Stockholm Utflykter

Skärgårdstur till Vaxholm – En fin “njutflykt”

Gårdagens vackra sommarväder inbjöd till utevistelse, dock i skuggan. Och efter att på förmiddagen ha avlagt ett besök på Sabbatsbergs sjukhus för att närmare granska mina lungor (skiktröntgen) så var dagen till förfogande. Dessutom helt oplanerad. En sväng förbi Grand hotell och Strömkajen ledde oss vidare i tankarna. Varför inte ta en skärgårdstur. Ett par Waxholmsbåtar låg vid kajen och tursamt nog skulle en av dem strax lägga ut. Perfekt. Vi ställde in oss i kön och var snart ombord på “Söderarm.

Vid Strömkajen, nedanför Grand hotel, avgår de flesta av Waxholmsbolagets båtar som tar en ut i skärgården.

Perfekt med en skärgårdstur till Vaxholm denna vackra sommardag.

En skärgårdstur till Vaxholm

är alltid trevligt och det brukar bli några sådana turer varje år. I övrigt blir det sommartid även bli en del längre turer ut  i Stockholm skärgård men då får man komma iväg lite tidigare på dagen om man inte tänkt sig övernatta på någon av alla de fina öar som finns. (Bra boendemöjligheter finns på många av dem, men de bör bokas i god tid)

På söndag går starten för seglingstävlingen Gotland runt, numer heter den ÅF Offshore Race, och många båtar från olika länder såg vi seglade in mot Stockholm .

Att ta sig med båt från Stockholm till Vaxholm är en skärgårdstur i den inre skärgården som tar dryga timmen, berorpå vilken båt som kör och vilka bryggor som angörs på vägen. Men här är ju själva båtresan en del av “njutflykten” (Ett ord jag kom på för länge sedan och som innebär en utflykt som är extra njutbar) Vi slog oss ner på övre däck i skuggan och lät oss underhållas av det vi passerade.

Här möter vi Vikinglinjens Ålandsfartyg, Cinderella, som är på väg in till Stockholm.

Just närheten till vatten här i Stockholm gör att vi ganska ofta, oavsett årstid, gärna tar olika båtturer. Åland ligger nära och är också en trevlig dagstur. Eller kanske en 22 timmars kryssning från Stockhom då man passerar skärgårdens norra delar.

På gott avstånd välkomnar Waxholms hotell som ligger på kajen. Vaxholm är en skärgårdskommun med ca 70 öar och dryga 11 000 bofasta invånare. Men under sommartid ökas siffran på och det är många som just kommer hit för ett besök under dagen. Likaså är det många fritidsbåtsägare som gärna lägger till i gästhamnen.

Waxholms hotell, byggt 1903, är ett landmärke. Och vill man smaka god strömming är det hotellet här ett bra besök. Utsikten ingår. 

Vaxholm

ser man ibland är stavat med W och så skrevs det på 1600- talet. Men numer är det bara Waxholmsbolaget (båtbolaget) och Waxholms hotell som använder W. Namnet i sig kommer från Vaxön, där Vaxholm ligger, och här vid inloppet till Stockholm  lät Gustav Vasa i mitten av 1500- talet uppföra kastellet. Själva ordet “vax” lär betyda god jord eller god grönska och här på Vaxön var det förr goda betesmarker och en hel del grödor odlades.

Vaxholms kastell. I nuvarande skick blev det klart 1864.

Vaxholm fick sina stadsrättigheter av drottning Kristina 1647 och hade då, efter det att kastellet kom till  ökat sin befolkning.  Inte bara kastellet har präglat Vaxholm utan också fisket och än idag är strömmingen här berömd. Prova den gärna och den kan både köpas och ätas på flera ställen.

Att promenera i Vaxholm, särskult en bit bort från hamnen, är att hamna en bra bit tillbaka i historien. Vackra gamla hus, stora som små, med grönskande trädgårdar och de små gatorna ger sin prägel.  Och vill man ta sig ett dopp finns flera mindre badplatser inne i stan.

Konsthantverksburiker och gallerier är det gott om och kanske vill man ta färjan äver till kastellet för en närmare titt.  Bara att sitta nere på kajen och blicka ut över vattnet, fritidsbåtar och skärgårdsbåtar är ett nöje i sig.

Fin miljö att strosa i.

Hembygdsgården

och deras café blev dit vi sökte oss för lunch. En plats i skuggan på altanen, alldeles vid vattnet, blev perfekt. Vågornas kluck i denna härliga miljö tillsammans med en god räksmörgås för min del och en strömmningsmacka för maken  blev det där “lilla extra”.

Hembygdsgården har ett perfekt läge.

Även i den fina trädgården omges man av vatten. Och som vanligt var det många besökare. 

Gott! Men varför en tekaka. Väl mäktigt. Hade önskat grovt bröd. (Tyvärr var det slut.)

Mycket att titta på från caféet.

Även turen

tillbaka till Stockhom blev med båt. Är vi på skärgårdstur så är vi. (SL har busssar som går till Stockholm via Täby och Danderyd) Fortfarande många segelbåtar på väg in till Stockholm för att invänta starten på söndag för Gotland runt och även många Waxholmsbåtar var på väg ut i skärgården i den tidiga kvällen.  Vi njöt av turen sittandes på stolar på nedre däck och blev då och då avkylda av övriga båtars svall. Och den riktiga sjökänslan infann sig.

Västan hade många resenäerer på sin skärgårdstur.

 

 

 

 

28 svar på ”Skärgårdstur till Vaxholm – En fin “njutflykt””

 1. Vilken härlig båttur.
  Maken och jag var till Waxholm för ett antal år sedan.
  Fikade då på ett ställe som Lena Linderholm hade.
  Hoppas allt gick bra med röntgen.
  Ha en trevlig helg.
  Titti

  1. Det blev en jättefin dag och en väldigt spontan tur till Vaxholm. Lena Linderholms butik och café har jag besökt tidigare och det är mysigt och har handlat en del där, men tror nu det är stängt. Hembygdsgården ligger så fint vid vattnet så det blev ett bra alternativ. Numer går vi oftast dit om det inte blir lunch på Waxholms hotell.
   Vad gäller röntgensvar kommer det nästa vecka så jag ger mig till tåls.
   Trevlig helg!

 2. Vaxholm är underbart, vi ska dit efter semestern är det tänkt ,-)
  Fina bilder.
  Hembygården har vi besökt mysigt att sitta där på deras veranda ,-)
  Det var ju som det var meningen att ni skulle ta båten dit ,-)
  Hoppas dina lungor var prima!
  Ha det fortsatt jättefint
  STOR KRAM Primrose ,-)

  1. Visst är det trevligt med en tur till Vaxholm. Jag har åkt hit flera gånger om året, mest simmartid, sedan jag var liten och sedan har det fortsatt. Jag har varit här med mina döttrar när de växte upp och de var här med sin morfar och mormor och har härliga glassminnen härifrån. Största kulglassen var den som gällde och morfar fick äta upp resterna.
   Vad roligt att du kämnner igen dig och även Hembygdsgården. En favorit hos oss.
   Vad gäller lungorna får jag besked av skiktröntgen nästa vecka och är hoppfull.
   Ha det fint du också.
   Kram!

 3. En härlig sommartripp. Vaxholm är en av många fina platser i Stockholms underbara skärgård. Gillar ?
  Trevlig helg ❤

  1. De t blev en fin tir och ett jättetrevligt besök. Vaxholm hör till för oss när det är sommar och det brukar bli fler besök här. Jag har varit här mycket som både barn, tonåring och vuxen och i olika sammanhang. Har fört det vidare till mina döttrar och Vaxholm är lite speciellt. Blir en nostalgitrip när jag kommer hit med fina minnen.

 4. Vilken trevlig dag ni fick i vacker miljö. Och en räksmörgås är ju så gott, var längesen nu jag åt någon. Sprang på A-K häromdagen och hon hade ätit en på Tia verde som var god, får kanske prova det en dag 🙂
  Stor kram!

  1. DEt blev så bra! Och kändes skönt att ta en tur efter röntgenbesöket. Räksmörgåsar är goda men jag vill helst ha mörkt och tunt bröd. Men nu var det slut här så tekakan blev bra den också.
   Har aldrig varit på Tia Verde men har förstått att det är välbesökt av svenskar. Men räkmackan är sökert bra.
   Stor kram

 5. Hade du tagit 670:ans buss hade du kört förbi Täby. Å Vaxholm ligger ju nästan på min hemmaplan. Men nu så åkte du ju båt. Det har jag faktiskt bara gjort två gånger, en gång med ribbåt till kastellet. I år har vi inte varit i Vaxholm än, men tidigare år har vi besökt den lilla fina staden många gånger under sommaren. Det tar ju bara 20 minuter med bil från Täby. Vaxholm är ju en sommarstad med den rätta “stämningen” tycker jag. Åk dit någon gång under vintern – på skoj alltså. Du skulle inte känna igen dig, jag lovar;-)
  Härliga bilder som vanligt.

  PS. Blir en aningen orolig här. MR av dina lungor… DS.

  1. Sommartid tar vi oftast båten ut men ibland kan det även bli buss. Gillar ju båtturer och gårdagens väder var perfekt. Vi har ju nära till Strämkajen. Men hade jag bott i Täby var bussen det givna. Att ta bil och parkera i Vaxholm är inte direkt det enklaste. Vi har vänner som bor både i Vaxholm och på Karlsudd och vi har varit här även utanför säsong. Men det är fint då också, men mycket är ju stängt om det inte är i advents eller julmarknadstider.
   (Lungorna skiktröntgades och jag får svar i nästa vecka. Hoppas jag.Tack för omtanken!)

 6. Vaxholm är fint vi åker ju till Johan och Agnetha i bland och vi brukar ta en tur med Vaxholmsbåten. Visst är det härligt med vatten och havet, så rogivande.
  Trevlig helg och kram till dig. ?

  1. Ja, ni känner ju väl till Vaxholm. Här blev det en fin tur och vädret var ju på topp. Och Stockholms skärgård, även innerskärgården. tycker jag är fin.
   Önskar er också en fin helg.
   Kram!

 7. Va roligt att kunna vara så spontan och ta en båt ut till Vaxholm! Å visst är det fantastiskt vackert där, har dock inte smakat deras strömming där, tack för tips! Så roligt att du oxå känner igen dej från Anthony Quinn bay! Vi har det toppen här på Rhodos! Kram

  1. Rhodos är jättefint och roligt att det nu är tillbaka som populärt resmål. Var här på 60-talet öfrsta gången med mina föräldrar och bodde då inne i stan vid “Ellistranden”. Då var dte inte så många hotell som det är idag. Men det har blovit många besök på Rhodos efter det. Förstår att ni har fina dagar och njuter av ledighet och det “goda livet”. Fortsätt med det!
   Kram!

 8. En njutbar båttur när vädret är vackert. Jag har varit till Vaxholm en gång, men det var länge, länge sedan. Tror det var sommaren vi gifte oss och Raouls föräldrar var på besök. 🙂
  Håller tummarna för bra besked om lungröntgen.
  Kram!

  1. Det blev en jättetrevlig tur och det vackra vädret var dessutom med oss. Lagom varmt också. Vaxholm är ett fint “njutflyktsmål” och en båttur hit och hem tar vi då och då . Roligt att du varit i Vaxholm . Kanske kände du igen något på bilderna.
   Tack för omtanken. Och idag vilar jag mig i form.
   Kram!

 9. Det var ordentligt vågskvalp där kring båten, en rejäl blåst måste ni ha haft, men är den bara från rätt håll så går det ju bra. Det är typ hundra år sedan Waxholm besöktes, en riktigt pittoresk pärla. Ni är väldigt duktiga på att ta er för saker, även när planer blir grusade eller kullkastade så finner ni er och hittar på annat kul. Så många fina njutflykter ni gör
  Ibland känns det trist att inte ha tillgång till bil eller andra transportsätt, men så länge jag har min fyrbenta kompis får det duga. Reslusten finns, men samtidigt är jag inte riktigt pigg och får ofta ont om jag behöver sitta still länge.
  Jag undrar varför svenskars mackor så ofta är gjorda på tekaka. Helt värdelöst bröd om du frågar mig, finnkäringen som är van vid gott rågbröd med tuggmotstånd. Visst har det blivit bättre, mycket baguetter o dylikt men då smäller man i dem en massa röror som man inte har ett hum om vad de innehåller mer än en himla jox av majonnäs…Jag vill helst se vad jag stoppar i mig. Nämen, varför så negativ Paula? Jo för du har inte fått någon räkmacka, kanske dags att sätta sig på byns Vildmarkscafé o inmundiga en sådan! Havsbrisen får jag fantisera mig till…
  Håller tummarna att allt är bra med lungorna! Kram

  1. Det blåste nordlig vind och vi satt ute, längst fram, på däck. Så blöta blev vi mellan varven. Men är man på sjön så är man. Vi har sedan ett par år heller ingen bil men har å andra sidan bar andra kommunikationer som vi använder. Och båt är ju praktiskt och trevligt.Vi har förr haft båtar i olika omgångar och seglat en del. Jag gör gärna saker, men just nu tryter orken, lungorna är inte helt pigga, så vi gör det som fungerar. Du har ju finaste Blinka, naturen och mycket annat hos dig. Så visst är det bra att vi kan dela med oss av det har i omgivningarna. Jag vill också ha rågbröd men nu var det slut. Alltså borde de göra fler mackor av det brödet om det tar slut. Jag voll också gärna se vad jag äter och i så fall blanda själv.
   Du kan göra dig en räkmacka, brukar bli de bästa. Och vad häller havsbrisen kan du sätta dig där det blåser lite och njuta av den fina natur som omgerdig. Jag har redan skickat doften från lite bräckt vatte här i Östersjön.
   Vad gäller lungorna får jag förhoppningsvis besked nästa vecka. Tack för omtanken.
   Kram!

 10. Tack för den härliga båtturen och för alla fina bilder från er fina dag i Vaxholm! Där har jag aldrig varit … och lär nog aldrig komma dit – tur att du finns som visar allt det fina!
  Kram

  1. Du är välkommen att resa med oss. Går ju väldans bra det också. Visst är det fint att vi via bloggar kan se ochuppleva så mycket utan att själva vara på plats.
   Kram och trevlig lördag.

 11. Jag blir avundsjuk – men jag njöt av er resa!
  Har varit till Vaxholm EN gång med båt. Gullig litet samhälle.
  Ert sommarväder är helt otroligt. Svenskar behöver det! 🙂

  1. Vi tar gärna då och då båten hit ut. Fint både med båtresan och lite innerskärgård. Nu var dte helle rinte så väldigt mycket folk men det varierar. Roligt att du varit här och kanske kände du igen dig lite.
   Vi njuter på av det sköna sommarvädret och i mitt tucke är det nu lagom varmt med dryga 20 grader. Men det ska bli varmare nästa vecka. Håller mig dock i skuggan.
   Önskar dig en fin lördag.

 12. Ja, varför tekaka till räkorna, undrar jag också!

  Vaxholm, dit verkar ni ha haft en riktigt mysig tur. Jag besökte Vaxholm när jag arbetade i Stockholm, letade upp mitt inlägg om utflykten, har du lust kan du läsa om den här https://miatankar.wordpress.com/2017/05/28/vaxholmsbesok/. Vackert, ljuvlig miljö att strosa i.

  Idag blir det en utflykt för mig, återkommer nog i bloggen om den. Önskar dig en fin sommarlördag, den sista dagen i juni månad!

  1. Vad trevligt att läsa ditt inlägg om Vaxholm. Men trist att dte var så mycket folk med båten. När vi åkte i förrgår var det gott om plats och vi satt ute. Kanske är det nu i juni fler dagliga avgångar så att turisterna sprids ut. Vi åker ofta med Waxholmsbolaget från Strömkajen och det brukar fungera. Men visst är Vaxholm ett turistmål dit många söker sig. Kände igen bildrena. Jag åker ju ganska ofta en tur till Vaxholm och tycker om miljön där ute. Lite innerskärgård och mysigt. Men visst blir det under högsäsong trångt. Trist med dålig info för din del. Hoppas de har bättrar sig.
   Önskar dig en fin lördagsutflykt.

 13. Vaxholm är ett jättefint utflyktsmål på sommaren, själv åt jag strömming sist jag var där, men det var ett par år sen. Inspirerande bilder, kikar nog dit i sommar.

  1. Visst är det! Jag har sedan barnsben varit i Vaxholm flera gånger varje sommar och när vi hade båt segöade vi ofta in här och duschade och provianterade över dagen innan det bar av ut i skärgården igen. Mysigt med en båttur hit och det blir ju en resa i resan. Kul om jag kunde inspirera.

 14. Hej Ditte!
  Ja det är fint i Vaxholm! Jag var där mycket när Syrris hade sommarstuga utanför. Och du och jag var ju också där ett år…var det på Hembygdsgården? Och vi fick ju också tekaka 🙂
  Strömming har jag också ätit en del 🙂
  Så fina bilder du tog på resan!
  Kram P ♥♥

  1. God efetrmiddag! jodå, du och jag var här på Hembygdsgården för ett par år sedan. Jodå, tekaka då också. Och vi träffad emin gamla lärare från högstadiet som kände igen min röst.
   Fina minnen du har från när du och INgrid var där. Dem bär du med dig.
   Vi hade en jättefin dag och resan med båt var så mysig.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *