Foto

Fodral – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Fodral är veckans ord att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig så gäller det att med bild /och/eller/ text tolka det angivna ordet. Här är det fritt fram för egna funderingar och alla är välkomna att vara med. Bilderna är med ett undantag, bild nummer 2, gårdagsfärska.

En klänning kallas fodral om den är åtsittande. En klänning kan vara som ett fodral. Såg denna i ett fönster på Biblioteksgatan i Stockholm  och den var från ett av de större modehusen. Ansträngde mig inte för att gå in och prova. 

 

Fodral

De tre första tankarna som dök upp i huvudet när jag tänkte på ordet fodral var en klänning, överdrag och etui. En klänning av fodraltyp, kan också kallas “etuiklänning” lärde jag mig idag. Det är alltså en åtsittande rak och oftast knälång klänning som är skuren i ett stycke. Fodralklänningen kom till 1918 och blev ett par år senare högsta mode. Sedan vilade klänningen i många år för att återuppstå på 1960-talet tillsammans med  Jaqueline Kennedy som var väldigt förtjusta i dem. Men som allt annat i klädväg så går det i vågor och mellan 1970 och 1990 var det å nytt en viloperiod för fodralklänningen. Och idag tycker jag mig ha sett att den är tillbaka.

Här modefotografen Chen Mann som bär en röd fodralklänning. Här modefotografen Chen Mann i ett rött fodral. Bilden tog jag när jag såg hennes utställning, “Orädd och fantastisk” på Fotografiska museet 2018. 

Här ett samordnat mönster på kuddfodral, pennfodral och smyckeask i siden från firman Chang& Björk som samordnar dansk och kinesisk design. Vet inte om den finns längre men mina fodral är inhandlade i Peking 2009.

Olik fodral i siden som är mänsterkoordinerade. Olika fodral i siden som är mönsterkoordinerade. 

Tittade in på NKs bokhandel för inköp av en “finare” anteckningsbok. Och här såg jag att jag kanske också borde ha några fina bläckpennor/reservoarpennor  att skriva med. Tänk att dessa fortfarande säljs och uppenbarligen också används. Här avskräckte dock priset.

Till denna tjusika reservoirpenna och bläckhornet ingick fodral i priset. Reservoarpennan betingade ett pris av 35 700 kr och bläck för 475 kr. Då ingick fodral till båda-

Det fanns också en speciell “The Beatles Collection” av pennor och bläck. Även de av märket “Mont Blanc”. Priset här var  lägre, 10 500 kr  för reservoarpennan och 8000 för kulspetspennan. Inklusive fodral och bläck.

 

Titta gärna in här för att se fler av veckans fodraltolkningar.

I övrigt bär det idag av till vackra Bohuslän på jobbresa och kanske ser jag några fodral i variation under vägs.

24 svar på ”Fodral – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Jösses vilka priser! Själv brukar jag knycka pennor på hotell… 😉 Klänningen är verkligen supersnygg – iväg med dig och prova den, kan komma väl till pass när du ska ut på baluns 🙂
  Jättebra tolkning igen!

  Ha en finfin dag 🙂

  1. Tack! Visst är pennorna väl dyra . Men bra kvalité . Hjälps inte med detta pris . En reservoarpenna används ju inte så ofta numer heller.
   Ska överväga klänningen.
   Trevlig tisdag.

 2. Fodral att krypa in i, eller åla sig in i är för det mesta snygga fodral, beroende på vem som ålar sig in i dem, förstås 🙂
  Som vanligt har du plockat fram flera olika alternativ, bra exponerade.
  Bra bidrag till temat!

  1. Tack! Tror inte jag numer smärtfritt skulle kunna åla in i ett fodral. Men det finns ju andra fodral . Tur det!

 3. Flera olika sorters vackra fodral du visar, klänningfodralen passar dock inte på mig längre!

  Pennorna du visar passar mig inte heller. Jag förlägger pennor, har alltid flera på gång. Ibland dyker någon favoritpenna upp som legat bortglömd i en jackficka, väska eller liknande en längre period. Pennor används en hel del av mig, trots att mycket sker via internet numer.

  1. Klänningsfodralet avstår jag också. Annat var det förr. Vad gäller pennorna passerade jag avdelningen och reagerade på prislappen. Men de säljs.
   Jag tappar också lätt bort pennor och användningsområdet för reservoarpennor har ju minskat.

  1. Tack och tack! Och en del fodral fick jag till.
   Kram! Önskar dig all lycka med utställningen.😍😀

 4. åh va mysigt o du har så mkt roligheter för dig 🙂 ja vi landade på Bromma sen vidare tänkte på dig just där 🙂 ha en fin dag kram

  1. Här händer mycket roligt och jag trivs med det. Nu väntar Bohuslän . Kul att nu landade på Bromma men antar att det inte var tid att se Stockholm . Kram!

 5. Det första jag kom att tänka på var Lill-Babs. Den tuffa bruden i lyxförpackning och fodral!
  Du, vem i helskotta köper pennor för en hel månadslön??
  Kul med tolkningar. Det visar hur rikt vårt språk är. Samma ord betyder oliga!
  Kram

  1. Jodå! Lill- Babs dök upp hos mig också.Och i lyxförpackning.
   Visst är det roligt med tolkningar och väldigt roligt att även se hur andra tolkat orden.
   Vad gäller reservoarpennorna så frågade jag om de köptes. Och så var fallet.
   Kram från Uddevalla.

 6. Tjusiga fodral hos dig! Härlig blandning! Det röda klänningsfodralet är läckert men inget jag någonsin skulle kunna åla mig in i 🙂
  Reservoarpennor … oj vilka priser! Inget för vanligt folk och definitivt inte för en fattigpensionär …
  ha det så bra där i Bohuslän!
  Kram

  1. Lite variation på fodralen, men ett klänningsfodral var det länge sedan jag hade- Men jag har haft några-
   Reservoarpennorna tittade jag på och det finns de som köper dessa förstod jag. Nöjde mig med att titta.
   Vad gäller Bohuslän är det just nu regn och hård blåst. Hoppas på bättre väder i morgon. Marstrand väntar-
   Ha det bra du också-
   Kram!

 7. Jag gillar verkligen din tolkning av ordet fodral! Så där lite lyx och glamour över den men jag förstår att priserna på pennorna avskräckte . Fodralklänningar är bara så fina!

  Kram och god kväll!

  1. Tack! Men visst avskräcker priserna på pennorna. Tror det är guld i “spetsen” på dem. Men några lär köpa dem. Kul att reservoarpennor fortfaranede är gångbara.
   Kram!

 8. Det där med att fodral kan vara en klänning visste jag inte. Det är både du och en bloggare till som lärde mig det.
  Kan dock lugnt säga att jag inte skulle vilja gå runt i ett fodral med högklackat;-)
  Den kinesisk-danska versionen är min favo, riktigt läckert.
  Mont Blanc lever än. Vem hade trott det. Lite nostalgi över det hela. Å om Trump använder sig av reservoarpennor så…
  Ett toppen bidrag till temat!

  1. Tack! Vi lär oss av varandra…
   Numer har jag helle ringa fodralklänningar, men har haft i yngre ålder. Men fodral och fodral? Högklackade skor hade jag också och kan fortfarande ha det. Och utan fodralklänningar.
   Chang & Björk hade så mycket fint och jag handlade en hel del. Är ju tidlöst- Tror inte firman finns kvar längre.
   Fastnat spå NK I montrarna för reservoarpennor. Och Mont Blanc lever är. Tyvärr avskräcka priset och det är sällan nu jag använder en reservoarpenna. Men jag har en av märket “Parker”.

 9. Fodralklänning, det är snyggt det! Och så klart det första jag också tänkte på när jag såg er uppgift.

  Reservoarpennor finns fortfarande och som du ser kan det vara dyrgripar i guld. Men fint är det!

  1. Har förstått att det är flera som tänkt på denna typ av klänning. Har haft några i yngre år och tyckte det var snyggt. Idag låter jag dem vara.
   Kul att reservoarpennorna finns kvar och dessa lär också vara handgjorda. Men priset är högt. Men några köper dem. Håller mig till min “Parker” reservoarpenna, när jag vill använda en. Och den fungerar bra.
   Kram!

 10. Tänkte direkt på en fodralklänning när jag såg viket ord som skulle tolkas, och det gjorde ju du också!
  Glasögonfodral är något som jag använder ofta nu när man “på äldre dar” behöver glasögon!
  Vilka galna priser på pennorna , men de säljs tydligen?
  H a en toppenresa till Bohuslän!
  Kram!

  1. Kul att du också tänkte på fodralklänning.
   Ja, glasögonfodral används här också och ett antal pennfodral också.
   Dessa reservoarpennor är extremt dyra men jag tror de är handgjorda och har en spets av guld. Men de är inte helt i min prisklass.
   Är nu i Uddevalla, Bohuslän. Tyvärr regn och blåst men hoppas på bättring tills i morgon.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *