Stockholm Trevligheter Utflykter

Kafé “Vattenverket” – Ett vattenhål på Lidingö

Även idag har det varit  en strålande sensommardag i Stockholm. En heldag som jag tillbringat på vift och där trevligheterna avlöst varandra.  Men i dagens, snarare kvällens inlägg, så börjar jag bakifrån med upplevelserna.  Idag skulle jag tillsammans med väninnan Agneta stifta närmare bekantskap med Lidingö, en av grannkommunerna/grannstäderna som ligger “vägg i vägg” med Stockholm. Och det har jag verkligen fått göra. I stort sett hela dagen har vi också rört oss med både Saltsjön och annat vatten  helt nära. Slutklämmen för dagen blev på sena eftermiddagen då vi slog oss ner på Kafé Vattenverket alldeles vid Kottlasjön på Lidingö. Verkligen ett vattenhål och i dubbel bemärkelse. Vad gäller namnet Kottla så kommer det från en gård som fanns här i trakten på 1700-talet.

Kafé Vattenverket ligger alldeles vid Kottlasjön på Lidingö Kafé Vattenverket ligger vid Kottlasjön på Lidingö. Badplats, badbrygga och badstege finns helt nära kaféet om ett bad skulle locka.  

Lidingö, grannkommun till Stockholm, ligger i mitten av kartan och här är Kottlasjön märkt med rött.

Lidingö. Vackra promenadstigar tar oss genom Långängens naturreservat och fram till kafé Vattenverket vid Kottlasjön. Verkligt vackra promenadvägar genom delar av Långängens naturreservat leder oss till Kottlasjön och Kafé Vattenverket. 

Kafé Vattenverket

heter det numer men hette från början Breviks Elektricitets- och Vattenverk och byggdes år 1915. Vattnet togs då från Kottlasjön, renades med ozongas i vattenverket och pumpades sedan upp till Breviks numera rivna vattentorn. Huset har under de senaste åren stått tomt men var tidigare även privatbostad. Men sedan 2018 är är detta ett “vattenhål”, kaféverksmhet m.m-vid Kottlasjöns strand på Lidingö och det är också Lidingö stad som tog sig an renoveringen.

Området i sig hör till Långängens naturreservat och man kan ta sig hit på olika sätt. Kommer man från Stockholm och inte har bil så ta Lidingöbanan till hållplats Brevik och härifrån är det en fin promenad genom skogen på 10 minuter. Mer info. om Kafé Vattenverket (byggnadens historia, öppettider, menyer, hur man tar sig hit m.m finns  här.   (Kafé Vattenverkets hemsida)

Idag, tisdag eftermiddag, var det en hel del lediga platser här men till helgerna kan det bli trångt-. Sittplatserna är väl utspridda inom området och finns både vid och runt huvubyggnaden, vid vattnet, på bryggan och ute i trädgården-

Lidingö. Entrén till Kafé Vattenverket- Även här omkring finns sittplatser. Entrén till Kafé Vattenverket. Även här finns sittplatser och gott om dem är det också inomhus.

Sittplatser på baksidan – 

– Och nere vid sjön finns också spridda sittplatser.

Vi slog oss ner i eftermiddagssolen och med sjöutsikt. Man beställer vid en disk inomhus, tar med dryck och ev. smörgåsar och bakverk. Men till varmare rätter sallader m.m-  får man med “en platta ut” som piper när beställningen är klar och den hämtas då vid disk.

Vår beställning; grillad croissant fylld med västerbottenost och kalkon  serverad tillsammans med en fräsch sallad. Riktigt gott. Och ett glas vitt vin smakade bra till. En cappuccino och en kaka blev det också.

En riktigt trevlig eftermiddag på ett för mig helt nytt ställe. Återkommer gärna-

26 svar på ”Kafé “Vattenverket” – Ett vattenhål på Lidingö”

 1. Vilken härlig dag det blev och så skönt att kunna njuta av det fina sensommarvädret!
  En måltid helt i min smak och dessutom i en fin miljö.

  Önskar en god kväll nu!

  Kram

  1. En riktigt fin sensommardag att njuta av och i väldigt fina miljöer och omgivna av vatten.
   Lidingö har mycket av det mesta och idag fick jag se och uppleva en del. Mer kommer i andra inlägg i veckan.
   Vännen Agneta bor på Lidingö är en perfekt guide.
   Kram och god sen kväll.

 2. Det stället var även helt nytt för mig. Kottlasjön däremot minns jag på grund av nåt helt annat. Förut var det nämligen ett lopp “Kottla Runt”. Loppet var cirka fem kilometer lång och sponsrades då av Aga. Jobbade på Aga då, och var då tvungen att delta i loppet… Nu är det ett kul minne, då var det inte så roligt, då jag inte tyckte springa “över stock och sten”…
  Kul att du introducerade det fina caféet och därmed väckte några minnen hos mig:-)

  1. Kul att du kände till Kottlasjön och kul minne. Och i trakterna här går ju också Lidingöloppet. Kul att du jobbat på Aga och så klart att du då känner till mer av Lidingö. Vi hann se och uppleve en hel del idag så mer häridrån kommer i veckan. Blev verkligen en heldag.
   Nej, springa över stock och sten är inte min grej heller men jag gjorde det när vi gick på GIH och ofta var på Bosön och tränade-
   Kaféet besöker jag gärna igen. Verkligen fin miljö och det ätbara var verkligt bra. Man har även ett bageri så matbröd kan köpas på plats.(Även kaffebröd och lte annat som tillverkas på plats)

 3. Vilken fin dag ni fick, och vilken utsikt där vid Kottlasjön. Det är inte ofta jag varit på Lidingö, så det är nya områden för mej. Verkligen ett fint ställe ni kom till , Kafé Vattenverket, lunchen såg också mycket god ut. Härligt att kunna passa på och njuta av fina septemberdagar.
  Ha det gott!
  Varm Kram!

  1. Vi fick en jättefin dag på alla sätt och vädret var ju perfekt.
   Jag har inte heller varit så mycket på Lidingö och nu hade jag önskemål om att väninnan som bor här skulle visa mig en del av ön. Och mycket fick vi se.
   Kafé Vattenverket rekommenderas. Så mysigt och gott.
   Ha det fint du också.
   Kram

 4. Vilken härlig dag! Lidingö har jag knappt besökt men det här stället såg riktigt lockande ut och lunchen hade jag definitivt inte tackat nej till!

  1. Det blev verkligen en fin sensommardag. Just Lidingö är en del av Stockholm där jag inte är så väl bevandrad. Men idag blev det en heldag här och i sällskap med väninnan som bor här. Verkligen fina ström och grönområden.
   Lunchen var väldigt god och miljön jättefin-

 5. Wow, vilket ställe och vädret var ju som gjort för promenad och att äta ute. Vilken fin presentation. Du borde ge ut en liten bok om pärlor värda att besöka.

  1. Tack! Och en “pärla” var detta område med kaféet. Just Lidingö är en del av Stockholmsområdet jag inte är så väl bevandrad i. Men det ska bli ändring på det.Min väninna bor på Lidingö och är en väldigt bra guide. Nu körde hon bil, men hit kan man lätt ta sig kommunalt.
   Kaféet i sig, miljön och den fina vägen hit genom skogen var en “lisa” för kroppen. Så glad att ryggen klarade av att traska 13 000 steg men nu var det ju i skogsmark och mjukare att gå.

  1. Just Lidingö är en del av storstadsområdet som jag inte är så välbekant med. Men det håller vi på att ändra. Här finns sp många fina naturområden och man omges av vatten.
   Kaféet är verkligen trevligt och det var första gången jag var här. Men jag återkommer.

  1. Lidingö är en väldigt trevlig bekantskap men jag har inte varit här så mycket och det var för många år sedan. Nu blev det en fin rundtur här några sköna promenader. Stockholm med omgivningar har verkligen så mycket att erbjuda och lätt nåbart.
   Kaféet kommer helt klart att få fler besök.
   En toppendag blev det verkligen.

 6. Förstår att du gärna återkommer till de vackra vägarna utmed vattnet.
  Lunchen ser jättegodvut. Och tänk attbkunna unna sig ett glas vin till lunch….Det funkar sällan för lantisar… Finns sällan rättigheter på våra lunchrestauranger… och så var det det där med bilen… Ha det gott Kram

  1. Just i grannorten Lidingö är jag ganska dåligt bevandrad men det ska bli ändring på det. Min väninnan Agneta bor här och nu har hon börjat ta med mig runt. Många fina naturområden finns och ofta är vattnet, både insjöar och Saltsjön helt nära.
   Många steg blev det och så behagligt att just gå i skogen. Stor skillnad mot stan för min rygg och mina höfter.
   Vi firade, lite sent, väninnans födelsedag så det passade bra med ett glas vin till lunchen.
   Ja, bilen behöver vi ju inte ha med oss. Ofta erbjuder Stockholmsområdet bra kollektivtrafik. Men ni har ju så mycket annat fint.
   Kram och trevlig onsdag.

 7. Om du tror det eller inte så är det här lite hemlandstoner för min del. Kottlasjön känner jag till, också caféet.
  Min dotter med familj bor på Lidingö och givetvis har jag varit där och också får mig till livs vad som de har för sig.
  Lidingö är fint, lite grann landet på sina ställen. Tack för trevligt inlägg igen!
  Kram

  1. Jodå! Jag minns att du varit en hel del på Lidingö och ibland skrev om det i din andra blogg. Roligt! Och för mig fick jag nu ta mig an ön under sakkunnig ledning. Så roligt att du känner till både kaféet och Kottla sjön-
   Lidingö har ju så mycket och naturen är ju ofta helt nära- Så även både insjöar och annat.
   Var på Lidingö en del på 70-talet men det är ju länge sen.
   Kram

 8. Älskar vattenverket och dess omgivning så vackert o lugnt, wow vilket lunch du slog till på med så härligt denna sensommar med ett glas gott oxå:)Den info skulle jag behövt ang hur man tar sig till brevik kommunalt 🙂 Engla åkte ju dit varje dag under en veckas tid när det var dagläger på konfirmation, Nu fick hon dock skjuts fram o tillbaka men hade jag vetat att det var så smidigt hade hon kunnat ta sig hem själv åtminstone, så fina härliga bilder från dig dag kram

  1. Vad roligt att du varit här och kände igen dig. Jag blev helt såld på både miljön och deras utbud. Jag minns ju att Engla var på konfirmationsläger här och att du ofta då var på Lidingö- Men det är ganska enkelt att ta sig hit. Men nu vet ni! Och om hon ska besöka kompisar finns bra kommunala transporter. Spårvagnarna på Lidingö inte minst och de går ju från Ropsten dit både buss och tunnelbana går.
   Kram

 9. Så fin utflykt! Jag har aldrig varit på Lidingö, men det ser verkligen trevligt ut där vid Vattenhålet! Jag älskar såna här gamla tegelbyggnader!
  Kram

  1. Visst är det roligt att man bevarat dessa gamla tegelbyggnader och att de nu också är i bruk. Kafé Vattenhålet var så fint och inte minst också muljön runt.
   Kram

 10. Bra tips och nya härliga platser, du är ett säkert kort att fråga om man ska hitta rätt, .-))) Härligt såg allt ut!
  Sensommar låter betydligt mysigare än höst ,-)
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

  1. Vi hade en riktigt fin dag här och det blev också fina promenader. Lidingö har ju sparat många av sina grönområden och de är också tillgängliga
   Och jag håller kvar sensommaren ett tag till.
   kram

 11. Lidingö är för mig en svart prick på kartan. Har väl varit där nån gång men minns absolut inget av det. Att det är vackert tycker jag redan namnet antyder och visst skulle man uttala orten med en speciell betoning för att visa att man tillhörde de fina folket….
  Har Lidingö fortfarande samma höga status som förut eller finns det andra platser som slår högre?
  Väldigt fint på dina bilder! Kram

  1. Lite så var det för mig också. Vissa områden har jag besökt en del, som bl.a. Bosön. Var där en hel del när jag gick på GIH. Och jag har åkte skidor i Ekholmsnäsbacken. För ett par somrar sedan promenerade vi just med Agneta och hennes man från Dalenum och längs vattnet och det var då första gången jag tog den rundan. Nu blev det en annan del av ön jag fick se. Väldigt trevligt.
   Lidingö har ju en blandat bebyggelse med radhus, hyresrätter, bostadsrätter, stora villor och mindre villor, gammalt och nytt. Och ön i sig har lite varierad indelning.
   Kanske skulle det då vara Djursholm som konkurrerar men det finns även områden västerut i stan som Nockeby och Essingeöarna som har liknande bebyggelse.
   Men visst har Lidingö fortfarande “hög status”. Glädjande är att man inte byggt sönder ön utansparat så många fina grönområden.
   Kafé Vattenverket var en riktigt trevlig bekantskap och med så fin miljö runt om.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *