Resor i Sverige Skyltar

Vart är vi på väg? Till veckans Skyltsöndag

Vart är vi på väg? Jo, det är söndag och vi är på väg till en trevlig och rolig ”Skyltsöndag”som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det ”skyltar” av olika slag som gäller och tolkningen är väldigt fri.

Idag är det en vecka sedan vi kom tillbaka till Stockholm efter några härliga skidåkardagar i Vemdalen, Härjedalen. Visserligen är vårkänslan i huvudstaden värd att notera, i alla fall vissa dagar. Men idag hoppar jag över våren och  bjuder på ytterligare några skyltar från Vemdalen. Håll till godo-

Vemdalsskalet. Vart är vi på väg? Vilken nedfart ska vi välja.Vemdalsskalet. Vart är vi på väg här?  Vilken  av nedfarterna skulle vi välja. Grönt= mycket lätt (hoppade vi över) blått=lätt, röd beteckning = medelsvår och svart=svårt. Tror det här blev en blå variant. Annars gillar jag de röda. (Svarta kan jag avstå för de brukar också vara “puckliga” och isiga)

Vart är vi på väg?

Vemdalsområdet är stort och vill man ta sig runt till de andra orterna som hör hit går det lätt med skidbussen. Denna skidresa höll vi oss till Vemdalsskalet men även där finns många nedfarter att välja bland.

På väg in i matsalen på högfjällshotellet i Vemdalsskalet finns detta hopplock av skyltar.Vad gäller avstånden så varierar de betänkligt.En plats kan ha olika avstånd..

Här uppe på Vemdalsskalet är det skidåkare som har företräde. Och skyltar som visar detta  finns uppsatta lite varstans.  

Vart är vi på väg? På kexchokladjakt i Vemdalsskalet. Här är svaret  på frågan “vart är vi på väg” tydligt. Det “kexchokladjakt” som gäller. Man ska på skidor leta kontroller efter en karta , ej via mobilen. Svara på frågor och stämpla sitt kort. Och visst hittade vi alla kontroller.

Vi hade även en födelsedag som blev firad och det gjorde vi på en väldigt trevlig thailändsk restaurang i Vemdalen- Bangkok kitchen. Man kan både äta här eller beställa och hämta med sig mat. Vilket man än väljer så är det väldigt god mat, bra priser och fin service som gäller.

“Födelsedagsbarnet” (inte jag)  blev bjuden på ett glas bubbel, sång och en grattis skylt som var synlig på en tv. 

Mitt val blev en räkrätt som var”försvinnande god” och vackert serverad. Till detta en öl, “Chang”.

En annan kväll åt vi middag på Hovde hotell, Sportbaren. Värt att notera är att det finn en läkarmottagning samma hus som restaurang och hotell. Verkar praktiskt.

 

Inne på Hovde hotell såg jag en riktigt gammal affisch.

 

Vemdalen

bjöd oss generöst på tre fina skiddagar i strålande sol och tämligen vindstilla. Absolut njutbara på alla sätt. Och förra söndagen blev det alltså hemresa med tåg till Stockholm. Inklusive en del tågbyten. Men det gick riktigt bra.Buss i 20 minuter från Vemdalsskalet till Röjan by. Sedan tåg till Mora med Inandsbanan. Tågbyte och vidare till Borlänge där vi bytte tåg på nytt. Nu till Stockholmståget.

Det här fägglada tåget,  “Snälltåget”stod inne i Röjans by och har lite olika sträckningar beroende på årstid.  Man kan ta det som nattåg och nå fjällvärlden och även söderut i Europa.

Vi visste vart vi var på väg. Med Inlandsbanan från Röjan by till Mora. Vi visste vart vi var på väg.  För vår del var det Inlandsbanan som gälld; från Röjan by och till Mora.

Till sist en skylt/affisch som jag gillar. Hade en liknande där New York var i fokus.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in! Och välkommen att vara med.

 

36 svar på ”Vart är vi på väg? Till veckans Skyltsöndag”

 1. Oj, så många fina skyltar! Båda affischerna skulle jag vilja ha själv, så läckra 🙂 och så har ni skidorienterat ser jag så himla kul! En trevlig sysselsättning som passaar hela familjen 🙂
  Hoppas du får en fin söndag nu Ditte

  1. Tack! Här i huvudstaden är det vår just nu. Men kanske “Kung Bore ” kommer tillbaka. Nåja, han har ju inte direkt gett oss snö. Kändes som ett bra avslut till vintern med Vemdalsskyltar. Kexchokladsjakten var riktigt rolig och fint att använda karta. Inte så många barn som kan det idag.
   Önskar dig också en fin söndag.

 2. Vilken härlig skyltning du bjuder på i dag. Den sista bilden har onekligen sina poänger. Maten såg verkligen fräsch och god ut. En väldigt lyckad resa och trevliga dagar förstår jag.

  Kram

  1. Tack! Och lite fjälluft kanske kan anas i dem. Resa var väldigt lyckad på alla sätt och även skyltmässigt.
   Stockholmsaffischen gillar jag verkligen. Hade en liknande med N.Y. i fokus och tyckte den också var så talande på hur man kan se på sin stad.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

 3. Härliga bilder och kanonskyltning från skidresan! Den sista, Stockholmsskylten är riktigt snygg!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Tack! Vemdalen bjöd på både fin samvaro, härlig skidåkning och en hel del skyltar. Så nu har nog de som tittar in hos mig fått uppleva Vemdalen på olika sätt.
   Ha det gott!
   Många tankar till dig och de dina.
   Kram!

 4. Man kan lugnt säga att du dick skyltarna serverade i matsalen.
  Du är suverän Ditte på att lyfta fram allt o alla på din färd genom livet med skyltarnas hjälp!

  1. Tack! Ja, här i Vemdalen var det skyltar både inne och ute och dessa får nu avsluta vintersäsongen.
   Tänker på er och hoppas ni har det bra.

 5. Denna dagen gick fort (fast den är inte slut än). Det tog tid med kyrkan (vikarierande präst, f.ö. biskopen i Skaras assistent) och handlingen på det och så när jag kommer hem upptäcker jag en otillåten dragning på ett konto. Så jag har suttit i samtal med kortutgivare och skrivit en reklamation nu. Puh. Du är den första jag kommenterar hos.
  Men det var ju dina skyltar! Du hittade många där uppe på skidorten, snyggt och prydligt och kul!
  Ha en fin söndagkväll. Stor kram!

  1. Oj! Illa! Och klart du ville få reda på vad som hänt när du dragit kortet.Hoppas det nu ordnar sig. Men jag vet att detta tar på krafterna.
   Vi hade ju så fina dagar och gott om skyltar var det. Men vinterskyltarna är nu slut så det får bli lite mer vårliga till nästa söndag-
   Önskar dig en bra kväll trots energin du fick lägga på kortet
   Stor kram

 6. Det var ju ett skyltparadis du varit till. 🙂
  Kul vägg med skyltarna som visade olika avstånd.
  Snälltåget var ett fint tåg med orterna skrivna i olika färger.
  Bra gjort att delta i kexchoklads orienteringen. Fick ni pris?

  Läcker affisch från Stockholm. Jag förstår att du gillar den.

  1. Jadå, gott om skyltar fanns det så idag kom slutklämmen. Jodå, vi fick pris. Kexchoklad. Jättekul att orientera efter “riktig” karta och leta kontroller-
   Perfekt för oss att kunna ta Inlandsbanan hit men lika bra för de som bor söderut att kunna ta nattåget till fjällen-
   Stockholmsaffischen tycker jag om. Och jag var också väldigt förtjust i en liknande jag hade där N.Y. var i fokus.

 7. Mmmmm … Kexchoklad! Gu så gott! Fick ni någon kexchoklad också eller var det bara att leta upp stationerna?

  Gillade vöggen med alla riktningar till de olika ställena!

  1. Vi hittade alla kontroller och svarade rätt på frågorna så bl.a. kexchoklad ingick i priserna.Kul att orientera med riktig karta bland pister och liftar. (Många som inte riktigt kan kan orientera efter karta idag och inte vet hur man ska hitta väderstrecken.) Riktiningarna var kul och särskilt att avstånden varierade en del. (Skyltarna satt väl på olika platser kan jag tänka)

 8. Började med ett gott skratt när jag såg första bilden – Lätta blåbär och Övre blåbär – hahaha:-)
  “Skyltspaghettin” var aningen förvirrande måste jag säga. Förut hade man ju en vanlig papperskarta med sig så att man kunde orientera sig. Tror nog att det inte vore en dum idé i Vemdalen heller.
  Åsså maten med tigerräkorna – mums. För tigerräkor och scampi klarar jag. Vanliga räkor är jag ju allergisk mot.
  Snälltåget googlade jag och det går faktiskt hela vägen till Berlin. Har aldrig hört talas om Snälltåget, så här lärde jag mig nåt nytt – igen. Läckra färger också:-)
  Den ritade affischen är ju sååååå söt. Det gäller att sätta “perspektiv” på städer och avstånd – hahaha:-)

  Tusen tack för en jättefin skyltning från Vemdalen. Stort tack för länken ocså:-)

  1. Ja, detta med “blåbär”. Men en bra start när man är ringrostig. Långa och fina utförslöpor. Senare blev det mer rött. Visst var “skyltspagettin” förvirrande och särskilt vad gällde avstånd. Men det berodde nog på var skyltarna suttit. Här var de mest till påseende. Jag gillar ju papperskartor och det var roligt att orientera efter en sådan. Tyvärr är dte ju många idag som inte ens kan orientera en papperskarta efter väderstrecken. Lite trist tycker jag.
   Maten här på den thailändska restaurangen var en rejäl höjdare och prismässigt mycket överkomlig. Dessutom så trevlig personal-
   Snälltåget är ju väldigt praktiskt och ger fler olika möjligheter. Lite varierande på årstiderna.
   Visst gäller det att sätta perspektiv på tillvaron. Och bor man i Stockholm så…Hade förr en liknande med N.Y. i fokus. Älskade den. Och den är nu i mycket goda händer. Men inte hos mig.
   Nu får det vara vår så fler vinterskyltar kommer jag inte att bjuda på.

 9. Ja visst är det fint däruppe. Härliga skyltar men fint matutbud du bjuder upp med, jag hade några lika förra året därifrån På onsdagen ringde en kompis och skulle hem som frågade om väglaget här hemma, då hade det kommit 0,5 meter snö på natten. Lillplutten med familj åkte upp på torsdagen och möttes av detta snöväder. Igår kom det en film om hur han åkte skidor första gången ensammes i knattebacken. Trevlig vecka nu.

  1. Visst är det! Och himla tur med vädret hade vi. Kul att du fick en film när Lillplutten åkte skidor. Fint att vara med om än på avstånd. Jag hade ju turen att mitt äldsta barnbarn var med och det är jag så glad för. Inser ju att jag inte blir yngre så om nästa år vet vi inget. Vi åkte ju tåg och i vissa sammanhang är det smidigt och bekvämt. Men en del av oss körde bil och det var lite roddigt och moddigt.
   Önskar dig också en fin vecka.

 10. Härligt att ni fick tre soliga dagar i fjällen =) Det var evigheter sedan jag var i Vemdalen/ Åre. Det går för lång tid emellan skidåkningen tyvärr. Inte blir man modigare med åren. Härligt att du delar med dig restaurang tips och skyltar i detta inlägg <3
  Trevlig kväll
  Kram

  1. Jag är så glad för våra skiddagar tillsammans. Och det vackra vädret gjorde ju sitt till. Helt klart. För min dle var det sex år sedan jag åkte utför men trots lite ringrostighet i början så släppte den snart. DEt är ju med skidåkning som med cykling, att köra bil och att kunna simma . Har man en gång lärt sig så kan man. Nej, man blir inte modigare med åren. Men träning ger färdighet.
   Önskar dig också en trevlig kväll.
   Kram

 11. Så mycket trevligt ni hann med förutom att susa nerför backarna =) snyggt skyltat! Ha en bra start på nya veckan som lurar runt hörnet!

  1. Tack! Ja, vi hann med en hel del trevligheter under dagarna i Vemdalen. Och skyltar var det gott om.
   Önskar dig också en fin ny vecka.

 12. Vilket fint inlägg! Inlandsbanan och snöiga vidder, verkligen fint. Jag såg dig i skidbacken på en bild på Instagram, jag blir imponerad av alla som vågar och kan ta sig ned för så branta backar. Själv har jag aldrig åkt slalom, men det det ser härligt ut. Ha en fin kväll!

  1. Tack! Ja, detta blev avslutningen för min del årets vinter. Vi hade verkligen en jättefin vecka tillsammans. Vad gäller utförsåkning så har jag åkt sedan 1960-talet men nu var det sex år sedan ås lite ringrostig var jag i början. Men det lossnade efter några åk. Tar det dock lite försiktigt för jag har inte blivit yngre. En hel del längd har jag också åkt genom åren. Roligt var det också.
   Önskar dig också en fin kväll.

 13. Tittat n för lite uppdatering vad söstra sysslar med – och det ä ju söndag idag så då fanns det skyltar – vad ska jag välja monntro av alla möjligheter? jag nöjer med att skuggfölja dig 🙂
  Vinteravslutet riktigt upplevd!
  Må gott kram

  1. Vad roligt att du tittar in. Du är så välkommen. Och här händer lite av varje men nu på hemmaplan. Och nu går jag mot vår. Känns bra.
   Kram

 14. Ser härlig ut med en massa snö.-))
  Vilket firande den fick som fyllde år! Kul med tårtan Som syntes på en Tv!
  Fina små skyltar. Den gamla affischen gillade jag, det var ju andra vintrar förr ,-)
  Fina tåg!
  Allt ser helmysigt ut, din middag ser så god ut. Kexchokladjakten, jag gillar ju choklad.
  Ha det fint ,-)
  KRAM från mig Primrose ,-)

  1. Vi hade väldigt fina dagar. Och med strålande sol, fin samvaro och bra skidåkning. Och många skyltar fanns det också. Kexchokladjakten var riktigt rolig och just det att orientera efter en “riktig” karta. Inte så många ungdomar/barn som kan det idag, vilket är lite trist. Och kexchoklad fick vi i pris.
   Kram och jag önskar dig en fin start på veckan.

  1. Jadå, det var det Och fint att vandra här sommartid. Har testat men då längre norrut. Har även åkti skidor i Riksgränsen vid midsommar. Härligt. Om man gillar skidåkning förstås.

 15. Det där med “färgsättningen” av backarna kan verkligen skilja från skidort till skidort. Minns att vi jublande sa att “idag är Hovde som ett salsgolv” så där åkte jag tydligen en svart backe, men jag skulle aldrig någonsin ge mig ut i “väggen” i Hundfjället. Det är skillnad på svart och svart 🙂
  Maten såg fantastiskt god ut också, det stället fanns nog inte när vi var där för många år sen.

  Härligt skyltat från härliga backar!
  Ha en braig start på veckan 🙂

  1. Vår skidsemester blev verkligen lyckad. På alla sätt.
   Väggen i Hundfjöllet har jag åkt många gånger men nu “på ålderns höst” skulle jag stå över. Hovde var helt ok men lite isig. Och en svart backe i Tignes eller Verbier är ju också annat. Men mest längden på backen. Har förstått att en svart backe måste innehålla en viss minimilutning för att få den färgen.
   Nu finns ganska många restauranger att välja på och några testade vi. Den här thailändska var helt suverän.
   Önskar er också en fin måndag.

 16. Oj vilket spännande perspektiv i den sista skylten! Så nära och ändå så långt borta…
  Ja Vemdalen är en stor skidort, i alla fall i jämförelse med många andra, ähum. och jag hade helt klart velat välja sommarstigen! Fast inte just igår då…Åka utför har jag aldrig gjort, och nu är det försent, hoppas jag!
  Men fjällen gillar jag, mycket! Skulle gärna fylla på med mera fjälluft i lungorna, du kanske har kvar lite ännu?
  Tack för finfina skyltar med underbar atmosfär! Kram

  1. Tack, för fina ord. Ja, något kan ju vara nära och ändå långt borta. Men det är ju också det som är lite extra roligt-
   Många fina vandringsleder finns det ju men det har du i dina trakter också. Och kanske mindre branta. Jag åker ju fortfarande utför och tycker om det. Men jag är nog mer försiktig nu på ålderns höst.
   Tror min fjälluft nu sinat med när jag ser bilderna fylls den på. Och vi hade så fina dagar i Vemdalen tillsammans.
   Men våren är fin och här är den en bit på väg-
   Kram
   Kram

  1. Tack! Och lite vintriga skyltar passade bra efter avslutad skidsemester med “de mina”. Nu är jag redo för riktig vår.
   Ha det fint du också.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *