Stockholm Utflykter

Genom skogen och längs Kottlasjön på Lidingö

I veckan som varit är det många som varit med på den “njutflykt” till Lidingö som jag gjorde i tisdags. Det var en strålande sensommardag och det  kom att bli en skön heldag ute i det “fria”. I gårdagens inlägg  blev det lite sightseeing här på ön med en del gott och blandat. Ett  längre stopp gjorde vi  under promenaden i Trasthagen, ett gammalt sommarstugeområde och passade på att noga se oss omkring. Härifrån följde vi sedan  de väl upptrampade stigarna genom skogen och längs Kottlasjön till Kafé Vattenverket.

En bonus blev det också  att i det vackra vädret ta pendelbåten till Lidingö och Dalenumbryggan/kajen. En riktigt bra början på dagen som kom att blev väldigt lyckad på alla sätt.

Lidingö. Vid KOttlasjön följde vi stigen in i och genom skogen till andra sidan sjön. Från Trasthagen, det gamla sommarstugeområdet, följde vi stigen in i och genom skogen till andra sidan av Kottlasjön. 

Genom skogen

och i princip med Kottlasjön inom räckhåll traskade vi på mot vårt mål som var Kafé Vattenverket. Någon brådska hade vi inte utan gav oss god tid att se oss omkring och göra ett och annat stopp. Gott om bänkar finns utplacerade längs de lättframkomliga stigarna och det var jag extra glad för. (Min rygg och höfter tar stundvis oförutsedda pauser)

Kottlasjön. Och runt sjön finns också ett antal mindre badplatser.

En del ljung såg vi men den var fortfarande ganska blek i färgen.

Lidingö. Lämgängens naturreservat. Här genom skogen rinner flera små bäckar vars vatten rinner ut i Kottlasjön. Genom skogen finns på en del ställen små bäckar och som rinner ut i Kottlasjön. (Tyvärr är vattnet nästa  osynligt på bilden, men det finns där. 

Lidingö. Kottlasjön. Här har vi kommit ut genom skogen och ner till sjön . Kafé Vattenverket skymtar på andra sidan. Här har vi kommit vidare genom skogen och stigen tar oss ner till sjön. På andra sidan, skymtar den röda gamla tegelbyggnaden som sedan många år är Kafé Vattenverket.(Länk till deras hemsida där det också finns beskrivet hur man tar sig hit både kommunalt och med bil)

Vi tittar förhoppningsfullt efter lite svamp längs och bredvid skogsstigarna. Men svampen lyser med sin frånvaro. Däremot kunde vi se några få lingon.

Lidingö. Kottlasjön. Vi har kommit ut genom skogen och är snart framme vid Kafé Vattenverket. Vi har så tagit oss ut genom skogen, traskat uppför och nerför backar och är på andra sidan Kottlasjön. Och här finns turligt nog ännu en bänk där vi slår oss ner.

Mål i sikte! Kafé Vattenverket ! Och om vår besök har jag berättat om här om du missat att läsa om det.

Kafé Vattenverket ligger så fint vid Kottlasjön och gott om sittplatser finns både inomhus och utomhus. Utomhus både vid vattnet och i trädgården.

Här vid disken beställer man och hämtar det man vill äta och dricka.  I detta stora rum med spännande detaljer finns också  gott om sittplatser. I övrigt finns tre andra stora  rum med sjöutsikt där man också kan slå sig ner om man inte vill sitta ute. Men denna vackra sensommardag ville vi förstås sitta utomhus och med sjöutsikt.

 

32 svar på ”Genom skogen och längs Kottlasjön på Lidingö”

 1. Vilken härlig promenad i vacker natur och jag förstår att ni valde att sitta ute och njuta av utsikten. Väldigt praktiskt att det fanns bänkar lite här och var så att du kunde vila rygg och höft när det behövdes. En paus är dessutom inte fel och någon brådska hade ni säkert inte.

  Önskar en fortsatt fin fredag!

  Kram

  1. Tycker det är en sådan tillgång med dessa grönskande naturområden på nära håll. Och bänkarna var ju bra både för min del och andras och fint insmugna i naturen var de också. Hit till området kommer det att bli fler turer.
   Tack, fint väder i huvudstaden och en stund på balkongen-
   Önskar dig en skön eftermiddag och kväll.
   Kram

  1. Här finns så många fina grönskande områden så vi har mycket att utforska-
   Och att röra sig nära vatten vill jag gärna-
   Önskar dig också en fin helg.

 2. Vilken fin promenad i härlig natur! Ett plus när det placeras ut bänkar för lite rast här och var. Ibland behöver man vika och ibland är det skönt att bara sitta ner och njuta; är det njutflykt så är det…

  1. Väldigt roligt att se mer av Lidingö och det är så fint att man bevarat många grönområden och dit man enkelt kan ta sig. Eftersom min rygg och höfter krånglar en hel del så behöver jag då och då vila. En bänk med ryggstöd är ju lite mer bekväm än en sten. Men jag testar det som finns till hands.
   En fin njutflykt blev det.

 3. En gång klev jag på “fel” buss och fick därmed n helt oplanerad och riktigt lång rundtur på Lidingö. Kunde konstatera att ön bjuder på massor med härlig natur! Och vackra vyer!

  1. Vilken tur i oturen. Men att vidga vyerna så här är ju bra och visst har Lidingö mycket fint att välja på. För mig kommer det att bli fler besök på Lidingö och väninnan Agneta är nog beredd att fortsätta guidningen vid ett annat tillfälle. Jag kommer gärna tillbaka.

  1. Det var det! Jag är så glad över att det i närheten av Stockholm finns så många fina naturpmråden och att de är lättillgängliga både med och utan bil- Hoppas på ytterligare sköna sensommardagar och senare också på en fin höst och då har säkert ljungen fått mer färg.

 4. Ser man på! Stockholmstrakten har sllt! Även skog och små vattenflöden, precis som hos oss i skogsbygden.
  Fikalokalen ser väldigt inbjudande ut! Kram

  1. Jadå! Här finns en hel del natur ganska nära storstan. Just Lidingö har jag inte besökt så mycket men visste att det här finns många fina naturområden. Nu ska jag ta mig an fler av dem. Fint är också att många områden är lättillgängliga även utan bil-
   En fin heldag fick vi.

 5. Låter och ser ut som en härlig promenad runt Kotlasjön i det fina sensommarvädret. Det är riktigt kul att ett café i så undanskymt läge kan dra till sig kunder. Riktigt bra! Cafét är ett bevis på att om man säjer högkvalitativa produkter så kommer gästerna oavsett läge.

  1. Så var det. Och någon brådska hade vi inte.
   Kafé Vattenverket är väldigt populärt och många tar också bilen hit. Men promenaden hit tar jag gärna igen. Helge
   Och visst är det så att är det bra produkter, god service och en fin miljö så lockar det besökare.Jag återkommer gärna-

 6. Klart att man vill sitta ute så länge som det går. Men vilket vackert fönster där inne på caféet. Söt liten bäck fick du också med.
  Önskar dig en trevlig helg!

  1. En väldigt fin runda genom skogen och längs sjön blev det. Även ett väldigt trevligt besök här på Kafé Vattenverket. Så roligt att de bavarat så mycket av det gamla-
   Önskar dig också en fin helg.

 7. Tittar in och hamnar på – eller om det är i Lidingö. Det är många år sedan jag med min mormor besökte hennes syster Lillemor och man Lennart då de bodde där i många år. Men var, det minns jag inte och ingen kvar att fråga.
  Men jag fick följa med och se som det är idag och det gillade jag, hus och natur i blickpunkten.
  Så tack till dig och vän Agneta!
  Stor kram och trevlig helg😍

  1. Vad trevligt att du tittade in. Och givetvis extra roligt att att du varit på Lidingö en gång i tiden. Ön är ju stor. Vi hade en jättefin dag med mycket natur och en del hus och bebyggelse. Och jag fick en fin båtresa hit.
   Stor kram och många tankar-

 8. Ställen jag känner igen via dotterfamiljen. De är rätt ofta till caféet och tar vägen där ni gick på ett ungefär. Brukar få små Telegram med bilder…
  Tack igen Ditte, för en härlig njututflykt!
  Kram

  1. Förstår att du känner igen en hel del via dotterfamiljen-
   Kul att du kände igen dig här längs skogsstigarna.
   Och det är alltid roligt när du är med.
   Kram

  1. Tack! En skön dag blev det och besöket på Vattenverket en fullträff. Även promenaden hit.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram

 9. En fin promenad genom skogen och så den trevliga avslutningen på caféet där! Ser svamptomt ut även där på Lidingö …
  Önskar dig en fin lördag!
  Kram

  1. Här hade jag inte varit tidigare så området längs Kottlasjön och stigarna här var en ny och fin bekantskap.
   Svampar saknade vi men tittade efter dem. Har nog varit alltför torrt. Inte ens lingonen var många men några lyste upp längs stigen. Kaféet var så trevligt och inte minst miljön och promenaden hit.
   Önskar dig också en fin lördag.
   Kram

  1. Det var första gången jag var här på Vattenverket och väldigt roligt att se mer av Lidingö. En skön skogspromenad blev det.
   Och närheten till vatten tycker jag alltid om-

 10. Tack för den sköna promenaden. Så vackra bilder du visar.
  Jag har en syster som har gått i skola på Lidingö, på 1960 talet. Hon utbildade sig till mentalsköterska. Var ju och hälsade på henne, men känner inte igen mig på bilderna och det är ju helt förståligt. Tiden har gått och mycket har förändrats.
  Förstår att det var skönt att sitta där ute och fika.
  Trevlig helg.
  Varm kram till dig.

  1. Tack! Vi hade en riktigt vacker och skön sensommardag. Roligt att du gick med oss här. Lidingö har mycket vacker natur som man bevarat och det jag är så glad att nu genom min väninnan få se mer av dessa områden.
   När jag gick på GIH var vi ofta på Bosön och jag gjorde också praktik på ett par skolor på Lidingö men det var i slutet av 60-talet. Så ingen igenkänning.
   Ett trevligt fikaställe gav oss också en skön paus.
   Önskar dig också en bra helg.
   Många tankar och en varm kram

 11. Ett café av det slaget, och placerad just där är ju perfekt och mysigt på alla vis.
  En fantastisk promenad du tar med oss på idag, fina bilder, känns nästan som om man är där själv. 🙂

  Ha en fin Lördag Ditte.

  1. Tack!Kaféet ligger lite avlägset men med bil tar man sig lätt hit och även kommunalt men då med tillhörande skogspromenad.
   Tror du hade gillat stället och promenaden hit.
   Önskar dig också en fin lördag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *