Stockholm

Stad i ljus – Glimtar från Stockholms City

Det är första advent 2020, alltså igår,  och jag bestämmer att på eftermiddagen ta sväng ner till City. Något direkt ärende hade jag inte denna gång. Inte annat än att ta den dagliga friskvårdspromenaden och sedan vore det roligt att se en stad i ljus. Visserligen hade jag i pressen sett att det i lördags var mycket folk i omlopp på vissa platser i City. Men jag kan min stad och vet exakt var jag kan röra mig om det skulle se trångt ut.  Gamla stan besökte jag i veckan som varit och där var det verkligen glest med besökare. Så synd! För handlarna har verkligen ansträngt sig för att få till en fin stämning med vackra dekorationer. Idag del 1/2.

Första advent på eftermiddagen.  Här på Sergels torg var jag nu på eftermiddagen i lagom tid för att få se både granar och älgar upplysta. Och trängseln lyste helt med sin frånvaro.

En stad i ljus

var det verkligen. I varje fall i Stockholms City. Och nu när skymningen sänker sig tämligen rask så är det verkligen fint med all belysning. Jag hade med i beräkningen att jag knappast här i City, med gott avstånd till andra, skulle kunna röra mig här. Men det var alls ingen trängsel denna söndag eftermiddag. För ett tag sedan hade jag ett ärende till City, promenerade dit och hem (ca 8-9 km) och passade på att då se NK:s julskyltning. Nästan inga besökare den vardagen. Och när jag gick hem längs Drottninggatan, från City till Södermalm kändes det riktigt ensamt.

Stockholm. Stad i ljus denna adventssöndag och glaspelaren vi Sergels torg är denna dag iklädd rött. Stad i ljus. Glaspelaren vid Sergels torg var denna dag iklädd rött och syns vida omkring.

Glaspelaren vid Serges torg, officiellt “Kristall, vertikal accent i glas och stål” med sina modiga 37.5 meter syns vida omkring.  “Pinnen” eller “Glasobelisken” som den också kallas är skapad av Edvin Öhrström . Han vann en tävling om just utsmyckningen här vid Sergelfontänen och “Pinnen ” kom på plats 1974. (Fontänen i sig var färdig redan i mitten av 1960-talet) Glaspelaren är en stålkonstruktion som är upplyst inifrån och som består av 60 000 glasprismor från Linshammars glasbruk,

Jag passerade NK snabbt och ägnade på julskyltningen än en gång men inte var det någon trängsel här heller. Hur det var inuti butiken har jag ingen aning om. För egen del styrde jag stegen mot den vackert upplysta Kungsträdgården. Här kände jag mig också ganska ensam. Men några besökare såg jag på håll.

Kungsträdgården med restaurang “Fridays” och i bakgrunden varuhuset NK med klockan som syns över nejden.

Stockholm.Stad i ljus. Verkliegn" Hela kungsträdgården är vackert upplyst. Stad i ljus. Verkligen! Här är hela Kungsträdgården vackert upplyst. Och gott om plats även här. Kan ibland få för mig att rapporter från media när det gäller trängsel i stan ibland kan bli fel.  I varje fall är det aldrig trångt där jag är. Märkligt!

Kungsträdgårdens älgar. Visst ser de också lite ensamma ut. Men upplysta är de.

Jag går vidare i stad i ljus

Efter ett varv i Kungsan går jag vidare mot Biblioteksgatan. En bilfri shoppinggatan med många märkesbutiker.

Stockholm. Hamngatan. NK. Mer av stad i ljus. Mycket ljus med lite människor i omlopp- Mer av stad i ljus. Hamngatan. Pinnen vid Sergelfontänen lyser upp liksom NK:s och alla andra butikers belysning. Mycket ljus och få människor i omlopp.

Jag stannar vid ett trafikljus och blickar upp mot Norrlandsgatan. Även den vackert upplyst.

Jag sneddar över Norrmalmstorg. Även här är det tämligen öde men belysningen på restaurang “Vau de ville”  känns välkomnande. Men nu skulle jag inte äta.

 

Så viker jag in på Biblioteksgatan. Även här är det vackert upplyst. Och den röda mattan är utrullad. Ja, i och för sig finns den npg här året om. Här är det några fler som är ute och strosar. Med avstånden är rejäla och ingen trängsel . Såg att flera butiker här bara tog in ett fåtal besökare i taget. Några butiker hade nummerlappar och andra personal som stod vid dörren.

Stockholm. Biblioteksgatan. Mer av stad i ljus. Mer av  stad i ljus. Biblioteksgatan.

I den gamla biografen Röda kvarn har det sedan den lades ner varit lite olika verksamheter Och sedan 2018  har “Eatly” flyttat in.  ( En mindre sorts saluhall men småbutiker och några restauranger)

Fint dekorerat  och belyst vid entrén till Eatly. Men ingen trängsel här heller. 

Röda mattan är utrullad, belysningarna längs gatan är tända och bänkarna längs gatan är fint dekorerade. Här slår jag mig ner en stund. Tänkte det kunde vara roligt att se lite folkliv. Och vad gällde att hålla avstånd så gav det sig själv. 

När jag satt här ett tag och vilade ryggen så hamnade tankarna bland det jag läser om i media och ser på tv att det är så trångt i Stockholm och att man inte håller avstånd. Jag rör mig ju en hel del varje dag men måtte då ha turen/skickligheten att hitta dessa trängselfria platser. Så även mitt i City första söndagen i advent.

Fortsättning på vandringen “Stad i ljus” kommer på onsdag.

40 svar på ”Stad i ljus – Glimtar från Stockholms City”

 1. Åh tack Ditte! Tack för underbara ljusbilder, som mer än väl behövs, nu när det är mörkt både inombords och ute. Jag blev lite upprymd en stund och så fint med en röd “pinne”… har aldrig sett den röd, nytt för i år kanske?
  Förstår att du kände dig ensam på de nästan folktomma gatorna, annat var det på en bild som togs på Drottninggatan i fredags, skrämmande med trängseln. Skrämmande är även, att det fortsätter vara tillåtet med alla kontaktsporter, där viruset sprids som en löpeld. Inkonsekvens är ordet.
  Ta hand om dig och kram!

  1. Tack! Ja, det var så vackert och gott om plats. Annas är jag inte direkt i City om jag inte har ett ärende. Men igår ville jag se hur det tog sig ut med tänd belysning. Jag såg bilderna från Drottninggatan i fredags. Märkligt med denna trängsel. Jag gick här ett par gånger förra veckan och då var Drottninggatan helt öde.Men kanske var det den “svarta fredagen” som ställde till det nu. Förstår inte att folk ger sig ut och in där det är trångt. Jag rör mig mycket, men som du ser av både gårdagens bilder och andra från veckan är det inte alls trångt. Så jag vet inte var alla kommer ifrån på medias bilder. Och skulle det vara trångt tar jag genast en annan väg. Visst är “glaspinnen fin” i röd belysning! Jag tror den kan skifta en del men igår var den väldigt röd när jag var förbi.
   Alla sporter har jag också förundrats över och en del annat. Som kollektivtrafiken här. Trångt som attan under rusningstid.
   Önskar dig en så bra vecka som möjligt och kanske kommer det ett ännu ett inlägg från ännu en resa. Hoppas!
   Var försiktig du också.
   Kram

 2. En stad i ljus är en vacker stad och det visar verkligen dina bilder! Just Biblioteksgatan tycker jag är väldigt fin. Just nu tycker jag att man behöver ljuset mer än någonsin!

  Kram och god kväll!

  1. nu gjorde jag slag i saken och tog en vända till City. Bra motion är det ju också att gå dit och hem. Men jag vilar då och då. Biblioteksgatan gillar jag och så alla årstider. Ofta tittar jag också in hos Georg Jensen. Men inte igår.
   Och heller ingen trängsel igår på stan. Inte alls. Vet inte hur media får ihop det. Jag har ju inte trollat bort folk.
   Önskar dig också en fin kväll.
   kram

  1. Tack! Och det blev en både lång och fin runda med några pauser. Så roligt att se belysningen sen eftermiddag. Tidigare har jag passerat med det har då varit väl ljust. Gott om plats var det också.
   Bra med en julgran på över gården också..
   Även här hemma på kajen är det en hel del vacker belysning att njuta av.Och visst piggar set upp med ljus.
   Att det är trängselfritt är en klar fördel-
   Önskar dig en fin kväll.

  1. Roligt med rött här. Tror inte jag heller sett den röda färgen tidigare men “pinnen” brukar ju skifta i olika färger men nu lyste den enbart rött.Inte heller i City var det trångt igår. Undrar hur media får till sina bilder. Jag går ju mycket runt i stan och har det aldrig trångt. Men kanske var den svarta fredagen orsaken till att många var på Drottninggatan i fredags. Så bilder. Eller också är det ett fotomontage.

 3. Stockholm är verkligen Juligt pyntat med all belysning. Så skönt att läsa att det inte är så trångt med folk som det står i tidningarna. Jättefina bilder du tagit. Ha det så gott.
  Kramelikram

  1. Tack!Så fint att se all belysning i City. Och med gott om plats. Jag rör mig väldigt mycket och går ju eftersom att åka kommunalt är knepigare eftersom det ofta är mycket folk. (Men pendelbåtarna tar jag för där är maxantalet passagerare 50 så det är gott om plats. Och man kan sitta ute på däck) Men jag upplever sällan trängsel. Undrar om media monterar ihop bilder…Vet inte. Säker var det många ute i fredags men som du ser av mina bilder är det gott om plats.
   Ha det fint du också och var rädd om dig.
   Kram

 4. Vilken underbar vandring genom Stockholms innerstad. Det är just det – såg på tv att läkare nu kräver att man ska bära munskydd i shoppinggallerior och i butiker, då trängseln varit otroligt i helgen och även idag. Du är liksom aldrig i ett centrum eller en proppfull butik och utsätter dig för onödiga risker. Du är smartare än så. Där har du skillnaden!!!
  Nu kan jag iofs tycka att det är aningen kusligt med ett sådant folktomt Stockholm, men efter att ha sett dina bilder sedan våren så har jag vant mig. Måste till och med medge att man ser mera av Stockholm när folkmassorna inte döljer utsmyckningarna. Kommer du ihåg trängseln i Kungsträdgården förut? Då såg man aldrig den fina belysningen på träden.
  Tusen tack för den fina promenaden:-)

  1. Det blev en jättefin promenad och med gott om plats. Nej, inomhus är jag inte men som du såg av bilderna var det ju verkligt gott om plats här i City. Kan tänka mig att det var många ute i fredags på Drottninggatan, under den “svarta fredagen” men jag gick där vid ett par tillfällen ganska nyligen och då var det ganska så öde.Jag örr mig ju mycket men ser eller upplever ingen trängsel
   Minns hur mycket folk det var förr i Kungsan vid första advent men en del till hade ju varit helt ok. Undrar om media ibland fejkar sina bilder. Men jag går ju inte in i gallerior. Har dock förstått att Täby C är ganska glest besökt liksom MoS.
   Kul att du hängde med.

  1. Det var så fint att strosa runt och se all belysning. För det blir ju mörkt tidigt nu. Och ingen trängsel var det heller. Ser sällan av den. Men media verkar se den lite varstans.
   Stor kram

  1. Visst är “Pinnen” extra fin i sin röda färg. Färgen brukar variera en hel del och den kan också ha fler färger på gång som avlöser varandra. Men nu var den bara röd. Den har renoverats och lyste även vackert även tidigare. Dock inte i rött för det kom till 2017. Men färgerna här varierar en del under året.

 5. Nu passar ju medierna på att visa de värsta ställena förstås, de finns väl dom som skickar in bilder på trängseln. Samtidigt säger ju Agnes Wold, min husgud, att det inte är utomhus som smittan är värst. Inte vet jag, men jag skulle nog få lite panik där fotona är tagna. Man får ju följa hur spridningen av viruset ser ut, o det är väl inte ännu avtagande. Varken i storstad eller på landsbygd. Jag är totalt ambivalent om julfirandet…men har bestämt mig för att inte åka med tåg och buss för att ta mig till familjen. Jag överlever en jul med skype och facebook, även om det är trist, för julen i sig är inte viktig för mig.
  Kramen

  1. Jag förstod att det var trångt i delar av stan i fredags när många var ute p.g.a. den “svarta fredagen”. Men jag rör mig ju mycket och ofta och ser eller upplever ingen trängsel. Och ser man på mina bilder så är det ju gott om plats. Agnes Wold gillas här också. Mycket!
   Julen är inte min “grej” sedan 2002 och även innan dess och vi har ofta varit bortresta. Men i år blir vi hemma. Blir nog en biltur med dotter Helen till barnbarnen i Uppsala en stund. Vi har ju Helenfamiljen nära så vi ses nog om alla är friska.
   Jag vet inte riktigt var jag ska ha julen till….Men den kommer varje år.
   Kram!

 6. Så fina foton från vår stad! Å så glad jag är att du visar att Stockholm inte alltid är knökfullt med folk! Jättefint upplyst! Nu blev jag sugen på att åka in till stan!
  Må så gott!
  Kram

  1. Tack! Jag tycker sällan det är trångt när jag är i City. Nu är jag inte så ofta där men de senaster veckorna har det blivit några gånger. Och mina foton visar ju på gott om plats. Men kanske var det extra många på Drottninggatan i fredags och lördags p.g.a. den “svarta veckan”. Men å andra sidan finns det ju andra gator att vistas på. Ocj skulle det vara många i omlopp så är jag absolut inte på plats. Ha det fint du också.
   Kram!

  1. Roligt om du ger dit ut och tar kvällsbilder. Dina brukar vara så himla bra. och jag gör ett försök Glasobelisken i rött var en “höjdare”. Men mycket annat upplyst fanns också.

 7. Tack Ditte, för din stad i ljus och också i avståndstagande. Jag gissar att det är söndagen som hjälper till lite grann, för de bilder man får se i tv-n och i tidningarna runt de stora stråken i huvudstaden visar något helt annat än det här härliga inlägget visar. Förmodligen är det runt och i de stora affärerna som folk rör sig väldigt mycket nu i jultider och i Black friday-tider. Sonen med familj kom hastigt över till oss på lördagen och det lär ha varit tjockt med folk ombord, ingen som höll avstånd osv. De höll sig för sig själva för säkerhetens skull, gick inte och handlade något alls för att trängseln var allt annat än covid-19 vänlig. Vi höll behörigt avstånd och spritade händer osv när de kom hit. Är rädda om varandra men ack så roligt att få ses efter ett år utan att ha kunnat göra det alls.

  Ditt inlägg gör mig väldigt glad! Tack för det!

  1. Tack, Karin! Ja, både ljus och avstånd kunde jag bjuda på och jag är väldigt noga med att inte vara där det är mycket folk. Kanske var det fler i omlopp fredag och lördag men jag har varit i City ett par ärenden i förra veckan och väldigt gott om plats då också. Så även i söndags. Men jag går inte in i gallerior eller butiker. Jag ville se en stad i ljus.
   Så roligt med sonen som kom.Förstår att det var härligt att ses. Men trist att det var trångt ombord. Vi tog ju tidigare en dygnstur med Cinderella och det var extremt gott om plats och noga med allt.
   Ser fram emot att öppna en lucka senare idag i din adventskalender.
   Ha det gott!

 8. Å, vilka fantastiska bilder! Stad i ljus är verkligen ett passande namn på Stockholm. Vad som förvånar mig mycket är att det ser så folktomt ut överallt. Tyvärr ser det inte ut så här. Trist när inte alla tar pandemin på allvar. Ha en trevlig början på julmånaden.

  1. Tack! Jag bestämde mig för att ta en sväng i City och är glad för att jag gjorde det.Och ingen trängsel var det heller för sådana miljöer undviker jag. Jag såg bilder från Drottninggatan och delar av City från i fredags och lördags och då var det många ute. Men kanske var det p.g.a “den svarta fredagen”
   I söndags var det som du såg på bilderna “luftigt”.
   Jag tycker att det är viktigt att man tar panedmin på allvar och att undvika folksamlingar är en god börja.Och varför ska man ge sig ut och handla…
   Önskar dig en fin start på december och jag tittar snart in till dig för att se vad lucka ett har med sig.
   .

 9. Så fint och upplyst det är i vår huvudstad. Trots att man helst inte ska vara på stan har man runt om i landet gjort allt för att få städerna fina . Vi behöver ju nu allt ljus och all fägring vi kan få.
  Jag ser gärna fler bilder från ett upplyst Stockholm 😀

  1. Det var så fint att gå ner till City och se all vacker belysning och som du såg av bilderna var det ju väldigt gott om plats. Jag är noga med att håla avstånd och rör mig inte där det är mycket folk.Fler bilder kommer i morgon.
   Önskar dig en fin tisdag.

 10. Så härliga bilder ,-) Vilken julstämning kan känner nu ,-) Brukar det vara så vackert dekorerat? Eller är det mer i år. Förr åkte vi alltid in till Stockholm och julhandlade, men nu handlar vi mer i Uppsala, och i år skickar vi efter,-)
  Så härligt.
  Glaspelaren i rött, fint! Kul med den fina tomteflickan som såg ut som den du gav din pappa ,-)
  Julskyltning med barnboks antikvariat, mycket fin, kul att se böcker från förr.
  Mannen som tar sig ett dopp ,-)) bra ihopsatt bild, den blev kul!
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Fint med alla ljus som lyser upp och så här fram på kvällskvisten framträder belysningen än mer. Jag vet att det brukar vara fint upplyst i City och brukar ta en titt varje år. Tar en promenad ner. Uppsala brukar också ha fin julbelysning men i år kommer jag nog inte dit. Inte förrän på julafton när jag ska hälsa på barnbarnen- (Får då bilskjuts) Glaspelaren i rött tyckte jag också var så fin och den syns vida omkring.
   Nu när jag är ute och strosar finns det en hel del att fästa blicken på och i Gamla stan har man verkligen gjort så fint där också. Min lilla tomteflicka får komma fram i julveckan.
   Ha det fint du också och var rädd om dig.
   kram

 11. Vad kul att se olika ljusintallationer. I en småstad som Mariestad är det ju inte särskilt mycket eller påkostat.
  Älgarna tycker jag är så fina och Norrlandsgatans hjärtan var lite speciella, inget jag sett innan.

  1. Det var trevligt att strosa runt när mörkret sänkte sig och se ljusen som då syntes allt mer. Jag är också förtjust i den röda “glaspinnen” på Sergels torg. Vad gäller Mariestad, hade jag farmor, farfar, ett antal farbröder och fastrar där så när jag var liten såg jag ibland julskyltningen där- Roligt minne.
   Roligt nu med älgarna som finns lite varstans i stan.

 12. Oj så fint dekorerat det är., tack för att jag fick se,….stad i ljus är verkligen rätta benämningen
  Kram på’re Ditte!

  1. Jag tyckte det var så fint att komma hit nu när mörkret sänkte sig så belysningen syntes bättre- Och det var verkligen en stad i ljus.
   Tankar till dig
   kram

 13. Verkligen härliga bilder av vår huvudstad i ljus…fantastiskt.
  Det gäller ju att veta vart man ska gå om man vill komma undan högar med folk, här i GBG får man nog ha tungan rätt i munnen för att komma undan folk, det har inte jag så jag håller mig ifrån stan, längesedan jag var där, längtar tills vi åter kan besöka vår stad utan risk för covid, även ett besök i Stockholm för att träffa brorsan hade varit fint.

  Tack för jättefina bilder Ditte.

  1. Tack! Vad roligt att du gick med. Jag tog mig en vända ner till City och fint att se en del av alla ljus som var tända. Belysningarna syns ju bättra när det börjar skymma. Jag var nu i Centrum och det var gott om plats. Ingen trängsel alls. För där det är trångt där är inte jag. Märkligt att man inte i media kan få se bilder där det inte är trångt- Jag går ju så mycket och ser ingen trängsel. Men säkert var fler ute i fredags och lördags när det var “svart fredag”. Då var jag hemma på Söder. Förstår att du håller dig från Göteborgs city- Och sen kanske du måste ta spårvagn för att komma dit också . Säkert trångt. Men det kommer andra tider.
   Ha det så bra du kan.

  1. Det blev en fin tur och med gott om utrymme. Så fint att vara här och se all vacker ljussättning. Och visst piggar det upp och ger glädje.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *