Historia Stockholm

Fortfarande viktigt – Men vill vi veta

Någon brist vare sig på sysselsättning eller “trevligheter” har jag inte. Och just här i huvudstaden är det lätt att spontant bestämma sig för något att se eller göra. Det mesta är väldigt tillgängligt och utbudet stort. (Häromdagen var vi på Hallwylska museet och såg en separatutställning om konstriktningen “Art Noveau”) Och i tisdags gjorde jag och väninnan Agneta ett nerslag i Gamla stan och på “Forum för levande historia”. Detta är i sig “en myndighet (under Kulturdepartementet) som har till uppgift att vara ett nationellt forum som ska arbeta med demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter med utgångspunkt i Förintelsen. Och detta som en gång hänt är fortfarande viktigt så också i den värld vi lever i idag.

Forum för levande historia har tillkommit efter en rad beslut av riksdag och regering och initiativet till det hela togs 1997 av dåvarande statsminister Göra Persson.

“Myndigheten har särskilt till uppgift att informera om Förintelsen och kommunismens brott mot mänskligheten.”

Allt som hände under förintelsen är fortfarande viktigt för omvärlden att ta del av. Dorum för levande historia ger oss goda förutsättningar. Lärdomar kan vi ta  till oss och allt som hände under förintelsen är fortfarande viktigt. En kunskap att ta med.

Fortfarande  viktigt

“Förintelsen har hänt. Blir den glömd kommer den att hända igen” Hédi Fried (1924-2022)

Förintelsen är ett skrämmande exempel på vad som kan hända om vi inte håller debatten om demokrati och människors lika värde vid liv. Cirka sex miljoner judar dog i Förintelsen. Också romer och polacker utsattes för folkmord grundade på rasistiska föreställningar. Därutöver förföljde, fängslade och dödade Nazityskland tusentals andra människor, bland annat många funktionsnedsatta och homosexuella.

Hur många vet eller känner till att Sverige bedrev stor forskning om rasbiologi och ett institut för detta fanns i Uppsala. Viktigt kan ju vara att också få kunskap om samer och andra minoriteter och hur de blivit behandlade i Sverige.

Eftersom jag är uppvuxen med en pappa som var en sann idealist och där människors och länders frihet var viktig har jag vuxit upp med detta sätt att tänka. Och den pappa jag hade var beredd att ge sitt liv för detta.  Andra vek undan. Och Sverige som land med sin regering var  absolut inget undantag.  Att stötta Finland i krig, ekonomiskt och militärt det gjorde man. Men att stötta Norge när Tyskland angrep dem, det var man inte som nation så pigg på från början. Men detta ändrades efter hand.. Å andra sidan tillät man tyska tåg passera genom Sverige på väg till Narvik i Norge . Permittenttrafiken. Något som inte alls ingick i den svenska neutralitetspolitiken.

Mer om Svenska Norgehjälpen finns här.

Permittenttrafiken –

eller transitering, i folkmun kallad tysktågen, var transporterer av totalt 2,1 miljoner tyska soldater med järnväg genom Sverige under andra världskriget. Detta enligt  en överenskommelse mellan Sverige och Nazitysklandi juli 1940. Trafiken pågick under perioden juni 1940 till augusti 1943 och bröt mot Sveriges neutralitetspolitik.

Transiteringstrafik av tyska trupper och krigsmateriel genom Sverige fick också ske i juni 1940. Så även stridande trupper och vapen fick alltså passera genom Sverige.

Beslutet fattades enhällig i Sverige av en samlingsregering bestående av Socialdemokraterna, Högerpartiet, Bondeförbundet och Folkpartiet.(Och det var socialdemokraten/”landsfadern” Per Albin Hansson som var statsminister) Riksdagen fick inte yttra sig. Så Sveriges invånare  ställdes inför ett fullbordat faktum och fick information först efter att tågen redan hade börjat rulla.

Fortfarande viktigt att veta. Hur reagerade Sverige under Förintelsetidem . Både rädsla och likgiltighet fanns. Mer om detta på museet "Forum för levande historia. "Fortfarande viktigt att veta. Hur reagerade Sverige  under denna tid när Förintelsen pågick.

Några citat

Här på museet pågår olika utställningar i mindre skala och några av dem är på turné runt om i Sverige.  Så håll utkik. Intressant och samtidigt skrämmande är hur Sverige agerade i mångt och mycket. Säker finns det de som läser här som tycker annorlunda  Men en del hade mod att agera, andra var likgiltiga och rädda.

Märkligt att det kunde bli just så här; Världen i brand och en liten man med svart mustasch dirigerade.

Winston Churchill uttryckte sig så här i mars 1944.

Fortfarande viktigt är det hur Winston Churchill uttryckte sig i mars 1944 när han tyckte att svenskarna och Sverige borde göra mer. Forum för levande historiaFortfarande viktigt. Inte minst nu när NATO frågan är i ropet för Sveriges del. Sen kan en ju tycka olika om detta förstås. 

Ett citat från ett tal som statsminister Per Albin Hansson häll i juli 1940. Han hade det året i juni gett tillstånd till att de tyska tågen fick passera genom Sverige.

Fortfarande viktigt att minnas att den svenska statsministern P-A Hansson tillät tyska tåg med tyska vapen och soldater passera genom Sverige till Notge 1940. (Forum för levande historia)Hmmm… Även detta är fortfarande viktigt att minnas. Och Sverige skulle officiellt vara neutralt.Alltså ett försvar för tysktågen.

Att ta till sig

Jag var i Auschwitz, koncentrationslägret, som 11-12 åring med min pappa. Och tillsammans med oss var en vän till honom som suttit här. En väldigt stark upplevelse och minnen jag haft med mig sedan dess. I mars 2017 gjorde maken och jag en resa till Krakow och besökte då på nytt Auschwitz och Birkenau. Även då som “gammal” en väldigt stark upplevelse. (Har besökt flera olika koncentrationsläger och alla är hemska. Går inte att föreställa sig hur en tillvaro här kunde vara.)

(Krakow har jag även besökt som reseledare så vill du läsa mer om staden, dess historia och se bilder så sök på Krakow i sökfunktionen på bloggens högra sida)

Detta är ett häfte som verkligen är läsvärt  och som jag vet har delats ut i skolor. Där har det varit i bruk i undervisningen. Häftet det finns också att få här på “Forum för levande historia”. Såg att det även finns som PDF fil att ladda ner.

Forum för Levande Historia  har en hemsida (har länkat dit) med många berättelser och där mycket kunskap finns att hämta. Och en nyhet är Forum Play där en ockås kan se olika faktafilmer, panelsamtal, dokumentärer och mycket annat. För ett personligt besök här på museet och för att se utställningarna är adressen Stora Nygatan, 10-12, Gamla stan

Hemåt och ut igen

Efter besöket här skildes Agneta och jag åt.  Jag strosade jag i sakta takt hem till Söder. Gamla stan låg ganska öde och jag stannade till vid Christoffers blommor för att köpa med mig lite “vår” hem.

Visst fick lite vår följa med hem.

Och efter att jag varit hemma ett par timmar så var det dags för nästa aktivitet denna tisdag. Middag på Humlehof Bistro tillsammans med vännerna Susan och Jörgen. Väldigt länge sedan vi sågs så det blev ett kärt återseende. En jättetrevlig kväll med riktigt god mat och dryck och väldigt gott sällskap. Tack för en jättetrevlig kväll.

För min del blev det en riktigt god fiskgryta.

 

18 svar på ”Fortfarande viktigt – Men vill vi veta”

 1. Åh, det här berör mig, starkt och omtumlande. Har läst det mesta som du publicerat om din kära far och varje gång har jag tänkt på min morfar som även han kämpade på i kriget. Han hade åkeri med lastbilar och åkte många resor till Finland för att hämta “hem” barn och även vuxna. Fick hans berättelse ett par år innan han dog och en sorg är förstås att så mycket mer borde ha blivit sagt. Men, det är historia och jag är glad över att i alla fall ha några minnen bevarade.
  Mormor och morfar hade även ett “eget” krigsbarn, Tapio, som jag var med och träffade i Karelen, i min barndom. Det är starkt och det berör och jag tänker, att kanske de träffades, din pappa och min morfar. Minnen och åter minnen och vi minns det vi minns. Kram Ditte!

  1. Så fint att vi här har gemensam nämnare. Och väldigt intressant och rörande att du fick din morfars berättelse. Värdefulla minnen. Men säkert var det än mer som borde blivit sagt Jag är så glad att boken om pappa nu kommer i maj som roman och det är ju ett viktigt stycke historia som boken berättar- Pappa berättade ju väldigt lite så det har varit svårt att exakt veta.
   Kanske var det så att pappa och din morfar träffades. Jag ska skicka dig ett exemplar av boken när den kommer den 1/5-
   Och visst minns vi.
   Tack, Gertie!
   Varm kram

 2. Det är det jag beundrar hos dig – du har aldrig tråkigt och är i “rörelse” jämt oavsett var du befinner dig. Dessutom är du och kompisen väldigt duktiga på att “gräva fram” guldkornen.
  Forum för Levande Historia visste jag inte ens att det fanns. Som du skriver är det oerhört viktigt att man håller minnena från andra världskriget vid liv. För om några år finns det inga levande vittnen kvar, bara döda. I dubbel bemärkelse.
  Och om jag tittar på folkmordet i Rwanda och Srebrenica för nästan 20 år sedan så kan jag bara konstatera att man inte lärt sig något av förintelsen. Tycker det är så tragiskt. Å vissa länder vägrar ju till och med att acceptera alla fakta om andra världskriget. För dom har förintelsen aldrig ägt rum.
  Så Forum för Levande Historia behövs!

  PS. Kul att ni har hittat ett nytt stamställe nu när Lokes Bar inte finns längre:-) Eller om stället har bytt ägare – minns inte;-)DS.

  1. Nej, tråkigt har jag inte. Och vila kan jag göra en annan gång. Kommer ju att ofrivilligt vila i samband med min operation.
   Stockholm har ju mycket och de mesta är ju också tillgängligt och förhållandevis korta avstånd. Så även om en ska utanför stan går det ju snabbt.
   Forum för levande historia är ju väldigt viktigt och de jobbbar ju mycket mot skolor och undervisning. Nog så viktigt.
   Och ser vi till folkmorden som var för 20 år sedan och som pågår runt om i världen idag finns mycket kvar att lära sig. Visst är det tragiskt.
   En trevlig kväll blev det och roligt att ses igen.
   Lokes har bytt ägare. personal och inriktning så Susan & Jörgen har bytt. VI är ju inte med så ofta men Humlehof är väldigt trevligt.

 3. Oj, så mycket du och Agneta hinner med att se, och tack för att du delar med dig! Tuff text att läsa, och viss tär det fortfarande viktigt! Minns också med smärta besöket vi gjorde i Auschwitz när vi var i Krakow med vänner över en helg, det glömmer jag aldrig.
  Nu strax dags på väg till jobbet…
  Ha en fin kväll!
  KRAM

  1. Vi är raska! Och när det inte varit så lyckat promenadväder har de blivit lite kortare och så har vi gjort lite annat. Trevligt det också.
   Just “Forum för levande historia” har så mycket att berätta om Förintelsen och även deras hemsida är väldigt bra-.
   Ja, besöken i Auschwitz finns med vidare i livet och på olika sätt- Minns ju att ni också var där.
   Oj, jobbnatt. Önskar dig en lugn sådan
   Kram

 4. Det är otroligt viktigt att inte glömma, speciellt med tanke på hur det ser ut i vår värld. Vi har också besökt ett par koncentrationsläger och det är besök som berör och besök som är viktiga. “Dark tourism” ligger i tiden och det behövs säkert med tanke på att det finns personer som förnekar att förintelsen ägt rum. “…om detta må ni berätta” fick våra barn när de gick i grundskolan och jag har själv använt den i min undervisning. En bra och viktig bok.

  Vilken trevlig kväll det blev. God mat i gott sällskap är aldrig fel.

  Önskar en god kväll nu!

  Kram

  1. Visst är detta som hänt viktigt än idag- Och vi behöver ju inte ta oss så långt.
   Och besök i dessa koncentrationsläger gör ju det som hänt så påtagligt och närvarande.
   Vet att boken används mycket i undervisningssammanhang. Jag har också använt den i klass 5, 6 och på högstadiet. Roligt att du också använt den i undervisningen.Boken håller än.
   En trevlig kväll blev det också. Väldigt roligt att ses för det var länge sen.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 5. Intressant och viktig utställning.
  Känner till detta med forskning om rasbiologi, känns skrämmande.
  Minns min mamma berättade om hur hon sett tysktågen passera i södra Sverige.
  Hur de stannat på stationerna.
  Även det skrämmande.
  Besöket i Auschwitz och Birkenau kommer jag alltid bära med mig.
  Vackra blombilder, visst är det mimosa jag ser.

  1. Här på Forum för levande historia pågår alltid olika utställningar och det är ju så viktigt att en aldrig glömmer.
   Och vad gäller Sverige så finns det ju en hel del “skenhelighet” och en del som man inte direkt pratar om. Och just det kommer fint fram här på “Forum för levande historia”. Nog så viktigt-
   Jodå, det är mimosa som är med på bilden. Christoffers blommor har så mycket fint.

 6. Forum för levande historia har jag aldrig hört talas om, men ett otroligt viktigt ställe speciellt hur det ser ut i omvärlden just nu.
  Nog är det konstigt att våra styrande inte har lärt sig av historien, men när det finns de som påstår att det aldrig har hänt så undrar man.
  Forskningen inom rasbiologi och de experiment som en del utsattes för även här i Sverige är så otroligt tragiskt det också.
  Du och din väninna hittar verkligen olika saker att uppleva på era träffar och jag kan förstå att det kändes skönt att stanna och köpa med lite vårstämning hem efter det här besöket och så fick ni ju en riktigt trevlig kväll i goda vänners lag. Det är aldrig fel!

  1. Jag har i mitt lärarjobb haft en hel del kontakter här och även besökt det ett antal gånger. Är som ett litet museum som informerar och behandlar väldigt viktiga frågor.Och omvärlden idag är ju verkligen hotande den också .
   Just nu när det diskuteras så mycket om neutralitet och NATO så är det få som tänker på eller vet hur regeringen här under P-A Hansson, tillät denna tyska tågtrafik med transporter av soldater och vapen. Inte heller tänker man på hur vi som land behandlat minoriteter. Och så länge sedan är det ju inte som detta med raser fanns inom Sverige. Illa!
   Vi försöker variera oss i det vi gör och när vädret inte är så behagligt kortar vi promenaderna och tar till något annat som bra komplement.
   En lyckad dag blev det och med varierat innehåll.

 7. Så tänkvärt: Vill vi veta? Vill veta blir mitt svar. Att det kommer upp i dagen och kan ges och ses ibelysningen av något “större”.
  Från tid till annan dyker det upp det där från kriget – nu senast med en berättelse som jag måste få veta mer om innan jag vet helt. Samerna och rasbiologien och annat förtryck av stora mått. Hèdi Fried och alla andra som förde förintelsens eftertalan till oss. …Om detta må ni berätta finns hos mig. Den tål att läsas.
  Rsabiologen Herma Lundborg, född värmlänning som under sitt liv hade Marie, en lappländska som han fick ett barn med. Visste han konsekvenserna av sitt mätarjobb eller var han bara en forskarsugen upptäckare som ville … ? Det fanns ju ett helt instiut….
  Förutom våra hjältar som din fina pappa som engagerade sig i medmänniskas tjänst – och många med honom i frontens främre så fann det ju de som bidrog i skogar, berg och dalar och riskerade sina liv för att rädda och hjälpa idet mer tysta. Byar, bygder och familjer som splittrades för att de hamnade på var sin sida – tyskvänlig- tyskfientlig. De som ville delta mot gjorde det på sitt sätt.
  Denna delen av historien har verkligen ringar på vattnet – men det har ju allt annat också i och för sig, men ringarna blir större och kraftigare när vi nu tar del av den världen vi lever med de hot som finnes.
  Då är det så skönt att med sina kära och goda vänner finna en liten oas och njuta god mat och samvaro. Så även det goda får en plats!
  Varm kram o tack för detta inlägg.

  1. Just detta med att det var så många som bidrog i det tysta gjorde ju det möjligt för så många att behålla sina liv. Värmland och gränstrakterna och inte minst många som bodde här nära, även på norska sidan, gjorde ju fantastiska jobb.
   Och “din berättelse” är ju fantastisk. Ett stort stycke historia.
   Just ringar på vattnet blev det av mycket. Och friheten var ju värd att kämpas för. Både människors och länders rätt till frihet.
   Varm kram!

 8. Ja det som hände under andra världskriget får aldrig glömmas bort. Vi alla har en skyldighet att föra berättelsen vidare till nästkommande generationer.

  Tack för en trevlig kväll! Så kul att ses igen och alldeles för längesedan! Humlan är toppen! Var förresten någon som sa i förra veckan att Lokes är stängt tillsvidare pga ombyggnation av de nya ägarna.

  Ha en fin fredag och hälsa Mr B!

  Kram <3

  1. Tack själva! Verkligen en efterlängtad träff. Så trevligt och gott.
   Ja, nu är det ju verkligen med allt som händer i världen aktuellt att ta till sig både den gamla kunskapen och inte minst hur Sverige förhöll sigg i mångt och mycket. Och så neutrala var ju inte Sverige trots att detta vill påskinas.
   Tycker att Forum för levande historia är bra och behandlar mycket av detta med både Förintelsen och Sveriges ställningstagande bra. Och de har ju även mycket annat på sin “agenda” och även på hemsidan.
   Aha, är Lokes stängt till vidare. Var länge sedan jag passerade och ätit där har vi inte gjort sedan ägarbytet.
   Mr. B hälsar.
   Trevlig fredag!

 9. Nog tycker jag att man ibland känner att man tappar tron på mänskligheten, som att vi cirkulerar i ett ekorrhjul där samma företeelser upprepar sig och inget har vi lärt oss…
  Jag hörde till min sorg att man i vissa skolor slutat med klassresorna till koncentrationslägren. Alla som varit där vittnar ju om vilken stor upplevelse det var som ökade förståelsen. Nu blåser nya vindar…tragiskt.
  Kram

  1. Nej, inte har mänskligheten lärt sig mycket inte. Sorgligt nog.
   Visst är det trist att pengar saknas för resorna för de har verkligen gett våra skolungdomar som varit där ett viktigt perspektiv.
   Och de nya vindar som blåser och önskar och hoppas att vi kan stoppa detta med gemensamma krafter.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *