Stockholm

Stockholm- “Vatten! Stan är full av vatten…”

“Vatten- stan är full av vatten” sjöng Robban Broberg som en hyllning till Stockholm redan 1981 och visst är det så.  Idag har jag tagit  mig fram på delar av Sltsjöns vatten och varvat båresorna med promenader vilket är en perflekt kombination. Och vill man hellre varva med buss och spårvagn, eller både och så går det precis lika bra. Att ta sig fram på vattnet i Stockholm är enkelt och det är ett smidigt sätt att uppleva Stockholm. Det finns “hop on-hop off båtar”  med fasta turer dit man köper ett dagspass men man kan också på egen hand och förhållandevis billigt ta sig fram och runt på vattnen i Stockholm, vilket innebär störrre valmöjligheter och man kan själv lägga upp sin rutt. Jag har just fått ett uppdrag att sammanställa en liten reseguide för  olika båturer och det ska bli riktigt roligt. Och idag blev det viss provåkning i Saltsjön samt en promenad på Djurgården och längs vattnen där.  Och fler båtturer i och runt Stockholm kommer jag att göra efter hand.

Norra Hammarbyhamnen och  jag är på väg mot Barnängsbryggan, 700 meter bort, för att där ta färjan Emelie in till Djurgården. (Tidtabeller och priser finns här.)

En båttur är alltid trevligt och det är trängselfritt. För de som har SLs månadskort är resan kostnadsfri fram till oktober eftersom tvärbanan repareras. Övriga kort på  på SL  gäller inte. för närvarande.  Färjan startar vid Lumabryggan i Sjöstaden (Södra Hammarbyhamnen)  och stannar vid Barnängsbryggan på Södermalmssidan. Ytterligare stopp är Henriksdalsbryggan, sedan Masthamnen där många kryssningsfartyg lägger till. Djurgården/Allmänna gränd angörs sedan eftersom många besökare vill till Skansen, Gröna Lund, eller promenera ute på Djurgården. Slutstoppet är Nybroplan framför Dramaten.

Emelies väg från Södra Hammarbyhamnen in till Nybroviken.

Danviksbro, en klaffbro, över Danviksknalen kör Emelie under. 

Danviksbro är egentligen är två stycken broar med en meters avstånd från varandra. Den första kom till 1922 och den andra 1956. På bron går Saltsjöbanan vanligtvis (men nu repareras den och ersätts av bussar) och även vägen mot Nacka och Värmdö.  Bron har vait med i ett par filmer bl.a SOS  Segelsällskapsresan  och ett par “Jönsonligor”.

Masthamnen. Där låg detta gigantiska kryssningsfartyg Regal Princess, byggt 2014 med en längd av 330 meter och bredd 38 meter. Antalet passagerare kan vara upp till  3560 och besättningen lär uppgå till 1346.

Vid Allmänna Gränd klev vi av för att till fots korsa Djurgården och gå längst ut till Blockhusudden.

Skulle man vilja fortsätta med båt går det utmärkt att ta “Sjövägen”. Här gäller alla SL kort. (Stockholms lokaltrafiks kort) och  kostnaden för Sjövägen varierar beroende med den typ av biljett man har.  Man kan kliva av och på vid de stopp man vill.  På SLs hemsida finns alla biljett priser. Cyklar är välkomna att tas med.

Vid bl.a Djurgårdsbron finns det flera ställen där man kan hyra kanot. Ett bra sätt att ta sig fram.

En familj är ute och paddlar på Djurgårdsbrunnsviken, Djurgårdens norra sida.  Och man kan med båt ta sig runt hela Djurgårdsön.

Här har vi korsat Djurgården och på nytt kommit ner till vattnet, men nu på västra sidan den sidan där alla stora  och indre sttora fartyg tar sig till och från Stockholm. Här kantas promenadvägen av många stora villor och trädgårdar med egna bryggor.

Vi passerar Stora sjötullen vid till Blockhusudden. (Vid Blockhusudden finns också en hållplats om man kommer med “Sjövägen”.) Under hundtatals år har Blockhusuddenhär vid inloppet till Stockholmhaft en strategisk betydelse för all sjötrafik in till Stockholm. Redan 1623 omtalas en tull/tullhus här på södra Djurgårdens östligaste udde.  Detta tullhus byggdes på ruinerna av det gamla blockhus som fanns här reda på 1500-talet. På 1500-talet, under Gustav Vasas tid fanns blockhuset här för att spärra inloppet till huvudstaden. (Blockhuset var en mindre försvarsanläggning av sten och trä och en viktig del av stadens försvar.)

Stora sjötullen. Sedan 1903 hyrs huset ut av Djurgårdsförvaltningen som bostäder.

Från Blockhusudden ser man över till Nacka strand. Och dit kan man även ta sig med “Sjövägen” en resa på några minuter. Från Nacka strand kan man efter ett ev. stopp fortsätta mot Lidingö eller med nästa båt mot Stockholm. 

Blockhusuddens fyr.

Fyren, en AGA fyr, som byggdes 1912 efter en uppfinning av Gustaf Dalén. Det var den första fyren i världen med solventil. När fyren elektrifierades 1995 konstaterade man att ventilen aldrig reparerats så bra kvalité var det på den.

Avslutningen på dagens runda blev att ta “Sjövägen” till hållplats Saltsjökvarn och sedan gå längs Hammarbykanalen hem.  En perfekt dag, omgiven av vatten och även ett “pitstop” blev det ute på café Blockhusudden där man näste sitter i sjön. Rekommenderas. (Vill man inte åka båt eller gå ut till Blockhusudden går det bar att ta buss nr 69 från Stockholms central. )

18 svar på ”Stockholm- “Vatten! Stan är full av vatten…””

  1. Tack! Ja, “båtguiden” kommer att ta lite tid, men det blir bra när den ska levereras om några veckor.
   Meningen är att sommarturisterna och kryssningsturisterna ska kunna använda den.
   Vi njuter av en stilla kväll på balkongen.
   Önskar er en fin kväll.
   Kram!

 1. Vackra Stockholm ,-)
  En av de vackraste huvudstäder ,-)
  Stora sjötullen, vilket tjusigt hus, och färg ,-)
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

  1. Instämmer helt! Här finnns så mycket av allt.
   Stora sjötullen har sin historia spm mycket annat ute på Djurgården och det kommer en annan dag.
   Kram från mig och en vacker kväll i huvudstaden.

 2. Gokväll!
  Vilken fantastisk båt och promenaddag! Vilka möjligheter det finns hos Er.
  Faktisk har jag stått vid husen på Nacka Strand. Kollade World Ship Race ( kan det ha hetat så)?
  I vilket fall så var det några år sedan.
  Många kramar/A-K

  1. Gokväll!
   Det blev en jättebra dag på alla sätt och jag tycker ju både om att åka båt och promenera.
   Helenfamiljen bor ju i Nacka strand så dä rär jag ganska ofta och det är alltid mysigt att komma dit. Och här ser man bra de segeltävlingar som ordnas.
   Kram från oss.

 3. Visst är det häärligt att turista på hemmaplan och samtidigt kunna locka många “riktiga” turister till vår vackra huvudstad. Så himla kul med den miljövänliga båttrafiken också tycker jag. Har hört att det är många som använder båtarna just nu för att ta sig till och från jobbet i innerstan. Perfekt ju!

  1. Båtresenärerna ökar stadigt och det är skönt att inte behöva trängas eller känna sig instängd på väg till och från jobbet.
   Nu ökar ju ockås turisternas intresse för att åka båt med de mer allmänna kommunikationerna och eftersom många av
   kryssningsfartygen lägger till vid Masthamnenså har behovet ökat av båttransporter. Alla kryssningsresenärer vill ju inte “vallas omkring” i grupp.
   Även för passagerarna på fartygen som lägger till i Värtahamnen är det bra med Sjövägen” att ta sig in till stan och få se lite
   av Stockholm från sjösidan. Bra att kunna kliva av och på under vägs är det också.
   Jag åker ju gärna och ofta båt om jag inte promenerar. Helt perfekt!

 4. Alldeles otroligt vilka möjligheter det finns att komma runt i Stockholm.
  När jag reste hit, 1951, bara 6 år efter krigets slut, var det inte mycket på gång.
  Turismen hade givetvis inte börjat. Välingby hade just börjat utvecklas och
  tunnelbana fanns det inte. På vårt årliga besök till Moster Hanna i Stureby
  tog vi alltid Djurgårdsfärjan från Slussen till Gröna Lund (och Lustiga Huset).
  1960, första ggn jag kom tillbaka, gjorde jag, maken och våra två flickor den
  vanliga båtturen under broarna. Alltid en härlig upplevelse.

  Vilket roligt och intressant uppdrag att sätta ihop en reseguide. Rah, rah för dej!

  1. Visst har detta ändrats mycket i Stockholm och nu för varje år kommer föer båtlinjer igång. Och det är ju så mycket trevligare att ta båten än att knö insig på fyllda bussar och tunnelbanetåg.
   minns också när Vällingby just kommit till och Farsta var i sin linda, men det var 1958, några år efetr din ankomst till Stockholm.
   Djurgårdsfärjan har ju funnits länge.
   Jag jobbade i ungdomen. slutet av 1960-talet som guide i Stockholm och ansvarade då ibland just för turen under Stockholms broar. För några år sedan gjorde barbnarnet Max och jag just den turen och det var roligt. Kul att ni också gjorde den turen.
   Nu har jag en del båtresor att göra i samband med att guiden ska bli till och det blir roligt.

 5. Vilket helt fantastiskt inlägg … och din båtguide kommer säkert att bli perfekt för kommande turister! Tänk så skrämmande lite jag vet om vår huvudstad! Tack Ditte för att du låter oss följa med på dina turer på vattnet och till fots!
  Ha en fin söndag!

  1. Stort tack! Jag hoppas på att båtguiden blir bra och det är en del turer kvar som jag ska göra.
   Vad roligt att du lär dig mer om Stockholm. Jag har jobbat här som guide i olika omgångar och känner min stad ganska väl.
   Och vad som är så härligt med blogglandia är ju att man lär sig så mycket av varandra. Jag berikas av dina inlägg och lär mig massor av dem, inte minst om blommor och naturen- Dessutom helt underbara foton. Inte att förgglömma resorna du delar med dig av.
   Önskar dig också en fin söndag.

 6. Ja, vad vore väl Stockholm utan allt sitt vatten? Betydligt torrare i alla fall 😉 Haha! Det är just allt detta vatten som gör stan så fantastiskt härlig och underbar! Sen är det ju bra att det finns “lite” land och stå på också, annars vore nog stan lite väl blöt 😀

  Åh! En Princess-båt! Det var just det rederiet vi åkte med ett par gånger ifjol – fast med ett par andra av deras skutor. Inte alls fel 🙂

  Ha en skön söndag!

  1. Visst vore stan “torrare” utan allt vatten som också är tillgängligt överallt. Lita land på sina ställen är inte alls dumt det heller.
   Många kryssningsfartyg kommer nu in till stan, Masthamnen, Stadsgården och en del till Frihamnen och det innebär också
   att Stockholm fylls av turister. Fartyget här är ju gigantiskt men det är ju en fördel att det ändå kan lägga till vid kajen så att gästerna kan ta sig in till stan utan att vänta på småbåtarna.
   Båten är ju verkligen stor. Kul att ha åkt med dem.
   En härlig söndag är det och strålande sol. Absolut njutbart.
   Önskar er också en fin söndag.

 7. En båtguide, perfekt uppdrag för dig! Din samlade erfarenhet av att resa, din klokhet och vetskap om turisters önskemål kombinerat med din kunskap om Stockholm …. Många av dina inlägg är ju rena reseguider, inte minst ovanstående!
  Så roligt att få sprida sin erfarenhet på olika sätt!

  1. Det ska bli roligt att få till detta och det kan vara bra att ha Stadens båttransportsmöjligheter samlade när man som turist kommer till Stockholm.
   Roligt att du uppskattar de små “stockholmsguiderna”.
   Och nu blir det framöver fler båtturer av skilda slag. Jätteroligt!

 8. Ni har det verkligen vackert, och ett så fint läge för ert hem. Vatten är för mig viktigt, är uppväxt med en kort cykeltur ner till havet (Kattegat) men nu när vi bor i stan är det sjö som är närmast. Nu blev en nästan van när en ju bodde i Stockholm, då brukade vi gå ner till Vinterviken/Örnsbergs klippor och bada på sommaren.

  Att åka båt är ju dessutom så himla underbart tycker jag, när jag var med en kompis i Amsterdam för två år sedan åkte vi deras berömda kanalbåtar. Stockholm är ju verkligen också en vattenstad, likaså Göteborg, men absolut inte på samma sätt. Tycker det är synd att det inte gjorts så mkt i Frihamnen i Göteborg, men det börjar väl bli mer och mer antar jag (med utomhuspoolen Pöl Harbour till exempel, hehe). Men just Stockholm, vid Skeppsbrokajen, Strandvägen, Djurgården, Långholmen, och inte minst vid er förstås – ja det finns så mycket vackra platser som är omgivna av vatten i huvudstaden. Och även om vi har Vallgraven i Göteborg så är det inte i närheten av hur vackert det är i Stockholm tycker jag, ofta ser vår vallgrav mest bara smutsig ut om du frågar mig.

  1. Göteborg har ju havet! Här är det “bara” Östersjön och det är ju inte samma sak. Visst är det en skön känsla att ha vatten nära sig och jag tycker att Stockholm nu mer och mer tar efter Göteborg med båttransporter inne i stan. Ni har ju bl.a. “Älvsnabben”. Ni bor ju fint nu inne i Göteborg och med pulsen som finns där och man kan ju inte ha eller få allt. Nära till vatten har ni ju. Kanske börjar man ordna till området runt Vallgraven och så fint det skulle bli.

   Amsterdam tycker jag också mycket om och kanalerna där ger en skön känsla. Och visst är det speciellt med vattnet runt sig.
   Vinterviken där ni bodde har ju fina promenadområden och jag går där då och då. Går ju gärna längs vattnet.
   Jag trivs bra där vi bor för det är dels i stan med tillgång till allt men även med naturen helt inpå. Och här bor vi ju på kajen, omgiven av vatten. (Dock inte direkt hav…)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *