en ”adoptionskurs” och sedan fick vi barn från samma barnhem på Sri anka. Och även barnen, som idag är nästan 40 år, har också haft och har kontakt.
   Ha det bra du också.
   Tankar till dig.

 7. Har bara ätit kina mat här o det är inte mer än det vanliga inte så avancerat låter som du är duktig 🙂 hoppas du har det bra o får en toppen helg kram

  1. Det finns ganska gott om kiinamat och kinakrogar men oftast är den maten väldigt av och avpassad till de svenska smakernaoch brukar inte smaka så mycket. Då menar jag inte strakt utan att matens egna smaker och karaktär ska komma fram. Jag lagar en del asiatisk mat själv hemma men här finns inte alltid de färska kryddor man vill ha. Men det brukar bli bra.
   Önskar dug också en fin helg.
   Kram!

 8. Ojojoj så mycket godsaker. Magen stod väl i 8 hörn efter all den goda maten! Mysigt när det är ”rätt” smaker på maten. Kramar

  1. Portionerna var väl avvägda, alltså ganska små så det var inga problem att orka. Heller inget ris eller potatis som mättade i ”ondödan” denna gång.
   Och när det blir rätt smakmässigt är det extra plus. Vilket det blev här.
   Kramar!

 9. Tack för tipset om vilken restaurang man ska välja, för ofta är det väl så att maten inte är detsamma som i riktiga landet, men kul att den får godkänt av dig, det säger mycket, kul att du lärt dig laga kinesisk mat ,-)
  När vi bodde i England åt vi kinesisk mat när vi flyttat till eget, hämtmat jag minns den som otroligt god.
  Att restaurangen heter ”mormor” på kinesiska var ju charmigt, håller med lite äldre stil hade ju passat bra.
  Maten ser otroligt spännande ut och god!
  Härliga bilder.
  Maten som går i arv i generationer genom att smaka och lära blir nog mer värdefullt och riktigt ,-)
  Ha det fortsatt fint
  STOR KRAM Primrose ,-)

  1. Jag vet ju att England under lång tid haft många bra kinesiska restauranger och har ju en stor grupp kineser där. Och England var ju långt före Sverige med asiatisk mat överlag. Maten här var väldigt god och rätterna av/anpassade för at vara många. Man blev lagom mätt och gottvar det. Och detta hur man lär sig laga mat av sina ”gamla” tror jag en hel del på.
   Ha det gott!
   Stor kram!

 10. De kan verkligen det där med att servera snyggt! Det är svårt det där med kinarestauranger. Jag har inte mycket erfarenhet men det finns en tendens till att allt blir samma sak, liksom. Vi beställde hem från ett ställe en gång och det gör vi inte igen. Inte där ifrån all fall.

  Hade också bytt ut den där anklevern! Allt ser supergott ut!

  1. Vad gäller kinesiska restauranger så måste man välja noga. I Stockholm finns det många som anser sig vara det, men det är få som lever upp till det. Riktig kinesisk mat kan inte jämföras med det som ibland serveras på mindre bra restauranger. I Torre vieja har vi ett par, tre kinarestauranger osm är jättebra och där maten lagas efetr hand den beställs och man kan påverka styrka i den. Förstår att ni inte beställer hem från den restaurangen. Lite som med spansk paella är det. Ibland verkligt bra och ibland bedrövlig.Här var allt verkligen gott ock så fint serverat, som jag tycker det ska vara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *