Skyltar Stockholm

Extra energi – Titta och upplev tillsammans med Skyltsöndag

Söndag! Och det innebär att det här på bloggen är dags för “Skyltsöndag”  ett tema som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Skyltar av olika slag gäller och tolkningen är väldigt fri. Veckans skyltar är från i  fredags då jag tog mig en vända till Fotografiska museet för att se utställningen “Vår tid på jorden”. En utställning med  fantastiska bilder tagna av ; Mattias A. Klum; fotograf, filmare, författare, föreläsare m.m.  En upplevelse som absolut gav extra energi.

Det blev en uppfriskande promenad tvärs över Södermalm och i det snöblandade regnat var jag glad för lite uppmuntrande skyltar innan jag var framme. Och när jag nådde Fotografiska blev jag glad över att jag nu äntligen bestämt mig för att gå hit.

Uppmuntrande skyltar ger extra energi

Slussen i Stockholm har i flera år varit en byggarbetsplats och kommer att vara det i säkert ytterligare fem år.  Minst. Men det blir nog bra när det blir klart. Lite mindre stökigt och smidigare att ta sig fram mellan Södermalm och Gamla stan  blev det i oktober i samband med att den nya Slussbron/ “Guldbron” invigdes.  Men i övrigt är det  roddigt så uppmuntrade skyltar piggar upp. I april 2020 såg det ut så här och någon större skillnad är det inte nu.  Ja, förutom “Guldbron”.

Stockholm. Slussenområdet. Roliha skyltar ger extra energiJag passerar Slussenområdet ganska ofta när jag promenerar in till City och visst får jag extra energi av skyltarna som är utplacerade med ojämna mellanrum.

“Roddigt” är det och det vill till att veta var man ska gå. Men det finns bra skyltning som visar vägen.

Så sant! Oljud är det en hel del av. Men det kan nog bli bra här om så där en fem år. “Håll i och håll ut” gäller även  här.

Jag traskar på i  det “duggsnöande” slasket  och motvindenoch ser fler uppmuntrande budskap.

Stockholm. Mot Fotografiska museet. En skylt som ger extra energi i snålblåsten . Snart frammeUppmuntran som ger extra energi  är välkommet. Snart framme. Bara dryga 500 meter kvar.

 Framme

vid  Fotografiska museet. Verkligen en av mina favoriter i Stockholm. Men nu var det alltför länge sedan jag var här. I mars 2020 var senaste gången. Museet har visserligen varit stängt en period och antalet utställningar har varit begränsade. Men sanningen är att det bara inte blivit av.  Och ändå har jag bara en promenad på ca,40 minuter hit. Ska nu under våren helt klart ändra på detta.

Gillar verkligen Fotografiska museets logga som skifta i olika färger och blinkar.

Nu fokuserade jag på utställningen “Vår tid på jorden”. Fantastiska bilder som jag hade svårt att se mig mätt på sä dte kommer att bli ytterligare ett besök för att se utställningen igen.

 

I gårdagens inlägg berättade jag en del om utställningen och hade fotograferat av en del bilder som ett smakprov.Men den här sparade jag till idag. En bild från Svalbard. Ytterligare en av alla favoriter bland foton jag återkom till flera gånger. Och  Svalbard finns på min lista över platser jag vill besöka. ” Här spelar Norrskenet över himlen ovanför den arktiska ögruppen Svalbard. Isens vita yta hjälper till att kyla ner planeten genom att reflektera solljuset ut i rymden. Här, i världens nordligaste område, smälter nu isarna och havsnivån stiger i en takt vi aldrig tidigare uppmätt. ” 

Mäktigt! Men  väldigt sorgligt med  isarna som smälter. Originalbilden är tagen av Mattias A. Klum. 

Bläddrade i museieshoppen i flera av Mattias Klums böcker. Men jag kunde inte köpa alla och jag kunde inte heller bestämma mig för vilken jag helst ville skulle följa med mig hem.

Jag kunde inte heller bestämma mig för en poster/affisch.  Fanns flera jag gärna skulle vilja ha i min ägo. Fregattfåglarna från Galapagosöarna tittade jag länge på. Gillar både fåglarna och symboliken.

Stockholm. Fofografiska museet. Hela besökter här gav välbehövlig extra energi. Och allra mest Mattias Klums bilder. Att se utställningen med Mattias  A. Klums fantastiska bilder och även upplevelsen att vara på  Fotografiska gav verkligen  extra energi. Välbehövlig sådan.

Stockholm i den “blå timmen” var också sevärt. Här blickar jag över till Gröna Lund (stängt  hela säsongen) och Kungliga Djurgården

 

 

36 svar på ”Extra energi – Titta och upplev tillsammans med Skyltsöndag”

  1. När alla begränsningar upphör vad gäller allt så står en resa till Svalbard på lut.Har velat resa hit i så många år och det har inte blivit av. Men nu så- Ingen idé att skjuta upp det man vill-

  1. Jag kom nog ut i den blå timmen och fick till en bra överblicksbild. Och visst känns det trist att både Grönan och Liseberg varit stängda denna säsong. Hoppas också att de kan öppna i vår-
   Här snöar det också men jag har varit ute en sväng och det var skönt. Bara jag kom ut.
   Önskar dig en trevlig söndag.

 1. Vad roligt få fler bilder från ditt besök på fotografiska! Dina första skyltar ger positiv energi och piggar upp – sjunger nästan du dunk 🙂
  Svalbard bilden berör på två sätt, den är stark och skör på samma gång med tanke på ursprunget och det som sker med smältandet! Så väl redan igår at Klum är fantastisk i fotografi och engagemang/kunskap vilket hänger i hop kanske.
  Stor kram från ett soligt Karlstad där jag varit ute på halkan då snön som föll igår och regnblandningen frös till och så tinade då solen kom.
  Men ljuvligt så klart att få sina timmar där ute.

  1. Visst är det fint att genom bilder och konst få fylla på energidepåerna. Svalbard har vi talat om att besöka så många gånger men har alltid skjutit upp det. Men när det blir möjligt att resa igen så får det bli av- Jag gjorde ett nytt besök idag på Fotografiska. Ville se mer och mer ingående.
   Fint att du haft sol för här har den varit tämligen osynlig men ute har jag varit i ett par timmar. Men får förstås vila då och då.
   Och att ge sig ut ger också skön energi.
   Stor kram

 2. Dom har verkligen väldigt bra och roliga skyltar där vid slussen nu. Piggar upp mitt i all byggröran 🙂
  Du får ta dig en funderare vilken av böckerna och/eller affischerna du ska slå till på innan du beger dig till Fotografiska nästa gång 🙂

  Snyggt skyltat!

  Ha en fin söndagskväll 🙂

  1. Tack! Slussenskyltarna piggar upp och det behövs. Roligt är att de byter dem nu och då. Jag var till Fotografiska idag igen för att se utställningen än en gång- Har nästa bestämt mig vad gäller bok och affisch men passerar och handlar i veckan. Trevlig promenad dit längs vattnet .
   Önskar er också en trevlig kväll.

 3. Det bästa med Slussen än så länge är förutom guldbron absolut skyltarna. De är helt underbara och det är många som följt efter på andra byggen. Där var Slussen helt klart före sin tid och la ribban högt. Ja inte Slussen, men väl reklambyrån som står för skyltarna.
  Fotografiskas loggo är fantastiskt fin både med och utan belysning. Med belysning antar bokstaven “F” så många andra och spännande former, samtidigt som loggan är både rund och ser ut som en stjärna. Även Fotografiska har haft en duktig reklambyrå.
  Fotot från utställningen som du sparade till idag är helt fantastiskt och för mina tankar inte helt otippat till Lars Lerins speciella målningar av is- och snölandskap.
  Vyn med Gröna Lund är så fin! Tack och lov att man inte stängt ned belysningen också. Det räcker med ett stängt Gröna Lund hela 2020 och troligen även 2021.

  Stort tack för en väldigt fin Skyltsöndag! Stort tack för länken också:-)

  1. Tack! Instämmer helt. Guldbron har gjort det enkelt och smidigt att ta sig från Söder till Gamla stan men ska man ner till Nacka och Värmdöbussarna och Stadsgården så är det roddigt . Så visst ger skyltarna lite extra energi och roligt att de byts ut då och då. En riktigt bra reklambyrå är det. Loggan på Fotografiska är läcker och syns. Jag är överlag väldigt förtjust i museet och gillar deras musieieshop och att de har så generösa öppettider. Och just nu är konceptet med “slottider” jättebra.
   Jag tänkte också på Lars Lerin och hans akvareller från bl.a Lofoten med snö och is när jag såg bilderna Mattias Klum tagit från Svalbard . Ljuset går ju igen hos båda.
   Gröna Lund har haft sin belysning hela året och den lyser upp så fint och jag antar att den inte är gratis. Nu får vi ju hoppas på ett bättre 2021 och det i alla sammanhang.

 4. Så roligt att få en liten titt på både slussbygget och Fotografiska. Slussbygget är jag mer än glad över att slippa, men Fotografiska saknar jag, förstås! Skulle gärna se Klums utställning, förstår att den berör på mer än ett sätt, men det känns inte aktuellt med någon flygtur just nu.
  Bilderna från Svalbard måste vara fantastiska, men tyvärr även alltför tankeväckande kan jag tro. Det gör ont i hjärtat när jag tänker på hur hemskt klimatförändringarna slår där uppe i skönheten och hos isnallarna.
  Tack för titten återigen och ha det gott nu när ljuset kommer tillbaka!
  Hälsning från ett vitt landskap, 5 dm idag och mer väntas redan i morgon…puh!

  1. Jag hade länge funderat på att se Mattias Klums utställning och i fredags blev det av. Och idag blev det ett nytt besök. Här finns så mycket att se och bilderna fångade mig verkligen och på olika sätt. Väldigt roligt att det nu blev en utställning på Fotografiska och det är Mattias Klums första utställning där. Jag har lyssnat på ett par föreläsningar med honom tidigare och det var väldigt givande.
   Svalbard har vi haft funderingar på att besöka men det blev aldrig av. Men när det blir dags att resa igen. för jag hoppas ju och tror det, så finns Svalbard med som ett av resmål som lockar. Du har ju gett mig så många fina restips så vi kommer ju att få sovra. Sedan beror dte ju på min rygg vad som är och kommer bli möjligt. Tvärr begränsar den mig så mycket.
   Trevligt att du var med mig här bland Mattias Klums bilder och jag tänkte på dig och dina fina naturbilder när jag var här. Du har ju också många helt fantastiska. Och då antar jag att jag bara sett några få av alla som du har.
   Här i Stockholm har vi fått lite snö men idag har det varit +-0 så det kändes och var blött när jag var ute.
   Och visst håller vi tummarna hårt för att vi snart ska kunna resa igen.
   Kram

 5. Då får du fundera på vilken plansch du ska köpa nästa gång du kommer dit och kanske redan innan klura ut var du ska hänga den =) Den är ju bara 40 minuter bort…..
  Gott om skyltar på vägen dit. Ha en fin kväll och tack för ditt erbjudande att vara guide =)

  1. Jag var tillbaka idag till utställningen och tittade också på affischerna och böckerna. Blir nog två affischer och en bok. Ska göra inköpen i veckan. Blir en bra extra promenad dit längs vattnet. Ren friskvård-
   Och kommer du hit så är jag till din tjänst. Säkert vill du nog även se alla vackra pioner på Rosendals trädgårdar också. Men å andra sidan har du ju så vackra hemma hos dig.
   Trevlig kväll.

 6. Men Slussen!!! Blir dom aldrig klar kan man ju fråga sig… Men Fotografiska: har dom öppet? Men det var ju lite ljusglimtar ut från Grönan 🙂

  1. Nej, det dröjer. Kanske om fem år. Men bra att bron är klar för det är lättare att ta sig mellan Söder och Gamla stan. Men att ta sig mot Stadsgårdskajen är en utmaning. Jadå, Fotografiska har öppet men det är tidsbokning så bara åtta stycken kan passera in samtidigt. Tror det då blir 32 stycken per timme och det är ändå dryga 400 m2 att röra sig på.
   Grönan har ju haft stängt hela säsongen. Trist men sant. Märkligt däremot att man kan tränga spå Ullared och i Gallerior där man är inomhus.

 7. Så trevligt att du gjorde ett besök på Fotografiska och förstår att du hade svårt att välja både bok och affisch, men du har ju möjlighet att tänka på saken och återvända dit. Jag får titta på utställningen via nätet och det är ju bra det med om än inte samma upplevelse.
  Fin bild av Gröna Lund i blå timmen.
  Skyltarna runt Slussen är roliga och uppiggande och de behövs verkligen med tanke på hur länge ombyggnationen kommer att pågå där.

  1. Jag har haft planer på att gå hit länge men det har inte blivit av. Men i fredags blev det och idag tog jag mig en nu vända. Blev så inspirerad. Har nu hittat två affischer som nog får komma med hem och en bok. Men jag tar en extra vända dit i veckan. Blir en bra promenad till Fotografiska längs vattnet. Man kan ju se en del av utställningarna här via nätet och en viss känsla får man ju.
   Gröna Lund har varit stängd hela säsongen och det är trist men de har sin belysning tänd så den kan vi i alla fall se.
   Slussens skyltar får mig att dra på munnen och det behövs när man går här. Men när Guldbron var klar så blev det ju mycket enklare att ta sig mellan Söder och Gamla stan och mindre “roddigt”. Men ska man nu ner till Nacka och Värmdöbussarna och Stadsgården är det rörigt.

 8. Skojigt skyltat vid Slussen, man kan behöva lite roliga skyltar där!
  Vilket fantastiskt foto från Svalbard. Men visst är sorgligt med isarna som smälter.
  Hoppas du haft en fin dag!
  Kram

  1. Passerar man Slusseneländet så behöver man piggas upp Och skyltarna gör det. Kul också att de byts ut då och då.
   Guldbron har ju verkligen underlättat för att ta sig från Söder och till Gamla stan och tvärt om men ska man ner mot Nacka och Värmdöbussarna och Stadsgårdskajen är rörigt bara förnamnet.Svalbard har vi länge funderat på att besöka men det blev aldrig av. Men blir det nu fritt att resa så småningom så ska det bli en tur. Hela utställningen här med bilderna som Mattias Klum tagit är så fantastiska. Och många har har flerdubbla budskap.
   Helgen har varit helt ok. Inga direkta “stordåd”.
   Kram

 9. Mysiga skyltar sånna som ger ett leende!
  Mäktig bild från Svalbard men skrämmande med isar som smälter, där har äldsta dotter med man varit!
  Skulle nog också ha svårt att välja något att ta med hem ,-)
  orginalbilden då, men annars!
  Det är kruxet när det finns mycket fint.
  Blå timmen bilden var så vacker.
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Skyltarna här vid Slussen piggar upp och det behövs för området på vägen ner till Nackabussarna och Stadsgården är verkligen trist. Utställningen av Mattias Klums bilder på Fotografiska var verkligen bra. Fantastiska bilder. Var tillbaka idag och tittade på utställningen en gång till och har nog nu fastnat för två affischer som jag ska köpa.
   Och visst är det fint i den här blå timmen och extra fint med belysningen som syntes från Grönan.
   Ha det fint du också.
   Kram

 10. Jag vet ju att du har föreslagit Fotografiska för mig som utflyktsmål. Jag gjorde en och annan resa på egen hand till Stockholm för ett par år sen och tyckte jag började bli bekväm med kartan.
  Det är ju dessutom gratis, vad jag kan förstå, så förnämligt.
  Den dag jag kan åka till Stockholm igen, vet jag så mycket mera.
  Stor kram!

  1. Fotogratiska är ett av mina favoritmuseum och jag har ofta gått hit tidigare och sett nästan alla utställningar som varit. Men det är inte gratis entré. För pensionärer kostar det 140 kr nu, ganka rimligt tycker jag. Förr har jag haft årskort som kostat omkring 700 kr och då kunnat gå hit så ofta jag velat. (Många andra museer i Stocholm har gratis entré. Dock är de flesta av dem stängda nu)
   Så roligt att det finns en del kulturutbud även nu och jag ska framöver beta av det jag kan och har lust med.Och det finns mycket som är på gång.
   Stor kram

 11. Ärligt talat så tycker jag att det ska bli ett lyft när slussen är klar. Guldbron är så klart en bit på vägen men detta har varit ett mastodontprojekt minst sagt.

  Svalbard låter som ett intressant resmål men jag tror tyvärr att vi får hålla oss inom Sveriges gränser även i sommar. Sedan så hoppas jag på nya tag och vem vet vart det bär av så…

  Kram och god kväll!

  1. Absolut! Jag tyckte det var ett stort lyft när den nya “Guldbron” kom på plats. Så mycket smidigare att ta sig mellan Söder och Gamla stan- Mne Slussenområdet är nog inte klart förrän om sådär en fem år. Ska man nu till Fotografiska och ner via slussen till Stadsgårdskajen så är det roddigt och lite skyltar piggar upp. Ofta kommer jag från andra hållet, längs vattnet, om jag promenerar till Fotografiska och då är det roddigt vid vikingterminalen där man bygger om.
   Nej, jag räknar nog kanske inte med Svalbard förrän kanske i september. I bästa fall.Men allt är ju en öppen råga just nu.
   Kram

 12. Fem år! Är det vad som återstår innan Slussenområdet ska vara färdigt? Och det är väl en glädjekalkyl också, säg det byggprojekt som blir klart i tid! Inte ens det mest påhittiga fiffiga skyltarna kan trolla bort den fula utsikten och miljön, men man vänjer sig säkert om man passerar platsen ofta.Jag hade också haft svårt att välja bland böcker och affischer.
  Du hade säkert kunna skrapa ihop bidrag till många fler skyltsöndagar där hos Klum!
  Kram från pörtet

  1. Jag tror också att fem år är en glädjekalkyl. Men nu när den nya bron är på plats så är det i alla fall mycket enklare att ta sig mellan Söder och Gamla stan och det för alla. Det mesta jobbet nu vid Slussen är nere vid och runt vattnet och i Katarinaberget där en ny bussterminal ska in.
   Skyltarna piggar upp men visst är området väldigt fult när man kommer en bit ner.
   Jag var igår åter en vända till Fotografiska för att än en gång se Mattias Klums bilder och de är verkligen enastående. Men jag får ta mig en vända till för att köpa affischerna. Har nu kanske bestämt mig. Och för bok också.
   Kram och trevlig måndag

 13. Roliga skyltar där vid Slussen och roligt att få se lite mer från Fotografiska och Mattias fantastiska bilder!
  Ha en fin ny vecka!
  Kram

  1. Skyltarna vid Slussen piggar upp och det behövs verkligen. Det blev ett nytt besök på Fotografiska i går och Mattias Klums fantastiska bilder kan jag se många gånger.
   Önskar dig också en bra start på veckan. Här är just nu sol, lite snö och några grader minus.
   Kram

 14. Utställningen med Mattias Klums bilder skulle jag gärna vilja se. Det får bli när vaccinerigen är färdig! Humor tar udden av det mesta! jag skrattade gott åt banderollerna utmed Slussens byggarbetsplats! Det blir väl bra när det är färdigt, men väntan blir lång – både i Stockholm och Göteborg! Nya vägar varje vecka medan dom gräver upp stan!
  Kram och ha det fint!

  1. Jag var på Fotografiska både i fredags i går för jag ville se mer av bilderna. Ja, det kommer väl andra tider också och vaccinationer. Slussenområdet är roddigt och skyltarna får mig att le. Nu när “guldbron” är klar så är det enklare att ta sig mellan Söder och Gamla stan och luftigare runt övre delarna. Men där nere vid Stadsgården är det ett virrvarr.
   Ja, likadant hos er i Göteborg.
   Ha det så bra ni kan.
   Kram

  1. Jag tror att dessa är ganska nya och hittade dem i gången ner mot Stadsgården. Roddigt är det vid Slussen men efter “Guldbrons” invigning är det i alla fall mycket smidigare att ta sig mellan Gamla stan och Söder. Och själva “slussplan” är mindre rörig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *