Foto Resor utomlands

Frukt – veckans ord att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Frukt är veckans ord att fritt tolka i Sannas fotoutmaning, Gems Weekly Photo Challenge. Här finns också veckans övriga bidrag, så titta gärna in.

Utmaningen i sig är att med bild och/eller text – tolka ordet. Fritt fram alltså för egna funderingar. Och alla är välkomna att vara med att tolka orden på sitt sätt. I Gems Weekly Photo Challenge från 2017 fanns också ordet frukt med på listan över ord att tolka.  Hittade inlägget, Frukt och vänskap” från den 31/3-2017, här, läste det på nytt  och tycker att det fortfarande är väldigt aktuellt.

Allra helst färsk och nyplockad tycker jag är gott. Men detta med att den ska vara färsk och nyplockad får man i varje fall här i Sverige göra avkall på under delar av året.

(Mitt i min fruktstund, alltså  i dagens blogginlägg, kom ett telefonsamtal angående våra visum till Kina så det fick bli en paus och en tur ner till visumavdelningen på stan. Vi var där igår och det kändes då väl enkelt, så vissa ugglor anade vi fanns. Så var det också. Men  nu är kanske det hela i rullning.  Tur att bo så nära….)

Veckans bilder är arkivbilder men inte desto mindre frukt för det.

Nyplockade jordgubbar från Möja i Stockholms skärgård köpta på plats en midsommarafton. Så gott!

 

Kokosnöten är en frukt

 

Kokosnöten är en frukt. Här används den som glas till en god drink, en caprina, på en strand i Brasilien. 

Kokosnöten växer på den 20-30 meter höga kokospalmen och främst  i tropikerna och längs kusterna där. (Tropikerna är, enligt Wikipedia/Köppens system, ett brett bälte runt ekvatorn och där det är ett ”icke -torrt” klimat där temperaturen medeltemperaturen alla årets månader är över 18 grader.)  Frukten utvecklas i grupper om 10-12 stycken i palmens topp och mognar under hela året. Och det bästa med med kokospalmen är att allt på den kan tas till vara. Stammen används ofta till virke, bladen kan flätas till tak och väggar på hus. Av fibrerna runt frukten görs borstar, mattor och rep och av själva nötskalet kan skedar, skålar och smycken tillverkas. Blommorna i kokospalmen ger söt nektar som blir råvara till palmvin och palmsocker. Själva frövitan innehåller mycket näring och och ur den torkade frövitan, kopran, pressas kokosolja ut och resterna blir till foder åt kreaturen. Själva oljan blir bl.a. till kokosfett, tvål och margarin. I själva kokosnöten, om den är färsk, kan det finnas upp till 5dl kokosvatten som kan vara gläskande att dricka direkt ur nöten. Detta är alltså inte kokosmjölk.

Kokosmjölken görs av det rivna fruktköttet som pressas och ibland om vätska är för tjock blandas vatten i

Mer frukt…

Vet inte om detta är mandarin, clementin eller satsumas. Men vet att de växer hos våra spanska grannar och vi får plocka och äta av dem. 

DEt finns även fåglar som tycker om frukt. Det finns fler än vi som tycker om våra spanska grannars citroner. Jodå, vi får plocka och gör det gärna.

Frukt kan serveras på olika sätt . Dessa vackra godingar hittade vi i en saluhall i  Madrid .

48 svar på ”Frukt – veckans ord att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Fina bilder och en fin tolkning av veckans tema! Härligt med bra grannar! (Min granne var hemma på lunchen med maskinen och skottade av alla snö på vår uppfart och gatan utanför – ja, han tog ju såklart ett tag åt de andra grannarna också – guld värt!) Ha en bra eftermiddag. Kram

  1. Tack! Ja, jag plockar gärna lite citrusfrukter från grannarnas träd i Spanien och de smakar verkligen extra mycket.
   Bra grannar är värt mycket! Och toppen att få hjälp med snöskottningen!
   I huvudstade är det blidväder idag och moddigt så snöskraporna har jobbat på. Men man går ett steg fram och två tillbaka.
   Önskar dig också en fin eftermiddag.
   Kram!

 2. Så skönt att det ordnade till sig med visumen för just sådana saker vill man verkligen inte ska krångla. Hoppas att det ska fungera friktionsfritt nu.

  Frukt är både nyttigt och gott och har många användningsområden. Just solmogen frukt som man kan plocka direkt smakar självklart alltid extra gott men än får vi vänta ett tag på våra svenska jordgubbar. När de kommer redan i början av maj blir jag faktiskt lätt misstänksam och undrar ibland över nationaliteten…

  Kram och trevlig tisdag!

  1. Vad gäller visumen är det några ”detaljer” kvar att ordna på tosdag. Ett litet fingeravtryck för min del…Men vi har tursamt nog många viseringar sedan tidigare så den värsta pappersexercisen slapp vi.
   Håller med dig om att de svenska jordgubbarna i maj nog kan ha rest från bl.a Spanien. Och en del odlas ju i växthus i Europa dessutom.
   Men nu i rådande tider äter jag gärna apelsiner, clementiner/satsumas . Många av dem med spansket ursprung.
   Trevlig tisdag!
   Kram!

  1. Vad gäller visumet så tas inget ut i förskott. Men det ser i alla fall grönt ut just nu.
   Saknar all er goda färska frukt. Minnns särskilt ananasen med lite lime och chili på som säljs i ståndet vid bensinmacken före Chackpong. Ja, mycket annat också….Pomelosallladen på Chomtalay också.
   Kram och njut! vi är avis!

 3. Det var en fruktansvärt fruktig fruktstund ?
  Oh, ja – härliga bilder! Jag, som älskar frukt. Och jag har faktiskt fruktfastat en gång i tiden, men jag gör ingen fasta av något slag längre.
  Det där med mandarin, clementin eller satsumas, tog jag fasta på och googlade. Fler som hade undrat. Jag kom fram till att det inte var satsumas i alla fall, för de är visst rätt gröna i skalet.
  Så det var så knöligt att söka visum! Det är något man inte gör så ofta.
  Trevlig tisdagskväll och kram!

  1. Frukt tycker jag väldigt mycket om och saknar just nu mycket av den, säeskilt de riktigt färska. När veiken skrev om all fruktfrossa i Thaland så blev jag väldigt sugen på både ananas, papaya och annat. Men den ska inte ha reest långväga.
   Jag försökte också googla på mina citrusfrukter och tänker på mandarin eller snarare clementin.För det är inte många kärnor i dem.

   I detta visumläge är det bra att bo nära där man söker och vi har viss öfrdel av att vi bott i Peking och har en del viseringar därifrån så alla uppgifter finns. Men det var knöligare med visum till Ryssland en gång i världen och till Thailand (när vi skulle stanna tre månader) och till Indien. Nu hade vi egentligen tiden emot oss. Annars hade det inte varit något problem. Vi fick helt enkelt ändra typ av visum.
   Kram och trevlig kväll.

 4. skönt när visumet är klart så bara att åka 🙂 ja du frukt skrev jag oxå om och dina gubbar ser inte alls dumma ut även om dom är från arkivet 🙂 trevlig kväll kram

  1. Ännu har jag inte passen med våra viseringar, men i början av nästa vecka så. Egentligen inte så krångligt, men jag hade valt ett visa som tog längre tid att få eftersom det skulle skickas från Kina och hit. Och posten kan krångla. Post nord är inte att lita på- Nu valde vi en annan variant och det behöver inte ut och resa utan stannar i Stockholm på den kinesiska ambassaden.
   Frukt äter vi mycket och så året om. Men jag saknar här hemma den färska frukten jag kan få i Spanien. Nu köper jag här mycket spansk frukt som jag annars har på plats. Och när den svenska frukten dyker upp här blir det den.
   Kram och natti!

  1. Ja, frukter gillas! Och jag är tacksam över grannar i Torrevieja med lite frukt som vi får plocka av. Och visst gillar Putte också citroner. Dessa kan användas till mycket.
   Kvällen har vi tillbringat med Torreviejavännerna S&J på lokal. Jättetrevligt!
   Hoppas ni haft en fin kväll.

 5. Skönt att det verkar vara på god väg att lösa sig med visumet. Och vilket färgglatt och härligt inlägg. Och visst är det bra med goda grannar!
  Stor kram och trevlig kväll!

  1. Tack! Ja, frukt tycker jag om och visst är det bra med grannar som har lite citrusfrukter. Bra med citroner så det kan bli limoncello.
   Jadå, visumen ordnar sig. Vi fick bara ta ett annat än det jag tänkt.Tiden blev för knapp. (Går att få visum på två dagar om det kniper)
   Här har vi sällskapat med S&J på dera ”dejtnight” på Lokes bar. Jättetrevligt och väldigt gott.
   Stor kram!

 6. Härliga färgglada bilder till ”frukt”. Bilden med fågeln på är en höjdare:-)
  Perfekt att ha grannar där man får tillåtelse att plocka citrusfrukter. Saknar bara en granne med ett apelsinträd;-)
  Kokosvatten direkt ut nöten har jag druckit i Gambia – himla gott minns jag och aningen exotiskt;-)
  Å dina fruktdrinkar i sista bilden får det att vattnas i munnen på mig kan jag säga – snacka om färgglada mojitos (förhoppningsvis alltså;-) )

  1. Ja, det får vara lite färg nu… Visst? Vi har en granne med apslsiner också men jag hittade ingen bild. Goda är de och vi får plocka. Kokosnötter tycker jag om för de är ju tämligen allsidiga och används mycket i matlagningen i de trakter där den växer. Och visst är det läskande med iskallt kokosvatten Kan tänka mig att det nu känns exotiskt att tänka på just Gambia och det.
   Jodå fruktdrinkarna på sista bilden var mojitos. Gillas högt.

  1. Frukt gillas och i Spanien blir det ju liksom mer naturligt med mycket året om. Är ju van vid mycket färsk frukt från Asien också. Här hemma blir det ju en del importerad frukt så här års. Men det kan inte hjälpas. Gott är det!
   Vad gäller visum så ordnar det sig. Vi har en vecka på oss. Det var viss tidsbrist från vår sida som gjorde att vi fick ta ett annat visum än det enkla vi först hade tänkt oss.
   Jämförelsevis var mycket klurigare/mer papper att fylla i för visum till Ryssland och Indien och även för att få stanna tre månader och längre längre tid i Thailand. Men just visa och hur de ska sökas och vad som behövs är ju något som ständigt ändras. Men det kinesiska visumkontoret är väldigt bra och hjälpsamma och ville inte chansa. Inte vi heller….
   Tack för omtanken.

 7. Ojoj så många vackra frukter du visar. Undrar varför hon valt samma tema som ifjol? Jag är så dålig på att äta frukt, clementiner, kiwi och ibland äpplen är de jag väljer. Då gillar jag bär bättre, de är inte så söta.
  Men nog ser de frestande ut när de läggs upp läckra tallrikar. Vad har de för goda frukter i Kina?
  Trevlig kväll till dig, kram från pörtet

  1. DEt är ju många ord som ska kommas på så att det blir några repriser gör ju inget alls. Och inläggen blir ju olika. Mycket hinner ändras på ett år.
   Bär tycker jag också mycket om och plockar ibland när jag kan. Jag äter gärna frukt och efter årstid.Och är jag ute och reser passar jag på att prova det som respektive land kan erbjuda. Vad gäller Kina ås är det ett stort land och med väldigt varierat klimat. Men i mars brukar jordgubbarna komma. Har nog svårt nu att minnas vad mer som finns tidigt på våren. Givetvis finns mycket importerat för Thailand, Vietnam och Filippinerna med sina tropiska frukter ligger ju nära.
   Vi har haft en trevlig restaurangkväll med ävnner och sedan GW på det.
   Kram!

 8. Ja frukt ör gott och nyttigt! När vi nyligen var i Torre car ju apelsinerna ljuvliga! När jag ser dina kokosnötter skrattar hag högt vid minnet av en händelse på Kuba som jag redan berättat om!
  Tack för samtalet idag, det förgyllde ytterligare en redan fin dag!

  1. Jätteroligt att pratas vid! Och fint att höra att du haft en bra dag. Kom också nu ihåg händelsen på Kuba och kokosnöten.Ler!
   Och visst är det gott med frukt. Just apalsinerna i Torrevieja nu var ju så goda. Försvinnande goda.

 9. Härligt om frukt! Jag älskar frukt, men måste vara försiktig och varva med bär för sockrets skull. I dag har jag ätit bautastora jordgubbar från Spanien. De smakade inte så mycket, tyvärr. Annars är det blodappelsiner som gäller just nu.
  Ha det så bra i moddiga Stockholm. 🙂
  Kram!

  1. Bär tycker jag också om och när de finns färska så finns de oftast även hos oss. Nej , dessa jordhubbar smakar inte mycket här. Har ätit spanska mindre jordgubbar på plats, de börjar komma nu, och de har många gånger mer smak än de vi köper här. Är ju likadant med tomaterna. Smaklösa här men jättegoda i Spanien.
   Blodapelsiner är gott och bästa tt passa på nu när de finns.
   Modddigt är det och plusgrader så snön verkar sakta vara på väg bort. Om inte annat forslas den bort.
   Kram!

 10. Härliga frukter … närodlade och nyplockade frukter är som sagt det allra bästa, men inte så lätt att få tag i så här mitt i vintern – ja här hos oss alltså – det måste vara underbart att kunna plocka citrusfrukter direkt från träden!
  Fina bilder som dessutom ger en välbehövlig dos av färg så här i allt det vita!
  Ha en fin onsdag!
  Kram

  1. Vi har generösa spanska grannar som låter oss plocka. De är inte alltid själv på plats.Men även de apelsiner vi köpte är ju odlade på plats och har mycket smak. Passade på att frossa i dem.
   Ja, visst behövs det färg nu! Vi får hjälpas åt med den.
   Kram och trevlig torsdag.

  1. Fruktfrukost saknar jag här hemma men i Thailand blev det också oftast det. Och alla frukter som finns. Jag får minnas.
   Jag tycker om frukt och det finns alltid hemma. Men det är stor skillnad att äta frukt som odlas och plockas där man befinner sig.

 11. En underbart härlig välkomponerad tutti frutti inklusive visum till Kina! Intressant med kokosmjölken – det visste jag inte. Måste vara underbart att kunna och få plocka citrusfrukter direkt från träden. Fruktdrinkarna ser fantastiskt läckra ut. Må så gott!

  1. Frukter tycker jag om och igår fick det bli en paus i det hela för visautryckning. Men blandningen av frukt fanns kvar hemma.
   I den spanska sommarstugan har vi det bar med grannar som har citrusfrukter och som låter oss plocka. En nyplockad apelsin/clementin/citron är speciellt.
   Önskar dig en fin onsdag.

  1. Jodå, långresan närmar sig och nästa onsdag så här dags är vi på plats. Ja, förhoppningsvis. Och kanske blir det då lite kinesiska frukter att smaka på. Jordgubbarna och ananasen brukar finnas i mars. Plus en hel del till. Kina ör ju stort och det är ju varmt/sommar i de södra delarna.
   Kram!

  1. Frukt är uppiggande och jag tar mig gärna några varje dag. Och bra att förena nytta med nöje.

 12. Mycket intressant som jag inte visste om kokosnöten. Har aldrig tänkt på att nötter är frukt – eller kastanjer och ekollon också, eller? Men de vackra och härliga ordgubbarna räknas väl, som du själv skriver, till bären och inte till frukterna ? -:)
  Hur som helst, goda är de i alla fall nyskördade och svenska.
  Kram från Ingrid

  1. Jordgubbar är botaniskt sett inte ett bär utan en skenfrukt, en falsk frukt. Lite komplicerat detta med frukt och bär. Så en sorts halvfrukt blir det kanske då. Kastanjerna räknas till nötter och ekollon också.
   Måste säga att jag gått bet i blindtest på nyskördage spanska jordgubbar mot svenska. Missade även de belgiska mot de svenska.
   Kram och trevlig kväll.

 13. Så delikate frukter du viser.
  Eg tenkte ikkje på at kokosnøtt er frukt….
  Lukke til med forberedelser til Kina-reise. Høyrest spennande ut.

  Ha ein fin torsdag-
  Klem frå Anne-Mari

  1. Tack! Jodå, kokosnöt räknas till frukter. Lite märkligt är det tycker jag också-
   Förberedelserna för resan till Peking fortgår och i nästa vecka åker vi-
   Önskar dig också en fin torsdag från ett snöigt Stockholm.

  1. Frukt är läskande tycker jag och vad gäller kokosnöten gillar jag den särskilt eftersom hela kokospalmen och kokosnöten tas till vara.

 14. Fina bilder till veckans tema! Jag visst inte att kokosnöten är en frukt, trodde nog att det var en nöt :-). Ni har tur som har nära till att söka visum. Hoppas det är klart snart.

  1. Tack! Kokosnöten är en enfröig stenfrukt men visst är det lite märkligt att den är en frukt. Men detta med bär, frukter och örter är ju ganska klurigt.
   Visst har vi tur som bor nära för att söka visum till Kina. När jag var och lämnade fingeravtryck så var det flera som var där från Luleå i norr till Lund i Söder. Så visst hade vi det enkelt.
   Och på tisdag ska passen hämtas och med förhoppningsvis visumen på plats.

 15. Vilken sommarlängtan man får när man läser ditt inlägg och ser de fina bilderna!
  Läste också om Pralinvandringen! Det hade nog mannen gillat!
  Kram Karin

  1. Tack! Ja, visst ger frukt lite sommarkänsla. Piggar upp med sina färger.
   Pralinvandringen ska bli av men nu får den vänta tills vi åter är hemma från Peking dit vi åker i nästa vecka Skönare att gå i stan när det inte är så moddigt.
   Önskar dig en fin helg.
   Kram!

 16. Intressant läsning om kokospalmen och kokosnöten som används till mycket, som kokosnötsglasen. De är jätteläckra! Härliga och färgglada bilder och kul med fågeln som sitter på citronen.

  1. Tack! Ja, kokosnöten och kokospalmen är viktiga för många i de länder där de växer. Och så fint att allt kan anvndas.
   Fågeln på citronen var ett ögonblicksverk. med kameran.

  1. Tack! Och visst är kokosnöten bra till väldigt mycket. Vilken tur att du inte fick nånon kokosnöt i huvudet. Der gör rejält ont. Kanske får du ha ”hjälm” om du rör dig bland kokospalmerna.
   Tack för länken! Ska genast läsa.
   Önskar er fortsatt fina dagar och utan missöden med kokosnötter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *