Resor i Sverige

Värmland väntar – Med både kultur och natur.

God tidig morgon! Idag väntar en trevlig jobbresa till Värmland över helgen. En resa med en hel del kultur. Och naturen och mängder av fina upplevelser får vi på köpet.

Tidig lördag morgon.  Frukostutsikt. Lite snö kom natten till fredag och ligger fortfarande kvar.

Värmland väntar. 

Dags igen! För fjärde året i rad har jag förmånen att i samband med första advent få göra denna fina jobbrelaterade resa till Värmland. Säffle är dagen mål och där ska vi i kväll  på Säfffleoperan se musicalen  “Chess på svenska”. En version som skiljer sig lite från originaluppsättningen i London, 1986. På vägen stannar vi i Örebro och äter julbord i “mindre skala” på restaurang Svampen.

Säffleoperan i Värmland satte förra året upp "spelman på taket". I år gör de musicalen "Chess på svenska"Värmland och Säffleoperan i kväll. Föra året såg vi “Spelman på taket”. en fantastisk föreställning. Och i kväll blir det “Chess på svenska”.

Mikael Samuelsson i huvudrollen som Tevje i Säffleoperans uppsättning av “Spelman på taket”.

I morgon, söndag, lämnar vi Säffle och  kör till  Alsters herrgårrgård i Alsterdalen utanför Karlastad. Här på gården föddes Gustaf Fröding 1860 . Och nu, just till adventshelgen, är det riktigt trevlig julmarknad här. Vad gäller julmarknader så är det “inte min bästa gren”. Men denna, på Alsters herrgård,har fokus på det värmländska både vad gäller hantverk, mat och annat. Miljön är dessutom så vacker.

Alsters herrgård utanför Krlstad i Värmland. DEn gård där Gustaf Fröding föddes 1860.Alsters herrgård i Värmland. Den går där Gustaf Fröding föddes 1860

Och visst förknippar man Gustaf Fröding med Värmland. Och visst förknippar man Gustaf Fröding med Värmland .

Och ett besök i Karlstad innebär för vår del också ett besök på Sandgrund,  Lars Lerins permanenta konsthall.

Hit är det alltid lika roligt att komma.En verklig höjdpunkt.  Många tavlor reser runt på turné och andra kommer tillbaka. Så det finns alltid både nytt och gammalt att se. Och målningar  som Lars Lerin gjort kan man se många gånger.

Numer förknippar man också Värmland med konstnären Lars Lerin.

 

En spännande, rolig och intressant helg väntar. Imorgon är det “Skyltsöndag” och då återkommer jag med skyltar från resan.

Apropå resor.

För de som vill fylla på sitt förråd av upplevelser, fantastiska bilder med djur och natur i fokus och spännande texter så vill jag slå ett slag för bloggen Gertie Worldwide. Gertie har besökt och rest i närapå 100 länder världen över under årens lopp och detta delar hon så fint med sig av i sin blogg. Att titta in här är som att vara med på både resorna och upplevelserna. Och likaså tankarna bakom resandet.

 

28 svar på ”Värmland väntar – Med både kultur och natur.”

 1. Er utsikt är alldeles bedårande!

  Härligt med ännu en Värmlandstripp! Och att åka till VÄRMland måste ju vara perfekt nu när ni har fått det lite kyligare 😉
  Ha en go tur! 😀

  1. Visst är den!
   Och bedårande var även den utsikt vi hade på vägen hit till Värmland i strålande sol och med en del vacker snö på träden och åkrarna när vi närmade oss Värmland. Men så varmt har vi det inte. NU i kväll -5 grader i Säffle,
   Även morgondagen ser lovande ut vad gäller både väder och upplevelser.
   Önskar er en fin första advent.

 2. Förstår att ni kommer att få en fantastisk helg! Både Alsters herrgård och Sandgrund, två ställen som jag gärna återvänder till, borde garantera er en toppenhelg. Vackert resväder verkar ni också få, åtminstone idag! 🙂

  Ha en riktigt fin och upplevelserik 1:a adventshelg!

  1. Vi har haft en strålande lördag men en väldigt fin resa hit till Säffle. Och kvällens föreställning av Chess var så bra. Minnsevärt. Jga har sett den i London och i Stockholm men föreställningen här berörde på ett speciellt sätt. Imorgon har vi Alster och Sandgrund på programmet occh vädret ser lovande ut dessutom så en bra dag blir det absolut.
   Önskar dig också en fin första advent.

 3. Tack för tipset med “ny” blogg.
  Oh så mysigt med både Sandgrund och Chess. Vi såg Chess i London och jag skulle gärna se den igen även på svenska. Ha en go´tur!
  Kram

  1. Jag tycker att Gerties blogg är så bar om man både vill ha tips och idéer, god läsning och vackra bilder.
   Chess såg vi också i London med Tommy Körberg och Elaine Page. Sedan såg vi den på Cirkus i Stockholm- Även då var Tommy Körberg med och Helen Sjöholm m.fl. Har nu kommit tillbaka till hotellet efter Säffleoperans föreställning och är helt lyrisk. Verkligen bra.
   Vi har haft en strålande fin dag och morgondagen ser ut att gå i liknande fotspår. Hoppas.
   Kram

 4. Så trevligt att få ta del av denna Värmländska resa. Jag gillar kultur av alla dess slag och historia. Hoppas att ni även får bra väder=)
  Kram

  1. Jag delar med mig i veckan som kommer. Vi har haft en jättefin dag med strålande sol och ett vintervitt Värmland. Kvällens föreställning av Chess var så bra. Alla våra gäster var verkligen nöjda. Imorgon väntar Lars Lerins konst och julmarknad i Frödings trakt, Alster,utanför Karlstad. Vädret ser lovande ut för morgondagen så jag håller tummarna.
   Kram och trevlig första advent.

 5. Men va roligt för dig med denna resa, hoppas det blir en härlig upplevelse för dig o sen delger oss lite skoj från resan 🙂 kram

  1. Vi har haft en väldigt bra dag och dessutom med strålande sol och ett vacker snötäcke i Värmland.Kvällens föreställning av Chess var så bra. Minnesvärd. Ser fram emot en fin och innehållsrik dag i morgon också.
   Kram

 6. Låter som en trevlig helg med musik, mat och lite julrelaterat.
  Gerties blogg har jag besökt ibland, intressant.
  I Norr har vi det kallt, mer än 10 minus.
  Tror det blir en innedag, igår cykeltur i kylan.

  1. Vi har haft en jättefin lördag med mycket av det mesta. Dessutom strålande väder. Föreställningen av Chess var verkligen så bra!
   Kul att du besökt Gerties blogg. Jag är så förtjust i den och med alla fantastiska bilder.
   Oj, så kallt ni har det. Här i Säffle är det i kväll nu -5. Men lite kyligt kändes det också.
   Önskar dig en fin första advent.

 7. Vilken trevlig arbetsrelaterad resa som denna adventshelg bjuder på. Självklart önskar jag dig lycka till även om jag vet att du kommer att klara det galant!

  Kram och ha en fin lördag!

  1. Verkligen! Resan har börjat så bra och i strålande sol. Kommer bli en jättefin helg på alla sätt.
   Och lite lycka till är alltid fint att få med.
   Kram och trevlig kväll.

 8. Åh, det kommer att bli en härlig helg, framförallt besöket hos Lars Lerin. Hans akvareller kan man inte få nog av, helt outstanding! Chess verkar inte heller så dumt, däremot har jag svårt för fenomenet “julmarknader”…denna verkar dock vara av lite mer sansat slag.
  Tusen tack för dina ord om mig, det värmer! Men du, jag har inte passerat 100-strecket ännu…bara snart.
  Återigen önskar jag dig en fantastisk helg i kulturens tecken!

  1. Tack, det har börjat väldigt bra och i strålande sol. Håller helt med dig om fenomenet “julmarknader” men denna är av ett annat slag och helt fri från “tingel tangel” och i en fantastisk miljö i Alsterdalen och i Frödings födelsetrakt. Ser fram emot Chess i kväll och givetvis Lars Lerin i morgon. Vad gäller 100-strecket så har du säkert mellanlandat någonstans också. Men jag ändrar till nästa.
   Önskar dig också en fin helg.

 9. Låter som en fullspäckad och spännande helg. Hoppas ni har lika fint väder som vi har här i Stockholm, även om det är svinkallt. Men man kan ju inte få allt;-)

  PS: Det är nåt knas med din sida. Mitt antivirusprogram blockerar sidan, så jag kommer inte in. Micke har ju precis samma problem. DS.

  1. En välfylld helg med en massa trevligheter och jag har himla tur som får jobba med detta. Strålande sol hela dagen idag och det ska bli lika fint i morgon. Håller tummarna för att det blir så. Jag har tittat på min websida men ser inget konstigt och jag har även fått hjälp att göra det. Men får ta tag i det på nytt på måndag. Har inte läst att någon annan har svårt att komma in utan fått många kommentarer.Har inte sett vad Micke skrivit och kommer han inte in så måtte det ju bero på något. Trist!

 10. Hola, vi är kvar i Spanien en vecka till. Vi missar därför alltid julmarknaden på Alster.
  Vi såg Chess i somras och tycker den var jättebra.
  Vad gäller din webbsida så har jag inget problem med att komma in – men – först blir jag skickad till något som heter tigram ( jag skickar sista delen i en egen kommentar). Jag trycker bara bort och sedan återvänder jag till din sida utan problem. Något knas är det nog…
  Hoppas vi får till ett möte i Spanien längre fram! Kram från oss båda 🙋

  1. Hola, vi har just kommit hem från Spanien men åker tillbaka i januari. Jag hade ju lite Värmlandsjobb. Nu är det fjärde gången jag är här i Säffle med Alsters herrgårds julmarknad och ett besök på Sandgrund. Så roligt! Chessföreställningen var helt fantastisk, Alla våra gäster var supernöjda. Och jag också förstås. Kul att ni också sett den on tyckte om den.
   Märkligt med min hemsida. Jag får ta tag i detta på nytt när jag kommer hem och se vad det är för knas. Vad tigram är har jag inte listat ut.
   Kanske får vi till ett möte under våren. Vore jättetrevligt.
   Ha det gott!
   Kram och hälsningar till er båda.

 11. Hej, jag såg att Lars Lerin medverkade i någon ny tv-serie som började igår. Såg den inte men ska titta på play. Alltid kul att både se och lyssna på honom. Nu tror jag att du stortrivs i värmland, kram

  1. Åh, det missade jag. Men får titta i veckan. Vill gärna se. Tack för tips. Tack, jag trivs så bra. Vi har haft en strålande dag både vad gäller upplevelser och väder. Absolut njutbart.
   Kram och jag önskar dig en fin första advent.

 12. Åh, så härligt med Säffleoperan och Chess! Jag och min man såg den i Stockholm för länge sedan, har för mej att Anders Ekborg var med och Josefin Nilsson, liksom Tommy Körberg och Helen Sjöholm.
  Ska bli kul att höra hur den var i Säffle. Mysigt också med julmarknad och Lerin. Ska bli kul att få se lite bilder sen.
  Usch ja, magsjukan var inte kul, tror tyvärr att det berodde på att jag sista morgonen på Gran Canaria åt ett stekt ägg , som knappt varit i stekpannan, så det var nästan rått…eller möjligen den gravade laxen som jag åt till frukost, annars åt jag och min man samma mat de sista timmarna innan jag blev sjuk. Tyvärr kan det gå upp till 48 timmar innan man blir sjuk. Gudskelov mår jag så mycket bättre idag, så jag orkade åka in till Hamburger Börs!!!
  Kram och ha det gott i Värmland!

  1. Föreställningen här i Säffle var verkligen bra med väldigt bra artister.En föreställning som berörde. Jag såg Chess i London med Tommy Körberg och Elaine Page och såg den senare också i Stockholm.
   Mer från resan kommer.
   Vilken tur att du kryade på dig. Förstår att det var kämpigt. Ja, ägg kan ju ställa till det. Ja, mycket annat också.
   Härligt att ha sett Ola Salo. Ska givetvis läsa.
   Vi ser ut att få en strålande vacker vinterdag här i Värmland idag och både Alsters herrgård och Sandgrund lockar extra.
   Önskar dig en fin första advent
   kram

  1. Det har varit en väldigt fin helg. Är nu på väg mot Stockholm. Vackert väder och fint program gör mycket. Tror du hade tyckt om resan. Men jag delar med mig i veckan . Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *