Stockholm

Mer ljus i Stockholm – Och fin adventsstämning

Idag blir det mer ljus från Stockholm och den runda jag gjorde här i City i söndags. Den första advent.  Om du missade första delen av  turen”stad i ljus” så finn den här.

I söndags slutade vi ljusvandringen på här  Biblioteksgatan. En fin och bilfri shoppinggata där röda mattan alltid är utrullad. 

 

Mer ljus i Stockholm

Jag lämnade Biblioteksgatan och kom ner på Birger Jarlsgatan just när det började falla lite snöblandat regn. Men här satt ändå en del på utomhusserveringar och fikade. Jodå, jag kände att det fanns infravärme.

Stockholm. Birger Jarlsgatan. Än mer ljus från bilar, bussar och trafikljus. Än mer ljus. Här hjälper bilar, trafikljus, bussar och gatubelysning till att lysa upp tillvaron.  

Även i år har många älgar, fyllda med ledlampor,  intagit Stockholm. Och nog tycker jag att älgarna gör sig bättre här i stan än renar.  Kungsträdgården har sina älgar så här års och även Sergels torg. Men även Nybroplan har fått sin beskärda del.

Stockholm. Nybroplan. Mer ljus . Här i älgarna som ser ut att promenera. Nybroplan. Mer ljus och fler älgar som ser ut som de promenerar. I varje fall om man ser dem lite på håll.  Om de protesterar vet jag inte. I bakgrunden skymtar Kungliga Dramatiska Teatern. 

Alldeles nära Nybroplan ligger Berzelii park och den anrika restaurangen Berns. Och här såg jag att det i regnet som föll även var inte inblandning av snö.

Stockholm. Berzelii park. Än mer ljus blev det av det snöblandade regnet som för en jort stund dröjde sig kvar på buskarna. Och visst blev det lite mer ljus även av det snöblandade regnet som för en lite stund dröjde sig kvar på buskarna i Berzelii park.

Själva Berns såg ut som en upplyst och välpaketerad julklapp.  Restaurangen och matsalen har jag besökt ett antal gånger under årens lopp och var särskilt förtjust i “Berns asiatiska” eller som det en gång hette Berns kinesiska. Och detta var den första restaurangen i Sverige som redan 1944 serverade kinesisk mat.

Stockholm. Hotell och restaurang Berns bjuder på ännu mer ljus . Hotell och restaurang Berns bjuder på ännu mer ljus.

Jag börjar dra mig hemåt

och bestämmer mig för att ta vägen hem till Söder genom Gamla stan. Och på vägen dit korsar jag den södra delen av Kungsträdgården. Här är gräsmattorna fortfarande gröna.

Kungliga operan  rakt fram och med restaurang Operakällaren i nedre våningen.  Till höger St: Jacobs kyrka. Och man ser en del av den ljusportal som går genom hela Kungsträdgården.  (Finns även en liknande på andra sidan av Kungsträdgården)

Kungliga Operans framsida. Här ger belysningen byggnaden en blå ton.

Stannar till en stund och blickar ner på Stockholms ström innan jag lämnar stadsdelen Norrmalm.  Via Norrbro tar mig över till Gamla stan.

Stockholm. Mer ljus över Norrbro, Stockholms ström och en del av Riksdagshuset Mer ljus och väldigt vackert. Här Norrbro och Stockholms ström samt en del av Riksdagshuset Till vänster i bild skymtar  lite av Storkyrkan, tillika  Stockholms domkyrka.

Dryga 4  kilometer senare är jag hemma igen på kajen igen. Och jag kan inte säja annat än att det är vackert med all belysning här också. Restaurang Thaiboat bidrar verkligen till att lysa upp och det gör också all annan  belysning både på och i hus och husbåtar och  i övrigt längs kajen.

Så vackra speglingar från restaurang Thaiboats lampor.

42 svar på ”Mer ljus i Stockholm – Och fin adventsstämning”

  1. Tack! Jag passar på att ge mig ut när jag kan. Och bråttom har jag inte. Stockholm tycker jag är extra fint upplyst i år och en vacker stad är det och nu än vackrare med sin belysning.
   Väldigt roligt att du var med mig.
   Många tankar!
   Kram

   PS Ska nu ge mig iväg med en väninna till för dig välkända trakter. Så extra tankar

 1. Fina foton Ditte, väldigt inbjudande. Du lyckas visa upp ditt Stockholm så som man gärna vill uppleva det.
  I år tror jag många känner ett extra behov av ljus och värme.
  Tack för den fina promenaden!
  Kram Mia!

  1. Tack! Och det var verkligen en fin runda och med gott om plats. Tror också det är så att vi i år behöver mer ljus än tidigare år.Väldigt roligt att du gick med.
   Ha det fint och var rädd om dig.
   Varm kram

  1. Tack! Här är hela stan nu så fint upplyst och även kajen hemma hos oss. Känns extra välkomnande.
   Här har vi ljust ett tag till . Men visst blir det bra när det vänder och blir ljusare igen.
   Önskar dig en fin kväll.

 2. Så läckert. Det är fantastiskt med alla ljus nu i adventstider. Såå fina bilder!
  Vi har inte varit inne i Göteborgs centrum sedan vi kom hem från Thailand. Kanske kan vi åka in och parkera bilen för att sedan vandra och kika på ett juligt Göteborg.
  Kram och var rädd om dig/er

  1. Tack! Det var verkligen fint när jag var ute och strosade. Och gott om plats också. Bra motion blev det också med att gå till och från stan.
   Jag är inte heller så ofta i City men är glad att jag tog en sväng för att se vår fina stad i ljus.
   Vore roligt om det blir av att få följa med dig in till ett upplyst Göteborg.
   Var försiktig du också.
   Kram

 3. Helt underbara och stämningsfulla bilder! Julbelysningen och utsmyckningarna är väldigt påkostade i år. Bara älgarna vid Nybroplan måste ju ha kostat en slant. Tänkte också på “älgvandring” eller protestmarsch där. Mäktigt och fritt fram för olika tolkningar.
  Operans röda och blåa fasader är riktigt läckra. Thai Boat är sååååå himla coolt med sina igloon. Vet inte om jag inte gillar den utsmyckningen bäst. Tror nog det.

  1. Det var verkligen fint att strosa runt här i City och se all vacker belysning.Och gott om älgar var det vid Nybroplan. De på Sergels torg och i Kungsan såg nästan ut att sakna kompisar.
   Thaiboats belysning är jag så förtjust i och fastnade även extra för den vid Norrbro. Kul också med operan som skiftade i färg beroende på hur ljuset föll.

 4. Så vackra ljusbilder igen! Ja, det behöver lysas upp denna mörka tiden. Och jag tror att många resonerat så.
  Lidköping har gjort väldigt fint och mer är på gång.
  Ha det så gott.
  Stor kram!

  1. Tack! Jag njöt själv av all vacker belysning när jag tog bilderna och någon brådska hade jag ju inte heller-Fint att se belysningen när mörkret lagt sig. Visst behöver vi mycket ljus och även här hemma på kajen är det så fint med all belysning. Särskilt kvällstid.
   Har sett lite från dina bilder och det ser väldigt fint ut även i Lidköping. Jodå, det är nog mer på gång även här i stan.
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram

 5. Så vackert och så stämningsfullt. Jag blev riktigt berörd.
  Känner igen platserna men har inte sett dom i detta fina ljus. Fint att få göra det genom dina vackra bilder. Troligen kommer jag inte in till Stockholm denna julhelg.
  Skulle inte vara så svårt att gå där, vad vi såg då jag besökte läkaren vid Sergels Torg, men resan in är inte säker, vad jag kan förstå.
  Tack än en gång snälla Ditte.
  Trevlig onsdagskväll.
  Kram!

  1. Tack! Vad roligt att jag kunde ge lite extra glädje till dig. Tänkte lite på dig när jag strosade runt med kameran i handen. Vet ju att du är så bekant med platserna här. Du vet ju exakt var jag är-
   Men vad bra att jag kan visa lite från stan nu när det är knepigt för dig att komma in till stan.
   Nej, resan till och från stan kan vara knepigt om det är många resenärer. Inne i stan var det väldigt gott om plats i söndags eftermiddag. Men jag tittar för dig också.
   Tankar till dig och en stor kram

 6. Det är fint med alla ljusen nu! Och eftersom det mörknar redan strax efter tre behövs de verkligen. Själv är jag glad att jag hann hem efter barnvagnspromenad innan det började regna …

  1. Visst är det! Jag noterade idag hemma att även Folksamhuset lyser upp extra med ett hjärta mot Skansbron. Ser fint ut det också. Vad trevligt med en barnvagnspromenad! Vi fick också lite regn på oss men det övergick i ett vackert kvällssken.

 7. Vackra bilder & dom får mig att tänka på låten stad i ljus med T.K man hade önskat sig snö i stället för regn o grått ha en fin kväll kram

  1. Jag tänkte just på den biten när jag strosade här genom det vackert upplysta Stockholm.
   Och visst lyser snön upp men här i stan blir den snart brun och ful och man kommer inte fram på trottoarerna.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 8. Så härliga bilder! När man bor i en liten håla så kan jag verkligen sakna all den vackra julbelysningen som finns i storstäderna. Det blir så pampigt och vackert där på något vis. Förvisso är granen på torget vacker och även Linnéstången men det blir naturligtvis inte samma sak.

  Kram och god kväll!

  1. Tack! Ja, det var en fint att strosa genom Stockholm som verkligen är en stad i ljus. Men du har det fint hos dig på ett annat sätt- Fint att vi kan dela med oss.
   Kram och trevlig kväll.

 9. Att sitta ute och fika ser ju riktigt mysigt ut. kanonfina bilder, njuter för fullt och känner mig glad att Stockholm ser helt underbart ut i juletid! Ja annars också ,-))
  Helt fantastiskt med alla älgar! ser helläckert ut.
  alla bilder du visar är så fina! Vilken julstämning, nu låter jag väl som en papegoja, men blir rörd, nu har jag ropat in min man! Han har nu tittat på bilderna, han orkar inte gå runt och titta, han mår inte så bra. Men vi kommer en eftermiddag att ta bilen och åka in och njuta, gamla stan blir det ju inte, men det andra där vi tar oss fram med bil ,-)Även om jag nu följt dig runt!
  ha det så fint KRAM Primrose ,-))

  1. Tack! Det var så fint här i City och jag blev så glad av all belysning. Fint att sakta gå genom stan. Och de upplysta älgarna verkar ha intaget stan. Jag är glad om jag kan visa lite bilder från vårt fina Stockholm. Och mår din man inte så bra är det kämpigt med ett besök inne i stan.
   Jätteroligt att ni följde med mig.
   Ha det fint du också.
   Kram!

 10. Ser ut som att de har lyckats få det riktigt fint i år och det kanske även är lättare att njuta av det i och med mindre folkmängder? Man kanske borde överväga en prommenad in till stan, även om vi har försökt att helt undvika den delen av stan i dessa tider.

  1. Jag tycker nog det! Jag är ute och promenerar mycket i Stockholm varje dag men undviker att röra mig där det är trångt- Blev så förvånad över att det var så glest med folk ute i Stockholms city denna första advent. Men så var det. Och jag promenerade från Södermalm till City och hem och då genom Gamla stan. Men där har det varit ganska öde sedan i mars. Synd! För det finns plats för många fler utan att det skulle bli trångt. Handlarna har verkligen gjort fint där-

  1. Stockholm är extra vackert just nu och att komma hem till kajen här uppskattar jag verkligen. Thaiboat är verkligen inbjudande med sin speciella belysning och de fina speglingarna i vattnet.

  1. Tack! Och det var verkligen fint att strosa runt och se allt det vackra
   Önskar dig också en fin torsdag.
   Kram

 11. Åhhh så vackert Ditte! Tack för att jag får se detta <3
  Tänkte passa på att uppdatera dig ang Artemis, hon kom hem alldeles på egen tass igår eftermiddag, trött, frusen efter en natt med minus 16 grader…och törstig! I natt har hon legat tätt intill mig under täcket och nu vill hon absolut vara nära hela tiden <3
  Kram p dig!

  1. Vad roligt att Artemis är hemma igen. Härligt för er båda. Har verkligen undrat och tänkt att mejla dig idag. Kan tänka mig att hon nu vill vara nära. Och att hon klarade detta. Så kallt.
   Stockholm är extra fint nu med all belysning och att strosa runt här var njutbart. Och gott om plats.
   Önskar dig och Artemis en fin dag.
   Kram

 12. Så himla fint upplyst det är nu! Gillar nog älgarna allra mest, dom hör till mina absoluta favoritdjur. I alla fall när dom håller sig från vägarna…
  Ha en finfin torsdag!

  1. Stockholm är alltid vackert men nu med all belysning runt om stan så blir vår huvudstad än finare. Roligt att strosa runt och se allt och gott om plats var det också. Visst är älgarna fina och jag tycker de vid Nybroplan, i grupp, är allra finast. Även Thaiboat, på vår kaj, bidrar så fint med belysningar och speglingar i vattnet.
   Önskar dig också en fin torsdag.

 13. Verklig julstämning i dessa bilder, är ju så vackert att man nästan smälter.
  Stockholm är så fint året runt men runt jul blir det ännu finare, vackert.

  Tack Ditte.

  1. Tack!Det är så fint nu i Stockholm så jag var glad att jag tog mig en vända ner till City för att titta. Och trångt var det inte alls.
   Kul att du hängde med.
   Ha det så bra du kan.

 14. SÅ fint! Det är verkligen något speciellt med alla ljusen som lyser upp vår mörka årstid. Och än viktigare i år när världen tyngs av pandemimörker. Tack för en underbar ljus och glädjefylld promenad. Älgarna är riktigt stiliga!!

  1. Tack!Det var verkligen så fint att se all ljus och visst behöver vi ljuset än mer i år. Trevligt att du var med. Jag är särskilt förtjust i älgarna som finns på Nybroplan eftersom de kommer i grupp-
   Ha det så bra du kan!

 15. Så annorlunda mot vår skymning på landet, upplivande med glittrig belysning. En enda ledlamps-älg skulle här lysa upp hela byn! Men thai-restaurangen är som vanligt mest magnifik, vilken tur att ni helt gratis har den som närmaste utsikt!
  Kram

  1. Jag tycker att vår kaj med Thaiboat är så fint upplyst och det är alltid roligt att gå sista biten hem längs kajen.
   Ja, en upplyst älg slulle jag absolut dela med mig av. De är så fina.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *