Stockholm Utflykter

Sightseeingtur på Lidingö – På den södra delen

Häromdagen blev det en fin njutflykt tillsammans med väninnan Agneta. Alltså en utflykt som är extra njutbar Och så blev det. Vi har tillsammans, under drygt 1 1/2 år haft tisdagar som våra promenad och upplevelsedagar. Något som går fint att kombinera. Vi har rört oss både i omgivningarna runt Stockholm och i stans centrala delar och vidgat vyerna på olika sätt.Och trots att jag är tämligen bevandrad och kan mitt Stockholm bra finns det alltid mer att se och uppleva. Och i sammanhanget att viga vyerna passade det bra med sightseeingtur på Lidingö, grannkommun med Stockholm.

Jag tog pendelbåten till Dalenum på LIdingö och fick i det vackra vädret en behaglig sjöresa på 45 minuter. Och vid bryggan vid Dalenum mötte mig Agneta med bil. Så det blev både promenad till fots och bilen hjälpte till att förflytta oss.

Lidingö. Lilla Värtan. Saltsjön. Vi började vår sightseeing på Lidingö vid Käppala och badplatsen här. Vi började vår sightseeing på LIdingö med att köra till Käppala. Nej, inget besök på vattenreningsverket utan vid vattnet. Här  passerar de stora kryssningsfartygen och fritidsbåtar m.fl.  om ska till och från Stockholm

Den prickade linjen visar i stort hur vi rörde oss.

Sightseeing på Lidingö

Vi startade vid Dalenumkajen, strax söder om Kottlasjön. Körde vidare med bil till Käppala och Gåshaga brygga.Några avvikeser blev det och kom sedan att parkera bilen i Brevik.Sedan promenad genom det gamla villaområdet Trasthagen och runt Kottlasjön.

Käppala är ett bostadsområde på Lidingö där de riktigt stora villorna är rikligt förekommande. Här finns också en hamn för fritidsbåtar och en badplats. Käppala var från början en gård men under början av 1900-talet började villor byggas här. Många stora villor finns det och många har också havsutsikt. En del villor är mer diskreta och andra betydligt mindre diskreta.

Här, ovanför badplatsen i Käppala, har husen mer smält ihop med naturen och syns inte så mycket.

Käppala- Trpts vår sightseeing på LIdingö kom vi inte närmare de stora villorna än så här-Ute på udden här vid Saltsjön är villorna (enfamiljshus) än större och inte direkt av det mer diskreta slaget. Varken till form eller färg. (Trots vår Sightseeing på Lidingö kom vi inte närmare än så här-)

Väldigt praktiskt att också ha en båtplats helt nära där man bor.

Från Käppala tog vi oss med bil ner till Gåshaga brygga. Men där var det var där knepigt att parkera så titta in i länken här för att se och uppleva mer av området.

Vi körde vidare till området Brevik och parkerade bilen och nu blev det en promenad längs vackra skogsvägar. Efter ett tag kom vi fram till det gamla villaområdet Trasthagen. Verkligen en lantlig miljö- De flesta villorna här är ursprungligen uppförda i slutet av 1880-talet. Och områdets namn, Trasthagen, har sitt ursprung i en gammal sommarvilla som idag är riven.

Trasthagen

Det var under andra hälften av 1800-talet som stockholmare började bygga sommarvillor här längs Lidingös stränder. Att området var nära stan var en av orsakerna till att sommarvillorna kom till här och likaså att trafiken med ångbåtar kom igång.

Lidingö. Trashagen, ett gammalt villaområde kom att ingå i i min sightseeingtur på Lidingö En av de gamla sommarvillorna. Idag är det permanent boende här- Väldigt roligt att området Trasthagen kom att ingå i min sightseeingtur på Lidingö. Här i området hade jag inte tidigare varit.

Husen i Trasthagen ligger väl samlade och har namn som t. ex.  Egilsborg, Skogshyddan, Henriksberg, Annelund och Marielund.  Och idag har de flesta villorna permanent boende. El drogs till området i mitten av 1930-talet och kommunalt vatten och avlopp anslöts inte förrän 1985.

Personliga hus med stora tomter och med Kottlasjön helt nära.

Här en av villorna i Trasthagen som har ett verkligt sjönära läge. (Kottlasjön)

Vi följer grusvägen genom området och kommer snart in på skogsstigarna,  Blir morgondagens runda.

 

34 svar på ”Sightseeingtur på Lidingö – På den södra delen”

  1. Det är dyrt här på sina ställen- Men det finns olika områden med både bostadsrätter, radhus, hyresrätter och villor som är mindre.
   Jag fastnade för detta gamla område som hade just det gamla bevarat. Är också så förtjust i att vattnet är nära-
   Ha det fint du också.
   Trevlig fortsatt torsdag.

 1. För mig helt okända trakter men så roligt att bekanta sig med. Och jag hängde med här i tankarna.
  Man dras gärna till vatten. Det blev en njutflykt så god som en ann’🥰

  Trevlig torsdag
  Stor kram🤗

  1. Ja, det kan jag förstå men just att se olika miljöer gillar jag. Och inte minst i närområdet.
   Och här hade vi tillgång både till Kittlasjön och Saltsjän . Och är det en ö så är ju vatten centraly-
   Önskar dig också en fin torsdag.
   Stor kram

 2. Så trevligt och intressant att se olika delar av Lidingö. Kontraster finns helt klart när du visar bilder från olika områden. Jag har inte rört mig så mycket i området men minns att jag som tonåring var hembjuden till min väninnas släktingar. Det var en villa som hette duga och de hade egen biosalong minns jag. Inte så vanligt på sjuttiotalet precis… Kul att lära känna olika områden och som sagt intressant också.

  Önskar en god torsdagskväll nu!

  Kram

  1. Vi hade en toppendag på alla sätt och vädret var ju med oss. Lidingö har många olika områden och det var extra roligt att vi hann se en del olika danna dag- Och en bra start med båtresan över.
   Nej, på 70 talet var det mer ovant med dessa stora villor med en egen biosalong.
   Kram och trevlig fortsatt torsdag

 3. Tack för dagens Lidingö, inte helt okänt för min del tack vare dottern som är så intresserad av all äldre bebyggelse där p.g.a. sitt yrke och min släkt som har haft mycket med Lidingö att göra.
  Undrar om man säger Käppala med k eller om det låter tjäppala. Märkliga funderingar men ibland blir det så .
  Ser framemot nästa promenad tillsammans med dig och Agneta.

  kram

  1. Jag tänkte just det. Lidingö kan du och har varit här en hel del.
   Man säger, i alla fall numer, Käppala med “Tj” i början.
   Nästa promenad blir i morgon.
   Varm kram

 4. Härliga villor med eller utan närhet till vattnet.
  För otroligt länge sedan hade jag en pojkvän som bodde i Gåshaga vad jag kan minnas, eller möjligtvis Käppala.
  I slutet av Lidingöbanan var det i alla fall.
  Träffades när han var värnpliktig i Umeå på I20.
  Du fick verkigen en rejäl och trevlig guidning av Lidingö.

  1. Lidingö är ju väldigt varierat med både stora och små villor, bostadsätter, radhus och några hyresrätter. Och det är en fantastiskt grön ö-
   Gåshaga har man nu byggt ut men Käppala har mer kvar det gamla.
   Gåshaga är slutstation för Lidingöbanan så kanske var det i de trakterna du då var. Kul!
   Vi har kvar en hel del av Lidingö men det får bli en annan gång.

 5. Vilket fint område, Trasthagen är, så mysigt! Vilken bra idé att kombinera promenad, upplevelse och trevligt umgänge. Hos mig träffas min gamla gymnasieklass, som tog studenten för 50 år sedan, för promenad med umgänge några gånger varje år och nu när alla är pensionärer åker en del ner till Skaratrakten för några dagar, husrum finns alltid hos gamla vänner och i de här kulturtrakterna lär inte promenadmålen sina.
  Ha det fortsatt fint!

  1. Vi hade en riktigt fin dag och har nu många tisdagar utforskat områden runt Stockholm, både mer och mindre kända-
   Vad roligt att träffa din gamla gymnasieklass och se mer av Skaratrakten. Jag är ju född i Mariestad, uppvuxen i Töreboda och Norge tills jag var 10 år. Min farmor var från Falerum nära Falköping och en del släkt fanns där- Även i Skara har vi haft och har släkt.
   Pappa hade namnet Allan Mann och kanske är det något ni kan känn igen.
   Västergötland och era trakter ligger mig varmt om hjärtat och jag har mycket kvar där att utforska-
   Ha det bra ni också. Och jag är med!

 6. Lidingö är som sagt en rikemanskommun, men jag undrar om det där med bygglov har töjts en aning sedan 1980-talet. På den tiden hade de moderna skrytvillorna troligen inte fått bygglov.
  Då “tar” jag hellre de gamla villorna – usch så konservativ jag är nu;-)
  Härliga bilder:-)

  1. Visst är det så, till stor del.
   Jag gillade det gamla området vid Trastviken bäst och även en hel del andra områden där det inte är så “pråligt”-
   Visst kan en vara konservativ. Jag också .
   Kul att du hängde med.

 7. Jag gillar verkligen Lidingö så fint o nära till vattnet och tjusiga hus att se på.vilken härlig dag du fick med väninnan ☀️Kram

  1. Ja, en hel del. Men det finns ju annat också . Gillade verkligen det gamla området Trasthagen som är så fint bevarat.

  1. Jag kände till väldigt lite om Lidingö och var så glad över denna fina sightseeingtur här. Här finns mycket av det mesta
   Kul att du var med-
   Varm kram

 8. fint att ha upplevelsedagar med någon. Det borde man ta efter.
  Oj vilka villor! När de smälter in är fint.
  Lidingö har jag aldrig varit till, men så är det, det mesta är nytt för mig ,-)
  Personliga hus gillar jag, stora tomter, förr var det så, nu får de nöja sig med betydligt mindre.
  Den gröna ser fin ut.
  Namnen känner jag igen ,-) Annelund o Marielund.
  Så mysigt ni har det ,-) upplevelser är härligt, och som ni hitta på nytt.
  Härliga soliga dagar har det varit, och det är skönt. Ha det jättefint
  KRAM Primrose ,-)

  1. Väninnan Agneta och jag har nu setts nästan varje vecka,ofta på tisdagar, under drygt 1 1/2 år. Då har vi promenerat, varit på teater, gjort utflykter eller annat och alltid väldigt trevligt. (Men vi har känt varandra sedan 1980)
   Lidingö hade jag inte sett så mycket av tidigare så det var extra roligt nu med en fin sightseeingtur här.
   Och visst är det fint med dessa sköna sensommardagar.
   Kram

 9. Det såg otroligt mysigt ut i Trasthagen! Gåshaga fick en klocka att ringa, där låg på 80-talet Nordeas kursgård där jag tillbringade en hel del tid som utbildningsansvarig för olika personalkurser. Det var bland de roligaste minnena jag har från den tiden. Vi såg oss inte omkring så mycket men stället var oerhört vackert och alla kurser var internat så man tillbringade några dagar på plats. Vilken nostalgikick jag fick nu. Tusen tack!
  Kram

  1. Förstår att du känner igen Gåshaga och minns den kursgård som ligger här. Tror att den fortfarande är i bruk och man ser den tydligt från sjösidan.
   Kan tänka mig att du har många och roliga minnen från din banktid och när du ledde olika personalkurser.
   Extra fint att jag nu kunde ta fram lite fin nostalgi.
   Trasthagen hade jag inte besökt tidigare och inte området runt Kottlasjön så det blev fina bekantskaper båda två.
   Kram

 10. Tack för den fina rundturen Ditte! Lidingö har också en hel del att uppvisa, men jag fastnade mest för de äldre husen där i Trasthagen … ser mysigt ut!
  Ha en fin fredag!
  Kram

  1. Lidingö har många fina naturområden som är nåbra och på vägen passerade vi just fina Trasthagen. Jag tyckte också det var så fint här och med en slingrade grusväg som leder hit.
   Önskar dig också en fin fredag.
   kram

 11. Oj, vilka megastora villor. Jag hade nog föredragit de lite mindre. Men de har antagligen hjälp med både trädgård och städning, så då blir det inte lika jobbigt. Läget är ju absolut det bästa. De mindre husen tycker jag verkar väldigt mysiga. Kram

  1. Ja, det kan en lugnt säga. Men troligen finns det “andra” som sköter all skötsel. Jag fastnade för de gamla villorna i Trasthagen men skulle idag inte orka med de stora trädgårdarna. Men det är hus med mycket charm och historia
   Lidingö har en blandad bebyggelse men nu var vi längs vattnen och där är det här på södra ön inte direkt några högre hus.
   Kram och trevlig fredag.

 12. Det lät trevligt med en bokad dag för promenader och upplevelser. 🙂
  Fint att få se mer av Lidingö och området med sommarstugorna, som numera är åretruntbostäder, är jättefint och charmigt.

  1. Det här med en bestämd dag har varit bra och vi är flexibla. Men oftast har det blivit tisdagar och vi har sett och upplevt mycket.
   Lidingö är fint och närheten till vatten är ju påtaglig och något jag uppskattar.
   Fint också att man bevarat så många grönområden och gammal bebyggelse.
   Området Trasthagen med de gamla sommarvillorna är idag åretrunt boende och väldigt fint. Stora hus och stora tomter och helt nära sjön.

  1. Lidingö är ganska okänt för mig också men det ska bli ändring på det. En jättefin dag blev det.
   Roligt att du var med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *