Polen

”Damen med hermelinen” – En målning av Leonardo da Vinci som finns i Krakow

,Gårdagen i Krakow gick i de kulturella, kyrkliga och historiska riktningarna. Vi började dagen på Nationalmuseet där vi koncentrerade oss på tavlan ”Damen med hermelinen” målad av Leonardo da Vinci. Museet i övrigt har en enorm samling av föremål/tavlor -nästa 78 000.  Här på museet finns alster från alla tidsepoker och många olika länder. Men för oss gällde just en tavla denna gång.

Krakows nationalmuseum. Här finns sedan 2016 "Damen med Hermelinen" målad av Leonardo da Vinci. Krakows nationalmuseum och här finns sedan några år tillbaka da Vincis tavla ”Damen med hermelinen”

”Damen med hermelinen”

är en porträttmålning i olja och målades av Leonardo da Vinci mellan 1489 och 1490. porträttet målades när Leonardo var i tjänst hos hertigen  Lidovico Sforza, som var hertig av Milano.  Motivet är Cecilia Gallerani, som när porträttet målades var älskarinna till hertigen. Hertigen lär i Milano ha varit beskyddare av Leonardo da Vinci och var där  almänt känd som ”den vita hermelinen”. Från början fanns inte hermelinen med på tavlan. Men det finns ett par teorier om varför den hamnat där. En är att da Vinci ville smickra hertigen. En annan  är att Cecilia Gallerani  tyckte att hermelinen skulle läggas till för att visa på sitt förhållande till Sforza.

Målningen hänger i ett eget stort rum på museet och är noga övervakad av både kameror och vakter. Och fullt förståeligt, fick man  inte ta bilder av ”damen”. (Men utanför utställningsrummet fanns en kopia så där gick det bra att fotografera.)

"Damen med hermelinen" målad av Leonardo da Vinci, 1489-1490.Här är den lilla tavlan ”Damen med hermelinen”. Observera även de stora händerna. Kanske är det manshänder…

Här kunde man också själv få måla av en hermelin.Men jag avstod.

Hermelinen fanns inte med på tavlan från början. Men på önskemål av Cecilia Gallerani kom den till efteråt.

Efter besöket hos ”Damen med hermelinen” blev det ännu en omväxlande dag och kväll i vackra Krakow. Och att promenera i denna stad är en upplevelse med stor variation. Har ni missat de två första inläggen härifrån finns de här och här. 

 

34 svar på ””Damen med hermelinen” – En målning av Leonardo da Vinci som finns i Krakow”

 1. Det är lätt att förstås da Vincis storhet när man ser tavlan och förstås andra tavlor som han har målat. Han var superb helt enkelt, ord saknas. Tack för väldigt intressant information för min del och för att jag fick se tavlan via en affisch.
  Ha det fortsatt bra på dina dagar i Krakow. Jag ser framemot att få veta mera!

  1. Det var väldigt intressant att se tavlan i original och den har av kännare klassats i samma grupp som Mona Lisa. Mer från Krakow kommer men efetrsom jag jobbar finns inte mycket tid för bloggen eller att läsa bloggar.
   Ha det fint!

 2. Aha, nu är du i Krakow. Förstår att det finns mycket att se och uppleva där. Intressant att se platser som jag inte har varit på och här har jag inte varit så jag följer med dig.
  Gick igenom de andra inläggen som du har skrivit nu här på din resa. Mycket vackra byggnader, kyrkor och sevärdheter.
  Men, ugnsbakad grisnacke? Hur smakade det?
  Så du passade inte på att försöka måla av en hermelin. Det tycker däremot jag skulle vara roligt.
  Ha det bra och jobba inte för hårt. Hoppas att du har lite fritid också. Varm kram till dig.

  1. Krakow är en fantastiskt vacker stad och så väl bibehållen. Den blev ju inte bombad under andra världskriget. Och det är en stad att promenera i och tar krafterna slut finns många spårvagnar att ta. Och billig taxi. Jag har nog aldrig sett så många kyrkor i en och samma stad. (Jo, jag såg dem förra gången jag var här)
   Vag gäller den ugnsbakade grisnacken då var dte första gången jag testade. Men köttet var gott och mört och smakade ungefär som ugnsspäckad fläskk.
   Nej, att måla är tyvärr inte min starkaste gren. Så jag stannar vid den vetskapen. Men det fanns de som gjorde det.
   Lite fritid har jag och jag har en fantastiskt kunnig polsk guide, född i Krakow, till hjälp- Så bra.
   Kram!

  1. Ja, det är ju intressant att ha sett den. Samma känska som att se Mona Lisa i Paris på Louvren. Men är var det inge köer för att titta Och vi kunde stanna så länge vi ville. (Inte möjligt i Paris)
   Stor kram

 3. Så roligt att få se tavlan i original även om ni inte fick fotografera den. Kopian gick väl lika bra tycker jag. En fantastisk konstnär minst sagt så jag förstår storheten.

  Kram och ha det fortsatt gott på resan!

  1. Här var det liksom ingen idé att tänka tanken att fota i smyg. Dryga böter dessutom. Kännare berättar att denna tavla är i klass med Mona Lisa i Paris. Dock är tavlan här större i formatet. Och med ett stort eget mörkt rum.
   Tack snart hemresa efter en jättefin resa.
   Kram

 4. Jag tycker att hermelinen ser osedvanligt stor ut? Mer i utterstorlek, faktiskt 😉 Vi hade en hermelin som brukade komma in i stugan. Han kom in under frysen på nåt vis och jag ställde ut mat till den. Extra fin på vintern! Mamma var inte helt glad att den fick mat av mig, och nu kan jag kanske förstå det lite bättre 😀

  Ha en riktigt fin fortsatt resa!

  1. Hermelinen var ju en symbol för ett par olika saker så det är nog meningen att den skulle vara stor. Även handen är stor. Kul att ha en hermelin hemma. Men jag kan förstå din mamma.
   Ha det bra ni också.

 5. Hej och hå 78.000 målningar. Då finns det underlag för att folk ska bli ”mätta på” konst…. Kul att ha fått se den tavlan, förstår jag. Okunnig som jag är så har jag inte ens hört talas om Damen med hermelin. Finns den i utställningen där jämt o ständigt, eller är det tillfälle just nu?

  Jag hade också avstått försök att rita/måla av hermelinen 🙂

  1. Tavlan finns alltid här och det sedan 2016. Den fanns först på det privata Czatorskymuseet där jag sett den- Men hela den konstsamling som fanns där såldes till ett ”vrakpris” till polska staten för 19 miljarder kronor. Tavlan anses av experter att vara i samma klass osm Mona Lisa som finns på Louvren i Paris.
   Här på museet får man välja ett par avdelningar i taget.Och för oss blev det ”bara” ”Damen med hermelinen.”
   Ja, att teckna och måla är inte min bästa gren

 6. Oj, här har jag helt klart missat något väsentligt. Känner till tavlan gör jag och även hur den blev till…men, att den finns i Krakow, det visste jag inte!?

  1. Jag har tidigare när jag varit i Krakow och sett tavlan på det privata Czartorsky museet. Men 2016 såldes många tavlor därifrån till Krakows nationalmuseum och däribland ”Damen med hermelinen. Det var den polska regeringen som förvärvade mängder av tavlor från Czartorskymuseet för 19 miljarder sek. Så har du vägarna förbi så titta in.

 7. Förstår att du har mycket kvar att visa!
  Historiens vingslag viftar här. Älskar sådant.
  Du är duktig som är guide utomlands, verkligen.
  Stor kram!

  1. Krakow är en fantastisk stad so erbjuder så mycket av allt. En stad jag gärna kommer tillbaka till. Vi hade här också en väldigt duktig lokalguide sp tog de allra största delarna och med en fantastisk kunskap. Så min roll här var inte så stor.
   Stor kram

  1. Jag har sett Mona Lisa på Louvren men detta porträtt anses av kännarr att kunna konkurrera med henne. Och spännande att se porträttet och höra historien bakom.
   Stor kram

 8. Tänk sååååå mycket man lär sig när man läser bloggar. Inte visste jag att Krakows museum har 78 000 konstverk! Nästan omöjligt att kolla alla ju.
  Tavlan är ju nästan som ett fotografi, otroligt bra gjort. Har sett Mona Lisa ”live” på Louvre, och var faktiskt aningen besviken, då tavlan var så liten i storlek. Imponerades dock av Mona Lisa verkligen följde en med blicken, vilket ”Damen med hermelinen” inte gör. Tycker inte tavlorna liknar varandra alls i ”målarstil” alltså, men de är kanske lika ”berömda”.

  1. Hit till museet får man komma ofta och ta en eller ett par avdelningar i taget. Nu hade vi fokus på ”Damen med hermelinen” och det fick räcka. (Men det har funnits tid under resan då man kunnat komma hit på egen hand.) Vad som var bra var att det inte alls var någon trängsel. Det var bara vi 16 som var i det stora rummet så alla kunde se bra. Annat var det på Louvren när man nästan inte såg Mona Lisa p.g.a alla människor. ”Damen med hermelinen” anses av konstkännare världen över ha samma ”klass” som Mona Lisa. Här på tavlan är det den stora handen och hermelinen som tillkommit senare. Och olika teorier finns om detta. För handen är oproportionerligt stor. Nej, i stil liknar inte alls tavlorna varandra. Och det är spännande att just jämföra dem.

 9. Den tavlan känner jag inte till, en sån spännande historia! Jag har sett Mona Lisa på Louvren och minns hur förvånad jag blev att tavlan var så liten, och att det var så mycket folk som ville se den, så man såg den knappt pga alla människor!
  Ha det fortsatt bra!
  Kram

  1. ”Damen med hermelinen” anses av kännare vara i samma klass som Mona Lisa. Men här var det gott om plats i det stora rummet på museet där den hängde.Och ingen trängsel. Lite större än Mona Lisa är den också. Jag tyckte också det var trångt på Louvren och man såg nästan inget. Här var vår grupp ensamna i detta stora rum där tavlan hängde så man kunde verkligen se den.
   Vi har haft det jättebra och nu hemresa.
   Kram

 10. Haha, jag mätte handen på tavlan kontra ansiktslängden, de var typ lika. Min lilla hand går från hakan till ögonbrynen,…märkligt. Och visst är hermelinen också gigantisk. jag har sett en ute i naturen, liten och nätt. Nu har jag inte läst historien bakom denna tavla, men även om den är kul att se så blir jag inte översigimponerad. Men så är det ju ofta, det som anses mästerligt oavsett konstart är inte alltid fotfolket begriper något av…
  Kram

  1. Det finns teorier om att det är en manshand, möjligen hertigens, men man vet ju inte. Däremot vet man att den och hermelinen kom till när tavlan varit färdig ett tag. Här hade vi i all fall plats att se tavlan vilket jag inte tycker jag hade på Louvren i Paris när jag såg Mona Lisa. Där var det bara trängt. Jag tycker det är roligt att se tavlan och hört historien bakom men kan nog inte heller förstå detta enorma penningvärde som ligger i denna och många andra tavlor. (Även målade av andra konstnärer)
   Kram

  1. Jag har sett Mona Lisa tidigare men där såg man inte så mycket för det var så många där. Här i salen var det bara vi och vi kunde verkligen se. Men man fick ju inte ta bilder annat än på en kopia.. Inte ens lönt att försöka.
   Tack! Och snart hemresa.

 11. Vilka labbar hon hade. Jag hade gärna sett den tavlan IRL. Men det duger så här med. Chansen att jag hade målat en hermelin ligger nära frostgränsen, 0 %. 😉 Tack för reportaget.
  Helgkram

  1. Ja, visst är det märkligt. Lär finnas en teror om det också. Roligt att ha sett tavlan och den anses vara i klass med ”Mona Lisa” på Louvren. Men lite större-
   Kram

 12. Oj … vilket enormt museum! Spännande porträtt och intressant läsning! Verkligen en riktigt stor hermelin … och händerna är enorma – men han var ändå en suverän konstnär och är en av mina favoriter 🙂
  Kram

  1. Museet är verkligen stort och särskilt i bemärkelsen alla föremål som finns. Tavlan finns i ett eget stort rum och när vi kom var det bara vår grupp där så vi kunde titta länge. Vi fick också historien berättad för oss om hur målningen kom till. Intressant i sig. Och visst är händerna väldigt stora. Kanske är den manshänder?
   Kram

  1. Ja, den anses av konstkännare att vara i klass med Mona Lisa. Men här på Nationalmuseet i Krakow där ”Damen” hänger är det gott om plats och inte så trångt som på Louvren för att se Mona Lisa. Har tidigare sett tavlan på Czartorvsky museum här men den är flyttad och många tavlor därifrån är sålda och finns nu på Krakows Nationalmuseum. Jag tycker att Krakow är en av de städer man helt klart kan återvända till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *