Resor i Sverige

Resa i repris – Bohuslän bjuder in än en gång

Bohuslän bjuder ännu en gång in till besök och det är nu tredje gången jag är här på en arbetsrelaterad resa. Vi kommer att bo tre nätter i  Uddevalla och därifrån göra olika fina dagsturer för att se mer av det Bohusländska landskapet. Först ut är ett besök i Marstrand. Och i morgon väntar Lysekil, Smögen och Fjällbacka. Välkomna att följa med!

Karlslunds herrgård utanför Örebro blev ett trevligt stopp på vår resa.  På vår resa mot Bohuslän blev det ett gott och trevligt lunchstopp på vackra Karlslunds herrgård strax söder om Örebro. 

Resa i repris

Och repriser, om de är bra, kan vara väldigt trevliga. Detta gällde den goda lunchen vi fick  på Karlslunds herrgård igår, en repris från förra året. För vad passar väl bättre till lunch på en herrgård än just herrgårdsstek med gräddsås, rostad delikatesspotatis, pressgurka och svartvinbärsgelé. Morötter och broccoli smakade gott till.

En riktigt god herrgårdslunch.

Vi startade på Cityterminalen och tog vägen söder om Mälaren. Efter lunch och paus i Örebro fortsatte vi mot Kinnekullle  i Västergötland, ligger mellan Mariestad och Lidköping. Denna gång lyste solen med sin frånvaro under resan men förra året var den med oss hela vägen –  Soliga bilder och info om de platser vi besökte finns i detta inlägg från 13/6-2018- 

Det är ungefär 435 km mellan Stockholm och Uddevalla.

Här blev det paus på Utsiktens kaffestuga.  Och härifrån kan man verkligen ha en strålande utsikt om det är klart väder. Men idag var det regn och viss dimma så den vackra vyn var begränsad.

Vad gäller dagens resa var utsikten från Kinnekulle över vänern begränsad.Vad gäller dagens resa var utsikten  från Kinnekulle över Vänern begränsad.

Ett stopp till skulle det bli. I  Husaby kyrka som ligger i närheten av Kinnekulle. En kyrka som uppfördes på 1000-talet. Här berättar historien att Olof Skötkonung blev döpt. (Han levde 995-1022 och var den förste kungen över Mälardalen och Västergötland och bidrog till att Sverige kristnades.)

Husaby kyrka med sina tre speciella torn. 

Väl framme i Uddevalla besökte vi   det jättefina Bohusläns museum . Ett  museum som har flera permanenta utställningar med fokus på Bohuslän på olika sätt- Och Dessutom finns olika tidsbegränsade utställningar. (Bra info finns på museets hemsida i länken ovan. )

 

Så gårdagens sista etapp;  hotell Bohusgården. Incheckning och sen middag. Gott och väldigt trevligt. Någon vacker solnedgång blev det inte men ändå en fin utsikt över Byfjorden.

Dagens resa är slut och vi har Byfjorden som middagssällskap.

 

32 svar på ”Resa i repris – Bohuslän bjuder in än en gång”

 1. Härligt att du tar oss med till Västergötlands vidder. Vädret gör ju sitt men man får göra det bästa av det. Som tur är kan ni gå in i kyrkan där Olof blev döpt och gå på museum. Passande mat såsom herrgårdslunch. Jag har varit i Uddevalla för herrans år sedan. Jag såg inte så mycket för jag var med en kompis till hennes mormor/ morfar en påsk. Tack för din guideresa// kram

  1. Västergötland är fint och vi gjorde fina stopp. Nu är vi i Bohuslän och idag möter vi ett Marstrand i regn. Men fint ändå. Ha det gott! Kram!

 2. Ännu en härlig tripp alltså 🙂 Lite synd på vädret och morötterna kändes onödiga, annars har det ju startat väldigt bra 😀

  Ha en härlig dag!

  1. Jadå! Vet vad du tycker om morötter men de var ”frivilliga”. Idag är vi på Marstrand. Men regnet har nått oss. Men väldigt fint ändå. Marstrand är en favorit. 😀
   Resan är riktigt lyckad!
   Trevlig onsdag.

 3. verkligen kul att följa med dig, fjällbacka är väl där böckerna är från? eller skrivna om du har ett härligt levande liv med alla resor o utflykter 🙂 kram å fin onsdag

  1. I morgon blir det Fjällbacka, Lysekil och Smögen. Och idag är vi på Marstrand. I regn. Men fint ändå. Jodå, böckerna som Läckberg skrivit är från Fjällbacka.
   Och jag har helt klart ett roligt jobb. Och roligt även när jag inte jobbar😀
   Kram
   Kram!

 4. Vad trevligt med en resa i repris. Tyvärr kan man inte påverka vädret, men det ser vackert ut ändå. Och maten såg väldigt god ut!
  Stor kram

  1. Vädret blir som det blir. Men resan är lyckad. Och Marstrand gillar jag extra mycket😀
   Kram!

  1. Tack! Vad roligt att du haft sommarhus i trakten. Här är fina omgivningar. Idag gäller Marstrand. I regn. Men väldigt trevligt ändå. 😀 En lyckad resa!

 5. Trevlig inbjudan vad det verkar. Även om dimma och moln begränsar utsikt och sol så kan det ju vara lite spännande att föreställa sig vad som finns där bakom. 🙂
  Fint att titta inom dig. Passar på att önska en riktigt härlig sommar.
  Allt gott!
  Kram Mia

  1. Bohuslän är vackert och så även i regn och blåst. Men visst är det spännande att se vad man kan hitta bakom.
   Hoppas du har det bra och jag vill också önska dig en fin sommar.
   Varm kram

 6. Jag stannade till vid maten, guuu så gott! Måste försöka mig på att köpa en bit kött och göra rostbiff eller liknande, det är ju så himla gott!

  Vilken fin trädgård, var det blommor där innanför boxbomshäcken? Tänkte att det var sallat men föll lite på vad det silverfärgade då skulle vara. Vackert, väldigt prydligt.

  1. Här på Karlslunds herrgård är både både mat och miljö så fin. Alltid roligt att komma hit.
   Parken är stor och väldigt välskött med mängder av växter som blommar. Den är anlagd med inspiration från en stor “engelsk trädgård”. Nej, någon sallad var det inte utan gröna växter med vita blommor som är på gång. Tror tanken är att det ska blomma här hela sommaren och i olika omgångar.
   (Grönsaker odlas men inte just här- )

 7. Vilket trevligt dagsprogram den första dagen bjöd på. Förvisso hade ni lite otur med vädret men vädrets makter rår man inte över. Hoppas att solen hittar er i morgon så att ni får en riktigt skön dag.

  Kram och god kväll!

  1. Nej, vädret rår en inte på- Och solen har lyst med sin frånvaro hela dagen idag när vi var på Marstrand. Men det var i alla fall uppehåll på förmiddagen. Å andra sidan vräkte regnet ner på eftermiddagen.
   En fin dag blev det trots allt. Och Marstrand är ju så fint.
   Vi hade en bra resa hit och med flera trevliga stopp och det är nog så viktigt.
   Kram och trevlig kväll.

 8. Så trevligt att få följa med på din tur, jag har ju bara varit i Bohuslän enstaka gånger så jag anser det fortfarande nytt och spännande. Den kyrkan hade jag gärna kikat in i, den var riktigt gammal! Ja vädret rår man ju inte över, samtidigt är det ju kul att ha något trevligt att göra när man inte kan ligga i en solstol! Men knotten, dom stortrivs här hos mig, mina husmålare sa att det var rent omöjliga tidigt i morse när dom skulle börja jobba. Och slottsstek, det måste vara flera år sedan jag åt, kanske hos svärmor för herrans länge sen. En klassiker som tyvärr lätt blir såpass torr att den kräver mycket gräddsås för att slinka ner, “ler”. Kram

  1. Jätteroligt att du är med!Resan hit till BOhuslän är fin och det blir en del trevliga stopp. Karlslunds herrgård är en pärla och deras herrgårdsstek så saftig och god. Bra kock! Även tillbehören smakade så gott.
   Husaby kyrka är verkligen fin och har sin historia att berätta-Ohc detta är ju också “Arns trakter” (Guillos böcker) så det finns mycket att berätta- Tyvärr var inte sikten så god uppe på Kinnekulle men lite såg vi. Minns förra året då det var strålande sol och vi såg vida omkring.
   Inga knott här. Men jag förstod att även Anki drabbats av dem. Och du också- såpass att målarna inte riktigt kunde jobba. Illa.
   Idag har vi varit på Marstrand och det blev en jättetrevlig dag trots eftermiddagens ösregn.
   Kram och god kväll. Laddar inför morgondagen.

 9. Trots det gråa vädret fick du till jättefina bilder! Annars kan du ju alltid gå tillbaka till fjolårets resa och njuta.
  Å finns det en större matklassiker än herrgårdsstek/slottsstek med gräddsås. Vet många som älskade den rätten på 1980-talet. Riktig nostalgi alltså. Fortsätt och njut av resan tillsammans med dina gäster.

  1. Förra året var det ju strålande sol hela resan. Och de bilderna har jag ju kvar. Men vädret är som det är- Vi har ju bra stopp under vägs och det bidrar ju till att det blir en bra resa i sin helhet. Men visst gör sig Kinnekulle och utsikten där över Vänern bäst i sol.
   Karlslunds herrgård har jag ju besökt många gånger och de levererar alltid både god mat, bra service och fin miljö. Trädgården är också så vackar att ta en promenad i.
   Idag blev det Marstrand och tyvärr ingen sol men i alla fall regnfritt på förmiddagen. Och Marstrand gillar jag verkligen. Roligt att gästerna också gjorde det.

 10. Då var det dags för en tur i mina trakter! Många nätter har vi legat i husvagnen uppe på Utsikten, innan de startade Caféet där. Härliga tider, då.
  Husaby, Uddevalla, kända kvarter. Idag har det varit trist väder i Lidköping också. Jag har cyklat i regn.
  Min mobil vill inte publicera mina egna inlägg. Den kan kommentera på andra bloggar, fast jag har bara hunnit med några. Det är just publiceringen som krånglar och säger att det är fel på nätverket, både mobilt och med wifi. Jag felsöker vidare…
  … Ha en fortsatt bra resa och stor kram!

  1. Utsikten är trevligt men är ju bäst i klart och vackert väder. Det hade vi ju förra året.Men lite såg vi. Kul att du campat där uppe. Jga har ju varit här som ung och då fanns det heller inget café här.
   Husaby med sin historia är väl värt ett besök och även trakterna kring Forshems kyrka- Och här har ju även “Arn” sina hemtrakter.
   Trist för dig med telefonen och någon borde kunna hjälpa dig. Men trägen brukar vinna…
   Tack, vi har det jättebra men solen är tämligen dold. Hoppas på lite av den varan i morgon.
   Stor kram

   1. Kom fram till lite senare på kvällen igår, att det inte är något fel på min telefon. Det är Blogger-appen som är för gammal. Blogger har inte uppdaterat den på drygt 3 år.
    Så jag lägger ner frågan.
    Ha en fin torsdag!

 11. Låter som en fin resa mot västkusten/bästkusten!
  Smögen har jag besökt, gått där på bryggan.
  Hoppas ni slipper regnet framöver.
  Hade trevliga och otroligt varma dagar i Stockholm.
  Dock lite “smolk i bägaren.”
  Min fina, dyra cashmeresjal försvann på hotellets restaurant…..Glömde den över stolsryggen.
  Vem tog den, personal eller aannan gäst?
  Fortsatt trevlig resa önskas dig och dina medresenärer.

  1. Resan är verkligen jättebra och väldigt trevlig. mycket att se och uppleva både under vägs och på plats.
   Jag är allra mest förtjust i Marstrand och där har vi varit idag.Blåst och en hel del regn. Smögen har jag besökt många gånger men där saknar jag lite “själ”- I morgon blir det både Lysekil, Smögen och Fjällbacka och vi hoppas förstås på att slippa regnet.
   Förstår att ni haft det bra i fina Stockholm och är det fint väder blir det än mer njutbart.
   Så trist med din cashmirsjal! Mycket tänkbart är att någon passerta och bara tagit den med sig. En del har ju specialicerat sig på att just stjäla saker som hänger på en stolsrygg. Verkligen smolk i bägaren.

  1. Besöket blev väldigt lyckat med både läcker lunch, fin miljö och även en sväng i trädgården hanns med.

 12. Sista fotot är U N D E R B A R T!!!
  Ibland blir det bättre utan solsken .

  Fom dag i mrra Vorgomoa med ca 23-24C och solsken.
  Har barn, barnbarn och barnnbarnsbarn i huset. No vacancy! 🙂

  1. Tack, Ruth! Och Marstrand är så fint, även i regn och blåst.
   Härligt att du har så skönt väder och det passar ju extra bra nu när huset är fullt av de dina.

 13. Norra En stat du aldrig hört talas om.
  Håhå ja – det börjar bli midnatt. Gäsp!

  1. Kanske menar du Nora? Men i så fall har jag varit där…
   Hoppas det blev en “god natt” och att du sov bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *