Skyltar Stockholm

Veckans smakprov – I samarbete med Skyltsöndag #395

Söndag igen! Och den andra advent. Här i bloggen innebär söndagar att det också är “Skyltsöndag,” ett tema som bloggvännen BP  så förtjänstfullt förvaltar. Skyltar av olika slag gäller och som vanligt är tolkningen väldigt fri. Välkomna till veckans smakprov.

Stockholm. Besök och ett av veckans smakprov. Här kryddor till vinglögg från den gamla butiken Stockholm, Stockholms Æter och Essencefabrik. Ett av veckans smakprov blir kryddor till vinglögg som jag såg  när vi  i veckan besökte Stockholms Æter & Essence-Fabrik

Veckans smakprov

innefattar också en del av det som hänt i veckan. Och här med fokus på skyltar

Ett tips om en är i Stockholm är att besöka den drygt 100 år gamla butiken som säljer kryddor och essencer och en hel del annat “matnyttigt”. Här finns butikens hemsida.

Inredningen i butiken är i stort som den var på 1800-talet och varorna exponeras tydligt.  Priserna här  är också “plånboksvänliga”.

Av en slump kom vi också att besöka det trevliga och charmiga caféet “Dirty Coco” . Namnet förstår jag inte riktigt, men helt oavsett namnet,  blev det både ett gott och trevligt besök här och även i Stockholm City denna eftermiddag. Caféet satsar på det ekologiska och hållbara och har en meny som bör passa de flesta. Även här är det “plånboksvänligt” och med  personal som är intresserad av att gästerna ska trivas. Allt går i rosa och det är en del av konceptet. Och även om jag inte är en rosa fantast så kommer jag tillbaka hit.

Stockholm. Café Dirty Coco platsar helt klart in i veckans smakprov. Gott och trevligt. I veckans smakprov har  “Dirty Coco” helt klart sin plats.

Mer av det ätbara. Om Hötorgshallen vid Hötorget i Stockholm är Sveriges största saluhall vet jag inte. Men den är trevlig att besöka och har ett mer “orientaliskt utbud” än vad t.ex. Östermalmshallen har.

Smakprov från Gamla stan

Roligt är det att se turisternas och Stockholmarnas återkomst till Gamla stan. Visst kan Västerlånggatan vara trång med många besökare men Gamla stan är ändå ett historiskt centrum med många gamla butiker. Roligt med ett uppsving för Gamla stan efter de kraftiga pandemitider som rådde. I april  2020 var det nästan bara Gamla stan och jag.  Men i augusti 2020 blev det ett visst uppsving här. Under pandemiåren  tog jag ofta en vända i Gamla stan och den var verkligen öde.

Stockholm. Gamla stan. Veckans smakprov härifrån i onsdags vid lunchtid. Välbesökt. Veckans smakprov från Västerlånggatan i Gamla stan. Detta var i onsdags vid lunchtid. Välbesökt. 

I onsdags träffades Promenadklubben i Gamla stan.Vi tittade in i en speciell bokhandel, passerade julmarknaden på Stortorget   och gick sedan i samlad trupp upp till Söder för att äta lunch.

Stora Nygatan med bokhandeln m.m. Art & Office.Här finns gott om serieböcker och inte minst TinTin. Såg även att boken om “Revolver Harry”; Harry Söderman finns i serieformat.

“Harry Söderman var en hyllad äventyrare, en geniförklarad brottsbekämpare och krigshjälte i Norge. Harry Södermans livsöde var fyllt med dramatik och spännande upplevelser. Nu kommer en tecknad biografi över den legendariske kriminologen och polismannen Söderman, som fick smeknamnet Revolver-Harry på grund av sina exceptionella vapenkunskaper.”

Julmarknader är inte direkt min favorit men jag brukar varje år passera den på Stortorget. Här är det lite hantverk och en del ätbart som är till salu. Här vid ostarna smakade jag men det blev inget handlat.

Så till sist.  En upplysande skylt som var placerad på “Brända tomten” framför  “Under kastanjen”. En stor hästkastanj finns i mitten av det lilla torget. Namnet kommer av att det på 1700 låg ett hus här som brann ner och sedan blev det inte återuppbyggt. En tanke var att här på den brända tomten skulle det bli en vändplats för brandförsvaret s hästar och vagnar.

Stockholm. Gamla stan. Veckans sista smakprov. Information om belysningen här. Ledlampr från Clas OhlsonVeckans sista smakprov, även det från Gamla stan, bidrar Clas Ohlsson med. Informativt så ingen behöver fundera över belysningen.  

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

30 svar på ”Veckans smakprov – I samarbete med Skyltsöndag #395”

 1. Snygga skyltar och härliga bilder från den gångna vecka som ser ut att varit riktigt bra. I dagsläget är det bra samt att byta till LED-lampor.
  Önskar en god kväll samt en fin 2:a advent.

  Kram

  1. Tack! Jodå, en riktigt bra vecka var det och med lagom omväxling.
   Gamla stan, liksom Stockholm, är denna vecka extra vackert upplyst i samband med “Nobel Week Lights” och här är ju största delen ledbelysning. Har det hemma också
   Hoppas du haft en bra dag och jag har hållit tummarna inför tävlingen.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

  1. Ostarna var även för avsmakning. Var tillbaka hit idag och köpte med mig ett par ostar.
   Ja, panedmin får en nog leva med men jag hoppas på att vaccinationerna hjälper mig att inte hamna på IVA eller att jag ska bli riktigt dålig.
   Jag är så förundrad att Stockholm nu i december har massor av både utländska och svenska turister. Tog mig an en del av “Nobel Week Lights” i kväll och noterade verkligen just antalet utländska besökare. Så roligt.
   Önskar dig också en fin kväll denna andra advent och hoppas dagen varit bra.
   Kram

 2. Clas Ohlssons skylt är ju perfekt! Liksom alla de andra härliga skyltarna du fotat , inte minst i gamla stan!
  Blir nästan sugen att besöka julmarknaden på Stortorget när jag ser alla goda ostar!
  Ha det gott!
  Varm Kram!

  1. Visst är Clas Ohlson skylten bra. Då behöver ju ingen direkt “klaga”. Var i Gamla stan i kväll en sväng och det är så vackert upplyst.
   En runda nu en vardag em till GS är trevligt och den lilla Kulmarknaden är kul att passera. Inte alls heller mycket folk en vardag. Nu är det också Stockholm Nobel Lights och hela stan är än vackrare upplyst. Bilder härifrån kommer jag me di morgon.
   Roligt att se att det i Stockholm nu är gott om utländska turister
   Varm kram

  1. Tack! Ja, lite gott och blandat från veckan.
   Och i eftermiddags har idag varit en vända till Gamla stan för att köpa på mig ett par ostar. Man fick också provsmaka och det gillas.
   Blev även några goda korvar som fick följa med hem-
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

 3. En mycket smakfull – i dubbel bemärkelse – Skyltsöndag här hos dig. Än en gång försöker jag sniffa mig till de goda dofterna på Essencefabriken, Dirty Coco och på Hötorgshallen. Yummie, yummie. Den där Essencefabriken är verkligen något alldeles speciellt. Enligt hemsidan har dom också en omfattande postorderförsäljning. Å hemsidans “stuk” är lika traditionell som inredningen och produkterna de säljer.

  Som sagt ett väldigt smakfullt, läckert inlägg:-) Tusen tack för det och länken:-)

  1. Tackar! Ja, just kände jag också.
   Kommer att bli ytterligare ett besök i Essencefabriken före jul. Har nu gott igenom kryddförrådet och jag kompletterar gärna här. God kvalité och rimliga priser.
   Visst är hemsidan lite rolig och passar butiken.
   Jättekul att ha skyltögonen på sig i veckorna-

 4. Såg på deras hemsida att man kan beställa, lägger ett bokmärke på den hemsidan. 🙂
  Ost gillar ju jag och har väl provat en del under mitt liv, men frugan är inte så överförtjust i “kraftiga” ostar, dem får jag ha för mig själv.

  Fint skyltat som vanligt Ditte, ha en fin adventskväll.

  1. Tack! En bra och god vecka har det varit på olika sätt.
   Ostar gillar jag men visst blir det lite klurigt om du är ensam om dem.
   Hoppas du haft en fin andra advent. Önskar dig en trevlig kväll.

 5. Den gamla butiken med essencer osv, har förresten bra saffran. Intressant att besöka, doftar så gott. Sockertopp brukar vi lägga över glöggkastrullen. Den läggs på ett smalt järn som har en skåra i sig, därefter häller vi lite mörk rom på sockertoppen och tänder på. Sockret börjar brinna och droppar ner i glöggen.
  Dirty Coco, oj där var det rosa inredning hahaha
  Tack för rundturen.

  1. Har handlat här i butiken mycket förr och bodde då i närheten. Men det blir ännu ett besök här före jul. Har sett över kryddförrådet och en hel del ska köpas. Saffran har jag dock kvar från Spanien så just nu klara jag mig.Men i fortsättningen så är det bra att ha nära till den.
   Sockertopp har vi också använt när vi gjort glögg och har också en speciell gammal tång jag ärvt som vi använder ibland. Min mormor i Norge hade den och när jag var liten tog vi allt socker från sockertopp som skulle användas. Själva sockertoppen hade en egen trälåda.
   Dirty Coco är verkligen rosa men så trevlig och med mycket gott att äta. Både av sallader, brunchrätter och av det söta om en så vill. Blir fler besök här även om jag inte alls är rosa. Jättetrevlig personal dessutom.Gillar också satsningen på det hållbara och ekologiska

 6. Glad att även Jämtland hittat till storstan, hoppas åtgången var stor! Jag kan bara säga att utbudet i storstan gör mig lite överväldigad, numera är ju jag mest van vid naturliga vidder. Intrycken är många och jag kan inte hitta ord för allt du visar.
  Kramen

  1. Här på kulmarknaden är det många utifrån landet som säljer sina varor. Ostar köpte jag här i går och det verkade gå bra. Även en del krov från norra Sverige fick följa med hem.
   Naturliga vidder uppskattar jag också men har de inte direkt inpå.
   Men gläds åt att hänga med dig i din fina trakt.
   Kram

  1. Så roligt att Gamla stan nu lever upp igen. Var här i Gamla stan i går igen och många, både svenska och utländska turister, var också på plats.Men ingen trängsel utan bara trevligt.
   Kram

 7. En härlig och smakfull Skyltsöndag … och jag hade nog köpte något där i ostståndet 🙂
  Mycket folk på Västerlånggatan … men annars ser det trevligt ut. Precis … LED- lampor ska set va!
  Önskar dig en fin måndag!
  Kram

  1. Tack! Jag var i Gamla stan igår igen och då fick lite ost följa med hem.Roligt att det nu är gott om både utländska och svenska turister
   Västerlånggatan passerar jag bara och ganska snabbt. är ju lite av en turistgata. Men i övrigt är besökarna utspridda. Roligt nu att många turister, både svenska och utländska, kommer hit så att butikerna och restaurangerna kan överleva. Nu är det också extra fint med all vacker belysning och alla julgranar som är utplacerade-
   Och Led lampor står för belysningen. I Gamla stan har Clas Ohlson sponsrat och det är vällovligt.
   Önskar dig också en fin måndag.
   Kram

  1. Caféet är verkligen jättetrevligt, väldigt rosa och med väldigt trevlig personal.
   Och en bit ost fick följa med hem.
   Stor kram

 8. Det imponerar att ha varit i gång i 100 år. En intressant butik att besöka.
  Dirty Coco ser ut som ett kul ställe och bra att de har plånboksvänliga priser och trevlig personal.
  Trevligt att besökarna har hittat tillbaka till Gamla stan.
  Intressant med cykeln inlindad i ljusslinga vid granen. Vi får ju hoppas att den tillhör skyltningen. 🙂

  1. Den här gamla krydd och essencebutiken är jättetrevlig och förr var jag ofta här. Se senaste åren har jag nästan glömt bort den. Ska bli ett nytt besök före jul och då köpa upp mig på lite kryddor och annat Bra priser är det också. Att komma in här är som att förflytta sig tillbaka till 1800-talet.
   “Dirty Coco” är verkligen rosa men väldigt trevligt . Hit återkommer jag
   Var i Gamla stan igår igen och roligt att så många både svenska och utländska turister hittat hit igen. Det var svårt för företagarna att överleva pandemitiden.
   Jodå, ljuskedjan tillhörde skyltningen. Såg den upplyst i går kväll.
   .

 9. Långväga ostar på plats! Kryddor är verkligen livets krydda, tårta på tårta javisst. Älskar att experimentera med orientaliska kryddblandningar och gör några själv när jag hittat bra recept. Utan kryddor som lyfter maten är den väldans trist. Med kryddor blir ju maten så oändligt mycket mer varierande.
  Den gamla ether-fabriken triggade igång minnet. När jag som barn ständigt led av öroninflammationer så knäckte mormor loss en liten bit eter (vit hård platta) o lade i en bomullstuss som sedan hamnade i mitt öra. Därmed blev örat bedövat och värken försvann,,,för stunden. Vilka minnen!
  Fina skyltar tackar jag för/Kram

  1. De långväga, svenska ostarna smakade bra. kÖpte med mig ett par bitar hem.
   Och visst tillhör kryddor livets goda.
   Kul att du gör en del blandningar på egen hand. Har testat det i liten omfattning men nu var det ett tag sedan .
   Tänk detta med enhet minns jag också att mormor lindtade min öronvärk med i Norge. Och visst lindrade det för ett tag.
   Kul att vi har liknande minnen.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *