Allmänt

En sjöresa – Bra början på en fin “njutflykt”

Jag är även idag kvar i gårdagen och i den riktigt behagliga sensommardagen som vi hade här i huvudstaden. För min del blev det en  riktigt fin heldag . Och en sjöresa blev en riktigt bra början på denna härliga “njutflykt”. (Just ordet “njutflykt kom jag på för några år sedan sedan, närmare bestämt sommaren 2014. Och sedan dess har både jag och andra tagit ordet till sig. En “njutflykt” är i korta ordalag en utflykt som är extra njutbar. Svårare än så är det inte.

I gårdagens blogginlägg började jag lite från slutet på vår fina dag på Lidingö som är en av grannkommunerna/grannstäderna till Stockholm. Vi var då vid Kottlasjön och tog en behaglig paus vid Kafé Vattenverket. Väldigt trevligt på alla sätt. Men dagen hade också många andra trevligheter med sig. Inte minst resan till Lidingö som skedde med “pendelbåten “-

Passerar Danviksbroarna på vägen till Saltsjöqvarn där jag ska ta pendelbåten över till Lidingö. Globen/Avicii arena och stadsdelen Hammarby sjöstad skymtar i bakgrunden och även en del av den östra delen av kajen på Södersidan.

En sjöresa

på 45 minuter blev en perfekt start på denna njutflykt.  När jag närmar mig den gamla kvarnen, Saltsjökvarn”, ser jag att ett kryssningsfartyg “Island Princess” ligger i Masthamnen. Ett kryssningsfartyg som tillhör den fartygsfamilj vi reste med när vi  för några år sedan var i Sydamerika och rundade Kap Horn. (Vet att många nya läsare tillkommit så om du missat denna resa finns den här; Kap Horn- En Upplevelse och Kap Horn- Där Atlanten möter Stilla havet.  En helt fantastisk resa var det. )

Stockholm. Södermalm. Masthamnen. En sjöresa av det längre formatet kan en få med kryssningsfartyget Island Princess. Och en kortare variant av sjöresa med färjan Emelie. Från City till Södermalm. En sjöresa kan man få, en rejäl sådan med kryssningsfartyget Island Princess som besökt Stockholm. Eller en kortare variant med färjan Emelie som tar en från Nybrokajen till vår brygga på Söder, Barnängsbryggan och vidare till Hammarby sjöstad. 

Saltsjöqvarn byggdes i slutet av 1800-talet och har en spännande historia. I slutet av 1980-talet la dåvarande ägarna Kungsörnen AB  ner verksamheten här. Sedan några år tillbaka är den gamla kvarnen ett hotell, Elite Hotell Marina Tower. 

Runt kvarnen och uppe på berget bakom hotellet har ett bostadsområde kommit till och de flesta lägenheterna är bostadsrätter,dock norrläge, men med en fin utsikt över Stockholms inlopp  och över till Djurgården och Lidingö.

Den gamla kvarnen, Saltsjöqvarn, är idag hotell.

Här vid kajen kan man ta pendelbåtarna in till Nybroplan i City, med stopp vid Gröna Lund. Och pendelbåtarna går också till stadsdelarna längs vattnet här; Finnboda varv, Kvarnholmen, Blockhusudden på Djurgården och till Nacka strand En del av pendelbåtarna fortsätter också vidare till Lidingö. (Ropsten och Dalenum)

Om båtresan här och de olika stoppen längs vägen fram till Nacka strand har jag berättat om i inlägget “Sjövägen”.

På väg

Här kommer pendelbåten Sofia in till Saltsjöqvarn- Och SL kortet, det vanliga resekortet i Stockholm, fungerar fint. Observera här hunden som tittar ut på de på och avstigande resenärerna. Jag gick genast upp och satte mig i solen på däck- Gott om plats även inomhus.

Sattsjöqvarn. Nacka. Dags för en sjöresa och nu till Lidingö och DalenumDags för en sjöresa. Och idag till Lidingö och Dalenum.

På väg. I bakgrunden Gamla stan och man ser en liten del av stadshuset. Till höger Gröna lund.

Här lämnar vi kajen vid  gamla Finnboda varv där några av de nya bostadshusen är byggda på pålar ute i vattnet.  Här i det gamla varvsområdet har många nya bostäder, mest bostadsrätter,  kommit till. Men med landförbindelse. Till vänster skymtar Kvarnholmen. 

Här är vi på väg in till kajen på Kvarnholmen.

En sjöresa lockar mig alltid. Och för mig är det helt fantastiskt med dessa pendelbåtar på nära håll. Många använder sig av dem till och från jobbet och både barnvagnar och cyklar är välkomna med. Även turister som besöker Stockholm är flitiga resenärer

Kvarnen “Tre kronor” har också gamla anor och ligger på Kvarnholmen- Även detta är ett tämligen nytt bostadsområde. Både i den gamla kvarnen har man byggt bostäder och även längs med kajerna här. 

Ett snabbt stopp blev det  vid Blockhusudden på Djurgården innan vi körde över till Nacka strand.

Nacka strand och statyn

Här är det Carl Milles staty “Gud Fader på himmelsbågen” eller som den också heter “Gud Fader på Regnbågen” som drar blickarna till sig. Statyn är 24 meter hög och syns vida omkring och är en fontän. (Vintertid är vattnet avstängt) Statyn föreställer Gud som är i färd med att sätta stjärnor på himlen och assisteras av en ängel.

Carl Milles ritade statyn men färdigställdes av hans assistent Marshall Fredricks och restes 1994. Från början var statyn tänkt att placeras utanför FN- byggnaden i New York. Regnbågsmotivet syftar på bågen som förenande kraft mellan olika länder och var tänkt som ett fredsmonument. Men av bl.a. ekonomiska orsaker blev det inte en placering i New York.

Dalenum och Lidingö nästa

Från Nacka strand ser man över till Lidingö, både från pendelbåten och från Nacka strand i stort. Här går också inloppet tilll Stockholm och både de stora kryssningsfartygen, Finlandsfartygen, fritidsbåtar, Waxholmsbåtar och alla andra båtar måste ta den här vägen om de ska in till Stockholm. Undantaget några fartyg som ska till Värtahamnen.

Stockholm. Saltsjön. Lilla Värtan- En sjöresa ger en god överblick över Stockholm- En sjöresa denna vackra sensommardag är verkligen behaglig. Och en liten känsla av Stockholms innerskärgård infinner sig. Här passerar vi Fjäderholmarna som nog kan får räknas dit.Vad gäller vattnet är det “Lilla Värtan” en vik av Östersjön.  

Rakt fram här ligger Värtahamnen där Tallink Silja har sina fartyg. Även en del kryssningsfartyg lägger till här- En större hamn än den inne i stan men inte så centralt belägen

Snart framme för min del. Framför mig ligger Dalenumkajen på Lidingö. Här har också nya bostadsområden växt fram och med attraktiva lägen vid vattnet Namnet kommer från uppfinnaren och industrimannen Gustaf Dahlén som var VD och verksam inom AGA koncernen från 1906 till 1957. Vid Dalenum och området runt om känner jag igen mig.Vi promenerade här och vidare till naturreservatet Kappsta med Lidingövänner och det blev både en del natur och historia i den rundan.   Just i Kappsta finns ett minnesmärke efter Raul Wallenbe som föddes här.   Minnesmärket är en liten portfölj som står helt nära huset där han föddes.  (Mer om detta i länken ovan)

Dalenumkajen ligger rakt fram.

Närbild av huset “Fyrtornet”. Här finns 22 våningar och det är  69 meter högt. Intill finns ett lägre hus på åtta våningar som är sammanbyggt med det höga och totalt finns 129 bostadsrättslägenheter här. Wingårds arkitektkontor har ritat husen.

 

32 svar på ”En sjöresa – Bra början på en fin “njutflykt””

 1. Jag tycker om ditt ord “njututflykt” eller “njutflykt”, det säger så mycket.
  Härliga bilder att få se. Trevligt att få följa med på en resa i vårt närområde, nästan. Förstår att du passar bra som guide. Är du fortfarande det, eller “spökar” ryggen?
  Tack för turen och all fin information och varm kram till dig.

  1. Tack! Visst är det ett både bra och användbart ord.
   Vi hade en riktigt fon dag igår på Lidingö och del två kommer i morgon.
   Jag har jobbat ne hel del i sommar; Öland, Bohuslän, Kiruna/Abisko och min favorit Höga kusten. Men resan i juli till Höga kusten var den sista. Resebyrån har lagt ner . Antar att pandemin där gjorde sitt. Men min rygg och mina höfter är trista historier och vissa dagar kan jag knappast gå. Men jag är envis.
   Så jag hade nog fått ge upp resejobbet ändå. Har blivit erbjuden en del andra resejobb men tackat nej.
   Jättetrevligt att du var med oss.
   Varm kram

 2. Japp, ordet njutflykt har jag använt några gånger. Det är ett perfekt ord att beskriva en utflykt som varit njutbar. Som du säger så har många av dina bloggvänner använt ordet. Du kan alltid föreslå att njutflykt kommer med i svenska ordlistan:-)
  Wingårds vem annars???!!!! Vet inte om jag gillar stuket av huset. Formen är väl okej, men materialet är aningen oroligt om jag får säga så. Å billigt är det då inte att bosätta sig där. Men Lidingö vill ju gärna attrahera rika människor, så det är nog inga problem med att hitta köpare.
  Helt underbara bilder med idel blå himlar:-)

  1. Tack!
   Lätt att få till fina bilder med detta fina sensommarväder.
   Vad gäller njutflykt så visst är det ett bra ord! Vet att en del har använt det i olika sammanhang.
   Vad gäller huset här “Fyrtornet” finns den del intressanta detaljer, men i sin helhet är jag tveksam.
   Billigt var det ju inte att bo här men å andra sidan som det är med motsvarande läge i Nacka strand..
   Köpare finns det alltid till attraktiva lägen- Vad som sedan är attraktivt är ju värt att diskutera.

  1. Visst gör den! Och ett signum för Nacka strand är den ju. Tycker den är så vacker.
   Och en jättefin båtresa blev det och en fin dag på Lidingö.

 3. Njutflykt var ett riktigt bra ord och nytt för mig som nyss kommit till din blogg. Vi som kommer till Stockholm då och då får nog försöka ta en liten sjötripp med ”lokaltrafiken” nästa sommar. Vilken härlig början på en härlig dag.

  1. Ordet “njutflykt” har hängt med ett tag och många har anammat det. Och jag gillar det också.
   Är så glad för att vi hittat varandra via bloggarna och hänger så gärna med er på alla spännande resor och upplevelser.
   En tur med den lokala sjötrafiken är verkligen bra och det finns olika alternativ. Blir det aktuellt så hör av er så ska jag bidra.
   Jag är ju en båtmänniska så det här blev en perfekt start på denna sköna sensommardag.

 4. Aldrig fel med en utflykt som innehåller lite havsutsikt eller vad man vill kalla det.
  Helt perfekt. 🙂

  Ha en fortsatt fin kväll Ditte.

  1. Nej, då! Inte alls. Och både båttur och andra trevligheter piggade upp dagen som blev så lyckad.
   Önskar dig också en fin kväll.

 5. Ja, det är verkligen ett bra och passande ord för dina kortare turer. Säger så bra vad det handlar om.
  Så många fina nya bostäder som byggts direkt vid vattnet men jag misstänker att de kostar en rejäl slant…
  “Gud fader på himmelsbågen” är verkligen vacker och står onekligen bra där.

  Kram och god kväll!

  1. Jag tycker ordet är bra och talande. Och många kortare turer blir det nu.
   Visst kostar bostäderna här en del men å andra sidan är hyresrätter inom storstan riktigt dyra. Här får en räkna med ca 12 000 kr /mån för ca 65 m2. Väldans dyrt.
   Milles staty i Nacka strand är så fin och inte minst när den sprutar vatten.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 6. Ett riktigt saltstänksinlägg, tillika en njutflykt.
  Ett fint informativt inlägg igen, som alltid från dig!
  Det finns så mycket att njuta av i Stockholmtrakten och att ta båten till Lidingö är ju bara det ett äventyr i sig själv.
  Tack Ditte!
  Kram

  1. Jadå, båtar vet du att jag gillar och tar gärna en vända så ofta jag kan. En riktigt fin njutflykt blev det denna härliga sensommardag- Mer kommer i morgon.
   Tyvärr är jag är ju numer begränsad av rygg och höfter i det jag kan göra men åka båt kan jag.Och envis är jag.
   Alltid roligt när du är med.
   Varm kram

 7. Tack för att jag fick åka på njutflyktvmed dej! Verkligen njutbart där på vattnet, med turkosblå himmel som tak.
  Och så landmärken i Nacka… kul att känna igen. Ha det fint! Kram

  1. Jättetrevligt att du var med. Och en strålande dag blev det . Perfekt att börja med en båttur. Och att vara till sjöss tycker jag så mycket om-
   Kul att du kände igen dig här med Millesstatyn i Nacka strand.
   Ha det fint du också.
   Kram

 8. En härlig njutflykt och så härligt med alla dessa möjligheter att ta sig fram vattenvägen! Skulle gärna varit med! 🙂
  Gillar Milles staty!
  Kram

  1. Visst är det fint att dessa pendelbåtar är så fint i gång. Passar gärna på att ta en tur då och då och man behöver ju inte gå i land utan kan åka varvet runt.
   Milles staty här är verkligen fin och extra vacker är den när den sprutar vatten och solen skiner.
   Kram

 9. Njutflykt är ett utmärkt ord och jag håller med BP….det borde komma med i SAOL. Verkligt njutbara bilder visar du med som vanligt. Jag visste inte att den statyn från början var ämnad att stå utan för FN-huset. Intressant. Kram

  1. Tack! Och njutflykt är ett användbart år. Vi hade en strålande dag och fint att vara ute i naturen. För min del blev det också i områden där jag inte varit tidigare.
   Statyn är verkligt fin och när vattnet är i gång är den mest till sin fördel och i strålande sol förstås.
   Kram

  1. Tar ju ofta turer med pendelbåtarna och det finns en hel del att välja på och mycket kan en kombinera.
   Visst är ordet njutflykt bra. Och användbart.
   Ha det fint du också.

 10. Njutflykt mysigt ord du kom på, det syns att det är en njutflykt också ,-)
  Bostadshus byggda på pålar ser charmigt ut. Nära vatten vill man ju bo.
  Tre kronor var läckert, det gillade jag!
  Och den gamla kvarnen som nu är hotell, de byggde mycket finar hus förr.
  Fina dagar ,-))
  Ha det fortsatt fint KRAM Primrose ,-)

  1. Visst är njutflykt det ett bra ord som är användbart. Och just att ta båten här mellan olika områden tycker jag så mycket om. Visst är det fint att man bevarat de gamla byggnaderna och restaurerat dem och de idag nyttjas på nytt.
   Ha det fint du också.
   Varm kram

 11. Jag är lite bitter på att inte alla dessa fina vattenvägar fanns att tillgå på 80-90-talen när jag bodde där. hade kunnat tillbringa många dagar på färjorna njutande av vackra vyer och nya spännande platser. Vem väljer hellre tunnelbanan? Inte jag!
  Tack för en njutflykt!
  Kram

  1. Jag förstår dig! Och de har ökat i popularitet och flera vattenvägar ska komma de närmsta åren. Man har ju byggt bostäder här och då att ha tillgång till pendelbåtarna är ju perfekt.
   Jag tar helst inte tunnelbana men gärna pendelbåt om det passar. Kan gärna ta en omväg för att det just ska passa.
   Kul att du var med.
   Kram

 12. Trevligt med njutflykt och roligt att få se hamnarna och nybyggnationer och renoveringar av gamla byggnader som blivit hotell och bostäder. Fyrtornet imponerar med sina 22 våningar och runda balkonger. En läcker byggnad.

  1. Jag är så glad över att det finns olika pendelbåtar att ta här i Stockholm och att kombinera en sjöresa med promenader passar mig bra. Ja, pendelbåtarna är populära även hos turister och ett bra sätt att se Stockholm och olika områden här från sjösidan.
   “Fyrtornet” är speciellt och sticker ju både ut och upp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *