Foto Stockholm

På Fotografiska museet -“Vår tid på jorden” av Mattias A. Klum

Igår blev det äntligen av. Besöket på Fotografiska museet i Stockholm. Alltsedan mitten av oktober har jag velat se fotografen Mattias A. Klums utställning “Vår tid på jorden”. Och detta är första gången han ställer ut här på museet. I utställningen får vi följa med honom runt om i världen och göra nerslag i olika platser där han arbetar. Verkligen en storslagen resa på alla sätt.”En berättelse om skönheten och skönheten i alltings förgänglighet, parad med styrkan hos allt levande”. Fotografiska tillhör ett av mina absoluta favoritmuseer och jag brukar vara där ganska ofta. Men nu var det senast i mars 2020 jag var där och då ägnade jag mest tid till att se Erik Johanssons utställning “Beyond Places. (Pandemin hade då inte riktigt slagit till…)

Stockholm. På Fotografiska museet ska jag ha fokus på utställningan " "Vår tid på jorden med bilder som fotografen Mattias A. Klum tagitFredag eftermiddag och jag närmar mig dagens mål. Här på Fotografiska museet pågår några olika utställningar men jag kommer absolut att ha fokus på Mattias A Klums utställning “Vår tid på jorden”

På Fotografiska museet

är ofta flera  utställningar på gång och så även nu. Men jag valde att ägna mest tid till att se fotografen Mattias A Klums utställning “Vår tid på jorden”.  (Men det blev även kortare besök hos de andra utställarna som jag återkommer till i nästa vecka.)  Biljetter till museet hade jag köpt via hemsidan, något som rekommenderas. Här finns lediga “slot tider” angivna och för att sprida ut besökarna så tar man emot ca 8 personer i taget vid de angivna tiderna. Jag hade beställt tid till klockan 14 och mitt  besök var då beräknat till 90 minuter. (Men jag tror å andra sidan ingen hade letat upp mig och bett mig gå om jag stannat längre)

Stockholm. Fotografiska museet. Mattias A. Klums utställning på Fotografiska museet pågår fram till den 7 mars 2021Mattias A. Klums utställning på Fotografiska museet pågår fram till den 7 mars 2021.

Fotografiska har en spännande “logga” som skiftar i mönster och färg.

 

 

Mer att läsa om Mattias A. Klum  vad gäller hans bakgrund, intresse för naturen, fotograferandet, filmande och skrivandet  finns att läsa här på museets hemsida. Där finns också en liten film där han berättar om sin syn på jorden och allt levande. Hans arbetet har i stort bestått av att dokumentera jordens tillstånd och historien om alla de liv som samsas på planeten. Den röda tråden i hela utställningen är “det stora i det lilla”

Stockholm. Här på Fotografiska museet, i samband med utställningen, finns fantatsiska bilder som är från magasinet National Geographics framsidor och olika länders varianter.Här på Fotografiska museet, i samband med utställningen, finns också ett antal framsidor från magasinet National Geographic. Roligt att se variationen mellan olika länder.  Fotograf Mattias A. Klum.  Och jag har tagit bilder av bilderna.

Bilder av bilder på Fotografiska museet

Jag tog en hel del bilder av de bilder av de bilder som Mattias A. Klum tagit och som finns med på utställningen. Och givetvis gör inte mina avbilder dem rättvisa på något sätt. Men de får bli ett smakprov.  Jag strosade länge runt här bland alla enastående foton och det var som att befinna sig på en fantastisk resa runt jorden. Mäktigt.

Originalbilden på utställningen är tagen av Mattias A. Klum. Från Patagonien i södra Chile. 

Patagonien är rtt otroligt vackert landskap/landområde som vi besökte på vår resa längs Sydamerikas södra kust på väg till Kap Horn. Inte långt härifrån finns också den mäktiga Amaliaglaciären.  Och inte långt härifrån ligger Antarktis. Men vad gäller längden på den sträckan är den relativ. Många expeditioner till Antarktis vet jag utgår från dessa sydliga trakter i Sydamerika.

Originalbilden tagen av Mattias A. Klum och är från Island.  Finns med på utställningen. Några vandrare är fångade på avstånd i silhuett mot Vattnajökull, Islands största glaciär. 

Visst stannar vi till på Galapagosöarna. Och här möter oss bl.a. en blåfotad sula. Och att vara en blåfotad sula är hög status bland “sulorna”. Ju blåare desto bättre.

Originalbilden på utställningen är tagen av Mattias A. Klum. Och jag har tagit en bild av bilden.

Här är det fregattfåglar  som är fotograferade på Galapagosöarna.

Originalbilden av fregattfåglarna på utställningen är tagen av Mattias A. Klum

Galapagossjölejon. Originalbilden som  Mattias A. Klum tagit finns med på utställningen på Fotografiska museet.

Lyckat besök

Jag är verkligen glad över att jag bestämde mig för att se utställningen. Helt fantastiska bilder och jag stannade länge vid de allra flesta. Så för att samla ihop mig, innan jag tittade vidare på andra avdelningar, blev det ett besök i bistron. (Restaurangen är stängd och beräknas att öppna i februari) Här, särskilt om man har turen att få ett fönsterbord, erbjuds verkligen en vacker utsikt över stora delar av Stockholm. Och att titta ut och se Stockholm lite från ovan blir en upplevelse i sig.  Tilläggas bör att bistrons  utbud är nu tämligen begränsat och av någon anledning har man satsat en del på bröd &vin.

 

42 svar på ”På Fotografiska museet -“Vår tid på jorden” av Mattias A. Klum”

  1. Besöket här blev väldigt lyckat. Och Mattias A. Klum är ju en fantastiskt skicklig fotograf.
   Har varit ute ett varv här men det blir ett till.
   Önskar dig en fin runda.
   Kram

 1. Klum är en fantastisk fotograf och berättare. I början av 00-talet hamnade jag på en föreläsning av honom av en tillfällighet. Han var på en fotomässa här i Jönköping som jag besökte tillsammans med sonen. Sedan dess har jag lyssnat till honom, tror det är två eller tre gånger till, då han visar bilder och berättar äventyren bakom fotograferingen av dem. Magiska bilder.

  Läste om den här föreställningen på Fotografiska för ganska länge sedan, bestämde mig att jag skulle besöka den…. Varför det inte blir så, ja, det fattar du säkert! 😉

  1. Visst är han! Jag har också haft förmånen att ha lyssnat till några föreläsningar med Mattias Klum så det var extra roligt nu att jag kom mig iväg hit. Vilka äventyr han upplevt och vilka bilder. Jag går nog tillbaka hit en annan dag.
   Jodå, jag förstår varför du inte har kunnat komma hit. Och tveksamt om så mycket hinner hända innan mars när utställningen här är slut.

 2. ÅÅÅÅÅ vad roligt att du kom dit och visar oss! Av allt så fastnade jag för blåfotarna, som en del av det hela med budskapet om en hållbar framtid därtill. Sälbilden är så vacker! Bild av bilder är också bilder att uppleva.
  Stor kram, hälsa B med kram också!

  1. Är så glad att jag kom iväg till Fotografiska. Har ju tänkt på det ett tag men nu blev det. Fantastiska bilder. Och här kunde jag bara visa några bilder av bilderna. men ett smakprov blev det. Lite svårt att fotografera eftersom spottarna i taket fins där de finns- Hann även titta lite på de andra utställningarna men för min del var det Mattias Klum som var den stora behållningen.
   Mr B hälsar till dig också.
   Stor kram

  1. Jag har tänkt på att gå tid och nu blev det av. Väldigt smidigt med “slot tidena” och det var verkligen gott om plats- Men kanske hinner du dit innan utställningen tar slut.
   Fantastiska bilder! Verkligen! Och Mattias Klums är verkligen skicklig och hans stora engagemang i djur och natur genomsyrar allt.

 3. Har prenumererat på National Geographic sen 1953, då vi gifte oss.
  Mattias Klum är son till Arne Klum, som var ett par år före mej i realskolan
  i Ludvika. (jag tog examen 1945)
  Mattias har ju blivit världsberömd. Hans bidrag till N.G. är otroligt bra;
  både i bild och text.

  1. Vad roligt att du prenumererat på N.G. i så många år. Vi har gjort det periodvis. Så roligt här att se många länders utgåvor av den och med olika bilder. Tänk att du och Mattias Klums pappa är skolkamrater från Ludvika. Roligt!
   Utställningen var i sin helhet så bra och med fantastiska bilder. Jag ville här i bloggen ge ett litet smakprov från utställningen som var helt enastående.

 4. Klum är en fantastisk fotograf, och det är väldigt roligt att han ställer ut på Fotografiska. Bilden från Island med vandrarna på bergets topp är enastående, liksom den med den blåfotade sulan. Den bilden är surrealistisk eller ser ut som en karikatyr, då man inte ser baksidan av fågeln. WOW! Fotot med fregattfåglarna för tankarna till Hitchcocks film “Fåglar”.
  Tror att bistron heter “Bread & Wine” faktiskt. Å utsikten därifrån är ju drömmen, speciellt under våren och sommaren.

  1. Visst är han! Jag har förut sett en del bilder i N.G. och på en del andra platser. Och nu från 14/12 till 3/1 fanns en del av hans bilder ute på stan i Stockholm. Detta var ju första gången Mattias Klum ställde ut på Fotografiska.
   Utställningen är verkligen sevärd och perfekt med dessa “slot tider”. Absolut ingen trängsel.
   Jo, bistron heter “Bread & Wine”. Men utbudet var väldigt begränsat och inte direkt vad jag ville ha.Kan ju förstå det eftersom antalet besökare i bistron kanske inte är så många just nu. Men jag kommer tillbaka. Tar nog en repris här på utställningen.

 5. Mycket fina bilder =)
  Har aldrig besökt fotografiska, får väl utforska det när pandemin är över och andan faller på att åka till huvudstaden. Men Stockholm är lite för stressigt för att jag ska känna min bekväm.

  1. Fotografiska är ett av mina favoritmuseum och jag går hit då och då. När dte inte är pandemitider blir det nästan ett besök varannan månad. Här finns alltid något att se och olika utställningar pågår alltid samtidigt. Men för mig var nu Mattias Klum i fokus. Visst kan stockholm kännas stressigt men man kan hålla sig på Söder. Här är det klart lugnare. Kommer du så ska jag gärna visa dig runt i mina lugna trakter.

 6. Kan tänka mig att det blev ett givande besök för bilderna är ju alldeles fantastiska. Mattias Klum är verkligen duktig måste jag säga. Jag hoppas på ett besök när vi kommer upp nästa gång men jag misstänker att det kommer att dröja ett tag.

  Kram och god lördagskväll!

  1. Det blev väldigt lyckat och jag är glad att jag kom iväg. Här kan man titta länge. Otroliga detaljer. Roligt nu att det blev hans första utställning här på Fotografiska. Tror nog jag gör ännu ett besök vad det lider. Mycket att ta in vid ett tillfälle.
   Misstänker att det kan dröja innan det blir läge för dig med ett besök i huvudstaden. Mne vi håller tummarna för att läget överlag ska bli bättre.
   Hoppas du haft en trevlig dag och att kvällen blir i liknande anda.
   Kram

 7. Wow, Klum är ju vår svenska motsvarighet till Attenborough, eller hur. Jag gillar honom skarpt, han är mycket sympatisk som person. Flera av mina Stockholmsvänner brukar ofta besöka just Fotografiska och jag har aldrig varit där trots mna många år i huvudstaden! Så det blir ett måste nästa gång jag åker dit, förhoppningsvis i år.
  Tack för alla fina bilder! Kram

  1. Tack! Ja, det fock bli ett smakprov och foton av foton. Jag är så glad att jag kom iväg till Fotografiska för att se utställningen. Har tidigare varit på några föredrag och hört Mattias Klum berätta och visa bilder. Men nu kunde jag i lugn och ro strosa runt här bland bilderna och i mitt vara på plats på dessa platser. Mäktigt.
   Fotografiska hör till ett av mina absoluta favoriter bland museer och har förr, innan pandemitider, varit här minst varannan månad. Olika utställningar pågår så det finna alltid något som lockar extra. Och nu var det Mattias Klum. Men jag tog mig också en snabbare titt bland andra utstöllningar.
   Ja, kommer du till våren så tror jag nog du tar dig ett besök här.
   Kram

 8. Det var något att se, ja! Jag skulle gärna tänkt mig detta. Duktig fotograf!
  Det är väl skillnaden mellan huvudstaden och en småstad. Här finns inget, absolut inget nu. Inga träffpunkter, ingenting.
  Idag var det mycket folk ute, det var torgdag och många promenerade vid älva. Det var kallt och inget att liksom förströ sig med. Men jag fick 1,5 timmes frisk luft. Just nu kunde jag lika gärna bo i en byhåla 😀 Men jag är glad för idag.
  Trevlig kväll och stor kram!

  1. Det var det verkligen. Jag är så glad att jag nu kom iväg. I vanliga fall brukar jag besöka Fotografiska var eller varannan månad men jag ko av mig när Covid 19 gjort entré. Senast jag var här var i mars men nu ska det bli ändring på detta. Det fungerade så bra med att beställa en “slot tid” via internet och det var väldigt gott om plats.
   Visst är detta med möjligheter till kultur och saker att ta sig för varierande var man bor. Absolut. Här ses ju många ute i parker och fikar på uteserveringar och det fungerar ju hur bra som helst. På vår gård är det samling med kaffe varje dag klockan 14 och det är många som kommer ut då.
   Visst är det skönt att komma ut. Jag är ute vanligtvis ett par iommar varje dag och ibland går jag ensam och ibland med olika vänner. Ofta blir det sen kaffe eller en lunch. Det sociala livet är viktigt för mig och vi får det att fungera ganska bra trots rådande begränsningar. Luften är ju fri. Än så länge.
   Stor kram!

  1. Jag var där senast i mars och i vanliga fall är jag där var eller varannan månad. Rekommenderar verkligen denna utställning med Mattias Klum, så bra. Och med “slot tiderna” man bokar via inetrnet så fungerar det jättebra. Det är få som kommer samma tid och väldigt gott om plats.

 9. Intressant, vilka härliga bilder, svårt att välja ut en för de var otroligt bra, men orginalbilden fick ju mig att le stort! ,-)))
  Men det måste vara en upplevelse att kunna fota och djur, det krävs ju lite av varje för att få bra bilder där.
  En mysig Helg önskar jag dig! KRAM Primrose ,-)

  1. Besöket blev väldigt lyckat och jag är så glad att jag äntligen kom iväg till Fotografiska. Originalbilderna av Mattias Klum är helt enastående . Och vilket arbete för att få till en bild. Många, många timmar att bara vänta ibland.
   Önskar dig också en fin helg.
   kram

 10. Pinsamt nog känner jag inte till Mattias Klum, min man däremot visste vem det var.
  Vilka foton! Tusen tack för tipset, vore kul att hinna med att se utställningen innan den slutar!
  Kram

  1. Man kan ju inte känna till allt och alla. Men nu vet du vem Mattias Klum är. Fotografiska är ett av mina favoritmuseer men jag har inte varit här sedan i mars 2020. Men nu med deras slot tider och att beställa biljett och tid på hemsidan så vet man ju att man kommer in. Var några som kom spontant men det gick sämre. Finns även andra utställningar man kan ta en titt på.
   Kram

 11. Tack för rundvandringen med Mattias Klums foton! åh vad jag önskar att jag någon gång kan få besöka fotografiska! Lite avundsjuk på dig … men någon gång kanske …
  Ha en fin söndag!
  Kram

  1. Kanske kan det bli möjligt till våren. Och du kan ta en tur hit till Stockholm över dagen. Jag kan ju inte alls förmedla bilderna men kunde ge ett litet smakprov. Jag ska ta mig en vända till innan utställningen tas ner för här kan man titta in fler gånger. Fotografiska är verkligen ett av mina favoritmuseer och det är gångavstånd dit längs vattnet så det blir en bra promenad också-
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram

 12. Han tar verkligen helt fantastiska bilder, Klum. Vi har också fotat sulorna och fregatterna på Galápagos (och på andra ställen), men bilderna kommer såklart inte i närheten av hans. Jag kanske kan skylla på kameran, men nej. Hans öga för vinklar, ljus och motiv är helt otroligt bra! Den utställningen skulle jag gärna se.

  Ha en fin söndag!

  1. Jag har tidigare varit på några föreläsningar och seminarier han hållt i. Så givande. Men att nu se så många av hans bilder var verkligen roligt. Han kan ju vänta i 16 h innan det blir den perfekta bilden och vinklingen så tålamodet är en viktig ingrediens plus detta att vara på rätt plats.
   Fotografiska tillhör mina favoritmuseer och det är ju skönt promenadavstånd dit längs vattnet. Ska ta mig ännu ett titt på hans bilder innan hans tid här på museet är slut för denna gång.
   Önskar dig också en trevlig söndag. Här är solen nu på väg upp så hoppas den stannar.

 13. Vilka fantastiska bilder! Bilden från Island är mäktig liksom den från Chile. Vilket tålamod och vilken skicklighet det fodras för att ta sådana foton. Kram

  1. Det var så roligt att komma till Fotgrafiska igen. Ett av mina favoritmuseer här. Brukar gå hit var eller varannan månad men nu var det senast i mars jag var här. Mattias Klum är en enastående fotograf och det är en fröjd att få se bilderna. Här finns så mycket fint att se att jag ska ta mig en vända till vad det lider. Är ju dessutom en trevlig promenad dit längs vattnet.
   Kram och trevlig söndag

 14. Låter spännande Ditte undrar om den kommer till Malmö? utställningar konst eller foto är jag intresserad av det är så intressant och dina bilder på utställningen gör mig nyfiken 🙂 får hålla koll om den dyker upp i min stad? hoppas året börjat bra och fortsätter så för dig kram å skön söndag <3

  1. Det var verkligen intressant. Och just Fotografiska är ett av mina favotitmuseer dit jag vanligtvis går varje månad. Nu var jag senast där i mars och museet har också periodvis varit stängt. Jag har tidigare varit på ett par föreläsningar som Mattias A. Klum haft och de har verkligen varit givande. Så om inte utställningen kommer till dig stad så kanske det kommer en föreläsning av och med honom.
   Önskar dig också en trevlig söndag.
   Kram

 15. Så roligt att se bilder från hans utställning! Han är en fantastisk fotograf, och dessutom fotar han så exotiska motiv så att man bara häpnar över natur och djur på andra platser i världen. Som den där blåfotingen! Jag måste leta på streamingkanalerna om det finns någon dokumentär med honom. Tack för inspirationen!
  Jag såg en utmaning i någon blogg, om att utmana sig med 21 olika saker år 2021. Jag ställde inte upp något sådant mål, men har i bakhuvudet ett mål/en önskan om att besöka 21 olika utställningar/museum/historiska platser under det här året. Det finns ju så mycket att se, så det borde gå även om pandemin håller i sig. Fotografiska står på listan!
  Önskar dig en fin söndag!

  1. Jag är så glad att jag gick hit. Har varit på väg i tankarna ett teg men nu blev det av. Jag tror det finns en del om och med Mattias Klum om du letar.
   Vilken rolig tanke att utmana sig själv till att göra 21 olika saker 2021 och detta med att besöka 21 olika utställningar, museer och liknande verkar väldigt roligt. Funderar nu när du nämnde detta på att hänga på.
   Önskar dig också en fin söndag.

 16. Spännande upplevelser i bildformat!
  Så kul att få se denna utställning via ditt inlägg! Jag hade gärna velat vara där och fått se dessa bilder love=)
  Bra att man har löst situationen att kunna beställa tid via Internet och med distans. Visst är det tråkigt att restaurangen håller stängt men bra att bistron har öppet!
  Ha en mysig söndag
  Kram <3

  1. Verkligen! Imponerande bilder! Och jag är glad att jag gick dit. Ett av mina favoritmuseer. Fotografiska brukar jag annars besöka ofta, var sjätte vecka eller så. Men nu var jag senast där i mars. Men det ska jag ändra på nu.
   Har saknat en del kulturella aktiviteter men nu har flera hittat bra lösningar för att det ska kunna fungera och det uppskattar många.
   Och mat behöver jag ju inte äta på plats även om det är trevligt. Viktigast att se utställningarna.
   Kram och trevlig söndag

 17. Jag saknar Fotografiska och just den där utställningen skulle jag så gärna vilja se, Tack för att du låter oss vara med på ett hörn.
  Kram!

  1. Jag kan förstå att du gör det. Jag brukar gå hit mer ofta men har under det här året kommit av mig.Utställningen här nu med Mattias Klums bilder är enastående.Och fint att jag kunde förmedla lite av upplevelsen här på bloggen- Jag tog mig en vända dit även igår för att titta mer.
   Önskar dig en bra start på veckan. Här är det idag lite snö, några grader minus och tendenser till sol.
   Kram

  1. Jag har nu varit här två gånger på Mattias Klums utstöllning och säkert blir det en tredje gång. Fantastiska bilder!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *