Allmänt

Det mesta är tillgängligt och möjligt – På gott och ont

Jag har sedan drygt en månad tillbaka funderat en hel del på detta med att blogga. En hel del smolk och smörja har kommit in i “systemet” (olika sidor på internet) och jag har med hjälp försökt bli av med det. Mer och mer har jag förstått att jag, liksom ingen annan heller, egentligen äger bloggen med bilder eller text. Allt går att kopiera och är lätt att  stjäla, helt eller delvis, och kan lätt hamna i sammanhang där man helst inte vill förekomma. Oftast vet man inte ens om det. Men det mesta är möjligt  här och väldigt svårt att komma åt.

Här vid havet i Torrevieja har jag nu den senaste tiden funderat mycket över att det mesta nu verkar vara möjligt inom Blogglandia. På ont och gottAtt det mesta är möjligt inom “Blogglandia”  och på internet, på gott och ont, är något jag funderat på den senaste månaden. Himlen där kan vara oskyldigt blå men också täckt av tunga moln. 

Det mesta verkar vara möjligt

när det kommer till hur texter, bloggar och annat som blir publicerar på internet kommer till användning. Och de sammanhangen är knepiga att styra över. Visst har man som bloggare rätt till sina bilder och texter, men vad händer när någon plockar upp  dem och de dyker upp på en annan blogg med ett oseriöst syfte. Jag har i ett par tidigare inlägg, finns här  och härdryftat mina funderingar i frågan. Och jag har sedan dess fått god hjälp och uppmuntran av vänner och bloggläsare som engagerat sig.

Jag har nu lärt mig att t.ex. något som heter Bloggportalen, dit tusentals svenska bloggare anmält sig för att bli “hittade” figurerar på sidan suzieweathers.com. (Vill inte ens länka dit) Mängder av bloggar är tagna rakt upp och ner, med bilder och texter. Och det står i hennes/robotens/ eller vad det nu är – att hon samlar de största svenska bloggarna. Jodå, så är det. MEN! Längst ner på sidan tillkommer en detalj som är tillagd och där bloggen som figurerar erbjuder sexuella tjänster.

Ja, inte bara bloggar utan även artiklar från svensk press letar en sökmotor upp och kan publicera även dem på denna blogg. Här figurerar också medlemmar från kungafamiljen. Också med oseriösa förslag.

Det mesta är vackert här denna fina skymningkväll vid vattenfallen i Torrevieja. Det mesta är vackert en fin skymningskväll.  Här vid vattenfallen i Torrevieja. Men mina tankar drar iväg-

Att befinna sig i bloggatmosfären

på Instagram och Facebook (har den inte) är också att vara sårbar. Din identitet och ditt material kan användas och det finns väldigt lite att sätta emot. Vad gäller det som publiceras på internet så finns det något som heter RSS-flöde.  Mer om vad detta är finns i länken.Men i korthet är det en teknik som möjliggör att en användare kan prenumerera på webflöden, alltså det som finns publicerat på internet. Man blir alltså genast underrättad  när något nytt publiceras från den prenumeration man har. Och denna robot/varelse/blogg  -suzieweathers har mängder av prenumerationer och får följaktligen genast reda på när nya inlägg blir publicerade. Ja, det finns många trix för att sko sig.

Sedan finns det också en pingfunktion, en sökoptimering. En signal skickas till olika tjänster  att för att meddela att du lagt till något. Syftet är främst att öka trafiken till sin blogg. Pingfunktionen finns ibland automatiskt installerad och på en del bloggportaler får/kan man göra det manuellt-

Molnen hopar sig över Playa del Cura. En vacker kväll är det- Och det mesta känns trots allt bra. Men smolket i bloggbägaren finns kvar. Molnen hopar sig och solen är på väg ner över Playa del Cura i Torrevieja. Det mesta känns bra. Förutom smolket i bloggbägaren.

Hur tänker du som läser?

Är du också drabbad?  Eller vet du inte?  Till saken hör att jag till Bloggportalen, som jag nämnde tidigare i inlägget, inte hittat någon ansvarig. Har mailat det företag, CURE MEDIA, som finns angivet som en form av sponsor till Bloggportalen. Svaret därifrån var att man undrade vad Bloggportalen hade med saken att göra. Men det är därifrån mängder av bloggar hämtas.

Har för min del tagit bort pingfunktion från bloggen och på Bloggportalen har jag aldrig funnits. Har också skrivit ett utkast för att skicka till det svenska hovet och kanske är det dags även för ett mail till kvällstidningarna. Och rent juridiskt är det svårt att nå resultat. Men jag är envis.

 

26 svar på ”Det mesta är tillgängligt och möjligt – På gott och ont”

 1. Når jag ser den finavita bänken från två sidor, där en sitter i frid och fröjd över å ena sidan vad som en skrivit och med foton delgett sina vänner i blogglandia. Många är vi som gläds över eget skrivande och andras. Visst vill bli lästa. Vi vill ha visst utbyte. Vi har ett syfte med att koppla upp och oss och publicera! Helt självklart! Vi får resa med, göra promenader och upptäcka världen där ute i smått och stort. Och vi får vänner som berikar!
  Å andra sidan, har jag har tänkt mycket på detta här med att texter och bilder “stjäls” och sprids på oseriösa forum (som jag uppfattar dem). Från allra första början förstod jag det inte helt, men efter en tid började jag förstå. Tog jag ställning? Ja, på sätt och vis gjorde jag det, jag fortsatte ju och provade olika sidor.. Är jag medveten om riskerna? Så långt det är möjligt vill jag säga ja. Medvetenheten om att min text ochmina bilder, mina tavlor när som helst dyker upp i helt annan sammanhang en min egen ….
  Jag nyttjar FB och Instagram också. Bland allmänheten rent generellt så har FB fått stå för mer oseriöst än Instagram, men jag vet inte om det stämmer. Sociala medier som ju en blogg/hemsida också kan ses vara ( min tanke) innebär stora möjligheter och omöjligheter, om en nu kan förenkla. Av det du beskriver och även andra som tar upp det är att det är svårt att ändra på, svårt få svar på. Juridiken inte heller lätt att få tag i. Kom sociala medier i gång för snabbt utan att lagstiftningen helt hängde med? Offentligt blir ju ett inlägg så fort det är postad och om vi sökt knyta oss till typ bloggportalen o andra portar som sökmotorer får tag i oss på för att andra ska få syn på oss. Ja, så långt kom jag i tänkandet om detta här. Att en är, har gjort sig, läs mig, till en slags officiell person som postar inlägg på tre forum är jag helt på det rena med. Så …. att..
  Själv har jag gett mig ett år sedan aprils ingång att bestämma om jag ska fortsätta publicera …. och tänker på vad jag lämnar ut. En annan tanke är att tidningar som ju är etablerade sedan länge också “hänger ut “, och personer förekommer i de mest odelikata sammanhang. Oj så långt detta blev då, men frågan är viktig. Fint at du lyfter den Ditte!
  Stor kram!

  1. Bästa Tove!
   Stort tack för dina tankar. Och jag delar dem helt. Och att ge upp för detta oseriösa känns ovärdigt. Men det tar en hel del energi att försöka förstå vad som händer. Jag är så glad för den hjälp jag fått och får att försöka komma till rätta med att mina texter och bilder i inläggen hela tiden stjäls. Men kanske kan det nu bli ett stopp. Jag krigar vidare. Och vet att jag har många som också gör det.
   Stor kram

   1. Ja, det är just det, det tar mycket energi att komma underfund med vad händer och se sig i helt fel sammanhang! och andras risker med!
    Stöd har du, det är bra <3
    Vem vet när det är ens egen tur är också min tanke.
    Forsätt skriva gör vi tills….
    Andra stora kramen i dag 🙂

    1. Tack för uppmuntran och positiv energi.Jag önskar jag kunde lägga tankarna i en sopsäck och slänga Men det är svårt. Men å andra sidan – varför ska det vara enkelt.
     Stor kram!

 2. Usch ja, jag har nog inte fattat hur lätt det är att stjäla bilder och texter på internet. Å i förrgår så ”hackade” ju någon mitt konto på instagram!
  Jag anmälde det förstås och fick skicka en bild på mej hållandes mitt id-kort.
  Vet inte riktigt vad de får ut av att hacka andras konton, men trist är det! Kram

  1. Jag läste igår om vad som hänt dig och blir så f-d över de som ägnar sig åt detta. Men vi har tyvärr inte mycket att sätta emot. Känns som om detta ökat en hel del- Bra att du anmälde.
   Kram!

 3. Jag tycker det är väldigt bra att du är envis för det här är ett problem som borde tas på allvar. Det man som bloggare skriver och bilderna man publicerar har inte någon annan någon rätt att använda. Tyvärr är det svårt att komma åt det som sker på nätet men därför är det desto viktigare att det finns en lagstiftning som reglerar detta och att man kan kontakta någon ansvarig på en sida.

  Jag har själv inte blivit drabbad men ett tag använde någon min signatur och skrev nedsättande och olämpliga kommentarer. Så maktlös jag kände mig då. Hoppas att ditt krigande ger resultat så kämpa på!

  Kram

  1. Det tar mycket energi att försöka få bukt med detta att en “blogg” som säger sig samla andras bloggar, i detta fall mängder av svenska bloggar, och sedan längst ner kan skriva till en mening med tydlig sexistisk inriktning. Och många av de kändisar och mer vanliga som finns här vet inte alls om det. Var ju en slump att jag fick reda på de. Hur lagstiftningen riktigt fungerar här med en amerikansk sida är det klurigt att få reda på. Och kanske klarar hon sig för att hon/han (vet ju inte om det är en robot) låtsas presentera andra bloggar och synliggöra dem- GRRRR…
   Kram!

 4. Ja du! Utmärkt att du belyser problematiken med sociala medier allmänt, inte bara bloggar. Jag kan ha helt fel, men jag har en känsla av att “simpla” plattformer som till exempel blogspot är mindre utsatta för stölder av material än betydligt mera sofistikerade verktyg som t ex WordPress.
  Instagram ägs ju numera av Facebook, vilket kanske förklarar ett och annat… Och Facebook-Cambridge Analytica skandalen 2018 lär man ju inte glömma i första hand.
  Tyvärr verkar det alldeles för enkelt att stjäla text och bild, speciellt för en som är tekniskt begåvad. Juridiskt verkar det vara en gråzon. Himla trist såklart.

  PS. Vet inte om mina texter och bilder figurerar i oseriösa sammanhang. Har varken Instagram eller Facebook och är inte listad i olika bloggportaler heller. Dessutom har jag ju en tramsblogg som troligen är mindre intressant för sådana oseriösa aktörer som Suzie. DS.

  1. Vad gäller de som finns här är alla bloggplattformar representerade och många tas från Bloggportalen dit många anmält sig. Denna människa/robot prenumererar på svenska bloggar och artiklar från pressen. Säkert plockar denna liknande i andra länder .
   Juridiskt är detta en gråzon har jag förstått och denna “någon” kanske finns i USA, det vet man inte. Servern kan ligga där men “hen” kanske opererar i Sverige
   Vad gäller bloggar så vet jag att det inte är någon direkt urskiljning. Jag har ju skrivit kritiskt och även de tas in. Så innehållet är inte viktigt utan viktigt är den länk som läggs till längst ner i “våra” bloggar. “Denna varelse”, eller vad det nu är, prenumererar på bloggar via pingar och RSS flöde och säkert mycket annat också-
   Har också av vänner förstått att det även är försäljning av anabola stereoider som kan förekomma på S.W.s sidor.
   Men kanske blir det nu snart fart på svenska hovets tekniker. Hoppas.

 5. Ja, du har så rätt! Jag tillhör en sådan där “lyckligt ovetande skara” huruvida mina alster finns publicerade under suspekta former. Man kan ju aldrig liksom veta… Bra att du orkar lyfta frågan i lite större sammanhang, frågan är om det går att komma åt, men man kan ju alltid hoppas. Bra jobbat!

  1. Tack för stöttning! Ja, det är just det som är frågan. Jätteknepigt är det. Men kanske mitt stundande mail till det svenska hovet kan sätta fart. För både prinsessan Estelle,och prins Daniel finns här och med utdrag hämtade från “stoppa pressarna”. Man har tagit en del av inlägget och lagt till sexistiska förslag längs ner. Ska också kontakta den svenska kvällspressen när jag kommer hem. Mängder av både kända och okända bloggar ligger samlade här- Och det ser så prydligt ut. Men icke!!!
   En så trist utveckling.

 6. Jag är så otroligt oteknisk
  och fattar i stort sett ingenting, men tycker att det är förfärligt att du och många andra råkat ut för detta. Hoppas innerligt att det löser sig för dig även om det kommer att ta sin tid.
  Styrkekramar/A-K

  1. Ja, inte kan jag det här heller men jag har förstått att det är enkelt att stjäla andras inlägg och det är jättesvårt att få gjort något åt det. Det tar en massa energi som kunde läggas på annat. En klen tröst är ju att jag är i kungligt sällskap och i sällskap med många kändisar. Men det kunde jag gärna avvara bara min blogg får vara som den är och utan tillägg. Och den ska inte finnas hos någon som stjäl bloggar för att tjäna pengar.
   Tack för uppmuntran.
   Kram!

 7. Förhoppningsvis så kan saker börja hända när hovet får kännedom om “stölderna”, för det är ju ren och skär stöld att använda någon annans inlägg på ett sätt som främjar det budskap som tjuven vill ha ut. Utnyttjande av värsta sort.
  Jag känner inte till om Pettasblogg är någon annanstans än var den ska vara men jag tror att den har klarat sig rätt bra tillsvidare. Men det kan man ju aldrig veta. I början av min bloggkarriär blev några i min bloggvänssfär utnyttjade av en som kallade sig Mia, en stalker. Men vi fick bukt på det eländet med Bloggers hjälp och blockeringar. Men jag antar att hon bara bytte skepnad för ett tag senare dök en Maria upp, men jag bara raderade hennes kommentarer och allt vad hon höll på med och plötsligt så var hon försvunnen. Men fortfarande hajar jag till om någon Maria eller okänd Mia plötsligt kommenterar. Nu vet jag förstås att det du är med om är på ett annat sätt. Man är rätt oskyddad, faktiskt.
  Jag förstår Klara Ovidias tankar väldigt bra, man är ju offentlig när man är på bloggen. Det som kan skydda en är att man lägger någon slags filter över sitt inlägg ( kan inte något om det här men vet att andra använder sig av det) och på det sättet gör det svårt för andra att kopiera och använda inlägget. Måste nog försöka ta reda på hur man gör det, för som världen ser ut idag så är risken stor att man kan hamna på sidor som man absolut inte vill vara på.
  Du ska ha en stor eloge för att du kämpar på som du gör och jag kan bara ropa heja ,heja Ditte. Och vet du, jag tror verkligen att du kommer att lyckas! Lycka till ! <3

  1. Vad gäller medlemmar i kungafamiljen så är det delar av artiklar från pressen som använts, men med syften att det ska verka som en blogg. Filar fortfarande på mailet för att även kunna skicka det vidare till kvällspressen och andra som kanske kan få till ett stopp. Problemet här är att den IP adress som används ligger i USA men om detta är en robot kan den ju finnas var som. Trist är det.
   Denna Mia/Maria vet jag förekom här och där. Väldigt trist men där gick det att få ett stopp till sist. Lite enklare att få stopp eftersom det inte var en robot. Men illa under tiden det varade. Många drabbades ju.
   Jag ska också ta reda på mer om detta filter, men det är knepigt när man inte själv har kunskaperna.
   Stort tack för stöttning och jag kommer att göra det jag kan för att få stopp på detta.
   Men det tar energi från annat och det är trist.
   Önskar dig en fin söndag.

 8. Den där som du skriver om har konton på WordPress och Blogger samt andra plattformar. Problemet är ju att informationen är på hemsidan så möjligen ska man ge sig på den som har hand om domänen eller webbhotellet.

  1. Hundratals bloggar är drabbade och det helt oavsett var de ligger/vilken portal man har. Via RSS flödet så kan denna “robot”, som vi tror det är, fånga det mesta. Att man sedan kan ha en IP dess i en annan världsdel försvårar det hela eftersom svensk lagstiftning eller europeisk då inte gäller. Här handlar det om att denna robot/sida samlar ihop bloggar, många från Bloggportalen, tar dem rakt av och sedan längst ner skriver ett sexistiskt budskap.Och att i sig samla ihop bloggar verkar inte vara olagligt. Så detta är en knepig fråga. Men kanske kan det svenska hovet och kvällstidningarna göra mer. Hoppas.

 9. Beundrar dig Ditte, att du ens försöker ta reda på fakta och reda ut detta! Jag tillhör de totalt omedvetna och tror alla om gott – vilket så här när jag läser allt förstår är hur fel som helst! Väldigt obehagligt!
  Kan bara önska dig lycka till i din strävan att få stopp på eländet!
  Kram

  1. Jag är ju också oftast en positiv person, men jag blir tvärilsken när någon utnyttjar något på ett otillbörligt sätt- Kan gälla vad som.
   Och att det ska vara så svårt att få stopp på det hela gör det än värre. Sedan är det juridiska knöligt här. För svensk lagstiftning gäller liksom inte i USA. Och det är där servern verkar finnas. Var roboten/människan eller vad det är finns vet man ju inte.
   Men jag kämpar på ett tag till. Envis är jag.
   Tack för stöttande ord.
   Kram!

 10. Jag igen … blev så tagen av texten att jag glömde skriva att bilderna är helt fantastiska! Så vackert!
  Kram en gång till!

 11. Jag tillhör skaran som inte vet om mina bilder, blogg eller annat delas av någon annan. Däremot vet jag att bilder lätt kan stjälas…. copyright som gäller i “verkliga livet” kan man inte lita på när det gäller internet, tyvärr.

  Facebook, där skriver jag ytterst litet, läser mest… litar inte ett skit på den sajten. Instagram lägger jag ut en hel del bilder, hoppas innerligt att de inte missbrukas, men hur vet man det, egentligen!?

  1. Detta är en gråzon. Och vad gäller bloggar finns det sidor som samlar ihop svenska bloggar, som de är eller delar av dem, med text och bilder. Och detta anses inte vara olagligt trots att vi har copyrighten. Det värsta är att det också läggs in sexistiska budskap i ett par rader längst ner på inlägget och detta ser man inte först.
   Knepigt är också att en del servrar finns i USA och Australien och där är det en annan lagstiftning än den svenska. Knepigt detta. Och man vet inte var roboten/människan bakom detta finns.
   Facebook har jag inte men Instagram. Fick häromdagen veta att en väns konto där kapats. Är anmält, men ställer till det.
   Och att ens material används är inte ovanligt har jag nu förstått.

 12. Nej fy vilket äckel detta är! Blir riktigt sorgsen! Ser t ex en familj som bloggar och lägger ut foton på sina söta barn och skriver om vardagslivet och denna människa har bloggen på sin sida bland tusen andra och avslutar mycket grovt och obehagligt. Hen skriver att hen finns i en stad som faktiskt existerar och ligger i en delstat i USA. Kan tänka mig ändå att hen har detta som jobb och når ut till idioter och galningar och på så sätt tjänar pengar. Tror inte det är en robot faktiskt.
  Så bra av dig Ditte att ta upp detta och varna, jag scrollade men orkade inte med mängden bloggar hen har men menar du att du hittat din där också?

  Och att man inte stoppar dylikt! Nej fy! Och annars, ja det vet vi att copyright har ingen funktion i bloggvärlden hos de olika aktörerna, de äger allt vårt. Ja du får ursäkta men här vågar jag bara vara anonym:-). En annan detalj, du har “inte säker” på din bloggadress, det kan du enkelt ändra i inställningarna så att det står “säkert” istället. Och du är inte ensam, mer vanligt än ovanligt att inte den inställningen är gjord.

  Tack för info och bra om du kan gå vidare med detta och något görs emot sådana här fulheter.

  1. God sen kväll!
   Tack för svar och engagemang i frågan.
   Ja, detta är verkligen ett dilemma och för många. Min blogg har också funnits här men kanske är den nu borta. Vi har jobbat med det. I varje fall kanske fler tänker på hur saker och ting är ute i bloggosfären.
   Nej, någon tjänar ju pengar på detta och med förtäckt reklam.
   Har sett att det står att min blogg inte är säker och ska åtgärda det snarast. Har inte tidigare direkt tänkt så mycket på det. Men dags att göra det nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *