Spanien Torrevieja

En upplevelse

Semana Santa, “stilla veckan”, “heliga veckan” – inleddes i söndags och här i Spanien som i många andra katolska länder är påsken årets viktigaste högtid. Många är lediga och det märks, för även Torrevieja är fylld av påskfirare från alla håll.  Här är det mycket som händer på flera plan och stort fokus ligger på de processioner som äger rum hela veckan och de flesta sent på kvällen. Processionerna följer evangeliet genom bilder och skulpturer från Jesu sista måltid till korsfästelsen. I kväll, skärtorsdagskvällen, går en procession i tystnad och stillhet  genom mörka Torreviejagator och alla gator är nedsläckta och butikerna är uppmande att släcka sina reklambelysningar. Ingen orkester är med utan processionen ackompagneras av en trumma. Ytterligare en procession avgår natten mot långfredagen med start 00.30 .

I söndags såg vi “Palmprocessionen”, förmiddagstid och igår kväll gav vi oss ut för att se två processioner som startade vid var sin kyrka och så småningom förenades i en gatukorsning som en symbol  för mötet på Via Dolorosa, “Smärtans väg”, den väg Jesus vandrade med korset. Mötet illustrerades med att Hoppets Jungfru möter  Jesus som knäböjer och reser sig. De två processionerna blir till en och fortsätter mot gamla kyrkan som är slutmålet. Processionerna skulle starta klockan 22, men detta med tidsangivelser i sammanhanget är mer en rekommendation och efter att vi väntat nästan en timme så var det i alla fall dags. En verklig upplevelse var det att tillsammans med alla spanjorer vara med om detta. Ett stycke verklig kultur.  (Och detta trots att vi varit med om många proccessioner under årens lopp.)

Processionen med Hoppets Jungfru är på väg.

Nej, det är inte medlemmar får Ku Klux klan som förirrat sig hit.

Dessa “strutar” i form av hattar kallas capirotes  och de som bär dem nazarenos och ska  symbolisrera de som angav Jesus och som därför vill dölja sin sorg och ånger. De bär de långa dräkterna som kallas “túnica”. Jag fick också berättat för mig att dessa “struthattar” länge används inom katolska kyrkan och från början för att även skrämma morerna. (Både män och kvinnor ingår i denna grupp.)

I processionerna ingår olika brödraskap som har olika intressen och man räknar med att det i Torrevieja finns ca 15 olika som har olika “strutar” och klädslar. I processionerna ingår olika “troner” s.k. pasos och de innehåller en eller flera skulpturer som berättar de viktigaste händelserna från Nya testamentet där Jesu intåg i Jerusalem och hans död på korset är centrala. En paso kan väga upp till 1500 kg och bärs runt på axlarna av mellan 80 och 1oo bärare. Att vara bärare anses väldigt fint och och både män och kvinnor kan ha uppdraget och uppgiften ärvs ofta. Vi såg i onsdagskvällens processioner små barn på 4-5 år som var med sina föräldrar och redan startat sin förberedelse för att bli bärare.

Kvinnorna här till vänster är svartklädda, sorgens färg och på huvudet gar de en mantilla. En manilj är en stor svart slöja  i spets (kan i andra sammanhang vara vit) och bärs med draperad över axlarna .

Tronen med “Hoppets Jungfru” närmar sig.

Och de levande ljusens låga ska brinna och måste då och då tändas.

Tronen bärs förbi –

Och är det rätt ljus så är det- Nåja, det blev stopp ändå när processionerna skulle slås samman.

Och en blåsorkester finns med.

Ett brödraskap kommer framför “tronen” med Jesus.

Och en grupp barn

“Tronen” med Jesus bärande på sitt kors .

Skärtorsdag! Och jag önskar allla läsare, var ni än befinner er,  en riktigt Glad Påsk

 

 

30 svar på ”En upplevelse”

 1. Vilken imponerande procession! Min första tanke var Ku Klux klan men så var det inte och knappast heller väntat vid detta tillfälle. Kan tänka mig att det var en upplevelse att få vara med.

  Kram och Glad påsk!

  1. Tankarna kan lätt gå åt det hållet, men de har fått idéerna till sina “strutar” härifrån.
   Att få ta del av detta är verkligen ett stycke historia och väldigt intressant.
   Glad Påsk och varm kram.

 2. Ja, denna procession liksom alla andra processioner i Spanien är ju alltid otroligt påkostade och pampiga, vilket dina fina bilder verkligen bevisar. Snacka om att hålla traditioner vid liv år efter år med en så stor publik dessutom.
  Spanjorer gillar sina fiestas och många av dem har ju religiös anknytning.
  Konstigt nog gillar jag din bild med rödljuset bäst. Snacka om rolig kulturkrock:-)

  1. Jag är också förtjust i den blden med rödljuset, lite vardag i det hela. Absolut kulturkrock.
   Och det blev sedan grönt…Processionen stod still då också…
   Kul att ta del av detta även om vi inte är så religiösa men detta är en del av den spanska kulturen och det känns bra att lära sig mer och vara lite delaktig. Vi är trots allt här ganska mycket. Extra roligt är att våra spanska grannar från San Sebastian som är här nu förklarar mycket av symboliken. Bra språkträning är det också.
   Här är det fullt av människor ute dessa kvällar, från små barn till de äldsta. Och på stranden idag var det nog ståplats.

 3. Här har vi njutit av sol och värme och sen lunch med fd Kinakollega som är här på Solkusten med sin familj. Maken tycker det är trevligt att vi från Kinatiden håller kontakt med varandra. Han konstaterade att det är ovanligt att ha så nära kontakt med kollegor efter så många år. Glad Påsk till er båda från oss på Solkusten. Kram

  1. Vad trevligt at träffa en “kinakollega” och visst håller vi kontakt på olika sätt. TRor vår tid i Peking get oss mycket på många plan.
   Visst är det lite speciellt att vi har denna kontakt efetr så många år, men så är det.
   Sol och värme har vi också och även här blev det lunch ute med vänner idag. Mysigt!
   Önskar er en Glad Påsk.
   Kram från oss båda.

  1. Det är ju roligt att vara här och ute och se dessa processioner och vi har ju sett dem många gånger, men det blir ändå med nya ögon.
   Vi har ju våra spanska grannar som är här nu och noga med oss går igenom vad som händer i det spanska påskfirandet. Jätteroligt och bra språkträning är det.
   Önskar er en fin påsk-
   Kram från oss.

 4. Tack för att du delar med dig! Det här skulle jag vilja vara med om någon gång, ser väldigt visuellt och spännande ut! Hade ingen aning om att påsken hyllas på detta sätt i Spanien. Vissa av figurerna ser dock nästan läskiga ut, men så intressanta ändå.

  Önskar dig en fin och glad påskhelg!
  Kram Christina

  1. Det är spännand eoch ovant öfr oss som har med en del annat i påsken än de religiösa inslagen. Så religiös är jag inte direkt, men dett aär ett stort stycke kultur och historia.
   Påsken är stor i Spanien och dessa processioner är viktiga inslag.
   Lnskar dig också en Glad Påsk.
   Kram!

 5. Det var ett mäktigt inlägg!
  Otroligt, vilka utstyrslar och processioner det finns!
  Du har förklarat allt så bra.
  Har sett på Let´s dance och nu blir det hopp ner i sängen.
  Kram ?

  1. Tack! Det är verkligen roligt att vara här just påskveckan för den är så annorlunda mot hemma.
   eEtta är ju den största högtiden här och de religiösa inslagen dominerar verkligen. Vi har varit här några gånger under påsk och det är lika roligt varje gång att vara med om de sena kvällarna och processionerna. Mäktigt.
   Let´s dance blev det här också, men ute på terrassen för det är en fin kväll. Dock en tröja på och långbyxor.
   Kram!

 6. Oj, vilka pampiga processioner i det katolska Spanien! Tack för titten! Å här i Sverige är det mest påskkärringar och godis det handlar om.
  Ha en underbar påskhelg! Kram från ett kyligt Solna!

  1. Påskkärringar kan jag avvara, men jag tog en turmed den motoriserade kvasten till Blåkulla för att se hur det var. Men det kändes trångt och trängas kan jag göra här på marknaden imorgon. Känns bättre.
   Här delas det ut godis till barnen från processionerna så inga tigger och inga påskägg eller sådant finns. Stämningen är väldigt god och det är mysigt att vara ute sent och se processionerna. Liksom en del av livet här.
   Skickar genast lite värme. Njuter nu i kvällen på terrassen, +18.
   Kram!

 7. Waow vilka häftiga bilder! Påsk i Spanien är verkligen en upplevelse! Vi fick ju chansen att uppleva påsken i Tarragona en gång. I år är vi i Tallinn. Här är nog påskfirandet lite mer likt det svenska, även om en del (ryssar) är ortodoxa kristna.

  1. Tack!Visst är det! Vi har varit här under några påskfirenden och det är verkligen mäktigt och stort.
   Kul att ni upplevde detta i Tarragona och processionerna ser ju olika ut i oika städer.
   Ja, Tallin är nog mer likt Sveriges påsk, i varje fall då det gäller estländarna själva.
   Önskar fortsatt trevliga dagar.

  1. TYckte du köpte ett gäng papperspåsar förra veckan. Är de redan slut? Kanske har du en papperskasse att omvandla.
   Jodå, här gicks det devis mot rött men å andra sidan stod processionen delvis strilla när det var grönt så dte jämnade ut sig.
   Önskar er en fin långfredag.
   Och vädret är ju strålande.

 8. Gracias Ditte!
  Har inte “lyckats” komma ner och se nån procession än 🙂 Så sent. I kväll blir det nog i alla fall på den sorgligaste av dom alla. Magna procesión kl 20. Så fina bilder du tog. Svårt på kvällen, jag lyckas aldrig när det är mörkt .
  Kram P ♥

  1. Gracias y gracias. Processionerna går ju sent och än senare innan de kommer igång. Kanske blir det en vända ner i kväll också, det är mäktigt att se dem.
   Min kamera är väldigt bra när det gäller mörker och jag tycker jag fick till bra bilder. Kul att ha kvar och ett stycke kultur och historia är ju det hela.
   Kram!

 9. Ja, visst är det otroligt! Och roligt att se!
  Vi fick se en liten skymt av det igår kväll när vi var på väg hem!
  Stor kram

  1. Visst är det roligt att se och det är ju en del av livet här med dessa processioner.
   Kram från oss och trevlig fredag.

 10. Oj vilka häftiga processioner – verkligen imponerande! Kul att få ta del av allt genom dina bilder! Tack för det!
  Ha en fin fortsättning på påsken!
  Kram

  1. Dessa processioner är verkligen fantastiska och folklivet ute om kvällarna är också en upplevelse.
   Det är ju så annorlunda mot hemma och här ar alltifrån små barn till de äldsta ute dessa kvällar-
   Vad roligt att du följer med. Jättetrevligt!
   Önskar dig också en Glad Påsk.
   Kram!

 11. Jag har även sett endel processioner i olika städer. Visst är det mäktigt. Vilka tyngder på axlarna. bärarna får erfara. Visst är det en ära och då får det väga hur mycket som helst. Vilka fina bilder och som vanligt gillas dina inlägg!!!Visst blir man lite fundersam när man ser dessa tunikor och strutar tåget bär på. Man får respektera att det är en del historia som ligger bakom klädseln. Glad Påsk!!!

  1. Tack! Ja, du har ju stor erfarenhet av olika spanska städer och många upplevelser. Undrar just nu vad som hänt i Sevilla i samband med en procession i går/i natt. Så bilder men förstod inte så mycket. Tänkte genast på dig, men hoppas du är i Jerez. Några “strutmän” var inblandade.
   Strutarna fuderar jag över men det är lättare när man ha en historia bakom dem, varför de bärs. Tycker dock de är läskiga.
   Ska ut i kväll och se en stor procession med ett 15- tal troner.
   Önskar dig en Glad Påsk .
   Kram!

 12. Vilka pampiga processioner… hade alldeles glömt hur överdådiga de kan vara. Så mycket arbete som ligger bakom dem… planering , arrangemang, genomförande, dräkter, blommor m.m. Jag såg Jungfrun i Toledo och hon var klädd i lila. Struthuvudena var också där och så gick en massa människor bärande på ett kors i processionen.
  Fina bilder! Kram!

  1. Tack! Logistiken är nog ett pyssel i sig och det är många människor som ska administreras och mycket praktiskt att få till.
   Du har ju upplevt desssa processioner i Toledo och vet hur mäktiga de är. Svårt att per blogg och foto förmedla känslan.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *