Skyltar

Damm – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Damm är veckans ord att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig så går den ut på att med bild och/eller/ text tolka det angivna ordet. Orden vi fått att tolka är homonymer, ord som stavas och uttalas lika men med olika betydelser.  Här är det fritt fram för egna funderingar och tolkningar och alla är välkomna att vara med. I veckans bidrag “dammar det” en del. Och det handlar om vatten.  Annat i dammväg lägger jag åt sidan denna gång. Välkomna  på en rundresa där fokus ligger  på dammar.

En rejäl damm här i "de tre ravinernas dammprojekt längs Yangzeflorden i södra Kina. En rejäl damm här inne i slussen i “De tre ravinernas dammprojekt” Här en av de slussar vi passerade. Totalt skulle vårt fartyg höjas 180 meter. 

 

Vad är en damm?

Få den frågan finns flera svar och begreppet har kommit att bli ganska brett. Men enligt Wikipedia är det en konstgjord sjö eller en tjärn/göl som ofta finns i skogen eller i anslutning till våtmark. Förr anlade man dammar i olika storlekar för fiskodling och man byggde dammar vid de vattendrivna kvarnarna.  Något man gjort i Sverige sedan 1200-talet.  Men begreppet damm har efter hand kommit att bli vidare och utvidgat sin betydelse. Numer räknar man också hit vattenmagasin/vattenreservoirer – alltså  utrymmen där en stor mängd vatten lagras.

Totalt är den damm vi passerar här i "de tre ravinernas dammprojekt" 2325 meter lång men avdelad genom flera slussar.Totalt är den damm vi passerar 2335 meter lång.  Även slussportarna är rejält tilltagna med 185 meter i höga och en bredd av 130 meter i botten. (Detta är en enorm damm men som är uppdelad genom många slussar)

 

Jag börjar  med en resa i södra Kina

på Chang Jiang, kanske med känd som Yangzefloden. En av världens längsta floder med en sträckning på 6300 km.  Om floden och den resa vi gjorde där finns en hel del att berätta men jag ska hålla mig till dagens ämne; damm. Och det blir  “De tre ravinernas dammprojekt”. ( The Three Gorges Dam Project)Detta är det största vattenkraftverk som finns i världen.
Dammen höjer floden till 175 m över havet och skapar en 600 km lång reservoir som kan lagra 40 kubikmeter vatten som sträcker sig från dammen och den ca. 600 km långa sträckan till Chongching.
Detta har också orsakat att ca, 1.3 miljoner människor i området behövt att flytta och att även städer och byar flyttat med dem.
Och hela dammprojektet har kostat enormt mycket pengar.

Varför har man alls byggt dammprojektet?

Hela anledningen till detta gigantiska bygge har varit att kontrollera Chang Jiangs/Yanngzeflodens vattenflöde så att den inte skulle svämma över. Man ville också skaffa elförsörjning och öka framkomligheten på floden för olika fraktbåtar.
Dammen började konstrueras 1994 och skulle varit färdigt 2009 men var klart tidigare.
Ansvaret för byggandet av dammen har Svenska ABB  haft  tillsamman med tyska Siemens, några kinesiska och ett par amerikanska företag.

Vi fortsätter färden på "De tre ravinernas damm" längs Yangzefloden/Chang Jiang i Kina. Vi fortsätter färden vidare på “De tre ravinernas damm” – på Yangzefloden/ Chang Jiang i Kina och begrundar både dammen och allt annat.

När vi pratar om en damm

så kan man lägga in en hel del. Fler förslag ger  synonymer.se  som föreslår bl.a.  skyddsvall, bassäng, vattensamling, fördämning, vall, plaskdamm och pool vad gäller det vattenbaserade. Och i övrigt smuts, fint stoft, puder och rök. Och tolkningen är tämligen fri.

Också en damm. Vattenreservoiren i La Perdrera, några mil från Torrevieja. Blev inte riktigt vad som var tänkt. Men vatten finns det.

Vattenfallen i Torrevieja. Också en damm/bassäng. “Vattenfallen” i Torrevieja med sin damm. En populär mötesplats. 

Stilla havet, som denna dag inte alls var stilla. Här gick det t.o.m. vågor i poolen över på vårt kryssningsfartyg. 

En annan typ av damm. Salzburg. Slottet Mirabelle.En annan typ av damm. I Salzburg vid slottet Mirabelle.

Damm som vattensamling. Absolut. Här i Imatra i Finland. Dammluckorna öppnas och ett fantastiskt skådespel äger rum. Till musik av Sibelius. Mäktigt.

Röda näckrosor på ön Harstena i Östergötlands skärgård får avsluta denna vattenbaserade resa. (Hit har de planterats in från sjön Fagertärn i Tiveden i Västergötland där de ursprungligen härstammar från)

 

Titta gärna in här för att se fler tolkningar av  “damm”

30 svar på ”Damm – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Som liten åkte jag ofta skridskor på en damm i min hemkommun…sådana där “fall” har jag bara sett i Trollhättan på 90-talet.
  Jo…dammar kan ju innebära många saker..det är ju din kavalkad här ett bevis på.

  Stort tack för det 🙂

  1. Visst var det kul när man åkte skridskor på dammarna. Minns också. Och fallen i Trollhättan är fascinerande de också. Har sett dem några gånger.
   Och damm kan ju vara så mycket. Undvek det som finns här hemma av den varan.
   Nu blev det en dammresa i stället.
   Ha det så bra ni kan.

 2. En härlig dammserie! Näckrosen är otroligt vacker! Vi har en näckrosdamm vid Nyköpingshus där det växer både vita och röda näckrosor. Ja, det finns visst gula också. Men det dröjer förstås innan de börjar blomma.
  Ha det gott!

  1. Tack! Och visst är näckrosen vacker. Bilden på den är tagen i augusti så det är ett tag till att vänta . Men kanske blommar de i början av juni. Beror ju lite på. Dessa röda är ju speciella och har spridits eftersom de för länge sedan bl.a. såldes på torget i Askersund. Dock är de svenska alla ursprungligen från Tiveden och Fagertärn. Roligt att de nu finns att se lite varstans. Ovanliga är de ju fortfarande.
   Ha det gott du också.

 3. Som vanligt en mycket trevlig tolkning med passande bilder till. Själv tänkte jag spontant på en annan sorts damm 😉 Dock hade det inte blivit lika intressant att föreviga om det nu skulle finnas en tuss hemma hos er 😉

  Kram och god måndag!

  1. Tack! Ja, det mer stoftbetonade dammet lämnade jag därhän. Men vi har dammtussar och även annat damm som kommer in genom ventilerna. Bor man i stan så är dammet inte någon bristvara.

   Önskar dig en fin kväll och god bättring.
   Kram

 4. Åh, Fagertärn! Där var jag med min biologiska mormor (mamma adopterades av mormors kusin, lite invecklat …) sista gången jag såg henne.

  Det var så otroligt vackert med de näckrosfyllda dammarna. Och Tiveden ….

  1. Jag är född i närheten av Tiveden och var här många gånger när jag växte upp. Flera gånger under vår, sommar och höst. Och Fagertärn var en favoritplats.
   Jätteroligt att du också varit här och tyckte om det.

 5. Men inlägget blev långt ifrån dammfritt. 😉 Det är intressant när det redan från början är givet att det kan tolkas åt helt olika håll. Själv hamnade jag en bit från vattenfallet på Youtube hos en välsjungande irländsk präst som fick det att vattnas i mina ögon.
  Måndagskram

  1. Nej, inte blev det dammfritt. Visst är det roligt när det finns fler betydelser av ordet som ska tolkas. Extra roligt då att se hur andra valt att göra tolkningen. Jag tittar aldrig på andra tolkningar innan jag publicerat mitt inlägg. Och när jag stod här i Imatra i augusti och hörde Sibelius musik och både såg och hörde vattnet släppas på så var det mäktigt.
   Önskar dig en fin vecka.
   Kram

 6. Tack för info av vad en damm OCKSÅ kan vara. Förknippade damm (förutom dammtussar då) med “De tre ravinernas damm”, fast den var ju modell XXXL, jämfört med de dammar jag sett.

  Visste inte att en damm även kan vara en fontän eller vatten med näckrosor i. Tack för det du:-)
  Bilderna från “De tre ravinernas damm” var helt suveräna. Otroligt mäktigt!

  1. Tack! Damm kan vara mycket och just dammet hemma i form av sådant som rör sig runt hoppade jag över. Sedan beror det ju lite på vad man lägger in i ordet. Synonymer.se var lite vidare i sin tolkning än Wikipedia men mycket är ju en tolkningsfråga. Och det just här i fototemat. Har sett några tolkningar och det ska bli roligt att se fler. (Tittar aldrig innan jag själv publicerat mitt inlägg) “De tre ravinernas damm” är gigantisk och fantastiskt att ha färdats här och sett och upplevt den på nära håll.

 7. Intressanta bilder från dammar.
  Jag har bott ganska så nära dammar. Först i Håverud där jag jobbade ganska nära akvedukten och sedan i Trollhättan, inte långt från slussarna. Ja, sen har jag sett fler, mäktigt!
  Har haft att göra hela dagen både ute och inne så nu är jag lagom trött.
  Ha en fin kväll, stor kram!

  1. Visst är det spännande av dammar av olika slag. Och de finns ju många varianter, både i liten och större skala. Akvedukten i Håverud är ju spännande och fint att se den via Dalslands kanal. Tar gärna den turen igen. Fallen i Tollhättan och slussarna där är också spännande.
   En hel del här också och så skönt att vara ute. Solen kom fram här på em så det blev ännu en långpromenad med en väninna. Så roligt att många ger sig ut och samlar krafter. Tycker alla också är så bra på att hålla avstånd.
   Har gått 12 km idag så jag ska snart lägga mig och läsa. Men känner att det är bra att ha krafterna.
   Stor kram och trevlig kväll

  1. Det fick bli en resa bland olika dammar nu när det mer ordinära resandet är begränsat.
   Sov gott! Förstår att du är rejält trött.
   Kram

 8. Oh, nu bultar och bankar fosterlandshjärtat lite extra! Väldigt många dammar har du hittat, hos mig hade detnog blivit dammar av annat slag, nämligen dammtussar, alla tre pälsdjur fäller nu, det är ingen rolig syn!
  Vilken tur ändå att ni var här hemmavid när alla restriktioner kom, det verkar vara mycket värre med karantänbestämmelserna nere i *Spanien. Kvällskram från pörtet

  1. Det var mäktigt att stå här i Imatra och se dammluckorna öppnas och vattnet släppas på. Och till Sibelius musik. Vad gäller dammtussar så lämnade jag dem därhän denna gång. Men de finns. Vi har ju ibland Curre, min dotter Helen+ familjs labrador här så jag vet hur det blir. Och då är han en.
   Jag är så glad att vi är här hemma så att kan vara ute. Viktigt att lungorna får arbeta och att kroppen kan samla krafter. Kommer kanske att behöva dem.Det vet vi inget om. Här är det många som är ute och jag tycker alla är bra på att hålla avstånd. En 90-årig dam i vårt hus tar med sig sin rullator och kaffe och sätter sig på kajen för att se folk och ta en promenad. Så härligt.
   Vet ju inte heller om karantänsbestämmelserna i Spanien gör nytta. Men man vet att orken och lungorna inte mår bra av att sitta stilla i långa perioder om man kan röra sig. Så vad som är värst det vet jag inte. Men maken och jag går så länge vi kan. Med avstånd och varsamhet.
   Kram!

 9. Härliga dammbilder! Det forsande vattnet i Imatra har jag inte sett, men jag har varit i Trollhättan när vattnet släpptes på – det var också mäktigt.
  Jag har ju min egen lilla damm med röda näckrosor – handgrävd av mig till ett djup av 1.25 m – det var på den tiden jag orkade – skulle nog inte ens tänka tanken 🙂
  Kram

  1. Tack! Dammar är speciella, både stora som små. Jag minns att du visat din handgrävda damm med röda näckrosor på bild. Vilket jobb att gräva den! Och just röda näckrosor är särskilt vackra. Roligt att du har dem. Nu får du njuta av att titta på både dammen och näckrosorna.
   Kram och trevlig tisdag.

 10. Härlig tolkning igen! Dammar är ofta verkligen imponerande byggnadsverk, sen minns jag också när vi gick ut och gjorde fördämningar i “vårfloderna” (små rännilar, egentligen). Det var kul, men kanske inte fullt lika imponerande 😀

  Ha en riktigt braig dag! Här regnar det. Igen. Suck…

  1. Tack! Visst är det roligt både med de dammar man själv gjorde som liten och de man sett och upplevt senare i livet. Damm hemma är inte lika spännande.
   Strålande sol över Stockholm just nu och visst piggar det upp i dessa tider. Och så skönt att kunna gå ut fritt och långt.
   Ha det så bra ni kan,

 11. Du fick till en massa roliga och fina tolkningar på damm, 180 meter är ju högre en Kaknästornet, och där lyfter man inga fartyg. Dammen i Salzburg blev en bra kontrast.

  1. Tackar! Ja, viss variation av damm blev det. Dock inte det man har hemma. Och kontrasterna var med. Rejält.

 12. Så många dammar du fick med i ditt inlägg och intressant läsning. Den där kinesiska dammen har jag hört talas om men aldrig egentligen tänkt så mycket på. Mäktigt bygge som påverkade massor av människors liv. De röda näckrosorna är fantastiska och ser nästan overkliga ut.

  1. En del dammar i variation blev det. Minns fortfarande tydligt resan vi gjorde på Yangzefloden och passerade denna gigantiska dammhistoria. Helt otrolig konstruktion. Och illa att det påverkade så många människors liv. Innan hade floden svämmat över många gånger och också tagit många människors liv och förstört mycket. Men illa var det. En klen tröst var att folk ändå fick bra betalt. Dock är det ju inte så att pengar löser allt.
   En kontrast till denna damm är ju den lilla här ute på Harstena med de röda näckrosorna. Så vackert där.

 13. Heisann, maken til den røde neckrosan eller vannlilja som vi kaller den, “satte jeg ut” i dammen vår også, men den overlevde ikke dam-krisa. Nå får jeg kjøpe ny og se hva som skjer. De hvite tror jeg kommer tilbake av seg sjøl.
  Ha en fin, fin søndag ;:OD)

  1. Dessa röda näckrosor är väldigt känsliga. Och med den dammkrisen kan jag förstå att den inte överlevde. De röda är så känsliga och det ska till speciella förhållanden för att dessa ska trivas. Lycka till!
   Önskar dig en fin söndag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *