Foto

Fyra – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Fyra är ordet att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig går den ut på att med en eller fler bilder tolka det angivna ordet. Orden vi får att tolka är homonymer. Ord där stavning och uttal är lika men ordet i sig har olika betydelser. Här är det är fritt fram för egna funderingar och tolkningar och alla som vill är välkomna att vara med. Vad gäller medverkande bilder så är de den här veckan hämtade från arkivet.

En fantastisk ketchuptårta fick barnbarnet när ha fyllde fyra år. Och hana moster hade bakat den. Barnbarnet William fyllde fyra år och hade önskat sig att hans moster Helen skulle baka en ketchuptårta.  Och så blev det. Med allt gjort helt från grunden. Leendet och  minen när William såg tårtan är minnesvärt.

 

Ordet fyra

får som så många andra ord olika betydelser beroende på i vilket sammanhang det används. Jag funderade en stund och kom fram till några som jag försökt att illustrera med passande bilder.

Att fyra av ett leende är yngsta barnbarnet bra på. Att fyra av ett leende är William riktigt bra på. Här på sin fyraårsdag.  (Idag har han hunnit bli 7 och fyrar fortfarande av härliga leenden)

Den här kanonen finns vid Pegasus Bridge, i Normandie och har under andra världskriget avfyrat, skjutit iväg, en hel del eld.

Sandhamn. Stockholms skärgård. Här fyra vänner, en kvartettm från vår bokklubb som ska bada. Här är en kvartett,  fyra vänner från vår bokklubb “The Beijing Ladies” som på Sandhamn, där vi den här gången hade vår bokklubb, är på väg i för ett dopp.  (Och antalet medlemmar i bokklubben kan variera) Jodå, jag badad också men var även fotograf.

Att fyra kan också betyda elda; “att sätta fyr på”. Under de fyra år vi bodde i Peking, 2007-2019,  åt vi då och då “pekinganka” som ska tillredas över öppen eld. Så även en hel del annan mat. Och det kinesiska köket är inte ett kök utan består av många olika. (Vill du läsa mer om pekingankan och annan kinesisk mat så har jag skrivit om det i länken bredvid)

Här har man fyrat på, eldat, för att tillaga pekinganka.

Man kan också befinna sig mellan fyra ögon. Bokstavligt och bildligt. Här är det kanske både och. Jag är i Peking, i mars 2018, i färd med att beställa nya glasögon. Optikern är väldigt noggrann och inget lämnas åt slumpen.

Mellan fyra ögon hos optikern.  Här  beställde  tre par glasögon; 2  par läsglasögon och 1 par progressiva. Och  till priset av vad möjligen 1/2 par skulle ha kostat här hemma. 

 

Titta gärna in här för att se fler tolkningar av veckans temaord.

 

28 svar på ”Fyra – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Snyggt tolkat som vanligt! Dottern din är alldeles fantastiskt duktig på att fixa tårtor. Som ketchupfantast hade jag inte tackat nej till denna för visst ska det vara Heinz 😀

  Kram och god kväll!

  1. Tack! Ja, tårtorna får återkomma och återanvändas ibland. Och nu var det ordet fyra som var aktuellt. William gillar också ketchup så han var helt lyrisk. Men innehållet i tårtan var dock inte ketchup.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

  1. Visst är den! Kanske vill du hänga på! Alla kan vara med och man måste inte vara med varje vecka om man inte vill.

 2. En kul variation på “Fyra”.
  Kommer ihåg tårtan, då William fyllde fyra, superläcker ju! Och vilka leenden han avfyrar, söt kille där 😀
  Trevlig kväll och stor kram!
  PS. jag följer också olika adventskalendrar, även om jag inte har en egen. Man får glädja sig åt allt som finns till buds ju. DS

  1. Tack! Jag tycker det är roligt att fundera på orden, deras betydelse och hitta bilder till. Ibland är bilderna nytagna, ibland en blandning och ibland från arkivet. En del bilder får återanvändas och jag tyckte den här tårtan som William fick när han fyllde fyra passade bra och leendet han fyrade av är härligt Han har även som sjuåring detta ljuvliga leende.
   Nej, ingen adventskalender här men bloggvänner har så det är roligt och även en del på iNstagram.
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram

 3. Skön variation av “fyra”. Williams avfyrade leende värmer ända in i själen, han är en riktig charmör! Att vara mellan fyra ögon hos optikern är ingen höjdare för mig men ibland måste man ju gå dit.
  Ha det gott

  1. Lite kul att fundera över ordet och alla ord vi får att tolka- William kan även idag som 7-åring avfyra ett härligt leende. Och visst är han en charmör- Ögonen och leendet. Att han dessutom är en “go kille” betyder mycket.
   Minns besöket hos optikern i Peking. Och det blev under åren några. Men glasögonen är suveräna.
   Ha det gott du också.

 4. Vilken tårta, förstår att det fyrades av det härliga leendet ,-))
  Ja i kriget fyrades det av. Vilken bokklubb som badar tillsammans, ni verkar ha kul ihop! ,-)
  vilken läcker bild på pekingeankan, tillagas den så?
  Oj så billigt med glasögon…nu har jag äntligen hämtat mina två, corona kom i vägen men nu så ,-))
  Ha det gott KRAM från mig Primrose ,-)

  1. William önskade sig en ketchuptårta när han fyllde fyra år och hans moster bakade en.Och det helt från grunden. Så god! Och William fyrar än idag ett antal leenden. Vår bokklubb är så trevlig och vi gör en hel del i samband med våra bokträffar- Annat än att prata böcker- Ja, pekingankan tar lång tid att laga och det sker över öppen eld i speciella ugnar.
   Så fint att du fick dina två par- Minns bågarna du blev så förtjust i. Så roligt.
   Glasögon i Kina är billigt och optikerna är väldigt noggranna. Vi har aldrig sett så bra med glasögon som de vi köpte i Peking.
   Ha det fint du också.
   Kram

  1. Visst är den fin! Men fyllningen var inte ketchup. Dotter Helen är helt suverän med tårtor och allt görs från grunden.
   William kan verkligen fyra av ett leende än idag när han är sju år-
   Min pappa var med vid strider här vid Pegasus Bridge så jag har många speciella minnen härifrån.
   Vet att du också har minnen härifrån.
   Ha det fint du också och var rädd om dig.

 5. Vi har nästan tänkt likadant idag, men du kom på två tolkningar till. Måste ha hängt här hos dig längre än tre år, för den där underbara Ketchuptårtan minns jag. William som alltså kallas för Wille enligt tårtan är verkligen världens sötaste charmtroll. Kan tänka mig att han kan “get away with murder” i skolan, då lärarna troligen bara smälter när det ser det leendet.
  Peking anka har jag faktiskt bara ätit en enda gång i Paris, men visste inte att den bör tillredas över öppen eld. Där lärde jag mig nåt nytt igen.

  1. Jadå! Lite liknande tänkande hade vi även idag. Och du har nog hängt med här på bloggen ett bra tag nu. Ketchuptårtan fick återanvändas och det passade bra nu när det var fyra som gällde. Den gjordes av Helen till Williams fyraårsdag. Och än idag kan han fyra av ett härligt leende. Det är lätt för att smälta för leendet och det gör många av de äldre och yngre tjejerna på skolan och även matpersonalen. Vad gäller lärarna vet jag inte. Men nog finns risken.
   Öppen eld är viktig för beredningen av riktig Pekinganka och en speciell ugn också. Men det gick sklert bra med den du fick i Paris också. Vare sig det var eld eller ej-

 6. Snyggt fixat med ordet “fyra”. Tårtan är ju fantastisk! Och Williams leende är verkligen fantastiskt, man bara smälter!
  Kul med bilder från Peking också.
  Svar: Maken gillade faktiskt viktväktarnas middag jag gjorde ikväll, fast jag sa aldrig att det var spiskummin i, han säger nämligen att han inte gillar det…men det märkte han inte ikväll, hihi!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Tack! Och tårtan fick återanvändas. Passade bra med en eftersom William till sin fyraårsdag önskat sig just en ketchuptårta. Fyllningen var ju dock annat.
   Kommenterade just hos dig att färsgrytan såg riktigt god ut. Något för mig också.Kul att maken inte noterade spiskummin i maten. Jag gillar det ger lite smak. Men lika bra att du inte berättar om den extra kryddan. Sen undrar jag om ni kommer att försvinna när ni ätit v.v. maten i en vecka. Å andra sidan är det bra att det finns en meny och att det som ska till levereras. Jag kan ibland tycka att det kärvar med att planera maten. Idéerna sinar liksom…
   Ha det fint du också.
   Kram

 7. Vet inte om jag hade kunnat göra mig förstådd hos en kinesisk optiker, men du kan ju språket tillräckligt! Många fina tolkningar har du kommit med. Men sötast är ju fyraåringen! Den fina träffen med bokklubben minns jag när du bloggade om. Det måste ha varit ifjol eller året innan. Det är mycket vi får avstå från nu…Jag har rättat in mig i ledet riktigt bra, men ibland blir jag riktigt missmodig…det blir väl alla!
  Kram från pörtet

  1. Tack!Nja, detta med att göra mig förstådd hos den kinesiska optikern gick bra men hjälp av en del engelska. (Och det var bara lite kinesiska jag kunde få fram. Lite till dagsbehov) Men resultatet av besöket blev alltid perfekt. Så noggranna. Visst är fyraåringen fin! Och leenden avfyrar han fortfarande. Och ketchup tycker han om.
   Vill minnas att vi var på bokklubb i Sandhamn 2018. Så trevligt. Vi sågs, tre av oss, i september nu i hösta också och i mars 2020, innan pandemin var i gång. Men mer har det inte blivit. Och visst är det mycket vi får avstå nu. Missmodig kan jag också bli men har ändå mina kära på ganska nära håll och vi ses då och då.
   Jod, jag rätar in mig i ledet jag också.
   Kram

 8. En härlig och mångsidig tolkning som alltid! Vilket leende … och vilken fantastisk tårta! Din dotter är en riktig tårtmästare!
  Kram

  1. Tack! Att fundera kring ord är roligt och se var man landar. William kan än idag som sjuåring fyra av härliga leenden. Och hans min när ketchuptårtan kom på hans fyraårsdag log han med hela kroppen. Helen är verkligen kreativ när det gäller tårtor, ja annars också. Och allt görs från grunden.
   Kram

 9. Snygg och varierad tolkning! Hon är verkligen otroligt duktig och kreativ när det gäller att göra tårtor. Ketchuptårtan är helt fantastisk! 🙂

  Ha en fortsatt fin vecka!

  1. Tackar! Ja, den här tårtan tål verkligen att återanvändas och passade extra bra nu när temaordet var fyra. Helen gjorde den just till Williams fyraårsdag och den var även väldans god. Än idag, tre år senare, fyrar William av dessa härliga leenden.
   Önskar er en fortsatt god tur och trevlig onsdag.

 10. Tårtan var rolig, riktigt hantverk, oj vilket leende. Ta inte illa upp nu, men jag tycker dom där testglasögonen hos optikern var riktigt coola. 🙂

  1. Visst är tårtan läcker! Dotter Helen är otrolig och gör allt med tårtorna från grunden. Men hon har nog inte ärvt det pyssliga från mig….
   Och tårtan var inte fylld med ketchup…
   Visst är testglasögonen coola. Men man kunde inte köpa dem-

 11. Heisann, så herlig barnebarn du har, en skikkelig gullgutt! Og jeg kjøpte med også briller da vi var i Thailand for den del år tilbake. Her er det jo kjempedyrt…. trenger nye briller igjen. Det får bli en julegave til meg sjøl. Ha en fin hælj ;:OD)

  1. Visst har jag! Idag är William sju år men kommer alltid att minnas när han fyllde fyra och denna fina ketchuptårta. Och så god den var. Ja, glsögonen från Peking är de absolut bästa jag haft. Önskar dig också en fin helg.
   Ha det gott

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *