Stockholm Trevligheter

“Mitt enda liv” – Jonas Gardell på Maximteater

I går kväll var jag på en “Jubelföreställning” på Maximteatern i Stockholm; “Mitt enda liv” där Jonas Gardell med nyskrivna texter verkligen hyllar livet. Han skriver själv: “En hyllning till det sprudlande, sprakande, omtumlande, jublande,hemska och underbara livet”.

Absolut en föreställning att ta med sig och på olika sätt. Och mycket förstås beroende på att Jonas Gardell skriver sina texter med en stor blandning av humor och allvar. Helt klart något som tillsammans med framförandet också ger texterna extra tyngd.

Karlaplan på Östermalm. Hit kom jag med tunnelbanan och härifrån  till Maximteatern är det en promenad på fem minuter. (Maximteatern är en mindre privatägd teater där Mikael Persbrandt och Agneta Willman är ägare)

Teater/showkväll i Stockholm

Jag var i god tid så jag slog mig ner en stund på en av bänkarna här på Karlaplan och flyttade mig tankemässigt tillbaka ett par hundra år i historien. På den tiden hette inte stadsdelen Östermalm  utan namnet var Ladugårdsgärde. Detta var fram till mitten av 1800-talet ett fattigt område där smutsen och sjukdomarna härjade fritt. Och på den tiden var det stora likheter mellan de båda stadsdelarna Södermalm och Östermalm-

Fint att sitta här en stund i kvällssolen innan jag gick vidare till teatern.

Stockholm. Maximteatern. Två kvällar, den 9&10 september är Jonas Gardell här med sin show "Mitt enda liv" Under våren gavs också några föreställningar av “Mitt enda liv” och flera skulle det varit tidigare. Men en pandemi kom emellan.Och i höst är det den 9 & 10 september som gäller. Kanske blir det fler föreställningar under året. Hoppas, för den är verkligen sevärd.

På teatern tog vi sikte på baren en stund före föreställningen.

Vi hade balkongplatser men såg väldigt bra härifrån. Maximteatern är ganska liten med sina ca 500 sittplatser så scenen kändes ändå nära.

Jonas Gardell och “Mitt enda liv”

Föreställningen höll på i 1 h och 50 minuter, utan paus och publiken var fast från första meningen. Jonas Gardell  kan konsten att fånga sin publik och har genom åren och på olika sätt berört sin  publik och med både skratt och tårar.

Kanske har några sett föreställningen/filmen “Torka aldrig tårar utan handskar” eller läst böckerna och där också blivit berörd av den närvaro som finns i hans texter.  (Filmen Torka aldrig tårar utan handskar finns på Svt Play och rekommenderas)

Maximteatern. Stockholm. I föreställningen/showen "Mitt enda liv" blandar Jonas Gardell humor, allvar, sång och stand up I showen/föreställningen “Mitt enda liv” blandas humor, satir och allvar med sång, lite dans och “stand up.” En bra mix och allt är  genomtänkt och välskrivet.

En favorit i repris är sången “The Queen of fucking everything” som också är namnet på en show Jonas Gardell gjort tidigare och som han också turnerat med. 

Rörelse, stillhet, humor och allvar. Kontraster. Allt finns med i föreställningen.

Tänkvärda meningar

“Mitt enda liv

Det enda liv jag haft.

Det enda liv jag kommer få.

Det enda liv jag nånsin velat ha!”.  Av Jonas Gardell.

 

“För kom ihåg – Man får inte leva om sitt liv. Det är det som är själva grejen.” (Jonas Gardell)

“Mera liv” – Jonas Gardell på Maximteatern i Stockholm. 

 

32 svar på ”“Mitt enda liv” – Jonas Gardell på Maximteater”

 1. Han famnar verkligen allt! Mycket rörelse i den kroppen och hjärnan och att stå på scenen själv passar SÅ BRA! Såg torka aldrig tårar utan handskar och har nosat lite i några av hans böcker också.
  Kul fredagsnöje för dig Ditte!
  Kram

  1. Visst gör han! Och så bra texter. Texter att skratta åt och med i och texter som man blir tårögd av. Även hans sånger berör.
   Mycket rörelse är det när jan är med. Och en del helt stilla- Variation även där.
   “Torka aldrig tårar utan handskar” såg jag både på Stadsteatern och på tv/film. Gripande.
   Många tankar till dig.
   Varm kram

  1. Föreställningen var verkligen givande och på många sätt.Jag har sett de flesta av Gardells föreställningar och den här tar jag in som en av de bästa. Gardell är ju suverän med sina texter och lyckas blanda humor och allvar på ett sätt som man tar till sig .
   Har läst en del av hans böcker och “Torka aldrig tårar utan handskar” läste jag, såg den på Stadsteatern och sedan på tv- Ligger mycket där.
   Känns roligt nu att teatersäsongen är i gång i Stockholm och jag är laddad.

  1. Jonas Gardell är så mångsidig och hans texter berör ofta. Ibland med skratt och ibland med tårar. Kanske kommer föreställlningen tillbaka. Vet att den gått en del i våras.
   Dottern hade ordnat biljetter och det är jag glad för.
   Ett smakprov fick du här.

 2. Har sett många av Gardells uppsättningar. Oftast i Göteborg…eller kanske bara där. Visst är han en duktig entrédörren och författare. Många skratt, och en del som man sätter i halsen.
  Understundom kan man bli litexyrött på hans “bögsnack”…men visst det är ju hans verklighet.
  Ska kolla om denna uppsättning går på turné söderut.
  Ha det gott! Kram

  1. Jag håller med dig att det ibland blir lite “för mycket” men hans texter är så bra och slagkraftiga. Fantastiskt att kunna blanda allvar, humor, sång och stand up- Och just blandningen med välskrivna texter är en ynnest att ta del av.
   Har läst en hel del av hans böcker som jag också uppskattar.
   Föreställningen tyckte vi var väldigt sevärd.
   Och många skratt. Ibland så att tårarna rann och sedan det mer lågmälda allvaret.
   Ha det fint du också.
   Kram

 3. “Då går vi till Maxim, där blir man sä intim …”
  Sång från Glada Änkan. Det enda jag vet om Maxim, och
  Jonas Gardell vet jag ingenting om, men det låter som det
  var en givande kväll på Maxim. – Så sant, så sant att det aldrig
  blir repris på ens liv. It`s a one-time event. Kram och
  Ha dä bra!

  1. Din versrad här sjöng min mamma ofta. Eller snarare hela sången. Vill minnas att det var Max Hansen som sjöng den i operetten “Den glada änkan”-
   Det blev en riktigt rolig kväll med många skratt men även en del allvar. En bra kombination.
   Nej, livet går inte i repris.
   Ha det fint du också-

 4. Vilken kväll det blev förstår jag för nog är Jonas Gardell en duktig artist och en artist som berör.

  Önskar en god lördagskväll nu!

  Kram

  1. Materialet var nyskrivet och verkligen aktuellt. Och jag tycker Jonas Gardell är suverän på att blanda allvar och humor.Många skratt blev det och lite tårögt också. Så glad att vi kunde se föreställningen-
   Önskar dig också en fin fortsatt lördag
   Kram

 5. Så roligt att du kom iväg till teater, känns som en evighet sedan så sugen att gå på ngr bra föreställningar nu i höst, Karlaplan e fint och skönt att slå sig ned framför fontänen en stund , kram o fin lördag

  1. Föreställningen var verkligen aktuell och väldigt bra. Det var dottern som helt nyligen fick tag på biljetter och visst hängde jag gärna med.
   Och fint att bara sitta en stund och titta på folk innan showen började.
   Önskar dig också en fin lördag.
   Kram

 6. Du och Susjos verkar ha en kulturell vecka ser jag;-)
  Jättekul att du njöt av showen med Jonas Gardell. Varken hans låtar eller hans böcker är min genre, så jag lämnar över hela nöjet till dig;-)

  1. Lite så! Jag gillar Jonas Gardell och tycker att hans texter är klockrena och rappa. Har sett många föreställningar och just texterna är något som gpr hem hos mig.
   Gillar också att han blandar humor och allvar. Har läst flera av han böcker och “Torka aldrig tårar utan handskar” berörde. Såg även den på Stadsteatern och filmen på Svt.-
   Men smaken är ju delad. Tur är det.
   Vi hade en superbra kväll och med många skratt och en hel del eftertanke.

 7. Har sett honom två ggr och vi har inte blivit besvikna, rolig och allvarsam i en perfekt blandning.
  När han kommer till stan här igen så ska vi absolut gå och se honom igen.
  Teater är ju “på riktigt”, en helt annan känsla.

  Ha en fin kväll nu Ditte.

  1. Jag tycker just om blandningen mellan det allvarliga och det komiska i Jonas Gardells texter. Han är suverän på att blanda detta. Kul att du också tycker om denna blandningen.
   Har sett många föreställningar och detta var en av de bästa i mitt tycke .
   Får du en chans så se honom “live”. Men jag såg idag att du även kan se föreställningen på You Tube.
   Önskar dig en fin helg.

 8. Jonas Gardell är verkligen ett unikum som vi sett flera gånger på turné i våra hemtrakter. Han har ett sätt att fånga publiken som är helt otroligt, ena stunden gapskratt och i nästa ögonblick är det tyst så man kan höra en knappnål falla. Jag gillar även hans böcker. När man läser dem kan man nästan höra honom läsa.
  Vilken trevlig kväll ni fick!

  1. Det blev en fin kväll på alla sött. Många skratt men också stort allvar. Otroligt träffande texter. Och just detta att Jonas Gardell får publiken att vika sig av skratt ena stunden och nästa stund kan en höra en knappnål falla. Kontrasterna mellan skratt och allvar är mäktiga. Och han kan trollbinda publiken.
   Roligt att ni sett Jonas Gardell när det varit turné och han nämnde igår just turnéerna som viktiga.
   Tänker ofta på boken “Torka aldrig tårar utan handskar. ” Såg den sedan på Stadsteatern och även på SVT.
   (Såg att den här föreställningen jag såg igår, “Mitt enda liv” också kan ses på Youtube.)
   En riktigt trevlig kväll blev det.

 9. Grattis till Maximföreställningen med Jonas G.
  Han är bra, rakt på sak men lite väl mycket ibland, men det är ju så han är Jonas. 🙂
  Han berör och har mycket klokskap i det han säger, många gånger med glimten i ögat.
  Jag har läst hans böcker, ja men aldrig sett honom live.
  Tack för ditt informativa inlägg som vanligt, det kändes nästan som att vara med på Maximteatern, som för övrigt är en trevlig liten teater.
  Kram

  1. Föreställningen var riktigt bra! Men jag håller helt med om att Jonas Gardell ibland är “väl mycket”.Viss avtoning var det här i föreställningen .
   Just blandningen mellan humor och allvar är han bra på och svängningarna sker snabbt. Gapskratt i salongen ena stunden och nästa så tyst att man kan höra en knappnål falla.
   En mindre teater passar bra i sammanhanget så att man verkligen känner närvaron.
   Böckerna i serien “Torka aldrig tårar” i tre delar grep mig djupt. Såg teaterförställningen och även filmen. Så gripande.
   Fint att du var med.
   Kram

 10. Va kul att det var en bra föreställning. Har läst någon av hans böcker ( En komikers uppväxt), och så klart såg jag serien “Torka tårar utan handskar”, såå berörande och hemsk på samma gång, som jag grät!
  Hur var ljudet under föreställningen? Jag har inte vågat mej på några “tal” föreställningar med min nya hörsel ännu, är rädd att missa så mycket vad de säger.

  Så fint det är runt Karlaplan, du fick så fina foton i kvällssolen!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Föreställningen var riktigt bra och med en hel del nyskrivna texter. Jonas Gardell tycker jag är väldigt träffsäker i det han skriver.
   “Torka aldrig tårar” är ju så bra och även flera av hans andra böcker har jag läst och gillat.
   Vad gäller ljudet så satt vi på balkong så stundtals var det lite svårt att höra. (En som var med oss har hörapparater och tyckte stundtals här också att det var knepigt att höra. Längre fram hade det nog gått bra. Salongen är ju ganska liten. Kanske bänk 10 på parkett hade varit helt ok. för dig här.
   En trevlig kväll blev det och ni spenderade den ju på Mssebacke. Trevligt det också.
   Kram

 11. Ser trevligt ut! Jag har sett filmen “Torka aldrig tårar …” men aldrig sett honom live. En fantastisk, människa och författare tycker jag.
  Önskar dig en fin söndag!
  Kram

  1. Det blev en trevlig kväll och föreställningen var väldigt bra. Humor och allvar i fin blandning. “Torka aldrig tårar” är så gripande. Läste boken,såg den på Stadsteatern och sedan filmen.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Här är solen nu på väg fram
   Kram

  1. Maxim är ju en liten teater så som publik är man ju nära scenen. En fördel tycker jag. Alltid roligt att se minspelet på de som agerar.
   Roligt att du också tycker om Jonas Gardell. Jag är väldigt förtjust i hand texter som ofta är väldigt träffsäkra och så blandar han fint mycket humor med allvar. I salongen är det stundtals så tyst att man kan höra en knappnål falla när det handlar just om det allvarliga.
   Får du en chans så se gärna föreställningen.
   Önskar dig också en fin söndag.

 12. Nej livet går sannerligen inte i repris, men ibland känns det som att man kommit åt repeat-knappen ändå, samma saker upprepar sig, ibland mindre trevliga och ibland trevligare. Jag gillar Gardells texter, läser även hans krönikor med stor behållning men har lite svårt för hans eget scenspråk. Men jag är ju knepig o det är inte många som skulle få mig att sitta i en teaterfåtölj i timmar, inte heller Gardell. Men jag förstår att det var en uppskattad föreställning. En man med hjärtat på rätta stället.
  Kram

  1. Just detta med “repeatknappen” tänkte jag också på. En del saker upprepar sig och både vad gäller det mer positiva och det negativa.
   Jag kan helt hålla med dig om att Jonas Gardells scenspråk ibland stör mig också. Men denna gång var det helt ok. Han har ju alltid välskrivna texter och är väldigt skicklig på att blanda det allvarliga och det humoristiska. Föreställningen tog 1h och 50 minuter men det är ju också vara lång tid. Förstår dig och vet ju vad du tycker om just att sitta still.
   Vi hade en väldigt trevlig kväll och föreställningen gav både skratt och en och annan tår.
   Kram

  1. Föreställningen var riktigt bra och just kombinationen och växlingarna mellan humor och allvar tycker jag verkligen om-
   Ha det fint du ocskå-
   Varm kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *