Stockholm

Fotografiska museet- Fokus på platser och annat som kan utmana

Så var det då dags igen att göra ett besök på Fotografiska museet, absolut en favorit bland museer i Stockholm. Här pågår alltid utställningar med bilder i fokus och det lockar alltid. Nu var det först och främst utställningen“Places Beyond” av fotografen Erik Johansson som mest lockade. (Mer om fotografen och utställningen finns i länken) Och när jag  nu ändå var på plats passade jag också på att besöka ett par andra.

Fotografiska museet. För egen del har jag fokus på utställningen "Places Beyond " av Erik Johansson. Fotografiska museet. Och visst har jag ställt in fokus. Fokus på fotografen Erik Johansson och utställningen “Places Beyond!.

Att besöka Fotografiska museet

gör jag gärna och med gångavstånd  hemifrån och hit är det lätt gjort att bara “titta in” Det behöver liksom inte bli en utflykt. Och öppettiderna är väldigt generösa; söndag till onsdag är museet öppet 09-23 och torsdag till lördag 09-01. Ett tips som kanske kan vara bra om man går hit ofta är att bli medlem och det kostar 69kr/månad  för entré och då kan man ta med en vän. Även rabatter i butiken och kaféet erbjuds i detta pris. För studenter och pensionärer är kostnaden 499 kr/år, i mitt tycke förmånligt. Fotografiska är ett privat museum och är därför inte kostnadsfritt som de statliga museerna är. Vanlig entréavgift är 170kr och 140 kr för pensionärer och studenter. Barn under 12 år är gratis.)

Mot Fotografiska museet. Jag följer kajen längs Hammarbykanalen, Barnängen och Hammarby sjö, Strålande vårväder och jag väljer att gå och följa kajen till Fotografiska museet. 

Jag startar hemma vid den röda “pluppen”. Passerar Barnängen och Vikingterminalen innan jag efter ca 3 km är vid Fotografiska.

Jag närmar mig Barnängsområdet/Barnängsbryggan som förekommer har kvar sitt namn efter de gamla fabriker som förr låg här.

Utställningen “Places Beyond” på Fotografiska museet

med bilder av fotografen Erik Johansson är den som lockat mig hit denna gång.  Jag har läst/bläddrat och tittat i boken med samma namn och  blev helt fascinerad. (Har nu beställt boken via Fotografiska för den är slutsåld på flera ställen) I “Places Beyond” har Erik Johansson lyckats med att skapa platser som utmanar ens verklighet och fantasi . Att se bilderna är som att ge sig ut på en spännande resa. “En resa där varje detalj är utmejslad för att ta dig bortom verkligheten, till den overkliga verklighetens berättelser.”

Det var i öfrsta hand utställningen "Places Beyond" av Erik Johanssonsom denna gång lockade mig till Fotografiska museet. Det var i första hand utställningen “Places Beyond” som denna gång lockade mig till Fotografiska museet.

 

Ofta om vi  läser en text sker det från vänster till höger. Texten har en början och ett slut. Men vad gäller en bild, ett fotografi, är det kanske inte lika tydligt. Ofta tänker tränade fotografer just på detta –  hur de vill att “läsarens” öga ska röra sig över bilden. En väldigt intressant tanke tycker jag.

Så några bilder av bilderna från “Places Beyond”.  Funderade på var jag började titta i bilden. Vad fångades jag av först och vad återkom jag till . Kanske har du som läser tankar om vad i en bild som du fastnar för.

“The forest library” från 2019.

“Bilkö. You first”

“Go your own road” 2008.

“Fishing with grandpa” 2018.

“Next station” 2019″  (Och den är flyttbar. Går på hjul.)

“Fishing Island” 2009

Fler bilder från utställningen finns här.

Och hur sker fotograferandet? Här i länken en film om just det.

 

“Distant Land” och Vogue, The Arab Issue

var två andra utställningar jag passade på att se. Inte i detalj utan mer överskådligt. (Var helt uppfylld av “Places Beyond”) Fotografen Pentti Sammallahti, född i Helsingfors 1950, bjuder på en svartvit resa runt om i världen med fokus på detaljer i “Distant Land”

Fotografen Pentti Sammalahti avslutar i morgon, den 8/3 sin utställning på Fotografiska museet.Konstnären/fotografen Pentti Sammallahtis utställning  på Fotografiska museet avslutas i morgon.

Från det svartvita hamnar jag till sist i mycket färg igen. Och det hos den marockanske- engelska fotografen Hassan Hajja och i utställningen “Vogue, The Arab Issue”.

Inspirationen till den här utställningen fick Hassan Hajja från en modefotografering i Marrakech där han var behjälplig som tolk. Titeln på själva  utställningen kan tolkas på två sätt. Just själva modefotograferingen sköttes av europeiska fotografer och stylister med europeiskt mode.  Och det var europeiska modeller med europeiskt hår som var modeller.  Här var Marrakech  också  mest en exotisk bakgrund.

Detta kom då att bli anledningen till att Hassan Hajjaj började  leka med tanken och idén på att ta modebilder i Marrakech av sina arabiska vänner i mer arabiska kläder. Då var kamoflagetyger, djurtryck och prickar på modet. Så det blev först och främst bilder och mer  filmiska kompositioner i gammaldags Vogue – stil. (Vogue är ett franskt modemagasin)

Utställningen "Vogue, The Arab Issue" pågår på Fotografiska museet fram till den 7/6-2020Utställningen, “Vogue, the Arab Issue”, pågår på Fotografiska museet fram till den 7/6-2020

38 svar på ”Fotografiska museet- Fokus på platser och annat som kan utmana”

 1. Jag har bara varit på Fotografiska en gång och det var väldigt längesen. Har för mig att jag gick dit med en kompis för vi skulle fika ganska sent en söndag och då hamnade vi där just för att de hade väldigt bra öppettider. Jag borde nog besöka det museet igen, det har jag tänkt flera gånger i alla fall 😛 🙂

  1. Rekommenderar ett besök. Hemsidan har ju bra presentation av utställare och öppettiderna är generösa. Jag tittar in ganska ofta och många olika utställningar finns. Men jag brukar fokusera på en om det finns många bilder. Så också denna gång men tittade även på ett par andra. Får komma tillbaka. Är medlem så det blir många besök här under året.

 2. Vilka häftiga bilder! Ja, man känner hur ögonen far runt i huvudet när man vill studera de aktiva bilderna. Jag kan inte säga var jag börjar, bara att ögonen far fram och tillbaka flera gånger.
  Jag har aldrig varit på Fotografiska, men skulle gärna vilja komma dit.
  Min dator är ju som den gamla i stort sett, men ändå en del nyheter och så har jag ett färskare Officepaket. Dropbox trilskas för mig, jag vill ha in filerna i Utforskaren, som jag hade förut, men det vill sig inte. Ännu. Det går åt en del betänketid.
  Sen är det ju så att Microsoft är jätten bakom allt och tränger sig på. Jag föredrar Chrome och Google. Annars är jag nöjd.
  Trevlig lördag och stor kram!

  1. Visst är det! Spenderade bra med tid här för att se och ta in främst Erik Johanssons utställning “Places Beyond”.Har läst en del om honom tidigare och bläddrat i boken. Det här med var man börjar titta på en bild kan ju variera både för en och samma bild och nya man ser. Och som besökare skiljer det ju också från person till person. Fotografiska är verkligen en favorit och jag tittar gärna in här. Eftersom jag är medlem kan jag komma och gå som jag vill. Tror helt klart du skulle tycka om ett besök här.
   Förstår att det tar ett tag att komma underfund med nyheterna på den nya laptopen men envishet och trägen brukar vinna till sist. Ibland finns ju också bra hjälp att få via youtube.
   Jag växlar med att ha Chrome, Firefox och Safari som webläsare och har ju på “Macken” inte alls officepaketet eller något alls från Microsoft utan min ena mailadress som jag haft sedan jag hade min “Asus” för jättelänge sedan.
   Bra att du är nöjd. Absolut viktigast.
   Önskar dig också en fin kördag och helg.
   Stor kram

 3. Du är lyckligt lottad som har promenadavstånd till Fotografiska! 🙂 Jag har sett bilden “The forest library” tidigare men de övriga var nya. Riktigt kluriga bilder.

  1. Jag försöker titta in en gång i månaden när jag är hemma men det är inte alltid jag tar med besöken till bloggen. Många av Erik Johanssons bilder kan man se på olika sätt och det är intressant att se var i bilden man börjar att titta. Många härliga bilder. Tittade även in på de andra utställningarna också men jag tycker det är svårt att ta in mer än en “stor” utställning i taget. Kommer hellre tillbaka. Roligt att du hängde med.

  1. Kul att du gjorde det! Jag tyckte också att det var väldigt roligt att se hur han jobbar med bilder. Såg en del också av detta på museet. Så intressant.

  1. Jag gick runt länge och fastnade i en hel del här.
   Kram och jag önskar dig en härlig “mellokväll”.
   Kram

 4. Jag har bara varit på Fotografiska en gång men det var ett besök som gav mersmak. Utställningarna som pågår just nu verkar mycket intressanta men dem kommer jag inte att hinna se. Dock har jag en känsla av att deras utställningar alltid håller hög kvalitet.

  Kram och god kväll!

  1. Fotografiska tycker jag alltid har något intressant på gång och jag tittar gärna in. Och utställningarna byts ut så det finns ofta nytt att se och en del är ju kvar i längre perioder. Alltid också hög kvalité.
   Kram och trevlig kväll.

 5. “Places Beyond” – vilka foton! Blir alltid så avis på fotografer som är så himla duktiga på redigering och montage, för att inte tala om deras kreativitet. Fantastiska konstverk.
  Verken i de andra två utställningar är inte min grej. men som sagt “Places Beyond” är fantastiskt!

  1. Jag spenderade mest tid på “Places Beyond” och det fanns väldigt många bilder att se. Rekommenderas! Väldigt roligt också att på plats se hur Erik Johansson arbetar för att få till sina bilder. Väldigt mycket jobb bakom dem. Har också sett en del på You Tube efteråt och innan jag såg utställningen.
   Men jag gillade även de andra två utställningarna även om jag inte spenderade så mycket tid där. Blir snart nytt besök här. Tycker det är så fascinerande med olika utställningar här. Och som medlem kan man ju komma och gå som man vill eftersom årskostnaden inkluderar obegränsade entréer.

 6. En utställning helt i min smak.!
  “Go your own road” är favoriten om man nu kan ha en bland alla dessa härligheter.
  Ha en trevlig kväll!
  🙂

  1. Det var så många fina och intressanta bilder som tog en med på olika resor både mer verklighetsbaserade och de i fantasins värld- Är så glad att jag hann se just “Places Beyond” för den varar inte så länge till.”Go your own road” fastnade jag också för . Men det fanns fler.
   Önskar er också en fin kväll och helg.

 7. Helt fantastiskt! Jag har sett liknande på Pinterest och jag älskar dem, kreativiteten, bemästrande av både fotografering och bildbearbetning. Förstår att det var en njutning och att du har beställt boken.!

  1. Fotografiska är jag så förtjust i och tittar ganska ofta in. Många jättefina utställningar erbjuds och gillar man foton och bilder är detta helt suveränt. Och som medlem kan jag ju gå hit hur mycket som helst för dryga 400 sek/år. Så givande. Ser fram emot att köpa boken. Har hitintills bara bläddrat i den och lånat den. Men den här vill jag äga.

 8. Hej, du kanske såg att jag läste/tittade i hans nya fotobok för inte länge sen. Har ju inte möjlighet tyvärr att besöka museet. Har en väninna som ofta går till fotografiska, hon brukar ta lite bilder och visa. Grön av avund på alla museer, för när jag bodde i huvudstaden hade jag ingen tid att odla kulturella intressen mer än dem som yrket krävde, några besök på Dramaten o dylikt som representation, men inte mycket mer.
  Idag skulle jag ha mycket större behållning av alla härliga miljöer…
  Men imorgon är det Holmenkollen som står i fokus, en av årets höjdpunkter, fast herrloppen brukar bli tråkiga med masstarten. Ha en skön söndag, kram från pörtet

  1. Jag minns att du gjorde det och i samband med det var jag in till biblioteket och bläddrade i boken. nu har jag beställt den på Fotografiska och i nästa vecka ska den på nytt komma in. Den är slutsåld i en hel del butiker. Just Fotografiska är ett favoritmuseum och jag tittar ofta in. Smidigt när jag har årskort och jag kan komma och gå obegränsat med det. Kul att din väninnan går hit och skickar dig bilder. Kommer du till Stockholm tror jag du vill gå hit. Just att det är så generösa öppettider gör att det heller här inte blir så trångt. Jag gillar inte att trängas om jag ska se konst/bilder. Ja, egentligen inte annars heller…
   Såg damernas 3-mil igår. Jätteroligt och så roligt att Frida Karlsson vann tätt följd av de andra svenska tjejerna. Ska titta idag också men tyvärr är ju inte de svenska herrarna så på “hugget” som tjejerna. Men under kan ske.
   Kram!

 9. Vilka bilder! Förstår att du tittar in där lite då och då. Och verkligen generösa öppettider!
  Stor kram

  1. Jag tittar gärna in här på Fotografiska och ofta är det intressanta utställningar på gång. Den här, “PLaces Beyond”, är verkligen fascinerande och roligt också att på museet se filmer och få veta mer om hur bilderna blir till. Mycket jobba är det. Gillade även de andra två utställningarna men spenderade inte så mycket tid där.
   Stor kram och trevlig söndag.

 10. Hej Ditte! Nu har jag inte varit här på ett tag av anledningar som du känner till, men idag är värmen i Saigon så olidlig att siesta påkallades akut! Fick lite tid för datorn och kan konstatera att du inte direkt har suttit still sen sist…men det gör du ju aldrig, eller hur. Fastnade för detta inlägg från Fotografiska. Vilka intressanta utställningar som visas just nu, speciellt “Places Beyond” hade varit intressant att se. Har sett en hel del av honom tidigare, med nu var det säkert mycket nytt, spännande och sevärt. Har inte kommit så långt med mina reseberättelser…i går “gjorde” vi Mekong och i morgon flyger vi till Siem Reap i Kambodja. Ha det gott hemma i vackra Stockholm!

  1. Hej Gertie! Jag vet ju att ni är på resande fot och är med er i tankarna. Trevligt nu med Saigon. En del år sedan vi var där, 2009, men kan tänka mig att det mesta är sig likt. Inte minst trafiken. Kan tänka mig att ni har det hett. Nej, sitter still så ofta gör jag inte. Stämmer nog det som min väninna sagt “Rörelse i vila” eller tvärt om…
   Fotografiska tittar jag in på ganska ofta och nu ville jag så gärna se “Places Beyond”. Har också beställt Erik Johanssons fotobok som Fotografiska skulle få in. (Den är slutsåld på flera ställen.)
   Jag flyger med er i tankarna och önskar er en fin vistelse i Kambodja.

 11. Skulle gärna se utställningen i verkligheten … fantastiska bilder! Kul att se hur de gör de där proffsen 🙂
  Någon gång ska jag väl kunna ta mig dit till Fotografiska 🙂
  Ha en fin dag!
  Kram

  1. Jag tror helt klart att du skulle tycka om ett besök här. Kanske kan du ta tåget hit en morgon och åka hem på kvällen. Extra roligt och intressant var att se lite filmer på museet om hur Erik Johansson arbetar med sina bilder. Såg även en del på You Tube. Mycket jobb är det bakom alla.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram

 12. Detta museum är en favorit hos mig också. Alltid fina utställningar.
  Jag är fascinerad av foton, både gamla svartvita och nya spännande som dem du visar.
  Vad bra att kunna besöka museet så ofta som du, det är jag avundsjuk på.

  1. Vad roligt att du också tycker om Fotografiska. Och alltid lätt att titta in och se en eller fler utställningar. Perfekt med de generösa öppettiderna. Nu hade jag mest fokus på utställningen “Places Beyond” men såg en del av de andra utställningarna också. Men jag tittar snart in här igen och utställningarna byts ju ut efter hand.

 13. Places beyond – vilka fantastiska fotografier! Oerhört fascinerande. Jag gillade det där skogsbiblioteket bäst tror jag. Den ändrade sig liksom från inomhus till utomhus när man tittade på det 🙂

  Ha nu en skön söndag!

  1. Hela utställningen tyckte jag var så bra. Och även på museet fick man se en film och hära fotografen berätta om hus en del bilder skapas. Fascinerande. Jag gick här länge. Stannade ett bra tag vid “skogsbiblioteket” och såg också olika saker beroende på var jag började titta.
   Önskar er också en fin söndag.

 14. Det närmaste jag nog kommit nära något liknande var väl akvarellmuseet på orust/tjörn med skolan för många år sedan, fast det var ju då som namnet säger just akvareller…inga foton.
  Fotografering är ju spännande med tanke på allt som egentligen ingår inom ämnet, fast jag som de flesta andra knäpper ju bara hejvilt med mobilkameran och hoppas att något blir acceptabelt 😉

  Ha det bäst nu då.

  1. Oh, detta akvarellmuseum har jag också besökt. Så mycket fint som fanns där. Och akvareller tycker jag om. Kul att du också varit där men det är ju “nästgårds” till Göteborg. Ja, nästan…
   Och att ta många bilder är ju en god idé för oftast blir det några bilder som man kan bli nöjd med. Jag använder nog mest någon av de två kamerorna men även mobilen ibland. (Har ju Instagram och då är mobilen bra)
   Önskar dig en fin söndag.

 15. Tänka så många kreativa fotografer , så fina på att se med blickfång i sinn och skinne och knäppa till. Härligt du delar med dig!
  Stor kram!

  1. Jag tänkte så på dig när jag var här och saknade ditt sällskap. Hade varit så roligt att diskutera bilderna med dig.
   Stor kram och många tankar.

 16. Vilka härliga bilder, ,-) Ta vägen och gå verkar praktiskt, att lägga ut den var man vill ,-) Fotografiska museet verkar intressant, har aldrig varit där, vilken energi ni har som är här och där…upptäcker en massa intressanta saker!
  Fishing Island! tummen upp. Bilkö ,-))) Ska tänka på den när vi sitter i nästa bilkö, härliga bilder
  Ha en fin kommande vecka! KRAM Primrose ,-)

  1. Jag tittar gärna in på Fotografiska och här finns ofta fina utställningar. Är så enkelt att gpå in här när jag går förbi på mina promenader. Jag är medlem så jag betalar en årsavgift på ca 400 kr och kan sedan komma och gå som jag vill.
   Jag blev väldigt förtjust i utställningen “Beyond Places” och intressant att ockås få veta hur fotografen arbetar med sina bilder.
   Kram

 17. Hans bilder drar verkligen igång fantasin! Ingenting är som man tänker att det ska vara. Det är lite utmanande för hjärnan. Drömskt 🙂

  1. Visst är det! Och Erik Johanssons bok med bilder är så häftig. Har beställt den via Fotografiska och ser fram emot att få hem dem. Då kan man fortsätta att inspireras via den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *