Stockholm

Gamla stans julkalender – Lucka 3

I går, när mörkret lagt sig blev det på nytt en vända till Gamla stan. Denna gång  för att titta på “Gamla stans julkalender”. Detta är en “levande kalender som Mäster Olofsgården, anordnat just i Gamla stan sedan 2005. (Förra året var kalendern dock digital.) Mäster Olofsgården är en hemgård, en sorts allaktivitetshus och vill bidra med gemenskap och en kulturell upplevelse i samband med juletider. Och denna levande julkalender öppnar sina luckor  klockan 18.15 lite varstans i Gamla stan och  från den 1 till den 23 december. Men den fina belysningen i Gamla stan fick jag liksom på köpet.

Stockholm. Gamla stan. Västerlånggatan. På väg mot Stortorget och lucköppning i Gamla stans jukalender. Passerar Västerlånggatan på väg till Stortorget och där Gamla stans julkalender har öppning av lucka 3.

Utbudet av granar i alla storlekar verkar stort i år. Här i Gamla stan och även en del  tomtar har lämnat sina vrår.

Gamla stans julkalender

är arrangerad av Mäster Olofsgården som ligger på Svartmangatan 6, alldeles nära Stortorget, i Gamla stan.  Och Mäster Olofsgården är en s.k. hemgård, ett allaktivitetshus, dit alla är välkomna. Grunden till hemgårdarna lades i slutet av 1800-talet i London och idén spred sig snabbt till övriga England och USA. Till Sverige kom idén i början av 1900- talet och Birkagården i Stockholm kunde öppna. Idag finns Stockholm har idag sju Hemgårdar och i övriga landet fyra; i Borås, Norrköping, lund och Uppsala.

Detta är en levande  kalender på så sätt att  det är runt 200 personer som medverkar i den genom att spela, sjunga och läsa dikter. Och även med att låna ut just ett fönster till själva lucköppningen. Lucköppningen sker på olika platser i Gamla stan och var dessa luckor finns och vilka som medverkar i årets kalender finns här, på Mäster Olofsgårdens hemsida.

Julmarknaden på Stortorget pågår men jag stod på trappan till Börshuset och nöjde mig med det.

Stockholm. Gamla stan. Stortorget. Snart dags för lucka 3 i Gamla stans julkalenderHär, från trappan på Börshuset, blickade jag ut över Stortorget .Och snett över torget ligger det gula huset där lucka nr 3 i Gamlas stans julkalender snart skulle öppnas

Börshuset

som är rån 1700-talet låg Stockholms fondbörs och blev kvar här till början av 1990-talet. På bottenvåningen ligger sedan 2001 Nobelmuseet som invigdes i samband med att Nobelpriset firade 100 år.  (Ett pris som för första gången blev utdelat 1901.) På övervåningen har Svenska Akademien sina lokaler och har haft det sedan 1914. Även Nobelbiblioteket är inrymt i byggnaden.

I  Lucka 3

blev vi under 15 minuter bjudna på körsång  och diktläsning.  En del julrelaterat och annat inte. Och under tiden vi väntade på att fönstren, luckan, skulle öppnas bjöd personal från Mäster Olofsgården på pepparkakor. Trevligt och gott initiativ.

I väntan på lucköppningen.

Snart är det dags . Fin belysning och bra högtalaranläggning betyder mycket för helhetsupplevelsen och både ljud och ljus gick fram. (Högtalaranläggningarna och belysningen var i tryggt förvar i ett par riktigt gamla barnvagnar som snabbt kunde ändra riktning)

En kvart är ganska lagom och när lucka nummer 3 var stängd så strosade jag sakta genom gamla stan, över Slussen hem till Söder igen

Här Köpmangatan i Gamla stan. Namnet kommer troligen från att många köpmän under Medeltiden hade sina bodar här. 

 

32 svar på ”Gamla stans julkalender – Lucka 3”

 1. Beundrar dig som tar dig ut varenda dag. Jag har alldeles för lätt att stanna inne … en dag som i dag med spännande vintersport i tv dessutom! Inser att jag måste skärpa mig och följa ditt exempel.

  1. Min rygg mår bra av att komma ut och kroppen i stort också så det är en vana. Men det händer att jag inte går ut också. Ganska sällsynt.
   Vintersport gillar jag också, ja mycket annan sport också, så det vill till att helst hitta pauser i sporten. I veckan nu ska jag ta mig an belysningarna på Nobel Week Lights. Det börjar idag men antar att det då är många ute och likaså i morgon. Vill helst inte trängas.

  1. Visst är det! Och fint att kombinera med en skön promenad både dit och hem. Plus att se lucköppningen förstås. Luckorna har olika “innehåll ” och man vet inte i förväg annat än den plats lucköppningen är på.
   Önskar dig också en fin helg.

 2. En levande julkalender! Så påhittigt! Jag har läst om en kommun där de boende på gatan dekorerat var sitt fönster i sina respektive hus och de tänds upp ett efter ett vid en bestämd tid varje dag i december. Påhittigheten har kanske fått ett uppsving under pandemin. Kram

  1. Visst är det! Och Gamla stan är ju så litet att det är lätt att ta sig runt. Gillade verkligen tanken på det du berättade med att man på gatan dekorerar och tänder upp var sitt fönster.
   Har tänkt mig hit ett par gånger till i december och det ska bli roligt att se vad som då finns i luckorna.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

  1. Fint att kombinera en promenad hit till Gamla stan med den levande julkalendern. Så trevligt ordnat. Räknar med att komma hit några gånger till i december.
   Någon gran har vi inte. Går bra ändå. Mycket ljus och vackra blommor passar mig bättre.
   Önskar dig en trevlig kväll .

 3. Men. så trevligt det låter. Detta hade jag inte hört talas om. Undrar hur jag kunnat missa det.
  Om jag varit som förr så skulle jag ha åkt in och kollat och lyssnat, men nu är det lite marigt så jag är så glad och tacksam att få följa med dig och titta. Ljudet får jag föreställa mig. Jag har bra fantasi så det går bra.
  Härliga bilder. Roligt att få se stjärnor på himlen, det är jag inte bortskämd med nu för tiden.
  Tack än en gång Ditte.
  Trevlig 2:a Advent.
  Varm kram!

  1. Tack, för fina ord.
   Jag tror inte det går ut någon direkt allmän info om denna levande julkalender som ordnas av Mäster Olofsgården. Men vi på Söder har sett det i vara olika “blad”. Jag gjorde en liten film men den blev inte bra så den fick utgå. Men ska göra det bättre nästa gång och då lägga den här på bloggen. Tanken nu var så. Men….
   Trevligt som vanligt att du är med och ett par besök ska jag få till före jul. Rapport kommer.
   Önskar också dig och Mysingen en fin 2:a advent.
   Stor kram

  1. Tack! Blir bra med en vända hit och hem. Roligt med ett mål och att just se lite av den levande julkalendern i G.S. Det blir nog ytterligare ett par lucktittningar.
   Ha det bra du också-
   Kram

 4. Du har rätt, belysningen i Gamla Stan är helt fantastisk. Och din kamera är riktigt bra på att fånga den:-)
  Måste säga att jag nästan skäms. Visste nämligen inte att det fanns en levande adventskalender i Gamla Stan, men nu vet jag det. Däremot såg jag på lokalnyheterna att det finns en julbuss i Stockholm: https://sverigesradio.se/artikel/nu-rullar-julbussen-pa-stockholms-gator, något jag inte heller visste.
  Blogglandia är fantastisk:-)

  PS. Mycket mera snö i Gamla Stan än här. DS.

  1. Tack, kameran är bra och belysningen i G.S. också.
   Det blev ytterligare ett varv hit igår och nu med tanken att se den levande julkalendern. Hade tänkt att ta några luckor nu december.Skönt också med en promenad både dit och hem.
   Bor man inte i närheten av Gamla stan så är det ju ingen självklarhet att man vet om den. Vi hör ju till samma stadsdelsområde så mycket info kommer ju till oss.
   Julbussen har vi fått info om och det finns olika linjer och en tidtabell. Har ännu inte testat den. Men det kan helt klart bli av att göra det.
   Visst är Blogglandia bra och på många sätt.

  1. Fint att strosa runt här och igår var det just den levande julkalendern som var målet. En frisk promenad dit och hem ingick också.
   Kram och trevlig kväll.

 5. Tänk så mysigt att bara kunna gå iväg och titta på lucköppningen, det drar då vi oss för som bor utanför tullarna inte åker vi in och tittar. Då är det roligt att du hjälper oss att få uppleva det, Tack Ditte.

  1. Nej, inte åker man in till stan när så här. Minns när jag bodde utanför tullarna att det då blev som en utflykt att åka in till stan även om det kommunalt inte tog mer än 50 minuter från dörr till Centralen. Nu blir det en fin kvällspromenad. Och jag delar gärna med mig. Ni delar också generöst med er av ert. Bra utbyte tycker jag.
   Ska nog ta mig än ytterligare ett par lucköppningar här i december så rapport kommer.
   Önskar dig en fin 2:a advent.

 6. Jag har inte hört talas om det här arrangemanget tidigare, tror inte det förekom på min tid i Stockholm…trist, för det låter väldigt spännande. Hade trivts som fisken i vattnet. Så roligt att man utnyttjar den gamla miljön för diverse aktiviteter. Kram

  1. En jättetrevlig idé är det med den “levande julkalendern”. Men tror inte den var i gång på “din tid”. Den började 2005 och var förra året digital av pandemiskäl. Jag vet många som bor i Stockholmsområdet som inte känner till den och kanske inte marknadsföringen är så stor. Kostar ju pengar att göra det. Men lokaltidningarna brukar skriva om den. Ska ta ett par vändor till i december så rapporter kommer.
   Kram!
   Trevlig 2:a advent

  1. Visst är det en fin idé! Förra året var den digital, av förklarliga skäl, men i år kör de den levande versionen. En skön promenad dit och hem genom ett vackert Söder och Gamla stan.
   Önskar dig också en trevlig 2:a advent.

 7. Oh så trevligt med en levande julkalender. Jag antar att det är ett uppskattat inslag i advent!
  Det går snart mot jul nu och vi har snö i massor. Undrar hur länge det får ligga!
  Nu planerar vi för annat. Får se hur det blir!
  Kramar

  1. Fint med en kvällspromenad med en runda till Gamla stan och titta. Och de har verkligen gjort det bra. En fin och uppskattad tradition. Har förstått att ni har en hel del snö- Lite har vi också men antar det kommer mer. Återstår att se.
   Kan tänka mig att ni planerar för annat. Vi gör det också i tankarna men just nu får det stanna där ett tag.
   Kramar och jag önskar er en trevlig 2:a advent

 8. Den typen av kalender har jag aldrig fått se, undrar om de har sådant här i stan? Får undersöka detta.
  Låter riktigt häftigt tycker jag.
  Pepparkakor sitter ju inte fel det heller, underbart.

  SV: Har inte kastat en enda snöboll på frugan i vardagsrummet, ännu iallafall 😉

  Ha det bäst Ditte.

  1. Tror inte dessa kalendrar är så vanliga. Men kanske finns en i Haga. Skulle ju passa bra. Väldigt trevligt är det.
   Åh, jag som tänkte att du nu tränade kast med snöboll hemma så att du var pricksäker på måndag. Men det är du kanske utan träning.
   Önskar dig en fin kväll.

  1. Jag vet att det är många som inte gör det för det annonseras nog bara i lokaltidningen och med mindre affischer i Gamla stan. Men väldigt trevligt att ta en tur hit på kvällen och titta.
   Önskar dig också en trevlig 2:a advent

 9. det hade jag inte en aning om, Levande julkalender ,-) Jättekul!
  Gamla stan ser ut som en levande kalender vara den .
  Härlig ide.
  Det finns mycket fint att se, du visar mycket på din blogg.
  Ha det fortsatt fint KRAM Primrose ,-)

  1. Jag vet att många inte vet om att den finns och jag tror bara reklamen går ut i lokaltidningarna i Gamla stan och på Söder. Plus att det sitter affischer uppe i Gamla stan. men då vill det ju till att man är där-
   Roligt att komma hit och jag har varit här då och då förr om åren. Men förra året var den digital. Blir nog ett par vändor till i december.
   Jag har ju gångavstånd gångavstånd till Gamla stan så det är ju ingen utflykt att ta sig dit.
   Kram!

  1. Visst är det. Och smidigt att bara ta en promenad hit till Gamla stan och titta och sedan strosa hem igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.