Foto

Dosa – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

17 september, 2019

Dosa är veckans ord att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig så gäller det att med bild och/eller text tolka det angivna ordet. Här är det fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Och alla är välkomna att vara med.

En gammal dosa, av träspån, ursprungligen tänkt som smöraskDetta är en gammal dosa som ursprungligen var tänkt som smörask.

Dosa

är ett ord som idag inte är i bruk så ofta. Men snusdosa, speldosa, el fördelningsdosa ,(där man kopplar ihop elledningar) puderdosa och skarvdosa kom jag att tänka på. Alltså en ask, skrin eller låda i det mindre formatet. Ordet ask vari februari med i utmaningen men då hade jag en helt annan tolkning.

Min dosa här på bilden var tänkt att förvara smör i. Jag tror att den är tillverkad av tunt träspån eller kanske av näver. Detta är i sin tur lagt omkring en oval botten där det fästs med små träpinnar. Liknande askar s.k. “svepkärl” är kända från järnåldern i Norden. De kallas för svepkärl därför att väggarna i asken är gjorda i svepteknik.  Dessa dosor har förekommit över hela landet men det är i norra Sverige som man finner den äldsta dekoren och mönster med ristningar.

Jag vet att min pappa hade med och använde denna smördosa under Vinterkriget i Finland 1939-40 och troligen har den följt honom under andra världskriget både genom Norge och genom Sverige. Och uppenbarligen kom den med hem Men jag är inte helt säker på varifrån den ursprungligen kommer, men en tanke är från trakten runt Haparanda. Om någon norrlänning har tankar om smördosan den så berätta gärna för mig.

Ännu ett minne. I form av ett etui som en gång innehöll min pappas vigselring. Och ringen har blivit till ett par örhängen som jag gärna bär

Titta gärna in här för att se fler av veckans  tolkningar.

Du Kanske Också Gillar

44 Kommentarer

 • Svara Anki 17 september, 2019 | 14:23

  Ja, det finns många olika dosor – du fick med många! En trevlig tolkning!
  Kram

  • Svara Ditte 17 september, 2019 | 14:41

   Tack! Visst finns det! Och ett par fick vara med här. Båda betyder mycket för mig och på olika sätt.
   Kram

 • Svara Violen 17 september, 2019 | 14:42

  En vacker gammal smörask! När den var fylld med smör var den säkert en liten dyrgrip!
  Lustigt sammanträffande, jag tänkte också på en smörask som jag har i mina gömmor men jag valde en snusdosa till sist!
  Ha det gott!

  • Svara Ditte 17 september, 2019 | 15:39

   Jag vet att denna smörask varit med min pappa runtom i Finland och Norge och att han bör ha fått den i Norrland.
   Roligt att du också har en liknande ask.
   Ha det gott!

 • Svara Emma, Sol som sol? 17 september, 2019 | 16:43

  Fin tolkning! Min farmor hade en stor ask i samma stil som hon köpt på hemslöjden i Kalmar. Den är anpassad för en förpackning med hårt bröd. Tror mina föräldrar har den nu.
  Och så fint att du har ringen kvar i form av två ringar nu. Och du, det var ett bra och kort telefonnummer där i asken!

  • Svara Ditte 17 september, 2019 | 19:42

   Tack! Asken /dosan använder jag idag till att ha tyngder i, till en bordsduk till balkongen hemma på Söder. Men jag vet att smörasken har sn historia och det är den jag är nyfiken på. Men jag lär inte få veta vilka äventyr den varit med om utan kan gissa några.
   Ringen lät jag av en guldsmed göra om till örhängen. Och de använder jag ofta. Är så lätt annars att gammalt guld blir liggande och inte kommer till användning. Roligt med den liknande ask som din farmor köpte. Och säkert är den i användning hos dina föräldrar-
   Jag noterade också telefonnumret i asken och vet att det är från 1947.

 • Svara Veiken 17 september, 2019 | 17:05

  Tiderna förändras och likaså gör språket. Den där smördosan är en skatt och värd oändligt mycket för dig! Kul när gamla ord kommer upp igen. Kramar

  • Svara Ditte 17 september, 2019 | 19:37

   Visst är det så! Smördosan har varit med om mycket och jag önskar jag visste något. Men pappa hann avlida innan jag hittade asken bland hans “speciella saker”. Jag vet att den varit med honom i Finland under Vinterkriget och i Norge under andra världskriget. Kan tänka mig att dosan/smörasken skulle kunna berätta en hel del.
   Kram och vi är med er på resan via datorn. Så roligt att se var ni är och vart ni är på väg.

 • Svara Ama de casa 17 september, 2019 | 17:35

  Fin tolkning med stort affektionsvärde för dig.

  Känner igen den där typen av dosor som på första bilden från barn- och ungdomen, men har ingen aning om nån historia om såna. Dom bara fanns… Hade nog andra intresseområden då 😀

  Ha en fin dag!

  • Svara Ditte 17 september, 2019 | 19:32

   Ja, dosan/smörasken har sin betydelse och jag önskar jag vetat mer om vad den upplevt tillsammans med min pappa. Men det kommer inte att hända. Idag finns det tyngder till en bordsduk som jag brukar ha på balkongen hemma på Söder i den.
   Varmt i Torrevieja men sitter nu på terrassen i en länstol och väntar på kvällens middag.
   Ha det gott!

 • Svara Micke 17 september, 2019 | 17:49

  Snusdosor har jag ju avverkat en del..dock blir det bara engångsdosor numera…min egengjorda jag hade för längesedan försvann för många år sedan.
  Många du fick med där..bra jobbat.

  Ha det så fint.

  • Svara Ditte 17 september, 2019 | 19:29

   Bland snusdosor är jag ganska obevandrad men har ändå sett en del i butikerna.Trist att din egengjorda snusdosa försvann men kanske har du hittat en hyfsad ersättare-
   Pappas smördosa/ask har sin historia både från Finska vinterkriget och hans eskapader i Norge under andra världskriget. Jag önskar att jag fått veta mer.
   Ha det fint du också.

 • Svara Biggeros 17 september, 2019 | 18:14

  Så kul att behålla din fars gamla dosa som minne och även hans ring som förvandlats till örhängen=)))
  Bra tolkning av dosa!
  Trevlig dag// kram
  Ps. Jag har haft svårigheter en tid att ta mig vidare via länkningen direkt till din blogg. Jag går via en annans blogg direkt till dig Ditte. Vad orsaken är har jag inte den blekaste aning om.

  • Svara Ditte 17 september, 2019 | 19:21

   Nu står den i ett fönster hemma och jag har tyngder i den till en dukar som jag använder på balkongen. Jag hade gärna hört mer om dosans historia men pappa han avlida innan jag hittade den. Örhängena använder jag ofta och det kändes bra att pappas vigselring kunde bli örhängen.
   Märkligt att länkningen inte fungerar men har du testat med https://dittemitti.se Jag ändrade för ett tag sedan och la till ett “s” för större säkerhet.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

 • Svara Znogge 17 september, 2019 | 18:19

  Vilken fin gammas smörask. Just ordet dosa används nog inte så ofta numera, i alla fall inte ensamt. Så fint att ringarna blev omarbetade till ett par örhängen. Annars är det vanligt att gammalt guld blir liggande bara.

  Kram och god kväll!

  • Svara Ditte 17 september, 2019 | 19:16

   Smörasken har varit med på diverse äventyr och jag skulle gärna höra dess historia. Min pappa avled innan jag hittade den så jag fick aldrig höra om dess äventyr. Och ringen är jag väldigt glad för att jag omarbetade och örhängena använder jag ofta. Visst är det så ofta att gammalt guld blir liggande. Insåg den risken.
   Kram och god kväll.

 • Svara Klara Ovida 17 september, 2019 | 19:34

  Dosa dosa ask och skrin.
  Minnen du har efter din pappa är dyrgripar av känslomässigt värde.
  Ask i svepslöjdteknik har jag av datum från 90 talet! Samt ett större fat och en större ask. Riktigt kul att ha.
  Stor kram!

  • Svara Ditte 17 september, 2019 | 19:52

   Jag undrar så på vilka historier som denna dosa/ask bär på. Och jag lär aldrig få veta. Men en hel del är det helt klart. Den har hängt med i Finland 1939-40 och sedan vidare i Norge, Storbritannien, Sverige och Frankrike under åren 1940-1945. Säkert har den även besökt andra ländre.
   Vad roligt att du också har föremål i denna svepslöjdteknik och från 90-talet-
   Roligt att tekniken håller i sig.
   Stor kram

 • Svara BP 17 september, 2019 | 20:43

  Inte bara att du kom på en massa olika dosvarianter, du la också upp två riktigt fina och annorlunda bidrag till temat. Jättekul att såväl smörasken som de fina örhängena med så stort affektionsvärde för dig får vara med här. Snyggt jobbat!

  • Svara Ditte 17 september, 2019 | 22:10

   Båda bidragen har sitt värde för mig på olika sätt. Tänk om smörasken kunna tala. Men det kan den inte. Så mycket historia som finns i den. Idag finns det hemma hos mig tyngder till en duk till balkongbordet. Men dosan i sig gör nytta. Jag bestämde mig snabbt för att låta tillverka örhängen av min pappas vigselring för då kom den till användning. Och örhängena använder jag ofta.

 • Svara Susjos 17 september, 2019 | 20:46

  Snusdosa är nog det första jag kommer att tänka på, men så läser jag om dina tolkningar och inser att en puderdosa använder jag ju dagligen! Fin smördosa du hittat, och vilket fint minne med ringarna!
  Kram!

  • Svara Ditte 17 september, 2019 | 22:13

   Jag tänkte också på snusdosa men hade ingen till hands.Puderdosa hade jag heller ingen till hands. Så jag fick ta det jag hade och både smörasken/dosan och örhängena i sitt etui använder jag ofta. I smörasken har jag tyngder till en bordsduk till balkongen. Och jag funderar en del på all historia den bär på.
   Kram

 • Svara Geddfish 17 september, 2019 | 20:51

  Vad härligt med smördosan! Vacker. Mycket att fundera över vad den har att berätta. Säkert mycket, då den följt med din pappa på alla uppdrag i olika länder. En dyrgrip för dig.
  Roligt att du gjorde om ringen till örhängen! Jag gjorde faktiskt om pappas ring till en ring till mig med en ametist och en diamant i och det är nog över 30 år sedan. Mammas ringar blev till vigselring åt äldsta dottern.
  Stor kram!

  • Svara Ditte 17 september, 2019 | 22:23

   Smördosan har ju sina historier men de vet jag inget om. Men den har levt ett liv som varit speciellt med många spänningsförhöjande inslag-
   Jag funderade först att göra om ringen, men sen blev det örhängen- Roligt att du gjorde om den ring du hade till en annan ring. Och fint att din mammas ringar blev till vigselring till äldsta dottern. Min mammas vigselringar hamnade också hos ena dottern och är omgjorda. och används dagligen.
   Stor kram. Här på den spanska terrassen efter klockan 22 är det nu behagliga +25 och jag befinner mig i en solstol. Jag och stjärnorna.

 • Svara KajsaLisa 17 september, 2019 | 22:02

  Smördosan var ju klassisk, tydligen är dosa ett gammalt namn för förvaringskärl. Kul recykling i sista bilden.

  • Svara Ditte 17 september, 2019 | 22:17

   Smörasken/dosan har sin historia som jag önskar den kunde berätta. Men så blir det inte. Men jag förvarar tyngder till en duk jag har på balkongen i den- Så den används. Och används gör även örhängena i sitt etui.

 • Svara Paula 17 september, 2019 | 22:33

  Jag sitter och ryser när jag läser om din far och hans bedrifter. Och nog tycker jag du är din fars dotter, ansiktsformen tycker jag är mycket lika. Hoppas att han även gav dig personligen många fina minnen, med tanke på att han var så strängt upptagen kanske han inte hade så mycket tid för familjen när du var barn.
  Dosor var temat ja, har inte alls bearbetat detta konstiga ord ännu, inga ideer har dykt upp i huvudet. Skarvdosa kanske skulle behövas…
  Kram och tack för fint inlägg

  • Svara Ditte 17 september, 2019 | 23:21

   Det var under några år då mamma och jag bodde kvar i Töreboda och pappa jobbade på Krigsskolan Karlberg i Stockholm som vi inte såga mer än en gång i månaden när pappa kom hem. Men samtidigt arbetade han i Norge mellan maj och september de åren och då var vi alltid med och mycket tid tillbringades med mig och mamma.Fantastiskt roliga minnen från Lillehammer/Jörstadmoen där det norska regementet låg. Ja, pappa var unik. Officer i både Sverige och Norge. Samtidigt. Finns ingen annan som varit det. Visst hade mamma ett ansvar för mig och jag vet en gång när pappa kom hem till Töreboda i Västergötland där vi bodde och hade synpunkter. Jag meddelade som fyraåring “att det bestämmer inte du för du bor inte här.” Det tog hårt. Men bortsett från att han bodde i Stockholm och vi i Töreboda under några år, tufft för mamma, för jag tillhörde inte de barn som satt still där jag blev placerad.Men all tid i Norge kompenserade mycket av detta. Och 1959 när vi flyttade till Stockholm, jag var 10 år, så var mycket tid hos oss. Vi var med på resor, utlandsvistelser och mycket annat. Men säkert var det bitvis tungt för mamma.
   Så denna gamla smördosa/ask som varit med om så mycket är med mig idag. Had eönskat att dne kunde berätta sin historia. Men så blir det inte. Jag kan bara gissa.
   Kram!

 • Svara Karin Eklund 18 september, 2019 | 08:23

  Så fint och nostalgiskt inlägg om smördosan. Dina minnen förgyller den ytterligare, fastän den är skön bara i sig. Ett fint hantverk är det också. Saker förknippar man lätt med händelser som man har varit med om men också med minnet av en kär människa. Härligt!

  • Svara Ditte 18 september, 2019 | 10:30

   Jag hade önskat att jag fått veta mer om smörasken/dosan för den har mycket historia i sig- Men den kan ju inte berätta för mig- Fast önska kan man ju. jag hittade inte asken förrän pappa var död så ben bevarar sin historia. Idag förvarar jag tyngder till den duk jag har på balkongen i asken.
   Och ett kärt minne är den på sitt sätt bar genom att stå där i mitt fönster.

 • Svara Anna, New York - My Bite of the Big Apple 18 september, 2019 | 09:22

  En sådan vacker smördosa och vilka äventyr den (och framför allt din pappa) varit med om! Intressant att läsa.
  Själv kommer jag att tänka på de indiska pannkakorna. Yummy!

  Så underbart att du gjort örhängen av din pappas vigselring. Fin idé!

  Stor kram

  • Svara Ditte 18 september, 2019 | 10:34

   Smördosans historia skulle jag gärna ha velat veta, alltså vad den och pappa upplevt tillsammans.Vet att det är en hel del. Jag hittade den när pappa redan avlidit så jag får nöja mig med att fantisera.
   Och visst var det en bra idé att göra om ringen till örhängen.
   Stor kram

 • Svara Eva 18 september, 2019 | 10:58

  Åh va roligt med den asken och kul att veta lite historia bakom den, hoppas någon skriver o vet lite mer kanske …Ha en solig o varm dag där borta här är det regn o blåat 🙂

  • Svara Ditte 18 september, 2019 | 11:12

   Asken använder jag till att förvaring av tyngder till duken på balkongbordet. Den är perfekt till det och pryder sin lilla plats i vardagsrumsfönstret. Tänk om asken kunnat tala så mycket den då hade berättat. Nu får jag gissa och fantisera.
   Här är det hett och fuktigt och i varmaste laget för min del. Skickar gärna hem en hel del både sol och värme.
   Kram och trevlig onsdag

 • Svara Ami 18 september, 2019 | 12:13

  Vilken fin liten ask som vigselringen bevarades i. Och så roligt att du har gjort om den till ett par fina örhängen!
  Stor kram

  • Svara Ditte 18 september, 2019 | 12:42

   Asken har jag kvar och örhängena som blev av pappas vigselring tycker jag mycket och använder dem ofta.
   Stor kram!

 • Svara byblixtra 18 september, 2019 | 14:11

  Dosan har en spännande historia som jag tycker att du ska skriva ner på en lapp som du sätter i eller under dosan. Det kan bli värdefullt i framtiden. Så fina örhängen det blev av din pappas vigselring och bra att göra något nytt av den som du kan använda, annars är det lätt hänt att ringarna bara ligger i en ask.

  • Svara Ditte 18 september, 2019 | 16:43

   Tack för tipset! DEt ska jag göra men jag vet ju inte så mycket om dess historia. INte mer än att smörasken varit med både under finsska vinterkriget 1939-40 och i Norge 1940-45. Säkert har den används även till annat än smör.
   Örhängena som jag gjorde förvarar jag fortfarande i det lilla etuiet som pappas vigselring låg i. Ett etui från 1947.

 • Svara Musikanta 18 september, 2019 | 14:23

  Intressant och fint inlägg som vanligt. Svepask tror jag också det kallas, en sån fick Kent på en födelsedag. Haha, inte tänkte jag på puderdosa – det använde jag förr mycket. Det hade jag helt glömt bort.
  Kram från Ingrid

  • Svara Ditte 18 september, 2019 | 16:40

   Tack! Jodå, svepask heter det också. Och denna vet jag användes till smör. Bara synd att jag aldrig av pappa fick höra om dess spännande historia för jag vet att det finns en sådan.
   Puderdosa har jag en men bild på den saknas.
   Kram!

 • Svara Anne-Mari 18 september, 2019 | 23:42

  Flott tolkning du har.
  Og så fint at du skriv litt om betydningen av ordet dosa.
  Eg slit med å finne eksempel denne veke, men du ga meg nokre hint.
  Takk 🙂

  • Svara Ditte 19 september, 2019 | 11:08

   Tack! Och vad bra att jag kunde ge dig några tips inför veckans utmaning. Ska bli roligt att se vad du tänkt ut.
   Ha det gott!

 • Svara "LillaSyster" 19 september, 2019 | 16:11

  Wow mycket nostalgi för dig och tänk om smördosan kunde tala….
  Snygga örhänge=)

  • Svara Ditte 19 september, 2019 | 16:39

   Jag har förgäves försökt att tala med smördosan men tyvärr så har den ännu inte berättat.
   Örhängena tycker jag mycket om och har kvar det lilla etuiet där ringen från början fanns 1947.

  Kommentera