Spanien Torrevieja Utflykter

Njutflykt per cykel till La Mata

Vackra dagar har vi och med behagligt blå himmel och en termometer som visar +23 så är det bara behagligt att ge sig ut på en “njutflykt” per cykel.  (Har upppfunnit ordet genom att sätt samman njuta och utflykt och tycker det passar bra då en utflykt är extra njutbar.) Vi tar oss ganska ofta till fots eller per cykel till grannbyn La Mata, en sträcka på fem kilometer från oss. Blir en bra promenad dit och hem, men skulle man tyckea det känns långt eller så går det även buss. Vid promenad dit så märks det inte direkt att det är stora nivåskillnader, men när vi cyklar så kan jag lova att skillnaderna känns. Eftersom jag inte direkt är tävlingscyklist så väljer jag att gå uppför de längsta backarna  och det är ett par rejäla sådana på vägen men sedan kan man också susa ner. Och det är likadant på hemvägen. Backarna hinner liksom inte plattas ut under dagen-

La Mata hör till Torrevieja kommun och hela namnet är  Torre La Mata. Själva området  där runt kyrka är ganska litet och under lågsäsong bor inte mer än ca 2000 människor där men här liksom på många andra platser mångdubblas invånarantalet under högsäsong. Eftersom jag är intresserad av ortsnamn har jag nu tillsammans med mina spanska grannar försökt komma fram till  vad La Mata/Torre La Mata betyder och enkelt är det inte. Enklare är det med namnet Torrevieja som betyder gammalt fyrtorn och namnet känns naturligt eftersom det här längs kusten förr fanns många fyrtorn och även torn som kulle hålla utkik och varna för fiender. (Torre=torn, vieja = gammalt) La Mata har  olika betydelser och de är vitt skilda. Det kan betyda fiender, skogsdunge, buske, växt, planta m.m. och av dessa finns det en hel del, dock kortväxta och vinpinade.  Torre La Mata kan ha betydelsen dödsporten, dödstornet eller findens port/torn.

Här har vi tagit oss uppför en bra bit och är färdiga att susa nerför den kilometerlånga backen till La Mata.

De blå nyanserna är fortfarande lika vackra och just här stannar vi till vid det gamla tornet i just La Mata för att fundera över var lunchen ska intas. Restaurangbrist är det inte och vi väljer ett av stamställena, Zana, med vacker utsikt åt alla håll där vi beställer ett par smårätter. Men så små var de inte direkt.

Vakttornet i La Mata hade i uppgift att se till att saltbåtarna som lastades här inte skulle angripas av fienden från norr.

Ensalada Rusa, rysk sallad, en typisk spansk tapasrätt och här i modell större.

Ensalada Rusa kan påminna lite om legymsallad. Ingredienserna är oftast tärnad potatis, morötter, hårdkokta ägg, oliver, tonfisk, majonäs, olja och vinäger och gärna lite vitlök. Gott! Salladen dekoreras ofta med dessa hårda brödstänger och de passar bra till.   En extrabeställning blev “hummus” där kikärter, sesampasta, olivolja, färskpressad citronsaft, vitlök och kryddor mixas till en sametslen röra och till det beställde vi pitabröd. Inte så spanskt, men väl så gott.

Jättegod hummus med alldeles nybakat pitabröd.

Men luften gick ur brödet när vi skar i det. Men väldigt gott var det.

Att ha denna utsikt som sällskap, ja förutom varanandra och vakttornet gjorde att vi satt länge och åt.

Vägen hem gick både upp och ner, precis som vägen hit och vi passade på att handla på en Mercadonabutik. En stor “supermarket” men tyvärr  saknas här i butiken en manuella kött och ostdisk så det blir bara det nödvändigaste som handlas. Gillar mina lokala butiker med manuella diskar.

Och visst blev det en fin njutflykt och motionen kom som det där “lilla extra”.

 

 

 

 

 

26 svar på ”Njutflykt per cykel till La Mata”

 1. Godkväll, så ni var här i mina trakter idag. Jag tog också en promenad ToR till marknaden, men det var sååå mycket folk så visiten blev inte så lång. Nästa gång ni är i krokarna kan ni väl titta in på en fika och vila er lite innan alla backar hem igen.

  Jag har aldrig tänkt på hur många backar det är här förrän du skrev det i ett inlägg, beror nog på att jag ofta kör bil och att promenera ner till La Mata och hem blir inte så backigt. Men nu tänker jag verkligen på backarna när jag sitter i bilen 🙂 . Antar man är lite hemmablind efter alla år, vi har ju varit här i 33 år, semestrat här och sen när jobbandet tog slut så blir det ju oftare. Nu pendlar vi ju mellan Stockholm och Torre.

  1. Någon marknad blev det inte för oss. Men dp och då är vi där. Vi tittar gärna in när vi är i trakterna och jag kan ropa på er.
   Några riktigt långa backar är det men å andra sidan kan man ju susa neför dem sedan.
   Går man märks det inte så mycket och absolut inte i bil. Men nu vet du ju.
   Backen upp för att ta sig till Mercadona är tärande på krafterna och är det hett så är det värre.
   Lätt att bli hemmablind och ni har ju varit på plats länge.
   Vi har ju inte varit så länge men pendlar gör vi ju och det är fint att kunna göra det.

 2. Här är ingen njutflykt på agendan. Tvättmaskinen får göra rätt för sig, men lite får man “offra” när man kommer hem.
  Oj, så god mat! Gillas.
  Ni har verkligen en behaglig temperatur att cykla i. Jag tänker på Lotta på Bråkmakaregatan är ni susar ner för backen. Hennes lilla gris fick verkligen se på sus! Kram till er båda!

  1. Jag tänkte också på LOtta på Bråkmarkargatan när jag verkligen i full fart susande nerför backarna här. NU är det för mig bra väder men sköna svenska sommartemperaturer. Alltså när den svenska sommaren är som en vill att den helst ska vara.
   Förstår att ni har en del att stå i nu. Men ni har förhoppningsvis hunnit vila er i form i ert paradis.
   God mat och fin miljö. Men visst saknar jag alltid lite de thailändska räkrätterna och mycket att därifrån också.
   Men du har generöst delat med dig och jag har uppskattande tagit emot.
   Kram från oss till er.

  1. Det blev det verkligen och tur med vädret har vi. Mysigt att sitta ute med havet som bakgrund och äta en god lunch är det också.
   Kram!

 3. Otroligt läckra bilder och där ingår bilderna på maten. Hade du inte skrivit att det var pitabröd hade jag gissat på nan dito. Hummus – gud så gott! Å nybakat pitabröd har jag faktiskt bara ätit en gång. Nu vattnar det i munnnen på mig…
  Å vilket härligt väder ni har. En blå himmel är den bästa bakgrunden oavsett motiv, eller hur!?

  1. Tack! Vad gller brödet så frågade jag just om det. Men när luften gick ur det blev det mer som ett platt pitabröd. Gott var det.
   Fint har vi det och njutflykter med tillhörande mat gillas.
   Nu har vi sent i kväll sett ännu en påskprocession och det är mäktigt.
   Visst är blå himmel en härlig bakgrund och jag delar gärna med mig ocm du behöver lite av den varan hemma.

 4. Vilken underbar njutflykt! En fantastisk dag att göra den på hittade ni också. Tack för den mysiga turen plus den extra kunskapen som insöps till morgonkaffet. Det här med att läsa bloggar är verkligen fantastiskt, man lär sig alltid något. (Hummus är för övrigt en klar favorit hos mig)

  1. DEt blev en trevlig tur och att cykla här i omgivningarna är fint, men det är backigt emellanåt.
   Visst är det roligt att läsa bloggar och oftast känns det som om man är med. Jag uppskattar verkligen dina inlägg och när jag läser de om Singapore så känns det lite som om jag är där igen.
   Önskar dig en Glad Påsk.

  1. Tack! Ja, det blev en fin “njutflykt” med tillhörande vacker natur, motion och god lunch. Brödet var verkligen det där lilla “extra” och helt nybakat och varmt.

 5. Visst är det fint i La Mata! Fast vi brukar ju fuska med bussen till Cabo Cervera och sen gå på platten utmed vattnet därifrån 🙂 Zana tillhör också våra favoriter så det blir ofta där målet på målet intas. Även om det finns väldigt många att välja mellan så tenderar vi till att satsa på säkra kort 🙂

  Ha nu en riktigt fin Skärtorsdag!

  1. Lite fusk är helt klart tillåtet. vi går ju ibland och då blir det via Cabo Cervera åtminstone ena vägen och ibland fuskar vi lite och tar bussen hem.
   Zana var nog bland de första ställen vi testade i La Mata och nu blir dte ofta ett stpp där. Men det finns ju många trevliga restauranger där så det kan vara svårt att välja. Säkra kort är alltid bra.
   Önskar er också en fin Skärtorsdag och Glad Påsk.

 6. Vilket underbart och perfekt ord du uppfunnit: “njutflykt”. Det sammanfattar mycket väl den dag du beskriver!

  Så perfekt att kunna kombinera både motion med en lång, härlig måltid, dessutom med den strålande utsikt som dina fina bilder visar. Härligt foto av dig med cykeln! <3

  Det var extra roligt att få höra mer om just La Mata. En bekant (före detta granne i Stockholm) har just köpt lägenhet där och jag ser ofta hennes bilder på Facebook. Det ser verkligen mysigt ut.

  Njut på i ert vackra paradis.

  Stor kram!

  1. Ordet “njutflykt” gillas och det passar bra ganska ofta.
   La Mata är väldigt ifnt men kanske lite mer öde på vintern. Men vi tar oss ofta och gärna dit. Att gå längs den långa stranden är verkligen härligt och det är gott om små trevliga vattenhål och restauranger,
   Roligt att en bekant köpte en lägenhet där och nu vet du lite mer.
   Vi har det fortsatt bra och solen och värmen gör sitt därtill.
   Kram och Glad Påsk.

 7. Skönt med en cykeltur i det underbara vädret! Och Ensalada Rusa är jag också väldigt förtjust i!
  Stor kram och trevlig dag!

  1. Det blev en fin njutflykt och med god mat. La Mata är alltid trevligt.
   Önskar er en fin kväll.
   Stor kram!

 8. Jag älskar dina “njututflykter” och är glad att jag kan få vara med lite så här på avstånd i alla fall.
  Härliga bilder som vanligt, det nästan känns som om jag skulle kunna längta till sommaren.
  Blått hav och blå himmel och god mat. Helt perfekt utflykt.
  Vacker utsikt där på första bilden, måste ha varit jobbigt att cykla dit upp.
  Du ser så fin ut där vid cyklarna.
  Ha det bra.
  Vill önska dig och din make en Glad och trevlig Påsk.
  Varm kram!

  1. Jag är bara så glad att du vill vara med mig. Vår njutflykt var jättetrevlig och visst är det mycket uppför,
   men vi har ju ingen brådska utan kan ta det lugnt och gå i de långa uppförsbackarna.
   Nu har vi vid ett par tillfällen sett de mäktiga påskprocessionerna här och just påsken är ju den viktigaste högtiden här. Verkligen givande att få uppleva detta. (Har varit med förr om åren, men det är alltid spännande och givande.)
   Hoppas att du har det bra och du ska veta att jag tänker mycket på dig och önskar att din hälsa ska bli bättre.
   Vi önskar även dig och mysingen en riktigt Glad Påsk.
   Stor kram!

 9. ¡Feliz Pacua!
  Tack för den gooooda maten i går!! Nobelstuk på den enl mig 😀
  Fina bilder från TorreLaMata…ja La Mata då… 🙂
  Kram och hälsa Bosse! P ♥

  1. Muchas gracias,
   Jätteroligt att ni kom och stort tack för all trädgårdshjälp och fin vänskap. Betyder mycket.
   Hoppas nu att maten inte ställde till det för dig…
   Bosse hälsar.
   Stor kram!

 10. Fint väder ser ni ut att ha oxå! Vi har snöblandat regn på tvären här i Tallinn … Men det finns ju alltid saker man kan göra i en storstad ändå! 🙂

  1. vi har verkligen toppeväder och det är så skönt. Passar bra nu när dte är många processioner och annat på gång även sent på kvällarna.
   Tallin är alltid trevligt, men än trevligare förstås i sol och vackert väder. Men vädret kan man ju inte påverka.
   Ha det gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *